Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i plus dwa stopnie dodatkowe przy zmianie na spocznikowe to mamy 34+50. Masakra :evil: Ojjj będą dzisiaj negocjacje :roll:

Dziękuję za pomoc !!! Dam znać kto kogo przekonał :lol:

czyli od połowy holu się zaczyna i brzydota brrrrrrrrrrrrrrrrr :evil:

Widocznie (bez urazu) Twój mąż nie ma wyobraźni :lol:

i pewnie 1 : 0 - punkt dla Ciebie :wink:

My też na glinie. Musieliśmy robić drenaż wkoło domu :cry: działka z lekkim spadem, więc ziemi nawieziemy trochę :roll:

Zaczyna się szalowanie stropu i schodów - i tutaj moje pytanie. Wiem że wiele osób znienia schody na spocznikowe. Brakujące dwa stopnie wchodzą zapewne do korytarza?!?! Zastanawia mnie tylko czy schody 25 cm głębokie nie są za małe. Jak wygląda to w praktyce czy wygodnie się wchodzi? Mąż z majstrem chcą zrobić głębsze schody 27cm ale obawiam się, że wyjdą za mocno na korytarz :x . Czy przy wykańczaniu schodów daje się też deski 25 czy szersze?

Mam jeszce jedno pytanko (duzo jak na początek mojego tu istnienia :lol: ) może ktoś z woj. pomorskiego lub okolic chciałby zaprosić dwójkę gapiów do swojego Tymka (obiecujemy dzieci zostawić z dziadkami i babciami). Mamy wiele pytań odnośnie praktyczności naszych pomysłów :oops:.

Pozdrawiam wszystkich słonecznie - Anna-la

Zapraszamy do Kobylnicy pod Słupskiem :wink:

. Czy przy wykańczaniu schodów daje się też deski 25 czy szersze?

Pozdrawiam wszystkich słonecznie - Anna-la

Z tym to już lepiej ze na surowo schody robimy szerokość 25 cm a wykańczamy czyli kładziemy deskę nie muszą być 25 cm i mogą być 27 cm i tak juz nie będzie wchodził w głab holu

Apropos schodów to ja dziś chodząc po moim holu mam wrażenie ze brakuje jednego schodka :evil: bo jest tak wysoki a że mam schody ze spoczniakiem to nie wiem czy mój cudowny wykonawca nie zapomniał o przedłużeniu

To co sie dzieje u mnie to tragedia jak wkelje zdjecia do dziennika to poopisuje ale zaczynam już siwiec

Apropos schodów to ja dziś chodząc po moim holu mam wrażenie ze brakuje jednego schodka :evil: bo jest tak wysoki a że mam schody ze spoczniakiem to nie wiem czy mój cudowny wykonawca nie zapomniał o przedłużeniu

To co sie dzieje u mnie to tragedia jak wkelje zdjecia do dziennika to poopisuje ale zaczynam już siwiec

Witam, jesli mówisz że ma tylko 1 stopien za wysoki to i pewne ten na dole w holu, prawda? jesli tak to wszystko gra.. bo w przyszłosci musisz jeszcze dać ona parterze przy płycie podłogowej : folia plus cieplenie min 10 cm styropianu plus posadzka betonowa ok 5 - 7 cm czyli razem ok 15-17 cm

Witam!!!

U nas już zalany strop i w tym tygodniu majster bierze się za górę.

Chciałam zapytać o radę tych Tymowiczów którzy deskowali dach i kładli papę.

Chodzi mi o to czy dawaliście też do tego folię?

Skoro będziesz kryć deskami i papą (to już jest sztywny i masywny dach niż krycie folią membraną :wink: ) to nie ma sensu dawać folie.

No i plus dwa stopnie dodatkowe przy zmianie na spocznikowe to mamy 34+50. Masakra :evil: Ojjj będą dzisiaj negocjacje :roll:

Dziękuję za pomoc !!! Dam znać kto kogo przekonał :lol:

Nie wiem jaką mamy szerokość stopnia ale mamy schody ze spocznikiem i nie wychodzą tak bardzo. Owszem trochę wystają ale moim zdaniem nie wygląda to źle.

http://lh5.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SYqM4UMhc1I/AAAAAAAABVk/5M1qpscsFcY/s720/DSC00331.jpg

Kasia & Marcin

Zastanawialiśmy się nad schodami z drewna, ale wstępne wyceny mnie przeraziły. Ile płaciliście za Wasze?

No i jest jeszcze jeden minus zaplanowałam już wnękę pod schodami jako spiżarnię, bo z tej przy kuchni zrezygnowaliśmy kosztem łazienki i przejścia do kuchni za kominem :wink: Przy schodach takich jak Wasze wnęka zepsułaby cały efek :cry:

Nie pamiętam dokładnie ale to chyba było coś międzi 9 a 10 tys.

Można oczywiście zrobić schody pełne drewniane ale cena pewnie znacznie wzrosnie.

Kasia & Marcin

Zastanawialiśmy się nad schodami z drewna, ale wstępne wyceny mnie przeraziły. Ile płaciliście za Wasze?

No i jest jeszcze jeden minus zaplanowałam już wnękę pod schodami jako spiżarnię, bo z tej przy kuchni zrezygnowaliśmy kosztem łazienki i przejścia do kuchni za kominem :wink: Przy schodach takich jak Wasze wnęka zepsułaby cały efek :cry:

Nam nasz budowlaniec odradził schody ze spocznikiem, jak nam pokazał gdzie będą się zaczynać to w sumie sami zrezygnowaliśmy bo wchodziły zbyt dużo na hol. Zrobiliśmy tak jak w projekcie tylko mamy szersze trójkąty i cztery tak żeby dobrze sie wchodziło i schody zaczynaja sie nam na równi ze ścianką z wiatrołapu. powiem szczerze, że schody są super i nie zamieniłabym ich na inne ale to moje osobiste zdanie. :D

My to nie mamy problemu z tymi dodatkowymi stopniami ale za to mamy wygodniej przejśc niz z zabiegowymi bo przy tymi zabiegowymi łatwiej o wypadek niż ze szpocznikiem.... Pytanie, co ważniejsze: Wasze zdrowie czy wygląd w holu?

Schody są bardzo wygodne, wchodzi się i schodzi bezpiecznie mamy duże trójkąty i nie ma problemu.Wole takie niż do połowy holu

My jeszce nie wybraliśmy wykonawców dachu. Wyceny bardzo podobne ale jeden właśnie woli papę drugi membranę. Albo, albo musimy wybrać. Nasłuchaliśmy się o zaletach i wadach jednego i drugiego ostatecznie chyba tradycyjnie będzie papa.

Schody jeszce nie rozstrzygnięte :evil:

Wiem od dekarza z rodziny, że jak pracują to nie zwracają uwagi czy coś podziurawią czy też nie! Membranę łatwo uszkodzić z papą trudniej. A jak w membranie zrobi się dziurka i po dachówce coś będzie spływać na wełnę

my mamy papę na desce! :p

Witamy!

Wy tu sobie piszecie o schodach, a my zapytaniem o rolety zewnętrzne?

Przeglądnęliśmy całe forum i chyba tylko EWA I MAREK, AGNIESZKA I SEWERYN je posiadają i dlatego chcielibyśmy się poradzić czy jesteście zadowoleni i czym kierowaliście się przy wyborze?Jest to dodatkowy koszt i zastanawiamy się czy warto, tym bardziej, że okna mamy już wstawione i musimy się liczyć z tym, że nasz Tymek straci troszkę na wyglądzie?PROSIMY O RADY! :)

POZDRAWIAMY

I JESZCZE JEDNO ZAPYTANKO Z JAKICH FIRM MACIE PANELE PODŁOGOWE I DRZWI WEWNĘTRZNE? :D