stukpuk 09.10.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam, ja dzis wieczorkiem wkleje dalsze zdjecia mam pytanie ile Was wyszedł stan surowy otwarty???? Coś mniej więcej 60 tys. zł (oczywiście materiały + robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 09.10.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Tak stuk puk ale ty robiłes własnymi rękoma:)http://images43.fotosik.pl/212/9c03d183d0ba525dmed.jpg' alt='9c03d183d0ba525dmed.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 10.10.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Nas stan surowy otwarty wyszedł około 120 tyś.Wydaje mi się, że nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chioski 10.10.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 stan surowy otwarty wyniósł 117 994 zł z robocizną plus okna 10 tyś elektryka około 6 tyś i na tym kończę ten rok. na wiosnę tynki w okolicy biorą 11zł za metr wiec jeszcze bez tragedii mam nadzieje ze do wiosny ceny sie nie zmienią. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 11.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Nas SSO wyniósł 98tys. , w tym 2 wyłazy i 1 okno dachowe. Poza tym w tej cenie mieliśmy ocieplone i wykończone poddasze, ponieważ my nie wykańczaliśmy płytami g-k, ale wylaliśmy strop ze skosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chioski 11.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 witam. jestem na etapie poszukiwania ekipy do tynkowania wstępnie ceny wachają sie od 11- 17 złoty za metr kwadratowy. dwie ekipy sprawdzone i godne polecenia jedna za 11 zł tylko trzeba jeszcze po nich wyszpachlować natomiast ruga ekipa za 17 zł i robią generalnie juz pod malowanie ! bije sie z myślami bo jednak te zaoszczędzone 6 zł na metrze kw. to dużo ! jakie są ceny u was i co zrobilibyście na moim miejscu z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joakow66 13.10.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 witam , chciałabym sie dowiedzieć czy ktoś ma już wycenę ogrzewania , planujemy podłogowe w kuchni , łazienkach i w holu na dole , nie mamy pojęcia jakie to koszty , wprawdzie jesteśmy dopiero na etapie stawiania więźby dachowej , ale chciałabym jakoś ten wydatek przewidzieć w kosztach , chcemy zakupić piec na eko groszek , w domu gdzie teraz mieszkamy od dwóch lat palimy w takim piecu i spisuje sie rewelacyjnie , mąż jest zachwycony , bo schodzi do piwnicy w czasie zimy co 4 -5 dni w zależności od temperatury na dworze .Po 20 latach palenia w tradycyjnym piecu takie rozwiązanie to luksus.Jakoś temat ogrzewania nie jest poruszany na forum , zdaję sobie sprawę , że koszty będą się wahać ,ale myślę , .że można w przybliżeniu taką wycenę uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chioski 13.10.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 wczoraj rozmawiałem z fachowcem od ogrzewania centralnego i wycenił mi tymka na jakies 6 tyś z materiałam tzn. 60 metrów kw podłogówki i wszystkie wyjścia do grzejników ! sam nie wiem czy to dużo jak patrzyłem na tych paręnaście rurek plastikowych połączonych ze sobą (akurat robił u sąsiada wiec go zaczepiłem) to dochodzę do wniosku ze dużo bo myśle ze można to zrobic w 3-4 dni pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joakow66 13.10.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 mnie wydaje się ,że to nie jest dużo z materiałem - 6000 zł . Znajoma wzięła firmę , zrobili za 29 tyś. zł , trochę podłogówki , reszta zwykłe grzejniki , oraz podłączenie wody, wydaje mi się to kosmiczną sumą . Zresztą , jak tu piszą na forum tynkowanie po11 zł , a u nas chcą 25 zł za metr z materiałem , to jak policzę ile mnie jeszcze czeka to boli głowa .Tylko gdzie szukać tych tańszych fachowców . Panowie z firmy która robi dach powiedzieli , że u nas na Śląsku to ludzie się bardzo sie budują . Widze w okolicy , gdzie kto ma kawałek pola to sie buduje i dlatego ceny takie wysokie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 14.10.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam Tymkowiczów Już na którejś ze stron pisałem odnośnie wyceny za ogrzewanie.Nas całość wyniosła ok. 13 tys. A całoś to:- robocizna 2,4 tys., (robocizna to podłogówka w korytarzu na dole i u góry, w łazience na dole i u góry, kuchnia, wiatrołap, podłoaczenie wody na dole i u góry, podłaczenie kaloryferów, podłaczenie całościowe pieca włacznie z boilerem). Hydraulicy wycenili punkt za 90 zł za ogrzewanie i 60 zł za wodę)- materiały ok. 8 tys. (rury, kaloryfery, boiler 120 litrów, rozdzielacze oraz wszystkie pierdoły tzn. zawory itd.),- piec Zębiec o mocy 25 kW (wystarczy 23 kW) bez podajnika z przeznaczeniem na opał stały - ok. 2,7 tys. Podłogówka oraz piec sprawują się super. Do kotłowni zaglądam 1 do 2 razy dziennie. Teraz będziemy ogrzewali drugi sezon. W pierwszym sezonie spaliliśmy ok. 4,5 t węgla. Początek palenia od początku września no i były robione tynki, malowanie więc grzaliśmy solidnie. Średnio wychodziło ok. 600- 700 kg węgla na miesiąc. Teraz myślę że po wykończeniu wszystkiego będzie między 500 a 600 kg. PozdrawimMonia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 14.10.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Moniach my mamy piec Zębiec KWKD22kw, w sezonie grzalismy od listopada tez spalilismy ok 4-5ton wegla, grzalismy sporo, zeby wysuszyc mury jak teraz palicie jak nie ma mrozów, tzn do jakiej temp dobijacie na piecu, żeby nie było za gorąco? Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 15.10.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Moniach my mamy piec Zębiec KWKD22kw, w sezonie grzalismy od listopada tez spalilismy ok 4-5ton wegla, grzalismy sporo, zeby wysuszyc mury jak teraz palicie jak nie ma mrozów, tzn do jakiej temp dobijacie na piecu, żeby nie było za gorąco? Ania Witam Niestety nie wiem jak Wasz piec ale nasz (Zębiec KMW 25) wyposażony jest w standardowy sterownik, umożliwiający ustawienie tylko temperatury na piecu. Jego minimalne fabryczne ustawienie to 45 st. Celsjusza. Aby nie było za ciepło palimy teraz tylko na noc co dwa trzy dni no i temperatura na piecu 45-47 st. Celsjusza, podgrzewamy prawie wyłącznie podłogówką oraz otwary jest jeden kaloryfer w dużym pokoju. To wystarcza aby temperatura na dole wynosiła miedzy 22 -24 st. Poniżej 22 stopni jest już zimno, ponieważ brak drzwi w salonie i kuchni oraz duży korytaż i klatka schodowa powodują, że jest dość duża wymiana powietrza do góry. Kaloryfety u góry tylko lekko ciepłe i to wystarcza. Ugóry jakieś 22 stopnie. Zastanawiamy się nad kupnem sterownika, umożliwiającego ustawienie temperatury na piecu i ustawienie wentylatora (przedmuch w pieca), chcemy go wydłużyć. Dodatkowo chcemy podłączyć termometr do sterowania, co umożliwi załączanie wentylatora po spadku do jakiejś zadanej temperatury. Teraz jest automat i uważam, że czas przedmuchu jest za krótki, nie można ustawić stabilnej temperatury na piecu. Zimą wystarcza 50-53 st. na piecu bo tu palimy w sposób ciągły, więc nie ma takich wachań temperatury jak teraz. Teraz testujemy (tej zimy) piec na mieszankę węgla grubego (kostki) i drewna. Ustalam proporcję i wychodzi 2 części węgla i 2 część drewna. Waga na oko. Sprawuje się lepiej, ponieważ łatwiej panować nad temperaturą pieca no i mniej popiołu. W zeszłym sezonie próbowałem miału i węgiela grubego. Spraował się w miarę, ale było więcej popiołu no i miał cholernie się kurzy. Za duzo roboty. Dlatego uważam, że nie należy w piecach typu KMW palić miałem. Ale ogólnie to jesteśmy zadowoleni z pieca. Sprawuje się bez zarzutu. Rozpalanie jak u harcerzy ogniska "od jednej zapałki". Pozdrawiamy Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-la 15.10.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Czy ktoś ma w planach ogrzewać gazem ziemnym??? Zastanawiamy sie jaki piec wybrać.... A z postępów to ścianka kolankowa już jest (3 pustaki), wieńce zalane, szczyty na kilka warstw no i czekamy na drzewo. Pozdrawiam z baaardzo zimnego pomorza!!! P.S Schody już też są kompromis osiągnięty są ze spocznikiem i troszkę szersze. Jest ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA I ANDRZEJ 16.10.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam.My planujemy ogrzewanie: dwufunkcyjny piec gazowy Wajlanda lub Ditricha w cenie ok. 3 tys. zł a do tego kominek z płaszczem wodnym za około 4 tys. zł. Będa wtedy 2 źródła ogrzewana. Oczywiście instalacja ta będzie połaczona mikroprocesorem, który będzie rególował sterowaniem.Jest to w tej chwili bardzo na czasie żródło ogrzewania i stosunkowo wychodzi cenowo tak jak dobry piec na eko groszek, z tym, że są to 2 a nie jedno żródło ciepła.Pozdrawiamy wszystkich budujących TYMKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 16.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 U Was też spadł śnieg??!! Nasze postępy: * Strop zalany, rozszalowany.* Ścianka kolankowa postawiona- 3 pustaki + wieniec* Wieniec zalany - ok.2,5 m3 - rozszalowany! Zdążyliśmy przed pierwszym śniegiem!! Teraz czekamy na poprawę pogody( ????), żeby zdążyć jeszcze z więźbą przed prawdziwą zimą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam i Karolina 19.10.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Mamy pytanie do wszystkich Tymkowiczów, którzy podnieśli ściankę kolankową o 3 pustaki (+wieniec): jakiej długości daliście krokwie aby Tymek nie stracił na wyglądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 20.10.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 A ja mam pytanie do wszystkich, którzy robili ogrzewanie podłogowe. W jakich pomieszczeniach zrobiliście takie ogrzewanie i czy dobrze się sprawdza? Czy w łazience na dole dokładaliście jeszcze jakiś grzejnik? Nasz hydraulik twierdzi, że jest ona za mała i tam ogrzewanie podłogowe się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSIA KARASIŃSKA 20.10.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam!!!Nasze krokwie mają ponad osiem metrów długości i wysunięte są o metr od ściany. Na tej stronie widać to na naszych zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 20.10.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 A ja mam pytanie do wszystkich, którzy robili ogrzewanie podłogowe. W jakich pomieszczeniach zrobiliście takie ogrzewanie i czy dobrze się sprawdza? Czy w łazience na dole dokładaliście jeszcze jakiś grzejnik? Nasz hydraulik twierdzi, że jest ona za mała i tam ogrzewanie podłogowe się nie sprawdzi. Witam! My mamy podłogówkę w łazienkach, kuchni salonie i w części komunikacyjnej na parterze - nie ma jej pod schodami i od gabinetu w kierunku garażu. Grzejemy od niedawna bo to nasza pierwsza zima ogólnie w domu jest ciepło jednak zanim podłoga się nagrzeje mija trochę czasu a kaloryfery oddają ciepło już po kilku minutach. Nasza łazienka na parterze jest większa niż w projekcie fachowiec uznał, że sama podłogówka wystarczy - owszem ale jeśli się grzeje cały czas natomiast, gdy przepalasz (piec na ekogroszek, miał i drzewo) teraz właśnie to robimy - palimy drzewem to w łazience jest chłodno. A że jestem ciepłolubna to drugi raz bym słuchała swojej intuicji i zamontowała w łazience mały kaloryfer, który zimą gdy będziemy cały czas grzać można zakręcić. Muszę dodać, że na parterze w holu jest duży kaloryfer i w salonie 1 pod oknem. W domu jest cieplutko w łazience również po dwóch godzinach od rozpalenia w piecu! Do wieczora do kąpieli się nagrzeje Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 20.10.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 A ja mam pytanie do wszystkich, którzy robili ogrzewanie podłogowe. W jakich pomieszczeniach zrobiliście takie ogrzewanie i czy dobrze się sprawdza? Czy w łazience na dole dokładaliście jeszcze jakiś grzejnik? Nasz hydraulik twierdzi, że jest ona za mała i tam ogrzewanie podłogowe się nie sprawdzi. My mamy ogrzewanie podłogowe na całym dole oprócz pokoiku i oczywiście garażu i kotłowni. Na górze w łazience i pralni. Oprócz tego w salonie mam zamontowany jeden grzjnik, w łazienkach po niedużym grzejniku( na mokre ręczniki). Jeszcze nie mieszkamy(przeprowadzka za 1,5 tyg) ale nieraz grzejemy i podłogówka sprawuje się wyśmienicie, lepiej ogrzewa niż grzejniki w pokojach na górze. Mój teściu jest hydraulikiem i nic nie mówił że łazienka na dole jest za mała na podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts