Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Nie chcę się przechwalać ale w tych 250tys mam też częściowe wyposażenie. Sprzęt AGD do kuchni nowy, meble z frontami dębowymi nowe(wykonanie męża koszt 3,5tys- taniej o połowę niż nam zrobili wycenę), nowy stół do kuchni +4taborety, stół do salonu+8krzeseł, komplet wypoczynkowy ze skóry, ława, łoże dla nas i 2 szafki, 2 łóżka dla chłopaków,żyrandole. Zabraknie niestety pieniędzy na karnisze i firanki.Chcę nadmienić że nie kupowałam rzeczy z najniższej półki, oszczędności to przede wszystkim robocizna- fachowcy robili tylko mury, tynki, wylewki i częściowo elektrykę resztę my sami, nawet ja zakasałam rękawy i nauczyłam się robić gładzie, tynki strukturalne, malować. Nieoceniony był w tym wszystkim mój mąż, teściu a nawet starszy syn, który kołkował przy ocieplaniu domu , robił ścianki do garderób, malował.

Przy wyposażeniu też można oszczędzić- sprzęt zamówić w sklepie internetowym, meble prosto u producenta.

Aniu i znowu się potwierdza, co region to inne ceny i nieocenione siły własne to duża oszczędność. My chcąc szybko zamieszkać w naszym domu nie mieliśmy czasu na samodzielną pracę i stąd zatrudnialiśmy fachowców, którym trzeba płacić i to nie mało.

Z tego co piszesz to u Was koszt kuchni gdybyście zamówili u stolarza to ok.7tys. zł - fronty drewniane :o :o :o we Wrocławiu i okolicy takich cen nie uraczysz :evil:

Wyceny kuchni rozpoczęłam w firmowym sklepie - koszt ok. 30tys. a skończyłam na stolarzu, który zrobił mi za 10,5tys. oczywiście meble nie drewniane tylko fornirowane. Różnica zasadnicza. Pomyśleć że na każdej rzeczy tak można przyoszczędzić to jest odpowiedź skąd tak różne wartości końcowe podajemy :roll:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę się przechwalać ale w tych 250tys mam też częściowe wyposażenie. Sprzęt AGD do kuchni nowy, meble z frontami dębowymi nowe(wykonanie męża koszt 3,5tys- taniej o połowę niż nam zrobili wycenę), nowy stół do kuchni +4taborety, stół do salonu+8krzeseł, komplet wypoczynkowy ze skóry, ława, łoże dla nas i 2 szafki, 2 łóżka dla chłopaków,żyrandole. Zabraknie niestety pieniędzy na karnisze i firanki.Chcę nadmienić że nie kupowałam rzeczy z najniższej półki, oszczędności to przede wszystkim robocizna- fachowcy robili tylko mury, tynki, wylewki i częściowo elektrykę resztę my sami, nawet ja zakasałam rękawy i nauczyłam się robić gładzie, tynki strukturalne, malować. Nieoceniony był w tym wszystkim mój mąż, teściu a nawet starszy syn, który kołkował przy ocieplaniu domu , robił ścianki do garderób, malował.

Przy wyposażeniu też można oszczędzić- sprzęt zamówić w sklepie internetowym, meble prosto u producenta.

Aniu i znowu się potwierdza, co region to inne ceny i nieocenione siły własne to duża oszczędność. My chcąc szybko zamieszkać w naszym domu nie mieliśmy czasu na samodzielną pracę i stąd zatrudnialiśmy fachowców, którym trzeba płacić i to nie mało.

Z tego co piszesz to u Was koszt kuchni gdybyście zamówili u stolarza to ok.7tys. zł - fronty drewniane :o :o :o we Wrocławiu i okolicy takich cen nie uraczysz :evil:

Wyceny kuchni rozpoczęłam w firmowym sklepie - koszt ok. 30tys. a skończyłam na stolarzu, który zrobił mi za 10,5tys. oczywiście meble nie drewniane tylko fornirowane. Różnica zasadnicza. Pomyśleć że na każdej rzeczy tak można przyoszczędzić to jest odpowiedź skąd tak różne wartości końcowe podajemy :roll:

Różnice są też w tym czy budujesz na wsi czy w mieście. Ta sama ekipa w mieście życzy sobie więcej niż na wsi. Siostra buduje na wsi dom o pow.176m i jej ten sam murarz powiedział mniej niż jej koleżance która buduje w mieście i sporo mniejszy i prostszy dom.To samo elektryka czy hydraulika rozpiętości w cenach są duże.

Jak już tak piszecie o wykończeniu to bardzo prosimy o pomoc i doradzenie:

JAKIE POLECACIE

- PANELE PODŁOGOWE

- DRZWI WEWNĘTRZNE

- CERAMIKA (W SENSIE Z JAKIEJ FIRMY?PISZĄ LUDZIE RÓŻNE RZECZY, ŻE KRZYWE, ŻE COŚ TAM...) :D

P.S. PROSZĘ O ZDJĘCIA KUCHNI, MOŻE JAKIEŚ INSPIRACJE, PROJEKTY? :D

DZIĘKI MAG&TOM :D :D :D :D :D

Różnice są też w tym czy budujesz na wsi czy w mieście. Ta sama ekipa w mieście życzy sobie więcej niż na wsi. Siostra buduje na wsi dom o pow.176m i jej ten sam murarz powiedział mniej niż jej koleżance która buduje w mieście i sporo mniejszy i prostszy dom.To samo elektryka czy hydraulika rozpiętości w cenach są duże.

Z tym to jest różnie :-? My wybudowaliśmy się 30km pod Wrocławiem na wsi i niestety tutaj fachowcy wykorzystują fakt że Wrocław blisko i cenią się jak w mieście. Nie wspomnę o miejscowych tubylcach którzy koszą za robotę jak za zboże. Sąsiad polecił nam gościa do skoszenia "trawy" (czytaj chaszczy po pachy) na działce, stwierdził że pewnie weźmie od nas 30 dychy, a ten zaśpiewał 120zł po znajomości - sąsiad był w szoku. Wykorzystują fakt że "miastowi" przyjechali i nie znają się na rzeczy :roll:

Każdy jak może stara się zarobić :wink:

Mam wielką prośbę do osób, które robiły odkurzacz centralny w Tymku. Możecie napisać, w których miejscach umieściliście gniazda?

My mamy przygotowaną instalację - odkurzacz kiedyś w przyszłości :wink:

Mamy w sumie 4 gniazda:

1. szufelka w kuchni w szafce od zlewem,

2. druga szufelka (na razie stercząca rura) w wiatrołapie - będzie umiejscowiona w szafce z butami,

3. gniazdo na dole w holu - na ściance między gabinetem a salonem,

4. gniazdo na górze - będzie gdzieś w pobliżu drzwi łazienkowych - w pionie z gniazdem na dole.

Rura 9-cio metrowa spokojnie ogarnie wszystkie pomieszczenia (sprawdzone przez instalatora - sznurkiem :lol: ).

A jednostka centralna będzie wisiała w garażu, obok drzwi do kotłowni po prawej stronie.

:D

Cześć kochani Tymowicze!

Miło mi poinformować, że coś u nas drgnęło, a konkretnie jest już dziura w ziemi :)

[/img]

Papierologia jest straszna i całe szczęście już za nami, teraz dopiero się zacznie!

Przed zimą może uda nam się zrobić fundament i z resztą zaczekamy na wiosnę.

Czy ktoś robił skorupę na Tymka zamast gipskartonu?.
Z tego co pamiętam, to ktoś już ma strop lany i był to koszt ok 16 tysi, ale ni jak nie przypomnę sobie kto to robił i kiedy strop był wylewany (wierzę że teraz będzie sporo taniej :-? ).

Pamiętam tą kwestię, bo sam mam w planach taki strop.

Pozdrawiam.

Stuku Ty robisz sporo sam, w zasadzie wszystko..... więc kto wie może 3 stówy u Ciebie wystarczą :wink: oczywiście tylko do zamieszkania (i to pojęcie względne, bo każd z nas rozumie je na swój sposób).

Jednak same materiały wykończeniowe - kafle, armatura, baterie, farby, kuchnia, etc., etc. to po prostu finansowy koszmar :evil: Kalkulujesz, robisz cięcia, a i tak rachunek ostateczny dla budującego jest ujemny.

Każdy z nas buduje dla siebie i każdy z nas ma inne pojęcie komfortu - my wyszliśmy z założenia, że to jest nasz dom i tylko dla nas, a że prowizorek nie uznajemy, to jak Ania słusznie zauważyła za wygodę się płaci.

I nie ma się co prześcigać w kalkulacjach, bo chytry dwa razy traci..... Ja też ulegałam mani oszczędzania - kupiłam ładny, ale taniutki brodzik - chciałam zaoszczędzić, dziś po miesiącu użytkowania już żałuję. Wchodząc na niego mam wrażenie, że zaraz się złamie :evil: cóż jakoś to przeboleję, ale robiąc drugą łazienkę już wiem że zapłacę drożej ale kupię towar bardziej znany, sprawdzony.

Ania :p pocieszyłaś mnie z wydatkami, bo myślałam że to tylko ja taka rozrzutna jestem :lol: :lol: :lol:

my nie bylismy rozrzutni, tez mielismy ograniczony budzet, ale tak jak piszesz najwięcej kosztowalo nas wykonczenie, łazienki szczegolnie armatura nie byla tania choc tez nie z najwyzjesz pólki, ale ma byc na lata

a kwota 500tys to juz do zamieszkania, czyli kuchnia do zabudowy AGD, pralka, schody drewniane, sprzed audio nowy tv itp, czyli lączne wydatki z tym co kupilismy do domu do wyposażenia

a 300 tys to chyba bez wyposazenia, nie wierze, ze nawet samemu mozna tak tanio zbudowac Tymka, no chyba że nadal Stukpuk bedzie oszczedzal tak jak z podciągami ;)

Nie rozumiem w czym te oszczędności? :o Chodzi o tą wywaloną ścianę nośną?

Może wkońcu mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tymi podciągami? :o :o :o :-?