Beata i Rafał 24.11.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Tynki... Mamy gipsowe - były w lepszej ofercie cenowej nie trzeba było ich szpachlować ale nie są tak twarde jak tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 24.11.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ja też jestem na etapie tynków i wybrałam gipsowe bo tańsze u nas 22zł na m2 materiał z robocizną i wiem od mojego doradcy Ani:) że one są gładkie a przy cementowo wapiennych trzeba jeszcze gładź jeśli nie lubisz nierówności:) i sa o ile dobrze pamiętam około 10 zł droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 25.11.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja też jestem na etapie tynków i wybrałam gipsowe bo tańsze u nas 22zł na m2 materiał z robocizną i wiem od mojego doradcy Ani:) że one są gładkie a przy cementowo wapiennych trzeba jeszcze gładź jeśli nie lubisz nierówności:) i sa o ile dobrze pamiętam około 10 zł droższe. Chodzi o to że są chropowate a nie nierówne ,ale to rzecz gustu niektórzy tak zostawiają bo nie lubią znowu gładkich ścian. Fakt,że cementowo-wapienne są twardsze,ale przecież nie będę kopać nogami po ścianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 25.11.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 To ja trochę z innej beczki bo widzę że większość to już wykańcza swoje gniazdka a ja jeszcze "wykańczam" się w ziemi. Ile ton/kubików poszło wam do zasypywania fundamentów wewnątrz i ewentualnie podajcie przy jakich wysokościach fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 25.11.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dzięki bardzo za porady, wybierzemy chyba tynk tradycyjny tak przynajmniej nam sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 25.11.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 To teraz ja z pytaniem Ile jest metrów tymka po podłodze bo nie mam w chwile obecnej projektu chodzi mi dokładnie o wylewki:) I ile metrów wyszło Wam tynków? dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 25.11.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja też jestem na etapie tynków i wybrałam gipsowe bo tańsze u nas 22zł na m2 materiał z robocizną i wiem od mojego doradcy Ani:) że one są gładkie a przy cementowo wapiennych trzeba jeszcze gładź jeśli nie lubisz nierówności:) i sa o ile dobrze pamiętam około 10 zł droższe. Z tą gładkością to tak nie do końca, owszem są one teoretycznie gładkie ale wychodzą miejsca, placki jakby lekko chropowate, takie w dziurki - nie potrafię tego opisać - ale przy malowaniu kuchni bez szpachlowania wyszło po prostu brzydko, stąd poprawki i reszta ścian została lekko przeszpachlowana. To na pewno również kwestia wykonawcy - nasz był bardzo polecany na forum Muratora i drogi 28zł/m2 (ale to już równo rok temu było i ceny od tej pory uległy zmianie) a jednak po dokładnym wyschnięciu wyszły miejsca jak opisałam. Gosiaczku a co do ilości tynków, u nas wyszło 625m2, a wylewki po podłodze ok.180m2. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 25.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Gosiaczku u nas mniej więcej wyszło tak:TYNKI ŚCIAN - 450 m2TYNKI SUFITÓW - 100 m2WYLEWKI - 190 m2TYNKI OŚCIEŻY - do 25 cm2 - 70 mb Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsyl 26.11.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 To ja trochę z innej beczki bo widzę że większość to już wykańcza swoje gniazdka a ja jeszcze "wykańczam" się w ziemi. Ile ton/kubików poszło wam do zasypywania fundamentów wewnątrz i ewentualnie podajcie przy jakich wysokościach fundamentów.przy wysokości ławy ok.40 cm i ściany fundamentowej 124 cm, w sumie 164 cm weszło ok. 280 ton piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 26.11.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Witam serdecznie wszystkich "Tymkowiczów". Wraz z Żoną chcemy dołączyć do grona Budowniczych Tymka . Po krótce powiem tylko że budujemy nasz domek w okolicy Olsztyna i jesteśmy na etapie układania stropu. Jeśli są osoby które budują Tymka w naszej okolicy to chętnie posłuchamy ich rad i oczywiście sami też służymy pomocą. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 26.11.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 To ja trochę z innej beczki bo widzę że większość to już wykańcza swoje gniazdka a ja jeszcze "wykańczam" się w ziemi. Ile ton/kubików poszło wam do zasypywania fundamentów wewnątrz i ewentualnie podajcie przy jakich wysokościach fundamentów.przy wysokości ławy ok.40 cm i ściany fundamentowej 124 cm, w sumie 164 cm weszło ok. 280 ton piasku Dzięki za informacje, czyli rozumiem że mieliście wybraną całą ziemię z środka u mnie fundamenty podobnie jak u was tylko pełne wybranie wzdłuż ław i odstępie ok 1 m reszta trochę wyżej, zebrany tylko "humus". Mi tak z szacunków wyszło około 80 kubików czyli około 120 ton i tyle mam zamówione jak braknie to będę dowoził. Ciekawe jak u innych Tymowiczów, proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 26.11.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A i już mam takie małe pytanko, jak pisałem jestem w trakcie układania stropu i chciałem zapytać czy wszyscy dawaliście w stropie ten dwuteownik, bo podobno mozna go zastąpić dodatkowym zbrojeniem lub zagęszczoną liczbą belek stropowych (oczywiście mowa ostropie teriva)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 27.11.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 A i już mam takie małe pytanko, jak pisałem jestem w trakcie układania stropu i chciałem zapytać czy wszyscy dawaliście w stropie ten dwuteownik, bo podobno mozna go zastąpić dodatkowym zbrojeniem lub zagęszczoną liczbą belek stropowych (oczywiście mowa ostropie teriva)? Witam My mamy lany strop i zamiast tego "dwuteownika" w dużm pokoju mamy zrobiony podciąg (belkę) zbrojona z prętów fi 16. Dodatkowo may zrobione zbrojenie dołem i górą. Mieszkamy i jak na razie nie ma problemów. Pozdrawiamy Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 27.11.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Witam dziękuję za odpowiedzi odnoścnie wylewek i powierzchni Mam jeszcze pytanie odnośnie ocieplania poddasza ile płaciliście za m2 robocizny i ile metrów tam jest:) dzięki A to odrazu zapytam też o cene robocizny kafelek za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 27.11.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Gosiaczku o ceny robocizny ocieplenia i kafelek zapytaj w grupie Górny Śląsk i okolice bo w róznych regionach Polski są inne ceny ,a tak przynajmniej będziesz miała porównanie w naszym regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 27.11.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Moniach, dziękuje za podpowiedź ale i tak chyba zrobię tak jak w projekcie bo dodatkowe przeróbki to będzie strata czasu a chcemy do konca roku miec juz dach. A możesz mi powiedzieć jakich przeróbek dokonaliście jescze w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 28.11.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Kochani, a ja znowu z pytaniami. Po pierwsze do czego wykorzystaliście ten kominek wentylacyjny obok okna dachowego od frontu? U nas ani majster ani hydraulik nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Rura zwisa z niego do jednego z pokoi i co dalej?A pytanie drugie, to czy ktoś robił podłogówkę w górnej łazience, bo mój mąż twierdzi, że nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 28.11.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Aniupz Otóż i ten wywietrzak dachowy o ktorym mówisz nie powiniem znajdować się w pokoju tylko przechodzić przez niego oraz przez strop i znajdować się w tej niby spiżarni koło Kuchni, tak jak to wynika z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 28.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Moniach, dziękuje za podpowiedź ale i tak chyba zrobię tak jak w projekcie bo dodatkowe przeróbki to będzie strata czasu a chcemy do konca roku miec juz dach. A możesz mi powiedzieć jakich przeróbek dokonaliście jescze w domu? Witam Co do zmian w Naszym Tymku to już pisaliśmy kilka czy kilkanaście postów temu. Miłej lektury. Pozdrawiam Monia i Daniel Kujawsko-Pmorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 28.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Kochani, a ja znowu z pytaniami. Po pierwsze do czego wykorzystaliście ten kominek wentylacyjny obok okna dachowego od frontu? U nas ani majster ani hydraulik nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Rura zwisa z niego do jednego z pokoi i co dalej? A pytanie drugie, to czy ktoś robił podłogówkę w górnej łazience, bo mój mąż twierdzi, że nie warto. Najprościej podłączyć go do pionu kanalizacyjnego i zrobić odpowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts