Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też jestem na etapie tynków i wybrałam gipsowe bo tańsze u nas 22zł na m2 materiał z robocizną i wiem od mojego doradcy Ani:):) że one są gładkie a przy cementowo wapiennych trzeba jeszcze gładź jeśli nie lubisz nierówności:)

i sa o ile dobrze pamiętam około 10 zł droższe.

Ja też jestem na etapie tynków i wybrałam gipsowe bo tańsze u nas 22zł na m2 materiał z robocizną i wiem od mojego doradcy Ani:):) że one są gładkie a przy cementowo wapiennych trzeba jeszcze gładź jeśli nie lubisz nierówności:)

Chodzi o to że są chropowate a nie nierówne :lol: :lol: ,ale to rzecz gustu niektórzy tak zostawiają bo nie lubią znowu gładkich ścian.

Fakt,że cementowo-wapienne są twardsze,ale przecież nie będę kopać nogami po ścianie :lol: .

Z tą gładkością to tak nie do końca, owszem są one teoretycznie gładkie ale wychodzą miejsca, placki jakby lekko chropowate, takie w dziurki - nie potrafię tego opisać - ale przy malowaniu kuchni bez szpachlowania wyszło po prostu brzydko, stąd poprawki i reszta ścian została lekko przeszpachlowana. To na pewno również kwestia wykonawcy - nasz był bardzo polecany na forum Muratora i drogi 28zł/m2 :evil: (ale to już równo rok temu było i ceny od tej pory uległy zmianie) a jednak po dokładnym wyschnięciu wyszły miejsca jak opisałam.

Gosiaczku a co do ilości tynków, u nas wyszło 625m2, a wylewki po podłodze ok.180m2.

pozdrawiam :wink:

To ja trochę z innej beczki bo widzę że większość to już wykańcza swoje gniazdka a ja jeszcze "wykańczam" się w ziemi. Ile ton/kubików poszło wam do zasypywania fundamentów wewnątrz i ewentualnie podajcie przy jakich wysokościach fundamentów.
przy wysokości ławy ok.40 cm i ściany fundamentowej 124 cm, w sumie 164 cm weszło ok. 280 ton piasku

Witam serdecznie wszystkich "Tymkowiczów". Wraz z Żoną chcemy dołączyć do grona Budowniczych Tymka :D . Po krótce powiem tylko że budujemy nasz domek w okolicy Olsztyna i jesteśmy na etapie układania stropu. Jeśli są osoby które budują Tymka w naszej okolicy to chętnie posłuchamy ich rad i oczywiście sami też służymy pomocą. Pozdrawiamy :)

To ja trochę z innej beczki bo widzę że większość to już wykańcza swoje gniazdka a ja jeszcze "wykańczam" się w ziemi. Ile ton/kubików poszło wam do zasypywania fundamentów wewnątrz i ewentualnie podajcie przy jakich wysokościach fundamentów.
przy wysokości ławy ok.40 cm i ściany fundamentowej 124 cm, w sumie 164 cm weszło ok. 280 ton piasku

Dzięki za informacje, czyli rozumiem że mieliście wybraną całą ziemię z środka u mnie fundamenty podobnie jak u was tylko pełne wybranie wzdłuż ław i odstępie ok 1 m reszta trochę wyżej, zebrany tylko "humus". Mi tak z szacunków wyszło około 80 kubików czyli około 120 ton i tyle mam zamówione jak braknie to będę dowoził.

Ciekawe jak u innych Tymowiczów, proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.

A i już mam takie małe pytanko, jak pisałem jestem w trakcie układania stropu i chciałem zapytać czy wszyscy dawaliście w stropie ten dwuteownik, bo podobno mozna go zastąpić dodatkowym zbrojeniem lub zagęszczoną liczbą belek stropowych (oczywiście mowa ostropie teriva)?

Witam

My mamy lany strop i zamiast tego "dwuteownika" w dużm pokoju mamy zrobiony podciąg (belkę) zbrojona z prętów fi 16. Dodatkowo may zrobione zbrojenie dołem i górą.

Mieszkamy i jak na razie nie ma problemów.

Pozdrawiamy

Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie

Kochani, a ja znowu z pytaniami.

Po pierwsze do czego wykorzystaliście ten kominek wentylacyjny obok okna dachowego od frontu? U nas ani majster ani hydraulik nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Rura zwisa z niego do jednego z pokoi i co dalej?

A pytanie drugie, to czy ktoś robił podłogówkę w górnej łazience, bo mój mąż twierdzi, że nie warto.

Moniach, dziękuje za podpowiedź :) ale i tak chyba zrobię tak jak w projekcie bo dodatkowe przeróbki to będzie strata czasu a chcemy do konca roku miec juz dach. A możesz mi powiedzieć jakich przeróbek dokonaliście jescze w domu?

Witam

Co do zmian w Naszym Tymku to już pisaliśmy kilka czy kilkanaście postów temu.

Miłej lektury.

Pozdrawiam

Monia i Daniel Kujawsko-Pmorskie

Kochani, a ja znowu z pytaniami.

Po pierwsze do czego wykorzystaliście ten kominek wentylacyjny obok okna dachowego od frontu? U nas ani majster ani hydraulik nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Rura zwisa z niego do jednego z pokoi i co dalej?

A pytanie drugie, to czy ktoś robił podłogówkę w górnej łazience, bo mój mąż twierdzi, że nie warto.

Najprościej podłączyć go do pionu kanalizacyjnego i zrobić odpowietrzenie :D