Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy zaszczyt przedstawić naszego Tymka. W wersji odbicia lustrzanego z podniesioną ścianą kolankową i zlikwidowanym garażem. Nasi fachowcy zrobili nam prezent na Mikołaja i właśnie 5.12.09 oddali nam budynek w stanie surowym otwartym. Nawiasem mówiąc rozpoczęli 06.10.2009 a gdyby pogoda troszeczkę nie pokrzyżowała naszym planów na etapie „ziemnym” było by jeszcze szybciej. Jednak mimo wszystko nie o szybkość tu chodzi ale o solidność i fachowość. Ale to też mieliśmy w „pakiecie”.

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-12/cd2656b0.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-12/bd8f8c8a.jpg

Ogólnie przyjęło się, że nie ma dobrych firm budowlanych. My jednak naprawdę nie możemy narzekać. Poszło wyjątkowo sprawnie i szybko do tego stopnia, że większe problemy sprawiała hurtownia budowlana, której mobilność pozostawiała troszkę do życzenia.

Mając w pamięci drobne problemy w projekcie wszystkim „nowym” Tymkowiczom radziłbym zwrócić baczną uwagę na:

-strop a zwłaszcza ciekawą belkę BU nad salonem, którą koniecznie trzeba zastąpić dodatkowym zbrojeniem (w przypadku stropu Terriva).

- nie najlepiej moim zdaniem rozwiązaną sprawę ze słupem podtrzymującą belkę stropową przy kuchni (to dla zwolenników otwartych kuchni).

- no i dziwnie rozwiązanie dachu również ze słupami a zwłaszcza z tym , który wypada prawie pośrodku górnej sypialni. Można to obejść stosując rozwiązanie zbliżone do dachu jętkowego – minus – wzrasta koszt – plus – zyskujemy strych.

- radziłbym również jeżeli ktoś ma zacienioną działkę z boków tak jak my, rozważyć zamontowania dodatkowych okien dachowym w pokojach leżących przy szczytach budynku.

- największym chyba nieporozumieniem jest jednak łazienka na dole. Ta z projektu chyba do niczego się nie nadaje. Nie jest chyba możliwe aby normalny człowiek tak się wykąpał czy dokonywał innych czynności fizjologicznych, Totalna klaustrofobia:)

To tyle. Szacunek wielki dla tych wszystkich , którzy już skończyli i sobie mieszkają. Dopiero teraz dowiaduję się co musieli przejść i jakie problemy przezwyciężać. Mój smutek jedynie budzi fakt, że tak naprawdę moja wiedza na temat problemów jest zaledwie szczątkowa :).

Teraz zaczną się te prawdziwe i w przenośni schody. Ale nagroda główna czyli możliwość zamieszkania w swoim własnym domku gdzieś tam czai się w oddali…..

- nie najlepiej moim zdaniem rozwiązaną sprawę ze słupem podtrzymującą belkę stropową przy kuchni (to dla zwolenników otwartych kuchni).

Na czym konkretnie polegał problem z tą belka i jak ewentualnie go rozwiązaliście (ewentualnie inne osoby). Też planujemy kuchnię otwartą.

Na czym konkretnie polegał problem z tą belka i jak ewentualnie go rozwiązaliście (ewentualnie inne osoby). Też planujemy kuchnię otwartą.

Projekt przewiduje kuchnię zamkniętą i przy granicy drzwi biegnie pionowo słup dowiązany do ławy fundamentowej.Dało mi to do myślenia już na etapie ław.Przejrzałem forum i jest nawet zdjęcia wnętrza na , którym widać ten słup nieciekawie wyglądający na tle kuchni.Wyjście jest takie, że planując otwartą kuchnię musisz puścić dodatkową belkę podtrzymującą w stropie na granicy kuchni i salonu.Jeżeli ktoś liczy każdy grosz to jest to jakiś wydatek na dodatkowe zbrojenie.

HAZARD Myślę, że trochę przesadzasz z tą łazienką na dole. Może w stanie surowym wygląda nieciekawie ale widziałam ja "na żywo" i jest na prawdę przyzwoita. Myslę, że w ogóle TYMEK ma rewelacyjnie zagosodarowana powierzchnię. Poza tym korzystam z niewiele większej mieszkając w bloku z dwójką dzieci i nie narzekam. Po urządzeniu wszystko wygląda inaczej. Mnie też ścianki działowe przeraziły ale pamiętam, że jak zobaczyłam fundamenty to mialam to samo przerażenie w oczach. a teraz każdy mówi, że buduję duży dom :)

Witam

Mieszkamy już w naszym Tymku rok. I co do łazienki na dole, to się nie zgodzę z przedmówcą. W łazience mamy zamontowaną wannę 150 cm, zlew 50 cm, wolno stojący sedes i jeszcze zmieściła by się spora pralka, do której mamy przystosowane podłęczenie wody i odpływ ścieków. Zaznaczam, że mamy łazienke według projektu. Pozostawiliśmy śpiżarnię.

Co do rozwiązań funkcjonalności to faktycznie Tymek jest przemyślany. Widziałem wiele domów i rozwiąznaia łączące poszczególone pomieszczenia zostawiały wiele do życzenia. Każdy przyjeżdzając do nas poraz pierwszy widząc przedpokuj z klatka schodową są zachwyceni. Taka duża i "otwiera się na wszystkie pomieszczenia" zachęcając aby wejść.

Z tymi słupami podtrzymującymi dach to kolega też przesadza. U nas widoczny jest jeden, reszta zabudowa w ścianach. Tej jeden u góry w pokoju nie wypada u nas na środku. Podczas stawiania ścian działowych trochę przemyśleliśmy sprawę i będzie on stanowił niezłą ozdobę pokoju dzieci.

Z łązienki mogą korzystać równoczesnie dwie osoby i trzecia też się jeszcze mieści. My mamy dwójke dzieci i podczas kąpieli w łazience są 4 osoby i nie ma tłoku.

Pozdrawiam

Monia i Daniel Kujawsko-|Pmorskie

Witam

Mieszkamy już w naszym Tymku rok. I co do łazienki na dole, to się nie zgodzę z przedmówcą. W łazience mamy zamontowaną wannę 150 cm, zlew 50 cm, wolno stojący sedes i jeszcze zmieściła by się spora pralka, do której mamy przystosowane podłęczenie wody i odpływ ścieków. Zaznaczam, że mamy łazienke według projektu. Pozostawiliśmy śpiżarnię.

Pozdrawiam

:o :o :o

Moniach, nasza łazienka również jest wykonana zgodnie z projektem, spiżarka bez zmian, ścianki nie poprzesuwane i zmieściłam w niej po lewej kibelek i brodzik półokrągły 80, a we wnęce umywalkę 50 i to wszystko. Nie ma mowy aby wcisnąć tam wannę a juz na pewno nie sporą pralkę. Przy kąpieli dzieci - 2 osoby w łazience jest ok, ale 3 to już tłum :-?

Hazard, kiedy łazienka była w stanie surowym byłam przekonana podobnie jak i Ty że to jakaś pomyłka i ubolewałam że nie wcisnę tam prysznica - po tynkach i kaflach łazienka nabrała całkiem nowego wymiaru i przy założeniu że na piętrze jest druga, duża łazienka to dolna jest zupełnie wystarczająca i tak naprawdę pełni tylko rolę toalety :D

pozdrawiam :p

Witam

Pozdrawiam

:o :o :o

Moniach, nasza łazienka również jest wykonana zgodnie z projektem, spiżarka bez zmian, ścianki nie poprzesuwane i zmieściłam w niej po lewej kibelek i brodzik półokrągły 80, a we wnęce umywalkę 50 i to wszystko. Nie ma mowy aby wcisnąć tam wannę a juz na pewno nie sporą pralkę. Przy kąpieli dzieci - 2 osoby w łazience jest ok, ale 3 to już tłum :-?

Hazard, kiedy łazienka była w stanie surowym byłam przekonana podobnie jak i Ty że to jakaś pomyłka i ubolewałam że nie wcisnę tam prysznica - po tynkach i kaflach łazienka nabrała całkiem nowego wymiaru i przy założeniu że na piętrze jest druga, duża łazienka to dolna jest zupełnie wystarczająca i tak naprawdę pełni tylko rolę toalety :D

pozdrawiam :p

jakto nie można zmieścić wanny 150 cm przecież idealnie pasuje tylko pionowo :D :D :D :D żartowałem no i sadze ze z te 4 osoby (2 dorosłe i 2 dzieci ) w łazience to juz lekka przesada

witam ! jutro pan elektryk kończy swoją prace 5500 tyś z materiałem wyszło ok. 130 pkt. kable podciągnięte w rurkach mieli chłopaki trochę kucia 8)

dzis wszedł hydraulik za punkt bierze 100 cena jak na limanową standardowa! wyszło mi 14 punktów plus materiał wyjdzie około 4 patoli.

jeżeli chodzi o gabaryty tymka to wszyscy też mi to powtarzają ze jest ogromny ale jakoś się tym nie smucę choć przyznam ze szukaliśmy małego przytulnego domku z drugiej strony to chyba najmniejszy domek na osiedlu a najważniejsze ze mi pasuje i myślę ze może kiedyś 1 lub 2 pokoiki przeznaczymy na agroturystykę ale żonkę jeszcze będę musiał przekonać :roll:

Hazard napisał
-strop a zwłaszcza ciekawą belkę BU nad salonem, którą koniecznie trzeba zastąpić dodatkowym zbrojeniem (w przypadku stropu Terriva).

Dlacczego napisałeś że tą belkę BU należy zastąpić koniecznie dodatkowym zbrojeniem???

Źle się wyraziłem - przepraszam.Może nie dodatkowym zbrojeniem, ale zamiennym.Nie wiem jak inni rozwiązali ten problem.W naszym przypadku w naszej okolicy był z taką belką (chyba dwuteową o długości szerokości salonu czyli ok. 6 metrów) problem z dostępnością.Trzeba było dość długo czekać no i cena nie była też ciekawa.Jeżeli czas i terminy będą Was gonić to warto o tym wiedzieć i być wcześniej przygotowanym.Ja nie byłem na tą niespodziankę przygotowany :(

Jeżeli chodzi o łazienkę to z pewnością macie rację.Po wykończeniu na pewno wygląda inaczej.My z żoną trochę a może nawet bardziej niż trochę wystraszyliśmy się jej gabarytów.Też mieszkamy w bloku i uznaliśmy, że jednak chcielibyśmy w końcu czegoś innego troszeczkę większego :) Poza tym żona życzyła sobie okienko w łazience.Więc przesunęliśmy łazienkę w miejsce spiżarni.

Zgadzam się ogólnie z tezą co do funkcjonalności Tymka.Jest bardzo dobrze rozwiązany.Pierwotnie planowaliśmy inny domek ale stanęło na Tymku.Znajomi po "wizji lokalnej"stwierdzili , że patrząc z zewnątrz nikt nie przypuszczałby , że jest tak przestronny i obszerny wewnątrz.

Moje ogólne uwagi miały na celu tylko to, że oglądając projekt w necie mamy nieco inne wyobrażenia na temat domku.Dostając projekt do ręki i realizując go czasami wychodzą różne "kwiatki", z którymi trzeba sobie poradzić.

Tak przynajmniej było w naszym przypadku :)

Naprawdę nie rozumiem dlaczego wszyscy się tak boją stropu żerańskiego? Bo już nie modny? :o Bo wszyscy architekci teraz upychają po domkach terivę? :o Bo sąsiad ma terivę ,to będzie wstyd zapakować sobie na dom płyty żerańskie? Nie ma nic szybszego :D U mnie położenie stropu na Tymku: dwie osoby 5 godzin.(oczywiście za pomocą dźwigu) :wink:

Nie trzeba żadnych belek,wzmocnień, stępli, itp.......

Cóż moja łazienka na parterze też jest z okienkiem i ma 3,4 m2 i jest bardzo funkcjonalna!!! Duża kabina prysznicowa 90 cm, toaleta i umywalka 80 cm. Wielkość łazienki była bardzo ważna, gdyż nie robiliśmy na razie łazienki na poddaszu więc ta na dole nie mogla być zbyt ciasna. Brak miejsca w łazience mógłby bardzo utrudnić nam życie. Co do wielkości tego domu to z zewnątrz wydaje się być takim sobie małym domkiem ale w środku ... to jest coś przestrzeń!!!