EwaiMarek 08.12.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Gosiaczek za elektrykę - samą robociznę coś ok.3800zł; za podłogówkę - 100zł/mkw (materiał + robocizna) - samą robociznę Wykonawca wycenił na 30zł/mkw hydraulika + kanaliza - ok.6500zł (materiał + robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazard 08.12.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Mamy zaszczyt przedstawić naszego Tymka. W wersji odbicia lustrzanego z podniesioną ścianą kolankową i zlikwidowanym garażem. Nasi fachowcy zrobili nam prezent na Mikołaja i właśnie 5.12.09 oddali nam budynek w stanie surowym otwartym. Nawiasem mówiąc rozpoczęli 06.10.2009 a gdyby pogoda troszeczkę nie pokrzyżowała naszym planów na etapie „ziemnym” było by jeszcze szybciej. Jednak mimo wszystko nie o szybkość tu chodzi ale o solidność i fachowość. Ale to też mieliśmy w „pakiecie”. http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-12/cd2656b0.jpg http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-12/bd8f8c8a.jpg Ogólnie przyjęło się, że nie ma dobrych firm budowlanych. My jednak naprawdę nie możemy narzekać. Poszło wyjątkowo sprawnie i szybko do tego stopnia, że większe problemy sprawiała hurtownia budowlana, której mobilność pozostawiała troszkę do życzenia. Mając w pamięci drobne problemy w projekcie wszystkim „nowym” Tymkowiczom radziłbym zwrócić baczną uwagę na: -strop a zwłaszcza ciekawą belkę BU nad salonem, którą koniecznie trzeba zastąpić dodatkowym zbrojeniem (w przypadku stropu Terriva). - nie najlepiej moim zdaniem rozwiązaną sprawę ze słupem podtrzymującą belkę stropową przy kuchni (to dla zwolenników otwartych kuchni). - no i dziwnie rozwiązanie dachu również ze słupami a zwłaszcza z tym , który wypada prawie pośrodku górnej sypialni. Można to obejść stosując rozwiązanie zbliżone do dachu jętkowego – minus – wzrasta koszt – plus – zyskujemy strych. - radziłbym również jeżeli ktoś ma zacienioną działkę z boków tak jak my, rozważyć zamontowania dodatkowych okien dachowym w pokojach leżących przy szczytach budynku. - największym chyba nieporozumieniem jest jednak łazienka na dole. Ta z projektu chyba do niczego się nie nadaje. Nie jest chyba możliwe aby normalny człowiek tak się wykąpał czy dokonywał innych czynności fizjologicznych, Totalna klaustrofobia:) To tyle. Szacunek wielki dla tych wszystkich , którzy już skończyli i sobie mieszkają. Dopiero teraz dowiaduję się co musieli przejść i jakie problemy przezwyciężać. Mój smutek jedynie budzi fakt, że tak naprawdę moja wiedza na temat problemów jest zaledwie szczątkowa . Teraz zaczną się te prawdziwe i w przenośni schody. Ale nagroda główna czyli możliwość zamieszkania w swoim własnym domku gdzieś tam czai się w oddali….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 08.12.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 - nie najlepiej moim zdaniem rozwiązaną sprawę ze słupem podtrzymującą belkę stropową przy kuchni (to dla zwolenników otwartych kuchni). Na czym konkretnie polegał problem z tą belka i jak ewentualnie go rozwiązaliście (ewentualnie inne osoby). Też planujemy kuchnię otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 08.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Może dziś się uda?http://foto.onet.pl/2e155,334wk3o2s3c2,ly7vo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazard 08.12.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 - nie najlepiej moim zdaniem rozwiązaną sprawę ze słupem podtrzymującą belkę stropową przy kuchni (to dla zwolenników otwartych kuchni). Na czym konkretnie polegał problem z tą belka i jak ewentualnie go rozwiązaliście (ewentualnie inne osoby). Też planujemy kuchnię otwartą. Projekt przewiduje kuchnię zamkniętą i przy granicy drzwi biegnie pionowo słup dowiązany do ławy fundamentowej.Dało mi to do myślenia już na etapie ław.Przejrzałem forum i jest nawet zdjęcia wnętrza na , którym widać ten słup nieciekawie wyglądający na tle kuchni.Wyjście jest takie, że planując otwartą kuchnię musisz puścić dodatkową belkę podtrzymującą w stropie na granicy kuchni i salonu.Jeżeli ktoś liczy każdy grosz to jest to jakiś wydatek na dodatkowe zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 08.12.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 http://foto.onet.pl/2e155,334wk3o2s3c2 Może dziś się uda? O to zdjęcie chodziło? http://foto2.m.onet.pl/_m/4a8fd090f7b7f86aafb7943650c22b6a,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpm 08.12.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 HAZARD Myślę, że trochę przesadzasz z tą łazienką na dole. Może w stanie surowym wygląda nieciekawie ale widziałam ja "na żywo" i jest na prawdę przyzwoita. Myslę, że w ogóle TYMEK ma rewelacyjnie zagosodarowana powierzchnię. Poza tym korzystam z niewiele większej mieszkając w bloku z dwójką dzieci i nie narzekam. Po urządzeniu wszystko wygląda inaczej. Mnie też ścianki działowe przeraziły ale pamiętam, że jak zobaczyłam fundamenty to mialam to samo przerażenie w oczach. a teraz każdy mówi, że buduję duży dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 08.12.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Stukpuk napisał: O%20to%20zdj%C4%99cie%20chodzi%C5%82o?%20%20 Dzięki. Nie wiem dlaczego mi się nie udaje A na focie: tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... TYMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 08.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Hazard - dzięki za info i ..... witam ziomka z Jastrzębia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 08.12.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Stukpuk napisał: O%20to%20zdj%C4%99cie%20chodzi%C5%82o?%20%20 Dzięki. Nie wiem dlaczego mi się nie udaje A na focie: tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... TYMEK Zdjecie które chcesz wlepić( a dokładnie jego dres URL) musi być zakończone jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 08.12.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Hazard napisał -strop a zwłaszcza ciekawą belkę BU nad salonem, którą koniecznie trzeba zastąpić dodatkowym zbrojeniem (w przypadku stropu Terriva). Dlacczego napisałeś że tą belkę BU należy zastąpić koniecznie dodatkowym zbrojeniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 09.12.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam Mieszkamy już w naszym Tymku rok. I co do łazienki na dole, to się nie zgodzę z przedmówcą. W łazience mamy zamontowaną wannę 150 cm, zlew 50 cm, wolno stojący sedes i jeszcze zmieściła by się spora pralka, do której mamy przystosowane podłęczenie wody i odpływ ścieków. Zaznaczam, że mamy łazienke według projektu. Pozostawiliśmy śpiżarnię. Co do rozwiązań funkcjonalności to faktycznie Tymek jest przemyślany. Widziałem wiele domów i rozwiąznaia łączące poszczególone pomieszczenia zostawiały wiele do życzenia. Każdy przyjeżdzając do nas poraz pierwszy widząc przedpokuj z klatka schodową są zachwyceni. Taka duża i "otwiera się na wszystkie pomieszczenia" zachęcając aby wejść. Z tymi słupami podtrzymującymi dach to kolega też przesadza. U nas widoczny jest jeden, reszta zabudowa w ścianach. Tej jeden u góry w pokoju nie wypada u nas na środku. Podczas stawiania ścian działowych trochę przemyśleliśmy sprawę i będzie on stanowił niezłą ozdobę pokoju dzieci. Z łązienki mogą korzystać równoczesnie dwie osoby i trzecia też się jeszcze mieści. My mamy dwójke dzieci i podczas kąpieli w łazience są 4 osoby i nie ma tłoku. PozdrawiamMonia i Daniel Kujawsko-|Pmorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 09.12.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam Mieszkamy już w naszym Tymku rok. I co do łazienki na dole, to się nie zgodzę z przedmówcą. W łazience mamy zamontowaną wannę 150 cm, zlew 50 cm, wolno stojący sedes i jeszcze zmieściła by się spora pralka, do której mamy przystosowane podłęczenie wody i odpływ ścieków. Zaznaczam, że mamy łazienke według projektu. Pozostawiliśmy śpiżarnię. Pozdrawiam Monia i Daniel Kujawsko-|Pmorskie Moniach, nasza łazienka również jest wykonana zgodnie z projektem, spiżarka bez zmian, ścianki nie poprzesuwane i zmieściłam w niej po lewej kibelek i brodzik półokrągły 80, a we wnęce umywalkę 50 i to wszystko. Nie ma mowy aby wcisnąć tam wannę a juz na pewno nie sporą pralkę. Przy kąpieli dzieci - 2 osoby w łazience jest ok, ale 3 to już tłum Hazard, kiedy łazienka była w stanie surowym byłam przekonana podobnie jak i Ty że to jakaś pomyłka i ubolewałam że nie wcisnę tam prysznica - po tynkach i kaflach łazienka nabrała całkiem nowego wymiaru i przy założeniu że na piętrze jest druga, duża łazienka to dolna jest zupełnie wystarczająca i tak naprawdę pełni tylko rolę toalety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 09.12.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Mam takie samo zdanie.Jeżeli na pietrze jest druga przestronna łazienka to ta na dole tak naprawde jest dla gości i nie musi byc ogromna , jezeli mieści sie prysznic, ubikacja i zlew to o.k. My pralke przenosimy do pomieszczenia gospodarczego stwierdzilismy że to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chioski 09.12.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam Mieszkamy już w naszym Tymku rok. I co do łazienki na dole, to się nie zgodzę z przedmówcą. W łazience mamy zamontowaną wannę 150 cm, zlew 50 cm, wolno stojący sedes i jeszcze zmieściła by się spora pralka, do której mamy przystosowane podłęczenie wody i odpływ ścieków. Zaznaczam, że mamy łazienke według projektu. Pozostawiliśmy śpiżarnię. Pozdrawiam Monia i Daniel Kujawsko-|Pmorskie Moniach, nasza łazienka również jest wykonana zgodnie z projektem, spiżarka bez zmian, ścianki nie poprzesuwane i zmieściłam w niej po lewej kibelek i brodzik półokrągły 80, a we wnęce umywalkę 50 i to wszystko. Nie ma mowy aby wcisnąć tam wannę a juz na pewno nie sporą pralkę. Przy kąpieli dzieci - 2 osoby w łazience jest ok, ale 3 to już tłum Hazard, kiedy łazienka była w stanie surowym byłam przekonana podobnie jak i Ty że to jakaś pomyłka i ubolewałam że nie wcisnę tam prysznica - po tynkach i kaflach łazienka nabrała całkiem nowego wymiaru i przy założeniu że na piętrze jest druga, duża łazienka to dolna jest zupełnie wystarczająca i tak naprawdę pełni tylko rolę toalety pozdrawiam jakto nie można zmieścić wanny 150 cm przecież idealnie pasuje tylko pionowo żartowałem no i sadze ze z te 4 osoby (2 dorosłe i 2 dzieci ) w łazience to juz lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chioski 09.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 witam ! jutro pan elektryk kończy swoją prace 5500 tyś z materiałem wyszło ok. 130 pkt. kable podciągnięte w rurkach mieli chłopaki trochę kucia dzis wszedł hydraulik za punkt bierze 100 cena jak na limanową standardowa! wyszło mi 14 punktów plus materiał wyjdzie około 4 patoli. jeżeli chodzi o gabaryty tymka to wszyscy też mi to powtarzają ze jest ogromny ale jakoś się tym nie smucę choć przyznam ze szukaliśmy małego przytulnego domku z drugiej strony to chyba najmniejszy domek na osiedlu a najważniejsze ze mi pasuje i myślę ze może kiedyś 1 lub 2 pokoiki przeznaczymy na agroturystykę ale żonkę jeszcze będę musiał przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazard 09.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Hazard napisał -strop a zwłaszcza ciekawą belkę BU nad salonem, którą koniecznie trzeba zastąpić dodatkowym zbrojeniem (w przypadku stropu Terriva). Dlacczego napisałeś że tą belkę BU należy zastąpić koniecznie dodatkowym zbrojeniem??? Źle się wyraziłem - przepraszam.Może nie dodatkowym zbrojeniem, ale zamiennym.Nie wiem jak inni rozwiązali ten problem.W naszym przypadku w naszej okolicy był z taką belką (chyba dwuteową o długości szerokości salonu czyli ok. 6 metrów) problem z dostępnością.Trzeba było dość długo czekać no i cena nie była też ciekawa.Jeżeli czas i terminy będą Was gonić to warto o tym wiedzieć i być wcześniej przygotowanym.Ja nie byłem na tą niespodziankę przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazard 09.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jeżeli chodzi o łazienkę to z pewnością macie rację.Po wykończeniu na pewno wygląda inaczej.My z żoną trochę a może nawet bardziej niż trochę wystraszyliśmy się jej gabarytów.Też mieszkamy w bloku i uznaliśmy, że jednak chcielibyśmy w końcu czegoś innego troszeczkę większego Poza tym żona życzyła sobie okienko w łazience.Więc przesunęliśmy łazienkę w miejsce spiżarni. Zgadzam się ogólnie z tezą co do funkcjonalności Tymka.Jest bardzo dobrze rozwiązany.Pierwotnie planowaliśmy inny domek ale stanęło na Tymku.Znajomi po "wizji lokalnej"stwierdzili , że patrząc z zewnątrz nikt nie przypuszczałby , że jest tak przestronny i obszerny wewnątrz. Moje ogólne uwagi miały na celu tylko to, że oglądając projekt w necie mamy nieco inne wyobrażenia na temat domku.Dostając projekt do ręki i realizując go czasami wychodzą różne "kwiatki", z którymi trzeba sobie poradzić. Tak przynajmniej było w naszym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.12.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Naprawdę nie rozumiem dlaczego wszyscy się tak boją stropu żerańskiego? Bo już nie modny? Bo wszyscy architekci teraz upychają po domkach terivę? Bo sąsiad ma terivę ,to będzie wstyd zapakować sobie na dom płyty żerańskie? Nie ma nic szybszego U mnie położenie stropu na Tymku: dwie osoby 5 godzin.(oczywiście za pomocą dźwigu) Nie trzeba żadnych belek,wzmocnień, stępli, itp....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 10.12.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Cóż moja łazienka na parterze też jest z okienkiem i ma 3,4 m2 i jest bardzo funkcjonalna!!! Duża kabina prysznicowa 90 cm, toaleta i umywalka 80 cm. Wielkość łazienki była bardzo ważna, gdyż nie robiliśmy na razie łazienki na poddaszu więc ta na dole nie mogla być zbyt ciasna. Brak miejsca w łazience mógłby bardzo utrudnić nam życie. Co do wielkości tego domu to z zewnątrz wydaje się być takim sobie małym domkiem ale w środku ... to jest coś przestrzeń!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts