Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie

Ja pierwszy raz na tym forum, Tymka buduję już od maja tego roku, obecnie mam stan surowy zamknięty i zrobiona elektrykę. Jak czytam posty ile ludzie wydają za poszeczególne etapy robót to aż mi się wierzyć nie chce. Wychodzi mi na to że ja płace jakieś bajońskie kwoty i tak po krótce

stan surowy otwarty - ok 140tys

okna (plastiki oknoplast) i rolety - 19 tys

elektryka - ok 10000 (robocizna 4,5 tys + materiały )

ostatnio szukałem ofert na wykonanie wszystkich instalacji tzn. woda, co, kanalizacja, gaz - sama robocizna to koszt ok 8000 a reszta to wedle uznania, u mnie ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny plus zbiornik na wodę 300 l, ogrzewanie podłogowe w łazienkach, hallu, kuchni i salonie, kompletna instalacja robocizna i materiały to koszt 42000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: To powiedzcie prosze gdzie Wy znajdujecie tak tanich fachowców, bo ja rozmawiałem z zczterema i wszyscy chą mniej więcej tyle samo, a buduję się na dolnym śląsku w okolicach Legnicy, więc nie jest to Warszawa czy inne duże miasta gdzie ceny mogły by być trochę większe.

Według moich szacunków to nie mam szans wybudowac tego domu za mniej niż 400 tys, a planowałem wydac maks 350 tys już ze wszystkim.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i jak naszybszego skończenia wymarzonych domów

My kupiliśmy dobre okna niemieckiej firmy GELAN za 9 tys. zł z groszem, tj. cena razem z montażem. Okna są 6-cio komorowe i w kolorze złotego dębu z obu stron. Projekt nie zmieniany, okien jest tyle ile w projekcie. Brame garażową segmentową za 2.700 z montażem - polską. Drzwi wejściowe, dobre i ładne za 1650 zł z montażem, do kotłowni za 1300 zł z montażem. Najdroższą inewestycją w tym domku to jest dach, który połkął już kupę forsy, i to przy pokryciu blachą. A teraz wełna, karton gips itd. ogólnie cholerne koszty.

Zdrowych i wesołych Świąt dla wszystkich Tymowiczów.

Ania&Mateusz

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, same okna oknoplastu kosztowały rzeczywiście "tylko" 12 tys no i do tego rolety "jedynie" 7 tys i mamy piękną kwotę 19 tys. Z tego co się orientuje to jeśli okna zamówicie teraz to powinny być tańsze o kilka procent - podobno tak jest zawsze zimą.

Ja zamówiłem okna drewniane (mahoń,meranti) w kolorze ogólnie można powiedzieć brązowym.Nie mam garażu więc doszło dodatkowo jedno okno w powstałym pokoju ( takie samo jak w kuchni) a tym samym zniknęły dwa okna garażowe no i okienko 60x70 cm w łazience.Jeżeli chodzi o ceny to zgadzam się, że teraz czas sprzyja "negocjacjom cenowym".Pierwsza oferta opiewała na kwotę pona 17 tyś zł.Ale w toku negocjacji udało nam się zejść do ceny poniżej 15 tys zł.

Witam serdecznie

wraz z mężem budujemy Tymka w woj pomorskim, nasz projekt jest praktycznie bez zmian-praktycznie bo powiększyliśmy okna w salonie i zrobiliśmy drugi balkon, przenieśliśmy wyjście na taras na drugą ścianę.

Wewnątrz jest juz więcej zmian, ale bardziej kosmetycznych niz zmieniających wyglad Tymka.

Zazdroszcze tym którzy juz mieszkają w swoich Tymkach, bo jestem bardzo niecierpliwa :evil:

no ale cóż trzeba poczekać

mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do siebie

POZDRAWIAM

:D :D 11 grudnia przyszła na świat Hania nasza druga córka

http://images43.fotosik.pl/243/e4f5deafda70761cmed.jpg' alt='e4f5deafda70761cmed.jpg'>

Piękne TYMKI a jeszcze piękniejsze choinki :D Mam nadzieję że w grudniu tego roku też będziemy mieć taką dużą choinkę w naszym domku :D :D :D

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :D :D :D

w moim tymku jeszcze nie paliłem. ale z doświadczenia wiem że zależy od tego jak palisz i czym palisz i jaki masz piec . generalnie zasada polega na tym żeby ciepło z pieca jak najlepiej wykorzystywać czyli żeby nie szło w przysłowiowy komin a w grzejniki czy podłogówkę. mam nadzieje ze komin nie nagrzewa się wam do czerwoności :D :D :D

Witam wszystkich Tymkowiczów,

rozważamy z mężem budowę Tymka, obecnie po długich poszukiwaniach domku spełniającego nasze wymagania jest naszym faworytem.

Początkowo wybraliśmy projekt z pracowni MG Projekt, ale powierzchnia domu jest znacznie większa i po rozważeniu wszystkich argumentów zdecydowaliśmy, że jest dla nas za duży. Obecnie jesteśmy na etapie parierologii no i do szczęścia :wink: brakuje nam projektu. Zastanawiamy się jakie zmiany wprowadzić w Tymku i w związku z tym mamy pytanie do budujących Tymka w woj. pomorskim czy byłaby możliwość zobaczenia domu na żywo? Jeśli tak, to proszę o maila na priv [email protected]

Pozdrawiam serdecznie :)

Witam wszystkich Tymkowiczów,

rozważamy z mężem budowę Tymka, obecnie po długich poszukiwaniach domku spełniającego nasze wymagania jest naszym faworytem.

Początkowo wybraliśmy projekt z pracowni MG Projekt, ale powierzchnia domu jest znacznie większa i po rozważeniu wszystkich argumentów zdecydowaliśmy, że jest dla nas za duży. Obecnie jesteśmy na etapie parierologii no i do szczęścia :wink: brakuje nam projektu. Zastanawiamy się jakie zmiany wprowadzić w Tymku i w związku z tym mamy pytanie do budujących Tymka w woj. pomorskim czy byłaby możliwość zobaczenia domu na żywo? Jeśli tak, to proszę o maila na priv [email protected]

Pozdrawiam serdecznie :)

Zapraszamy do Słupska :wink: