Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

i stało się okno (na razie w projekcie) :) Wasze argumenty i zdjęcia ostatecznie nas przekonały :) Od początku wahaliśmy się czy je zostawić, mi podobało się to doświetlenie, ale właściwie jedynym miusem było jego mycie a teraz małżonkowi się spodobało, doszedł do wniosku że faktycznie warto je zostawić i nawet zadeklarował się że sam będzie je mył - nawet powiedział, ze dostanę to na piśmie ;) więc ostatnie obawy zniknęły.

EwaiMarek dziękujemy za zaproszenie :) wprawdzie na razie nie planujemy podróży w waszym kierunku, ale kto wie :)

pozdrawiamy serdecznie :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bertolo masz może jakieś zdjęcie z etapu ocieplenia dachu?Byłbym bardzo wdzięczny za instrukcję.Rozumiem ,że pierwszą warstwę kładłeś pomiędzy krokwiami i sznurkowałeś?Ale jak położyłeś drugą warstwę?Wiadomo,że w poprzek ale jak zamocowałeś wełnę powyżej sufitu i strychu?Chyba ,że tam kładłeś tylko 15 cm?

Niestety na razienie mam zdjęc. zapominam zabrac aparat na budowę.

Ostatecznie daje do kalenicy tylko 15 cm. Wiec układam ja wzdłuz krokwi. Uprzednio sznurkuje i zostawiam szczeline tak około 3 cm bo mam deskowany dach. Miałem nabijac laty na pozostałe 10 cm ale kupiłem dłuzsze wieszaki do stelazu, takie strałki i wełne poprostu ułoze w mniejszych kałkach między stelazem. Na upartego mozna by zasznurkowac, chocby wkręcajac pchełki do stelazu, ale myslę, że nie potrzeba. połoze folie parolizolacyja, chociaz rockwool do tej wełny nie wymaga i ostatecznie zakryje i utrzyma to pyta. Odległosc od krokwi do stelaza 10 cm wiec bedziue sie trzymac. Postaram sie wkleic zdjecia jutro. Bardziej zastanawiam mnie jak połozyc ja na sufit. Wiem, że 15 cm miedzyu jetki, ale nie wiem jak pozostałe 10 cm. nie chce ich rzucac na stelaz bo zrobi mi sie luka miedzy ta 15 a 10. Moje jetki sa na wysokosci 3,10 więc będe je musiał obnizyc. A do kalenicy daje tylko 15 cm bo i tak podobno zbędnie a zamiast tego dam płyte osb i ładnie stryszek wykończe. mam nadzieje, ze troche wyjasniłem. Choc chaotycznie :)

bertolo,

Bardzo mnie i mężowi się podobają Wasze okna, a zwłaszcza szprosy!!! [/b][/size]

Dziekuje :oops:

Żonka sie uparła i ma takie jak chciała :roll:

A w zeszłym tygodniu zamontowali nam drzwi do kotłowni.

Tez białe :evil:

http://img441.imageshack.us/img441/3011/dfdf.jpg

A ja kładę wełnę i gipsuje. Jak mi sie znudzi gipsowanie, to wieszam sufit. Roboty samemu jest tak duzo, że nie wiadom, co robic najpierw. A tu wiosna idzie i trzeba trawke posadzić. Dobrze, ze przy wełnie pomaga mi tata. Dzieki Ci bardzo. Pokoik na dole(dla żonki :wink: ) wygipsowany. Jak much siada to spływa tak pieknie i gładko . Sufit sie robi. niestety nie sam. Kupiłem podnosnik do płyt. Rewelacyjnie sie nim robi. Straszna wygoda. Polecam.

http://img690.imageshack.us/img690/8223/dsc0332a.jpg

A czasami trzeba to wszystko rzucić w cholere i jechac na narty. ostatni dzwonek :wink:

Krótko, ale rewelacyjnie. Śniegu co niemiara, choc to było tydzien temu :wink:

A i najmłodszy sie nauczył i smiga, az miło.

Było super. Fajnie załozyc nie tylko kombinezon roboczy, ale wskoczyc w narciarski :D

Ze specjalnymi pozdowieniami dla wszystkich, którzu buduja, budowali lub będa budowac Tymka.

Na zdrowie !!!!

http://img411.imageshack.us/img411/4533/dsc0106au.jpg

Witajcie!

Czy ktoś z Was stawiał Tymka z pustaków Max lub z porothermu? Potrzebuję wiedzieć, ile Wam wyszło sztuk pustaków na ściany zewnętrzne i wewnętrzne.

Pozdr.,

Kartagina

My postawiliśmy naszego Tymka z POROTHERM 25. Z tego co mi wiadomo mąż zakupił trochę ponad 2000 pustaków, wszystko wykorzystane, prawie wszystkie ściany wewnętrzne postawione, oprócz "kuchnia-łazienka na dole", i jeden z pokoi na górze, to w sumie może 3 ściany.

Pozdrawiam wszystkich budujących , w końcu pogoda się nam poprawia!! :):)

Witam Wszystkich po zimowej przerwie. U nas jutro przyjeżdża ekipa by zamontować okienka do naszego Tymka.Jestem strasznie ciekawa efektów.Zamówiliśmy okna z firmy Budvar w kolorze orzech dwustronnym.Prosze o rade na co jutro mamy zwrócić uwage jak fachowcy będą montować okienka.

Pozdrawiam !!!

GOSIA KARASIŃSKA napisała

Witam Wszystkich po zimowej przerwie. U nas jutro przyjeżdża ekipa by zamontować okienka do naszego Tymka.Jestem strasznie ciekawa efektów.Zamówiliśmy okna z firmy Budvar w kolorze orzech dwustronnym.Prosze o rade na co jutro mamy zwrócić uwage jak fachowcy będą montować okienka.

Pozdrawiam !!!

Na wcześniejszej stronie forum Stukpuk podpowiada na co zwracać uwagę przy montażu okien, dołączamy się dod porad. Wstawialiśmy okna dwa tygodnie temu i też wybraliśmy orzech tylko, że z oknoplastu i jesteśmy zadowoleni. Tylko jeszcze jedna uwaga, jeśli będziecie przy montażu okien na budowie to za nim monterzy opiankują okna warto obejrzeć wszystkie dokładnie i zgłosić ewentualne uwagi. Później szkoda nerwów i czasu waszego i drugiej strony. Pozadrawiamy :)

WITAM!

Jak mnie tu dłuuugo nie było :(

Aż miło poczytać i pooglądać Wasze Tymki... nasz też już stoi :) lada moment dachem go zakryją, czas najwyższy, zima nam pokrzyżowała plany a do tego za sprawą pewnej małej istotki i tu nie witałam :(

http://images46.fotosik.pl/274/47334c71008ff12em.jpg

nie wiem czy udało mi się wkleić fotkę ...

nasza Laurunia, ur.19.01.2010

z braku czasu nie wklejam fotek, jedynie do oglądnięcia w linku poniżej :(

Mam pytanko, czy ktoś z Was "robił" przedsionek do wejścia do garażu z holu, czy macie tak jak w projekcie, ja wymyśliłam dodatkowe przejście,żeby spaliny nie szły na dom... i próbuję to jakoś wmontować, wpasować wraz ze schodami, bo pod schodami chcę a'la spiżarkę i coś nie wychodzi, nie mamy pokoju na dole, połączony został wraz z salonem... może ktoś z Was zrobił w podobny sposób to przejście jeśli mogłabym prosić o foto?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich słonecznie i wiosennie :)

Nasze zmiany w Tymku to:

1. ścianka kolankowa o 2 pustaki do góry (nie chciałam, ale uległam :oops: )

2. połączenie salonu z pokojem obok

3. mały przedsionek pomiędzy garażem a holem

4. schody ze spocznikiem

5. dom poszerzony o 0,5m od strony garażu

6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych)

7. likiwdacja "lewego" (od tarasu) okna w salonie, tym samym szersze tarasowe 3-skrzydłowe

8. likwidacja balkonu

9. górna łazienka poszerzona o 0,5m kosztem "lewej" sypialni

qrcze, nazbierało się troszkę... :D

reszta wyjdzie w praniu , upsss w budowie :lol:

Więc tak,

pkt 1. odpadł, mąż uległ :lol:

pkt 6. również, ale poprawej str drzwi wejściowych jest okienko, doświetlać będzie klatkę schodową :D

czekamy na dach "nad głową"

pozdrawiam

Aga

pytanie! odnośnie jętek i komina

tynkarze skończyli tynkować poddasze i gość rzucił niezły temat : jedna(podwójna) jętka przechodzi mi przez środek komina jest ładnie zaizolowana papą (zgodnie z projektem - zresztą) w kominie jest wkład ceramiczny i bodajże 3 kominki wentylacyjne!!!! niby wszytko ładnie i pięknie ale tynkarz który zwrócił mi na to uwagą powiedział ze jemu kuzynowi po 20 latach dom właśnie się spalił od jętki która przechodziła przez komina dodam ze jest to komin od salonu(kominek plus wentylacja) fakt jest taki ze temperatury nie dochodzą tam do jakis wysokich wartości ale fakt jest taki ze przez 15-20 lat palenia okolice komina i jętka która siedzi w kominie jest czy będzie sucha jak pieprz i wystarczy iskierka i problem gotowy !!!!

co wy na to? aha jak to macie rozwiązane u was ja chyba wstawię teownik lub .... cokolwiek innego nie palącego się a wytrzymałego pzdr i czekam na odp :D