Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mw1976 napisał:
Ten korytarzyk jest przy kominie? Czyli tam gdzie miała być spiżarnia u Was jest łazienka? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w takim razie łazienka nie ma dostępu do komina?

Zgadza się, korytarzyk jest za kominem, rozwiązanie to ma na pewno jeszcze jeden lub dwoje "Tymkowiczów". Zamiast spiżarki jest łazienka. A sprawę wentylacji zostawiam mojemu fachowcowi, pewnie jakiś sufit podwieszany.

szymaraga napisał:
Mam pytanko, czy jest ktoś z Was, co zlikwidował to przejście z wiatrołapu do kuchni i ma tam spiżarkę czy ...? (jak to rozwiązaliście, plisss fotki)

my mamy wstawioną ściankę, tak, że od korytarza jakaś wnęka ciut będzie na bieżącą odzież i buty a od kuchni grajdołek. no i co jest u Was na tej ścianie od łazienki?

Z góry dzięki za odp

Pozdrawiam :)

Właśnie my mamy takie rozwiązanie. Spiżarnię przedzieliliśmy mniej więcej na pół ścianką, dzięki czemu wyszedł nam dużo większy wiatrołap, w którym możemy zmieścić szafę na ubrania i buty. Szerokość wiatrołapu to ok. 2,5 m. Druga część spiżarni będzie użytkowana zgodnie z przeznaczeniem - jako spiżarnia z drzwiami od strony kuchni. Zdjęć jeszcze nie wkleję, bo ścianki działowe w tym tygodniu dopiero staną.

Niestety do kuchni będzie wejście tylko od salonu.

Łazienka jest zgodnie z wizualizacją w projekcie.

Pozdrawiam,

a ja mam znow pytanie:) teraz odnosnie okien i drzwi. zastanawiam sie czy uda nam sie zgromadzic kaske na te rzeczy.dlatego bylabym bardzo wdzieczna jesli podzielicie sie wiadomoscia coo do ceny calej stolarki okiennej??? jakie okna i drzwi wstawiliscie i ile was to wyszlo??? z gory bardzo dziekuejmy za podzieleniem sie informacjami:)

kominy jutro beda zamawiane:)

Oj tak, piękna ta łazienka i wydaje się naprawdę duża!Pomysł z lustrem nad toaletą i bidetem świetny, jak dojdą jeszcze światła to będzie cacy.Piotrze jakiej długości jest blat pod umywalki?Czy macie już pomysł na kuchnie, bo nasza w przygotowaniach, ale ciągle jeszcze się zastanawiamy żeby ją dopracować jak najlepiej.Pozdawiamy

Kartagina napisał:
Właśnie my mamy takie rozwiązanie. Spiżarnię przedzieliliśmy mniej więcej na pół ścianką, dzięki czemu wyszedł nam dużo większy wiatrołap, w którym możemy zmieścić szafę na ubrania i buty. Szerokość wiatrołapu to ok. 2,5 m. Druga część spiżarni będzie użytkowana zgodnie z przeznaczeniem - jako spiżarnia z drzwiami od strony kuchni. Zdjęć jeszcze nie wkleję, bo ścianki działowe w tym tygodniu dopiero staną.

Niestety do kuchni będzie wejście tylko od salonu.

Łazienka jest zgodnie z wizualizacją w projekcie.

Pozdrawiam,

Też myślę nad takim właśnie rozwiązaniem, przy czym spiżarnię zostawiłbym w takiej wielkości jak w projekcie, ale wejście do niej byłoby tylko od kuchni. Wtedy wejście do kuchni byłoby tylko przez salon - mam jednak poważne obawy czy się to sprawdzi, czy będzie wygodne i funkcjonalne... Co myślicie o tym? Czy wejście do kuchni tylko przez salon sprawdzi się?

Strumyczek napisał:
Zgadza się, korytarzyk jest za kominem, rozwiązanie to ma na pewno jeszcze jeden lub dwoje "Tymkowiczów". Zamiast spiżarki jest łazienka. A sprawę wentylacji zostawiam mojemu fachowcowi, pewnie jakiś sufit podwieszany.

Tak, widziałem zdjęcia takiego rozwiązania. Np. Ania i Maciej mają coś takiego:

http://images30.fotosik.pl/322/bc5e2f96c89fe92amed.jpg

Czy mogłabyś zdradzić jak dokładnie wygląda rozwiązanie wentylacji w łazience?

Bertolo przepiękna ta łazienka Wasza!!! Cudo!!! :)

a ja na naszą i dolną i górną łazienkę w ogóle nie mam pomysłu, a muszę już się określać :(

A jakie macie kuchnie, kochani Tymkowicze, pokażcie, pochwalcie się Waszymi dziełami, też szukam pomysłu już od kilku tyg i nic, zanim stał dom to wiedziałam co i jak ma być, teraz mi się w głowie wszystko nie podoba, sama nie wiem, niby jakieś wizje są, ale nie widziałam na żywo, nie dotknęłam to i nie wiem :(

Wrócę do tej spiżarki przy kuchni, wymyśliłam sobie, że drzwi do niej będą suwane, chowane w ścianę, no bo i tak ta ściana łącząca się z łazienką jest za płytka,żeby na niej jakieś mebelki stawiać, to zrobimy "przedściankę" na chowanie się drzwi, ale czy to dobry pomysł?

Co do okien, to my mamy obustronny orzech z klamkami w kolorze starego złota, a w salonie sobie lekko zaszaleliśmy i mamy tarasowe 3-skrzydłowe patio, fajnie się prezentuje, sprzedawca namawiał nas na zestaw 3-szybowy, ale jednak się nie skusiliśmy, same okna kosztowały nas około 16 tys.. nie mam faktury przy sobie, żeby podać dokładnie, dół cały jest z roletami, z czego patio ma dwie rolety podwójną i pojedynczą i napęd elektryczny, w tej samej firmie zamówiliśmy bramę garażową z napędem+pilocik (wiśniowski) + drzwi od kotłowni, są o takiej samej fakturze co brama, całość koszt 22tys.(okna,rolety,brama i drzwi od kotłowni) a drzwi wejściowe są robocze na razie, i też nie wiem jakie mają być :(

na razie to tyle, fotek więcej nie mam, nie było kiedy pstrykać :(

pozdrawiam budowniczych!

mw1976 napisał:
Czy wejście do kuchni tylko przez salon sprawdzi się?

Nam przede wszystkim chodziło o powiększenie wiatrołapu, aby się tam szafa zmieściła i jakiś stołeczek, na którym spokojnie można by sobie buta zawiązać. ;-)

A jeśli chodzi o wejście do kuchni przez salon, to sądzę, że w naszym wypadku się sprawdzi, bo z zakupami najczęściej będziemy chodzić z samochodu przez garaż, a nie przez wiatrołap.

szymaraga napisał:
my właśnie jedno okno w salonie (to lewe) zlikwidowaliśmy i salon mamy połączony z gabinetem i jest prawdziwy salon :)

Widziałam Wasze zdjęcia. Zmieniliście też kształt tarasu. My też. :) U nas jest 4,5 m na 3,5 m. Nie jest potrzebny nam taki długi jak w projekcie (w szczególności wydaje mi się, że niepotrzebnie wychodzi aż pod okno w gabinecie), a za to wolimy, aby zmieścił się okrągły stół i naokoło niego cztery osoby. Taki miałam pomysł. Fajnie, że ktoś ma tez podobne pomysły. :)