mylas 18.11.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 mylas wyślij mi meila na [email protected] a wyślę Ci kilka wycen okien bardziej i mniej firmowych. Chętnie skorzystam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 18.11.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Moje ostatnie wyceny dotyczą okien z trzema szybami. Z tym, że dzielą się*one dla mnie na dwa rodzaje: ze zwykłą ramką i z ciepłą ramką. Skłaniam się raczej ku tym ze zwykłą, tzn. z 6-komorowym profilem ale o grubości 7 cm. Te z cieplejszą ramką mają profil również 6-komorowy, ale mają grubość 8 cm.Wyceny za zwykłą ramkę (3 szyby i 6 komór, ale 7 cm grube) to granice 10900 zł - 12200 złWyceny za ciepłą ramkę (3 szyby i 6 komór, ale 8 cm grube) to granice 13900 zł - 15200 zTo są ceny brutto z montażem.Wymiary i ilości okien będą w mailu, bo nie zgadzają się z typowym projektem Tymka, mamy więcej i większe okna.Ta wycena jest dla powierzchni okien 28,5 m2, obwód okien to 75 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abarma 18.11.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 To my też po dłuższej przerwie dajemy znać Budowa nas pochłonęła. Teraz jesteśmy na końcówce więźby, ale strasznie się to nam ciągnie, a bardzo chcielibyśmy zdążyć przez zimą położyć dachówkę, a ta pogoda coraz bardziej kapryśna Jednocześnie nawiązujac do wcześniejszych postów dot. projektu z podniesioną ścianka kolankową to potwierdzamy ten problem z jętkami. Kupilismy wersję C i tylko dzięki forum zwróciliśmy uwagę, że konstrukcja dachu jest faktycznie wprost przeniesiona z wersji A i skutkuje brakiem stryszku więc jeśli komuś na tym zależy to sprawdźcie to od razu i zróbcie zmianę - obniżcie jętki do poziomu stropu. My niestety musieliśmy to odkręcać jak już ekipa zaczęła pracę, ale po stresującym tygodniu się udało. Zauważyliśmy jeszcze jeden feler wersji C - długosć krokwi - Horyzont zostawił je w długości w wersji A ! Przy podniesionej ściance wpływa to znaczaco na wygląd domu. My na szczęście, nawet o tym nie wiedząc i tak wydłużyliśmy krokwie więc jest ok. A tu stan na placu budowy naszego Tymka sprzed paru dni: http://lh4.ggpht.com/_FQ4utQLmc9U/TOKUF9vWSYI/AAAAAAAAAzE/pYFPbC6NCGk/s720/IMG_8011.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 18.11.2010 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Szkoda, że tak mało z nas Tymkowiczów zakłada dziennik budowy, to jest niesamowita kopalnia informacji, notes i pamiątka, do której w każdej chwili można zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 18.11.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam!!! Pozwolenie na budowe już jest udało sie w 2 miesiące - teraz czekamy do wiosny czas na załatwianie kredytu. Wiem że jeszcze czas ale jakiś czas nurtuje mnie pewna rzecz - mianowicie rolety nad oknem (pod nadprożem okna) czy w razie awarii takiej rolety jest do niej dostep bez uszkadzania elewacji , tynków itp?? a może lepiej rolete zamontowac na sciane pod styropian elewacji tylko jak do niej sie później dostac......??? Naprawde jestem "zielona" w tym temacie i proszę użytkowników takich rolet o podpowiedzi:) Pozdrawiam Witaj Nela, od ponad roku mieszkamy w Tymku, jest przestronnie i pięknie. My mamy rolety zewnętrzne tzw. nadstawne, z zewnątrz i wewnątrz, gładziutko, nie widać żadnych skrzynek i te zatynkowane elementy, to tylko obudowa rolety. Do właściwego mechanizmu, czyli w razie awarii rolety, bardzo łatwo można się dostać przez zdejmowany panel (od spodu obudowy rolety), wewnątrz domu bezpośrednio nad oknem. My np. ten panel zamówiliśmy w kolorze stolarki okiennej i komponuje się to w jedną całość. Istotna natomiast z mojego punktu widzenia jest inna rzecz. W zależności czy wybierzesz rolety nadstawne, czy takie montowane na ścianie, musisz odpowiednio zaplanować otwory okienne. Jeśli wybierzesz roletę nadstawną to wysokość otworu okiennego musisz zwiększyć o wysokość skrzynki z roletą, tzn nie musisz, ale jak tego nie zrobisz to automatycznie zmniejszą ci się okna i tym samym światło tych okien. Jeśli wybierzesz rolety naścienne, to nie ma znaczenia. Dlatego warto na etapie murowania mieć już zaplanowane jakie rolety będziemy montować i odpowiednio zostawić otwory na okna. pozdrawiam Ewa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 19.11.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 To my też po dłuższej przerwie dajemy znać Budowa nas pochłonęła. Teraz jesteśmy na końcówce więźby, ale strasznie się to nam ciągnie, a bardzo chcielibyśmy zdążyć przez zimą położyć dachówkę, a ta pogoda coraz bardziej kapryśna Jednocześnie nawiązujac do wcześniejszych postów dot. projektu z podniesioną ścianka kolankową to potwierdzamy ten problem z jętkami. Kupilismy wersję C i tylko dzięki forum zwróciliśmy uwagę, że konstrukcja dachu jest faktycznie wprost przeniesiona z wersji A i skutkuje brakiem stryszku więc jeśli komuś na tym zależy to sprawdźcie to od razu i zróbcie zmianę - obniżcie jętki do poziomu stropu. My niestety musieliśmy to odkręcać jak już ekipa zaczęła pracę, ale po stresującym tygodniu się udało. Zauważyliśmy jeszcze jeden feler wersji C - długosć krokwi - Horyzont zostawił je w długości w wersji A ! Przy podniesionej ściance wpływa to znaczaco na wygląd domu. My na szczęście, nawet o tym nie wiedząc i tak wydłużyliśmy krokwie więc jest ok. A tu stan na placu budowy naszego Tymka sprzed paru dni: http://lh4.ggpht.com/_FQ4utQLmc9U/TOKUF9vWSYI/AAAAAAAAAzE/pYFPbC6NCGk/s720/IMG_8011.JPG Witam. Ile wydłużyliście krokwie? widze że nie macie też tylu słupów w środku jak jest w projekcie? Czy udało się zlikwidować wam słup w który jest umieszczony po środku pokoju? Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abarma 19.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Krokwie mamy wydłużone o 15 cm. Słupy robimy wszystkie, świadomie z nich nie rezygnowaliśmy bo mamy pełne deskowanie i dachówka będzie cementowa. Jak zdjecie było robione to nie wszystkie jeszcze były postawione. Trochę nas przeraziło, że są takie szerokie, no ale mamy nadzieję, że jak się je pochowa w ściany to nie bedzie az tak źle. Ten jeden, który wypada na środku pokoju przesunęliśmy trochę w stronę łazienki bo robimy małą garderobę więc też schowa się w ścianę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolacz78 19.11.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Te słupy można łatwo zlikwidować. zamiast nich cieśla zrobił wymian trapezowy, tzn. w dwóch miejscach dachu zamiast krokwi szer 8 dał krokwie 25 i grubsze jętki oraz zastosował kalenice i dodatkowe jęteczki pod kalenicą. Nie mam w domu żadnego słupa, a płatwie były czasowo podparte na belkach, później oparły się na ściankach działowych, ale w miejscu oparcia w ściance była dziura, którą zaszalowali, zazbroili i wylali beton. Mam bardzo podobny domek bo Tymianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 19.11.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Te słupy można łatwo zlikwidować. zamiast nich cieśla zrobił wymian trapezowy, tzn. w dwóch miejscach dachu zamiast krokwi szer 8 dał krokwie 25 i grubsze jętki oraz zastosował kalenice i dodatkowe jęteczki pod kalenicą. Nie mam w domu żadnego słupa, a płatwie były czasowo podparte na belkach, później oparły się na ściankach działowych, ale w miejscu oparcia w ściance była dziura, którą zaszalowali, zazbroili i wylali beton. Mam bardzo podobny domek bo Tymianek Witaj. A masz może zdjęcia tej konstrukcji dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukwie25 19.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Hej uświadomcie nas czy poniższe kwoty są do przyjęcia czy z kosmosuadaptacja projektu 2000 złzmiany w projekcie 1000 złkierownik budowy 2000 złJak myślicie projektant adoptujący lepiej żeby był kierownikiem tak jak w naszym przypadku czy szukać tańszego innego kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 19.11.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Hej uświadomcie nas czy poniższe kwoty są do przyjęcia czy z kosmosu adaptacja projektu 2000 zł zmiany w projekcie 1000 zł kierownik budowy 2000 zł Jak myślicie projektant adoptujący lepiej żeby był kierownikiem tak jak w naszym przypadku czy szukać tańszego innego kierownika? Hej! Ja za adaptacje rok temu dałem 1200zł w tym była zmiana stropu na monolit. a za kierownika 1000zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 19.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Hej uświadomcie nas czy poniższe kwoty są do przyjęcia czy z kosmosu adaptacja projektu 2000 zł zmiany w projekcie 1000 zł kierownik budowy 2000 zł Jak myślicie projektant adoptujący lepiej żeby był kierownikiem tak jak w naszym przypadku czy szukać tańszego innego kierownika? Naszej kierowniczce budowy za adaptację, zmiany w projekcie i załatwianie formalności w urzędach do powolenia na budowę, zapłaciliśmy 732 zł (600+VAT) Dodatkowo do pozowlenia zorganizowała instalatora -Zmiana CO oraz elektryka - WLZ łącznie 700zł (tego adaptacja nie obejmuje) Za prowadzenie budowy bierze 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 23.11.2010 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Chcę się pochwalić pięknym widokiem Na pierwszym planie nasz dom, na horyzoncie Bałtyk !!! Zdjęcie z 15 listopada, byliśmy w okolicy i nie mogłem się oprzeć, musieliśmy przylecieć nad domek ! http://images46.fotosik.pl/389/6e88406b89580b79med.jpg' alt='6e88406b89580b79med.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 24.11.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Nie wiem czy ja coś przegapiłem w sprawie "nowego" forum ale czy wam tez dalej nie działają subskrypcje do forów , czy ewentualnie coś w tym temacie się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 24.11.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Trzeba jeszcze raz to sobie ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 24.11.2010 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Nad numerami stron jest zakładka: "Narzędzia dyskusji" i tam ustawiasz subskrypcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 24.11.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Nad numerami stron jest zakładka: "Narzędzia dyskusji" i tam ustawiasz subskrypcje. Subskrypcje mam cały czas włączoną, dla próby wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz dla naszego forum i chyba bez zmian zobaczymy jak pojawią się nowe wpisy. Dla tematów innych niż grupy budujących wszystko działa ok. Tak na marginesie czy wybrałeś już okna bo jak będziesz chętny to ci coś podeślę z moich wycen bo powoli zaczynają spływać. Tylko nie wiem czy to ma sens bo mieszkamy na przeciwnych biegunach polski północ - południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 24.11.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Jeśli wybierasz podobne, to chętnie zobaczę! Uważam, że Kołobrzeg jest drogi i chętnie porównam z południem. Wysyłaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMateusz 24.11.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Dawno nie byłem na forum. Miło czytać, że postępy w budowach takie duże. U nas też jakoś idzie do przodu, ale szczerze mówiąc to mam już dość tego budowania. Chyba za szybko się denerwuję i każde niepowodzenie jest dla mnie jak gwóźdź do trumny:(. Na szczęście jestem blisko finału i może nie zwariuję. Jak tylko znajdę chwilę czasu to postaram się zamieścić jakieś zdjęcia żeby się pochwalić postępami. Arektoja Wspaniały widok, godny pozazdroszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 24.11.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Co Cię nie zabije, to cię wzmocni. Budowa to potworna nerwówka i bezcenne doświadczenie. Jak to przeżyjecie, nikt Wam tego nie zabierze. Przez pewien czas myślałem, że moja budowa jest przeklęta, że ze mną jest coś nie tak, że budowlańcy to najgorsza hałastra, że tylko mi się to przytrafia. Ale im więcej rozmawiam z ludźmi, którzy się budują to widzę, że inni mają podobne doświadczenia... Trzymajcie się ciepło i nie dajcie się budowie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts