Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Garść pytań:

1. Czy ktoś przesuwał lub likwidował filar, który w projekcie znajduje się między salonem a kuchnią? Jakie są techniczne uwarunkowania jego przesunięcia lub likwidacji?

2. Decydując się na strop teriva (taki jak w projekcie) czy robiliście jakiś dodatkowe wzmocnienia poza tymi które są ujęte w projekcie? Szczególnie jeśli ścianki działowe poddasza zostaną wymurowane zamiast gipsowo - kartonowych. Jeśli tak to jakie to były/są rozwiązania?

Garść pytań:

1. Czy ktoś przesuwał lub likwidował filar, który w projekcie znajduje się między salonem a kuchnią? Jakie są techniczne uwarunkowania jego przesunięcia lub likwidacji?

2. Decydując się na strop teriva (taki jak w projekcie) czy robiliście jakiś dodatkowe wzmocnienia poza tymi które są ujęte w projekcie? Szczególnie jeśli ścianki działowe poddasza zostaną wymurowane zamiast gipsowo - kartonowych. Jeśli tak to jakie to były/są rozwiązania?

Ja zlikwidowałem. Nawet scianki wtym miejscu nie mam.

Za zgoda kierbuda oczywiscie. Musisz zapytać. U nas chciał cały ten podciąg schowac w stropie, ale został, bo z kolei ja sie nie zgodziłem.

Byla mowa o tym na forum kilkadziesiat stron temu :)

A scianki działowe to tylko dwie stoja na stropie. Reszta ma oparcie na scianach z parteru, a te maja oparcie na fundamencie. Ale przedyskutuj to z uprawnionym budowalańcem. Najlepiej kierownikiem. U mnie zastosował dodatkowe zbrojenie, belke, w stropie pod te scianki działowe, co stoją na samym stropie. Zapytaj kierownika. On Ci doradzi jeżeli zamienisz terive na lany strop na pewno zaproponuje adekwatne rozwiąazanie co do tego. Ja zeby sie upewnic zminiłem wyliczenia co do stropu u architekta, który przeliczył wszystko i naniósł poprawki na dokumentacje od Tymka. Kierbud to sie prawie obraził, że to zrobiłem :)

A i teraz sobie przypomniałem, że ten filar w kuchni to i sam architekt mi zaproponował, że go wyrzuci. I naniósł zmiany na projekt.

witam serdecznie i mam pytanko co do wymiaru okienek przy wejsciu.

Witam:yes:

Wymiary okienek to 60x90. Wstępnie miało być 60x120 ale nie wychodziła nam klatka schodowa:(, a dokładniej parapet byłby poniżej spocznika.

A ja jestem fanatyczką symetrii:p więc zostały zmniejszone oba okienka. ;)

Więcej tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?141666-Nasz-Tymoteusz - bo coś mi się przesyłacze nie wyświetlają w moich postach na tym akurat forum :confused::bash::offtopic:

P.s.Choć dla dociekliwszych oczu doszło pewnie to, że jedna z elewacji jest daleka od osi symetrii.... cóż dodam - nikt nie jest doskonały, zaważyły względy wygodnictwa domowego nad względami estetycznymi zewnętrznymi:D.

Ja zlikwidowałem. Nawet scianki wtym miejscu nie mam.

Za zgoda kierbuda oczywiscie. Musisz zapytać. U nas chciał cały ten podciąg schowac w stropie, ale został, bo z kolei ja sie nie zgodziłem.

Byla mowa o tym na forum kilkadziesiat stron temu :)

Szukam, ale na razie nie znalazłem :( Ciężko się przekopać przez tyle stron :)

Rozumiem, że masz terivę.

A scianki działowe to tylko dwie stoja na stropie. Reszta ma oparcie na scianach z parteru, a te maja oparcie na fundamencie. Ale przedyskutuj to z uprawnionym budowalańcem. Najlepiej kierownikiem. U mnie zastosował dodatkowe zbrojenie, belke, w stropie pod te scianki działowe, co stoją na samym stropie. Zapytaj kierownika. On Ci doradzi jeżeli zamienisz terive na lany strop na pewno zaproponuje adekwatne rozwiąazanie co do tego. Ja zeby sie upewnic zminiłem wyliczenia co do stropu u architekta, który przeliczył wszystko i naniósł poprawki na dokumentacje od Tymka. Kierbud to sie prawie obraził, że to zrobiłem :)

A i teraz sobie przypomniałem, że ten filar w kuchni to i sam architekt mi zaproponował, że go wyrzuci. I naniósł zmiany na projekt.

Czyli po prostu wydłużył podciąg P2? A może pamiętasz czy ten podciąg był tylko wydłużony, czy też dostał dodatkowe zbrojenie celem wzmocnienia?

Zostanę chyba jednak przy terivie, aczkolwiek wbrew powszechnym opiniom wyjdzie o wiele drożej niż monolit. Same belki i pustaki to koszt ponad 6000zł. Do tego jeszcze HEB (dwuteownik), zbrojenia, beton.

Szukam, ale na razie nie znalazłem :( Ciężko się przekopać przez tyle stron :)

Rozumiem, że masz terivę.

Czyli po prostu wydłużył podciąg P2? A może pamiętasz czy ten podciąg był tylko wydłużony, czy też dostał dodatkowe zbrojenie celem wzmocnienia?

Zostanę chyba jednak przy terivie, aczkolwiek wbrew powszechnym opiniom wyjdzie o wiele drożej niż monolit. Same belki i pustaki to koszt ponad 6000zł. Do tego jeszcze HEB (dwuteownik), zbrojenia, beton.

Ja mam strop Akermana. teriva podobno peka. Pisze podobno bo nie wiem z autopsji. Szwagierka ma to zobaczymyza rok, bo na razie domek swiezy.

Co do akermana. Ja mam 16 cm plus 4 cm nadbetonu. Poczytaj o tym stropie. Dużo ludzi go robi. Cenowo porównywalny z lanym. tyle, że nie muszisz robić pełnego szalunku przy akermanie. Pręty zbrojeniowe idą w pustakach, na wieszakach, a tam gdzie potrzeba robi sie belke zbrojeniowa. mnie przeliczył i naniósł poprawki architekt. Co do podciagu musiałbym zajrzec w plan a ten juz jest w domku, bo jestesmy w trakcie przeprowadzki. Dzisiaj zamontowalismy kontakty. W sobote pierwsza noc w TYMKU.

Witam wszystkich

Uff w końcu udało mi się w tydzień przeczytać całe to forum, a teraz zabieram sie za dzienniki budowy :)

Oczywiście też z żoną zdecydowaliśmy się na Tymka wersja D, w zeszłym tygodniu dostaliśmy WZ a w środę projekt powinien dotrzeć, jak wszystko dobrze pójdzie to w wakacje mamy zamiar zrobić stan zero własnymi oszczędnościami a potem kredyt, w zimie zakup materiałów i na wiosnę 2012 ostro w górę. :)

Jeśli chodzi o zmiany to na razie jeszcze są na etapie dyskusji z żoną (bardzo nerwową ;) ale chętnie byśmy zobaczyli gdzieś Tymka na żywo będziemy się budować w Dąbrowie Górniczej więc jeśli ktoś się blisko buduje to chętnie byśmy podejrzeli jak wygląda na żywo (pamiętam że był chyba jeden Tymek w Tarnowskich Górach i w Mikołowie) więc proszę o kontakt na PW lub na maila [email protected]

Jeśli ktoś ma zdjęcia z wersji D lub B to też chętnie bym poprosił na maila

Jeśli chodzi o wspomniane wcześniej wstępne zmiany to:

1. Zmieniamy strop na monolityczny

2. likwidujemy spiżarkę na poczet większego wiatrołapu

3. dodajemy okna w spiżarce i na klatce schodowej (likwidujemy okno dachowe nad schodami)

4. Najprawdopodobniej połączymy w salonie okno z drzwiami na taras

5. kuchnia zamknięta ale bez drzwi

6. A na górze to się jeszcze zastanawiamy ale chcemy zmniejszyć pokój nad salonem tak aby słup ukryć w ściance, i podzielić sypialnie nad garażem na dwie części i w jednej zrobić pralnie, ale jak pisze nad górą się jeszcze poważnie zastanawiamy

Dziękuję wszystkim za rady i informację na tym forum bo na pewno były i będą bardzo przydatne.

Witam!

Natrafiłem dzisiaj na budującego się Tymka, a w zasadzie już wykańczanego i oczywiście nie omieszkałem wstąpić. Akurat była ekipa, która go budowała. Z racji tego że też jestem zainteresowany tym projektem, zapytałem o cenę. Wzięliby 35 tyś. za stan surowy otwarty za Tymka z podwójnym garażem. Co myślicie o tej cenie z perspektywy swojego doświadczenia związanego z budową?

Pozdrawiam!

Witam!

Natrafiłem dzisiaj na budującego się Tymka, a w zasadzie już wykańczanego i oczywiście nie omieszkałem wstąpić. Akurat była ekipa, która go budowała. Z racji tego że też jestem zainteresowany tym projektem, zapytałem o cenę. Wzięliby 35 tyś. za stan surowy otwarty za Tymka z podwójnym garażem. Co myślicie o tej cenie z perspektywy swojego doświadczenia związanego z budową?

Pozdrawiam!

ja jeszcze nie buduje trwa adaptacja proejktu mam nadzieje, ze w przyszlym tyg juz bede miała wszystko i dokumenty pojda do starostwa

jesli chodzi o ceny to pewnie zalezy w jakim rejonie, jaka ekipa itp moim zdaniem nie jest to cena wygorowana

mojego Tymka bedzie budowal maz wiec nie musze szukac ekipy bo ona juz jest :D

Ja mam strop Akermana. teriva podobno peka. Pisze podobno bo nie wiem z autopsji. Szwagierka ma to zobaczymyza rok, bo na razie domek swiezy.

Co do akermana. Ja mam 16 cm plus 4 cm nadbetonu. Poczytaj o tym stropie. Dużo ludzi go robi. Cenowo porównywalny z lanym. tyle, że nie muszisz robić pełnego szalunku przy akermanie. Pręty zbrojeniowe idą w pustakach, na wieszakach, a tam gdzie potrzeba robi sie belke zbrojeniowa. (...)

Wydaje się, że ackerman i teriva to bardzo zbliżone jakościowo stropy, tak więc w moim przypadku wybór jest tylko między oryginalną terivą a monolitem. Zrobiłem zgrubne zestawienie kosztów (jest to moim dzienniku) i monolit wychodzi nieco taniej (odliczając koszty stempli i desek szalunkowych - dużo taniej). Tak więc wybór jest bardzo trudny, czy kiepska teriva czy dużo lepszy (i cieńszy) monolit za niższą cenę...

Mam pytanie do tymkowiczów, którzy już mieszkają w swych tymkach i robili terivę. Czy nie klawiszuje, nie pęka, nie dzieje się nic niepokojącego?

Ile kg stali zużyliście na terivę (bez wieńców, schodów itp.)? Ja przyjąłem 0.5 tony, czy nie za mało?

Ile waży HEB-180, który jest w tym stropie? Czy potrzebny był dźwig w celu zamontowania go?

(...) Wzięliby 35 tyś. za stan surowy otwarty za Tymka z podwójnym garażem. Co myślicie o tej cenie z perspektywy swojego doświadczenia związanego z budową?

Rozumiem, że bez więźby i pokrycia dachu? Jeśli tak, to raczej da się znaleźć tańszą ekipę, nawet o 10kzł tańszą. Z drugiej strony jednak jeśli są mocne referencje, to moim zdaniem warto tyle zapłacić.

Wydaje się, że ackerman i teriva to bardzo zbliżone jakościowo stropy, tak więc w moim przypadku wybór jest tylko między oryginalną terivą a monolitem. Zrobiłem zgrubne zestawienie kosztów (jest to moim dzienniku) i monolit wychodzi nieco taniej (odliczając koszty stempli i desek szalunkowych - dużo taniej). Tak więc wybór jest bardzo trudny, czy kiepska teriva czy dużo lepszy (i cieńszy) monolit za niższą cenę...

Mam pytanie do tymkowiczów, którzy już mieszkają w swych tymkach i robili terivę. Czy nie klawiszuje, nie pęka, nie dzieje się nic niepokojącego?

Ile kg stali zużyliście na terivę (bez wieńców, schodów itp.)? Ja przyjąłem 0.5 tony, czy nie za mało?

Ile waży HEB-180, który jest w tym stropie? Czy potrzebny był dźwig w celu zamontowania go?

Jeśli chodzi o nieszczęsny HEB to my go nie mamy. Zauważyłem go na szczęście przed adaptacją,i zasugerowałem projektantowi że on jest zbędny bo potrzymuje tylko jeden słup na poddaszu .W zamian w to miejsce wrysował mi trzy belki teriwa.Jeśli masz już zrobioną adaptację,to zapytaj swojego kierownika być może będzie można to jeszcze przerobić.

Teraz ja mam pytanko.Może ktoś z Was pamięta ile było potrzebne stępli do podparcia stropu teriva

zibi, dzięki za odpowiedź. Z tym HEBem może być kłopot, bo ja raczej chciałbym wzmocnić strop aniżeli osłabiać... Ale niech architekt się wypowie.

Czy ktoś ma ogrzewanie na ekogroszek? W projekcie jest gazowe. Ile kosztowało Was przeprojektowanie z gazu na ekogroszek? Architekt chce za to 1100zł brutto. Czy to dużo czy mało?

zibi, dzięki za odpowiedź. Z tym HEBem może być kłopot, bo ja raczej chciałbym wzmocnić strop aniżeli osłabiać... Ale niech architekt się wypowie.

Czy ktoś ma ogrzewanie na ekogroszek? W projekcie jest gazowe. Ile kosztowało Was przeprojektowanie z gazu na ekogroszek? Architekt chce za to 1100zł brutto. Czy to dużo czy mało?

Chyba oci*iał,1100.a poco Ci projekt i tak będziesz na pewno robił inaczej.Dobry hydraulik ci dobierze kocioł,grzejniki i inne potrzebne elementy.Do tego nie jest potrzebny projekt. Brunet z tego co pisałeś wczesniej chcesz na strop monolit,a HEB ma 18 cm wysokości ,a strop chyba z 12cm.