brunet wieczorową 17.02.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Chyba oci*iał,1100.a poco Ci projekt i tak będziesz na pewno robił inaczej.Dobry hydraulik ci dobierze kocioł,grzejniki i inne potrzebne elementy.Do tego nie jest potrzebny projekt. No widzisz, mało wiem. Sądziłem, że zmiana źródła ciepła musi być ujęta w projekcie i musi to zrobić architekt w ramach adaptacji. Brunet z tego co pisałeś wczesniej chcesz na strop monolit,a HEB ma 18 cm wysokości ,a strop chyba z 12cm. Jeśli byłby monolit, to wtedy HEB wypada, byłby niepotrzebny. Również podciągi wtedy nie byłyby robione, tak sądzę. Monolit u mnie miałby ok. 15cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 17.02.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam wszystkich Uff w końcu udało mi się w tydzień przeczytać całe to forum, a teraz zabieram sie za dzienniki budowy Oczywiście też z żoną zdecydowaliśmy się na Tymka wersja D, w zeszłym tygodniu dostaliśmy WZ a w środę projekt powinien dotrzeć, jak wszystko dobrze pójdzie to w wakacje mamy zamiar zrobić stan zero własnymi oszczędnościami a potem kredyt, w zimie zakup materiałów i na wiosnę 2012 ostro w górę. Jeśli chodzi o zmiany to na razie jeszcze są na etapie dyskusji z żoną (bardzo nerwową ale chętnie byśmy zobaczyli gdzieś Tymka na żywo będziemy się budować w Dąbrowie Górniczej więc jeśli ktoś się blisko buduje to chętnie byśmy podejrzeli jak wygląda na żywo (pamiętam że był chyba jeden Tymek w Tarnowskich Górach i w Mikołowie) więc proszę o kontakt na PW lub na maila [email protected] Jeśli ktoś ma zdjęcia z wersji D lub B to też chętnie bym poprosił na maila Jeśli chodzi o wspomniane wcześniej wstępne zmiany to: 1. Zmieniamy strop na monolityczny 2. likwidujemy spiżarkę na poczet większego wiatrołapu 3. dodajemy okna w spiżarce i na klatce schodowej (likwidujemy okno dachowe nad schodami) 4. Najprawdopodobniej połączymy w salonie okno z drzwiami na taras 5. kuchnia zamknięta ale bez drzwi 6. A na górze to się jeszcze zastanawiamy ale chcemy zmniejszyć pokój nad salonem tak aby słup ukryć w ściance, i podzielić sypialnie nad garażem na dwie części i w jednej zrobić pralnie, ale jak pisze nad górą się jeszcze poważnie zastanawiamy Dziękuję wszystkim za rady i informację na tym forum bo na pewno były i będą bardzo przydatne. Oczywiście nie chcę studzić Waszego zapału, ale pamiętajcie, że będziecie załatwiać formalności "w polskich urzędach". My WZ otrzymaliśmy końcem marca 2010, a pozwolenie na budowę dopiero w listopadzie (polskie realia). Starostwo Powiatowe ma 65 dni na wydanie pozwolenia na budowę i rzadko się zdarza, żeby wydali wcześniej. To jeszcze jest do przeżycia, ale po drodze do starostwa są jeszcze: -Geodeta z mapką do celów projektowych ok. 3 tygodnie (ważna 3 m-ce od momentu wydania i trochę za to kasują) -Wydanie pozwolenia w gminie na usytuowanie zjazdów itd. -WLZ -i kilka innych niestety czasochłonnych zadań. Jeszcze warto dokładnie przyjrzeć się dokumentowi WZ, sprawdzić czy wszystko jest zgodne z Waszymi założeniami. Np wysokość budynku, kubatura, numery działek, w tym numer działki, która jest drogą itd, itp. (Poprawki błędów urzędniczych też niestety trwają) Najlepiej już zacznijcie szukać osoby z uprawnieniami (nie koniecznie musi to być projektant), która zrobi wam opracowanie do pozwolenia i naniesie zmiany w projekcie. Jak trficie na taką osobę jak nasza kierownik budowy, to i bieganie po urzędach będziecie mieli z głowy. (DLa porównania projektanci za opracowanie kasowali 2500 zł-3500zł, a pani kierownik budowy tylko 600+VAT ) Na niektóre zmiany należy mieć dodatkową zgodę projektanta z Horyzontu, np. jeżeli chciałbyś zlikwidować balkon. Ze zmian, o których piszecie - chcecie zrezygnować z okna nad schodami, ale za to chcielibyście wstawić okno przy schodach. Niestety w takiej sytuacji będziecie musieli zrezygnować z daszku na podporach ściennych (będą wchodziły na okno - niestety). Mieliśmy właśnie taki dylemat, okno przy schodach, albo daszek z projektu. Jednak względy estetyki zewnętrznej przegrały z funkcjonalnością wnętrza, zatem daszek będzie się opierał na słupach, a czy na drewnianych czy lanych - jeszcze nie zdecydowaliśmy. NINIEJSZYM TRZYMAMY MOCNO KCIUKI i mamy nadzieję, że mimo wszystko załatwicie te wszystki sprawy szybko. Pozdrawiamy A&G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 18.02.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Oczywiście nie chcę studzić Waszego zapału, ale pamiętajcie, że będziecie załatwiać formalności "w polskich urzędach". My WZ otrzymaliśmy końcem marca 2010, a pozwolenie na budowę dopiero w listopadzie (polskie realia). Starostwo Powiatowe ma 65 dni na wydanie pozwolenia na budowę i rzadko się zdarza, żeby wydali wcześniej. To jeszcze jest do przeżycia, ale po drodze do starostwa są jeszcze: -Geodeta z mapką do celów projektowych ok. 3 tygodnie (ważna 3 m-ce od momentu wydania i trochę za to kasują) -Wydanie pozwolenia w gminie na usytuowanie zjazdów itd. -WLZ -i kilka innych niestety czasochłonnych zadań. Jeszcze warto dokładnie przyjrzeć się dokumentowi WZ, sprawdzić czy wszystko jest zgodne z Waszymi założeniami. Np wysokość budynku, kubatura, numery działek, w tym numer działki, która jest drogą itd, itp. (Poprawki błędów urzędniczych też niestety trwają) Najlepiej już zacznijcie szukać osoby z uprawnieniami (nie koniecznie musi to być projektant), która zrobi wam opracowanie do pozwolenia i naniesie zmiany w projekcie. Jak trficie na taką osobę jak nasza kierownik budowy, to i bieganie po urzędach będziecie mieli z głowy. (DLa porównania projektanci za opracowanie kasowali 2500 zł-3500zł, a pani kierownik budowy tylko 600+VAT ) Na niektóre zmiany należy mieć dodatkową zgodę projektanta z Horyzontu, np. jeżeli chciałbyś zlikwidować balkon. Ze zmian, o których piszecie - chcecie zrezygnować z okna nad schodami, ale za to chcielibyście wstawić okno przy schodach. Niestety w takiej sytuacji będziecie musieli zrezygnować z daszku na podporach ściennych (będą wchodziły na okno - niestety). Mieliśmy właśnie taki dylemat, okno przy schodach, albo daszek z projektu. Jednak względy estetyki zewnętrznej przegrały z funkcjonalnością wnętrza, zatem daszek będzie się opierał na słupach, a czy na drewnianych czy lanych - jeszcze nie zdecydowaliśmy. NINIEJSZYM TRZYMAMY MOCNO KCIUKI i mamy nadzieję, że mimo wszystko załatwicie te wszystki sprawy szybko. Pozdrawiamy A&G GRISZA80 dzięki za troske ale mam nadzieje że wszystko się uda załatwić bo będziemy składać w starostwie w Dąbrowie Górniczej a tam zazwyczaj wydanie pozwolenia trwa krócej około 1 miesiąca jak ktoś na urlop nie pójdzie Geodeta już mi mapki robi powinny być w połowie marca koszt 800zł Zjazd już wcześniej był naniesiony więc z tym nie powinno być problemu WZL?? proszę o rozszyfrowanie skrótu W weekend idę do architekta sprawdzić czy WZ są zgodne z TYMKIEM ale z tego co ja tam wyczytałem to tak (po złożeniu wniosku o WZ zadzwoniłem do urzędu i powiedziałem, że chciałbym budować TYMKA i podałem jego parametry więc myśle że wszystko powinno być ok Jeśli chodzi o adaptację to ten sam architekt, który sprawdzi mi czy WZ będzie zgodne z projektem bedzie również kierownikiem budowy za adaptację ze zmianami bierze 1400 + za bycie kierownikiem 1200zł więc chyba nie jest tak źle! Jeśli chodzi o o okienka z przodu to jeszcze zanim zdecydowaliśmy się je wstawić byliśmy pewni, że chcemy słuchy lane z przodu z wysuniętym daszkiem więc nie będzie problemu?? A mam dodatkowo pytanie czy ktoś budował TYMKA z pustaka pianowego/gazowego, co sądzicie o tym materiale???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 18.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 WLZ - Czyli w wolnym tłumaczeniu Wewnętrzna Linia Zasilania, która musi być zaakceptowana przez starostwo. A tak sceptycznie podchodzę do spraw papierowych, bo na nas spadły chyba wszystkie możliwe błędy urzędnicze, jakie mogły się nam przytrafić (Włącznie ze zgubieniem włąsnie tej WLZ przez Starostwo). Nauczyło mnie to jednego, czytać i sprawdzać co nasz kochany urzędnik wpisał, wręcz ze skrupulatnością apteczną. Takie błędy wydłużały u nas złożenie dokumentów w kolejnej instytucji o najmniej trzy tygodnie.Fantastyczna sprawa trafić na takich ludzi, którzy przywracają wiarę w państwowe instytucje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 19.02.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Do posiadaczy kotłów na eco groszek. Jakiej mocy posiadacie kotły,czy są one wystarczające czy za duże? Jak dużo opału zużywacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 20.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Podana cena była z więźbą i deskowaniem + papa, bez pokrycia. Akurat ta ekipa robi wszystko, z wyjątkiem krycia dachu i bez kanalizy. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest jak ten sam wykonawca stawia mury i robi więźbe, przynajmniej nie ma zwalanie jedni na drugich że coś tam krzywo itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 20.02.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Rozumiem, że bez więźby i pokrycia dachu? Jeśli tak, to raczej da się znaleźć tańszą ekipę, nawet o 10kzł tańszą. Z drugiej strony jednak jeśli są mocne referencje, to moim zdaniem warto tyle zapłacić. Podana cena była z więźbą i deskowaniem + papa, bez pokrycia. Akurat ta ekipa robi wszystko, z wyjątkiem krycia dachu i bez kanalizy. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest jak ten sam wykonawca stawia mury i robi więźbe, przynajmniej nie ma zwalanie jedni na drugich że coś tam krzywo itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 20.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Podana cena była z więźbą i deskowaniem + papa, bez pokrycia. Akurat ta ekipa robi wszystko, z wyjątkiem krycia dachu i bez kanalizy. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem jest jak ten sam wykonawca stawia mury i robi więźbe, przynajmniej nie ma zwalanie jedni na drugich że coś tam krzywo itd... ...czyli w cenę 35 tyś. zł wliczony jest SSO z więźbą, deskowaniem i papą. A ekipa sprawiała wrażenie rzetelnej, ale muszę jeszcze porozmawiać z inwestorami u których oni właśnie kończą Tymka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 27.02.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 hura odebralismy projekt po adaptacji jutro dokumenty ida do starostwa i teraz tylko czekac na upragnione zezwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSIA KARASIŃSKA 27.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam!!! U nas powoli zaczyna sie coś dziać.Zakupiliśmy dachówkę Braas bałtycką w kolorze grafitowym. Czy ktoś z Was też ją ma, jeśli tak to proszę o opinie. W połowie marca mamy mięc robiony dach. A potem tynkowanie. Myślimy o maszynowym a co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 27.02.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam!!! U nas powoli zaczyna sie coś dziać.Zakupiliśmy dachówkę Braas bałtycką w kolorze grafitowym. Czy ktoś z Was też ją ma, jeśli tak to proszę o opinie. W połowie marca mamy mięc robiony dach. A potem tynkowanie. Myślimy o maszynowym a co o tym sądzicie? ale Wam zazdroszcze, kiedy u mnie bedzie dach???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hura odebralismy projekt po adaptacji jutro dokumenty ida do starostwa i teraz tylko czekac na upragnione zezwolenie Jakie zrobiliście zmiany w projekcie i ile płaciliście architektowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 28.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Jakie zrobiliście zmiany w projekcie i ile płaciliście architektowi? 1. dodaliśmy okna do drzwi balkonowych 2. okno dachowe z sypialni przenieśliśmy do pralni (garderoba) 3. drzwi do kotłowni przenielismy w miejsce okienka, a okienko w miejsce drzwi 4. dodalismy 2 ciągi wentylacyjne w kotłowni 5. przedłużyliśmy daszek nad wejsciem i dodalismy 2 kolumny za adaptację zaplacilismy 500 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.02.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 1. dodaliśmy okna do drzwi balkonowych 2. okno dachowe z sypialni przenieśliśmy do pralni (garderoba) 3. drzwi do kotłowni przenielismy w miejsce okienka, a okienko w miejsce drzwi 4. dodalismy 2 ciągi wentylacyjne w kotłowni 5. przedłużyliśmy daszek nad wejsciem i dodalismy 2 kolumny za adaptację zaplacilismy 500 zl Rozumiem, że w tej cenie jest adaptacja, projekt zagospodarowania działki i naniesienie zmian. Tanio. Zmiany masz niewielkie. Poproszę o namiary na tego architekta, niezależnie skąd jest. U mnie adaptacja, proj. zagospodarowania i zmiany (strop teriva na monolityczny, podniesienie ścianki kolankowej) architekci wyceniają na 4-5kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 28.02.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Rozumiem, że w tej cenie jest adaptacja, projekt zagospodarowania działki i naniesienie zmian. Tanio. Zmiany masz niewielkie. Poproszę o namiary na tego architekta, niezależnie skąd jest. U mnie adaptacja, proj. zagospodarowania i zmiany (strop teriva na monolityczny, podniesienie ścianki kolankowej) architekci wyceniają na 4-5kzł. owszem zmiany niewielkie i pewnie dlatego tak tanio pani nie podjela sie zmiany dachu w celu wyeliminowania slupow i jeszcze kilku rzeczy zrobila tylko to, co umiala zeby dokumenty po dwoch miesiacach trzymania poszly w koncu do starostwa zebysmy mogli dostac zgode a potem bedziemy szukali kogos kto zmieni dach w ogolnym rozrachunku wcale nie polecam tego architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Proszę o radę. Oryginalnie w projekcie nie mam ścianki kolanowej, a chciałbym nieco zwiększyć powierzchnię pokoi na poddaszu, więc wskazane byłoby zrobienie ścianki kolankowej. Jednak czy nie prościej i taniej byłoby po prostu zwiększyć wysokość wieńca? Sam wieniec wychodzi ok. 18cm do góry ponad poziom stropu, do tego jeszcze jest murłata ok. 15cm, więc podwyższenie wieńca o ok. 20cm w zasadzie wyczerpałoby postulat zwiększenia powierzchni użytkowej, szczególnie, że strop będzie miał 14cm grubości zamiast 24cm (teriva), czyli faktycznie zyskujemy 30cm na wysokości. Na podwyższenie wieńca zużyję dodatkowo ok. 1m3 betonu, więc koszt pomijalny. Czy nie ma jakichkolwiek przeciwwskazań aby wykonać takie rozwiązanie? Czy ktoś tak robił? Jeśli jednak zostać przy oryginalnej wysokości wieńca, to jaka będzie owej ścianki utworzonej z wieńca i murłaty? Innymi słowy ile wysokości zabierze ocieplenie poddasza, tynk oraz wylewka, podłoga. http://img696.imageshack.us/img696/6442/wieniec.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 01.03.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Inwestorzy odlewają czasem całe budynki z betonu, więc 20 cm wieńca przy czymś takim to pikuś Odlewane są też skosy na poddaszu, więc nie widzę specjalnych przeciwskazań takiego wieńca pod warunkiem, że solidnie go ocieplisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela111 02.03.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Mamy problem z wyborem dachówki ceramicznej. Jaką polecacie? Z góry dziękujemy za odpowiedź ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 02.03.2011 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Creaton Domino - miałem ją w ręku i widziałem na dachu, ślicznie wyglądaTondach - warto przyjrzeć się tej firmie, mają dużo lepszą opinię od Robena i konkurencyjną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 03.03.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 BERTOLO - Piotr, mam pytanko czy prysznic na dole to 80 czy 90?Pozdrawiamy Was serdecznie i czekamy na zdjęcia!!! https://picasaweb.google.com/Mag81Tom79/NaszTymek 80 cm z koła. Geo6 o ile sie nie myle. Miesci sie idealnie, a jaka fajna Pozdrawiamy z Tymka. Mieszka sie super w wielkim domu na wielkim łózku W końcu mam internet. i moge cos do Was napisac z naszego Tymka. Dzisiaj zakładaja mi schody i kuchnie. Fotki potem. Do tej pory chodzilismy po betonie i grzalismy sobie papu na dwu palnikowej kuchence. Ja nic nie robie tylko maluje i spie. Spie i maluje. Tyle tych scian w tymku do malowania Przeprowadzka strzaszna. W jeden dzisen całe zycie ze 50 m2 do prawie 200, a i tak zaczynamy sie nie miescic. kartony stoją jeszcze pełne, bo czekamy na szafy. Dobrze, ze garaz powiekszyłem. Bedzie wiecej czasu to popisze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts