MagTom1719502681 06.03.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 BERTOLO, Piotr super!!!!!!!!!!!!! że już mieszkacie, aż Wam zazdrościmy, choć w tym roku na okres naszych wakacji planujemy spać w Tymku!!!! Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia, już sobie wyobrażam (albo i nie mogę), jak gustownie domek urządziliście i z pewnością oryginalnie!!!Pozdrawiamy i może uda nam się spotkać na przełomie czerwca i lipca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 11.03.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Proszę o pilną informację. Otóż przeprojektowuję strop na monolityczny i z pierwszych informacji od projektanta wynika, że grubość stropu takiego to co najmniej 18 cm- Proszę o potwierdzenie czy wszyscy macie takie grube monolity? A także czy jest w suficie w salonie belka żelbetowa wystająca poniżej sufitu zamiast tego metalowego heba? U mnie ma mieć ona około 30 cm grubości. Obawiam sie że ktoś tu przesadza z wymiarami stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.03.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Proszę o pilną informację. Otóż przeprojektowuję strop na monolityczny i z pierwszych informacji od projektanta wynika, że grubość stropu takiego to co najmniej 18 cm- Proszę o potwierdzenie czy wszyscy macie takie grube monolity? A także czy jest w suficie w salonie belka żelbetowa wystająca poniżej sufitu zamiast tego metalowego heba? U mnie ma mieć ona około 30 cm grubości. Obawiam sie że ktoś tu przesadza z wymiarami stropu. 18cm to chyba dużo, za dużo. Jestem w trakcie projektowania stropu monolitycznego. Od architekta mam wstępną informację, że grubość stropu wyniesie 15cm, przy założeniu, że beton to B-20. Jeśliby dać beton B-25 to grubość mogłaby być mniejsza. Jednak aby nie komplikować, ja zostaję przy betonie B-20. Heba oczywiście nie będzie (być może w tym miejscu będzie ukryta belka żelbetowa, ale na pewno schowana w stropie), również wszystkie podciągi zostaną ukryte w stropie. Jako, że odpada Heb i podciągi, to cena wykonania stropu monolitycznego nie przekroczy ceny terivy. Zaś dostajemy produkt jakościowo o klasę lepszy (wytrzymalszy, bez ryzyka pęknięć i klawiszowania, cieńszy o ok. 10cm). Monolityczny jest gorszy zaś pod względem tłumienia hałasów. Być może dobrze będzie wtedy odżałować 5cm wysokości i położyć warstwę dźwiękoszczelną (np. specjalny styropian dźwiękoszczelny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 13.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Właśnie też mi się wydaje że to dużo za duużo, gdzieś czytałem wcześniej wpisy i była mowa o 14-15 cm. Ale przeczytałem B.W.P. Twój dziennik i jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła w sumie na plus. Też zamierzam podnieść ściankę kolankową myślałem o 3 pustakach, ale robi się problem z dachem , stanęło na 2 , ale nie uwzględniłem że stop cieńszy to i automatycznie wyższa ścianka kolankowa powinna wyjść, chyba dobrze kombinuję, a zarazem i Ty , nie widziałem, aby ktoś wcześniej zwrócił na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Właśnie też mi się wydaje że to dużo za duużo, gdzieś czytałem wcześniej wpisy i była mowa o 14-15 cm. Ale przeczytałem B.W.P. Twój dziennik i jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła w sumie na plus. Też zamierzam podnieść ściankę kolankową myślałem o 3 pustakach, ale robi się problem z dachem , stanęło na 2 , ale nie uwzględniłem że stop cieńszy to i automatycznie wyższa ścianka kolankowa powinna wyjść, chyba dobrze kombinuję, a zarazem i Ty , nie widziałem, aby ktoś wcześniej zwrócił na to uwagę. Samo zmniejszenie wysokości stropu o 10cm powoduje zwiększenie powierzchni użytkowej poddasza o ok. 2.7m2. Dorobienie ścianki o wysokości 20cm (czyli łącznie 30cm zysku) daje dodatkową powierzchnię ok. 8m2. Zauważ jednak, że nawet nie podnosząc ścianki kolankowej i tak masz niewielką ściankę, ponieważ wieniec jest wyniesiony o ok. 17cm powyżej stropu. Dochodzi jeszcze murłata. http://img696.imageshack.us/img696/6442/wieniec.jpg Tak więc dodanie 20cm wysokości nie spowoduje "popsucia" wyglądu zewnętrznego domu, zaś sprawi, że dostanę całkiem sporo dodatkowej powierzchni na poddaszu. Przeczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174047-%C5%9Bcianka-kolankowa-czy-wy%C5%BCszy-wieniec Co do grubości stropu, to jest generalnie zasada (raczej niepisana), że przy niewielkich rozpiętościach stropu, grubość stropu wynosi 1/40 rozpiętości stropu. Porozmawiaj z konstruktorem, jeśli jednak nie potrafi Ci zaprojektować stropu o grubości 15cm i ukrytych wszystkich belkach i podciągach, po prostu zmień konstruktora. Ja dodatkowo usuwam słup który podtrzymuje podciąg P2 (sam podciąg zostanie wydłużony i oparty na ścianie nośnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.03.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam Mam pytanie ile wam wyszło bloczków betonowych na fundamenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.03.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ok 1400 szt na 6 warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ok 1400 szt na 6 warstw Dzięki za odpowiedz a jaka masz wysykość fundamentów i jakie wymiary bloczków miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.03.2011 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Cytat z dziennika budowy:Teraz czas na bloczki: 85 mb fundamentu, wysoki na 6 bloczków, wymiar bloczka to 38 x 12 x 24 cm, czyli 22 bloczki na 1 m285 mb x 0,72 m = 60 m2 bloczków60 x 22 = 1320 bloczkówbloczek za 2.4 zł x 1400 = 336 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.03.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Cytat z dziennika budowy: Teraz czas na bloczki: 85 mb fundamentu, wysoki na 6 bloczków, wymiar bloczka to 38 x 12 x 24 cm, czyli 22 bloczki na 1 m2 85 mb x 0,72 m = 60 m2 bloczków 60 x 22 = 1320 bloczków bloczek za 2.4 zł x 1400 = 336 Dzięki za szybką odpowiedz ja mam TYMKA D i będę więcej podnosić około 1,2 więc u mnie to niestety wyjdzie około 3000 bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.03.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kupiłem projekt Tymka B, ale po przeróbkach wyszedł mi Tymek D Budujemy nad morzem i 1,2 to by była przesada. U nas nawet bloki stawia się na fundamencie o głębokości do 0.8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.03.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kupiłem projekt Tymka B, ale po przeróbkach wyszedł mi Tymek D Budujemy nad morzem i 1,2 to by była przesada. U nas nawet bloki stawia się na fundamencie o głębokości do 0.8 m Ja jestem z okolic Katowic więc u nas takie głebokości-1,2 to podobno standard przynajmniej tak mi powiedział moj architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 20.03.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Drodzy Tymowicze, My na etapie czekania na pieniądze wyszukujemy optymalnych rozwiązań dla naszego Tymka. Ostatnimi czasy zasłyszeliśmy, że istnieje takie urządzenie do odwapniania wody. Ponoć montuje się to na zaworze głównym wody (tj. na wejściu do domu ) dzięki temu urządzeniu kamień nie osadza się na żadnych urządzeniach - nie trzeba używać calgonów, nie psują się też krany i czajniki i inne urządzenia. Nawet nie trzeba używać tylu detergentów w domu. Urządzenie, o które mi chodzi jest elektroniczne z jakimś wkładem kałczukowym i kosztuje ok. 2500 zł. Raz na jakiś czas wrzuca się na noc tabletkę solną, żeby się pzeczyściło (czyszczenie programuje się samemu). - To urządzenie się sprawdziło (7 lat i ani razu nie stosowali odkamieniacza do czajnika) Na dzień dzisiejszy mam tylko takie informacje. Szukam gdzie to cudo można kupić, ale nic takiego nie znalazłam, są tylko jakieś mgnetyczne oraz elektroniczne (ale bez wkładu kałczukowego i miejsca na tabletkę z soli ), cenowo też w żaden sposób nie są zbliżone do opisu - jakoś tanie do 500 zł. Czy ktoś się spotkał może z takim urządzeniem? - Bylibyśmy wdzęczni za namiary na sprzedawcę Może ktoś stosuje te tańsze odpowiedniki. Jeżli tak, to jakie się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolacz78 21.03.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Drodzy Tymowicze, My na etapie czekania na pieniądze wyszukujemy optymalnych rozwiązań dla naszego Tymka. Ostatnimi czasy zasłyszeliśmy, że istnieje takie urządzenie do odwapniania wody. Ponoć montuje się to na zaworze głównym wody (tj. na wejściu do domu ) dzięki temu urządzeniu kamień nie osadza się na żadnych urządzeniach - nie trzeba używać calgonów, nie psują się też krany i czajniki i inne urządzenia. Nawet nie trzeba używać tylu detergentów w domu. Urządzenie, o które mi chodzi jest elektroniczne z jakimś wkładem kałczukowym i kosztuje ok. 2500 zł. Raz na jakiś czas wrzuca się na noc tabletkę solną, żeby się pzeczyściło (czyszczenie programuje się samemu). - To urządzenie się sprawdziło (7 lat i ani razu nie stosowali odkamieniacza do czajnika) Na dzień dzisiejszy mam tylko takie informacje. Szukam gdzie to cudo można kupić, ale nic takiego nie znalazłam, są tylko jakieś mgnetyczne oraz elektroniczne (ale bez wkładu kałczukowego i miejsca na tabletkę z soli ), cenowo też w żaden sposób nie są zbliżone do opisu - jakoś tanie do 500 zł. Czy ktoś się spotkał może z takim urządzeniem? - Bylibyśmy wdzęczni za namiary na sprzedawcę Może ktoś stosuje te tańsze odpowiedniki. Jeżli tak, to jakie się sprawdzają. Wpisz w goglach zmiękczalnia wody. Ja mam cosmo water home, używam ok 7 miesięcy i kamienia nie ma w czajniku a woda na wejściu bardzo twarda. Całkiem inaczej pieni się mydło, trzeba albo mniej mydlić, albo dłużej spłukiwać. Do prania idzie mniej proszku, itd,itd. same plusy. na bateriach nie mam też kamienia. Teraz po 7 mies kończą się tabletki w zbiorniku i muszę zawezwać servis koszt to dojazd 40 zł i 2 worki tabletek. gość sprawdza twardość wody i ewentualnie zmienia parametry. Polecam to urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hazard 21.03.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Wydaje się, że ackerman i teriva to bardzo zbliżone jakościowo stropy, tak więc w moim przypadku wybór jest tylko między oryginalną terivą a monolitem. Zrobiłem zgrubne zestawienie kosztów (jest to moim dzienniku) i monolit wychodzi nieco taniej (odliczając koszty stempli i desek szalunkowych - dużo taniej). Tak więc wybór jest bardzo trudny, czy kiepska teriva czy dużo lepszy (i cieńszy) monolit za niższą cenę... Mam pytanie do tymkowiczów, którzy już mieszkają w swych tymkach i robili terivę. Czy nie klawiszuje, nie pęka, nie dzieje się nic niepokojącego? Ile kg stali zużyliście na terivę (bez wieńców, schodów itp.)? Ja przyjąłem 0.5 tony, czy nie za mało? Ile waży HEB-180, który jest w tym stropie? Czy potrzebny był dźwig w celu zamontowania go? Ja zamieniłem tę belkę HEB drutami zbrojeniowymi z uwagi na dość trudną dostępność przynajmniej w mojej okolicy no i ogólny ,że tak powiem kłopot. Potwierdzam słowa bertolo - niestety terriva pęka:(.Jak obserwuję mój sufit w salonie to szlag mnie chce trafić. Cieszę się bertolo ,że tak daleko już jesteś no i oczywiście pozdrawiam.Ja też mieszkam od jakiegoś czasu i po tej całej robocie doszedłem do wniosku, że drugi raz chyba nie dałbym rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 21.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 :)Witajcie. Pozdrawiamy serdecznie z Naszego Tymka. Mieszka się wspaniale. "Fahofcy" poszli. Teraz na placu boju zostałem sam I tak dzisiaj jestem elektrykiem, hydraulikiem, a jutro malarzem, monterem Zamontowane pralki, kuchenki, lodówki i tylko tv plasmowego niet Ale poczekamy .... A póki co najwazniejsze !!! Nareszcie mamy schody !!! Panowie "dłubali " ponad tydzien ale efekt nam sie strasznie podoba. Orzech amerykański ze stalowymi barierkami i szybą u góry na antresoli. I panele na antresoli tez orzech amerykański. Troszkę się róznia odcieniem ale wyszło ciekawie. Tak jakby to była całość. Jako, że antresola należy do mnie, tam będzie moj kącik i stana tam staną mebelki i komputer, kolor wybierałem ja. Trochę odwaznie. Bo w pozostałych czesciach domu żona zadecydowała pastelowo:) I tu pojawił się zonk bo czerwony wyszedł troszkę za mocny na tych scianach. W miarę jak malowałem mina mi rzedła. I diamentowy połysk nie pomógł dodany do farby nie pomógł. Ale po czasie zacząło nam się podobać. Dodatki dam czarne i będzie git. Nasze rzeczone schody i moja antresola. http://img857.imageshack.us/img857/713/dsc2656a.jpg http://img546.imageshack.us/img546/4695/dsc2657a.jpg http://img534.imageshack.us/img534/8348/dsc2658a.jpg http://img801.imageshack.us/img801/3852/dsc2664a.jpg http://img842.imageshack.us/img842/1320/dsc2668am.jpg http://img546.imageshack.us/img546/1281/dsc2669a.jpg W rzeczywistosci ten czerwony jest troszeczkę ciemniejszy niz na zdjęciach No i zrobiliśmy szafy. Tu jedna na dole na przeciw schodów, wkomponowana we wnekę. Dla ciekawych na zdjęciach widoczne drzwi. Taki same w całym domu. Dębowo - sosnowe. Stolarz wywiązał się znakomicie z roboty. Robił nam wejsciowe, a teraz zrobił te. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Są masywne, dobrze wyciszaja, a przy tym lekko się zamykaja. Naprawde warte swoich pieniedzy. A jak liczyłem drzwi z płyty wiórowej , takie z marketu, plus oscieznica, montaż, klamka, zamek itd byłoby nie wiele taniej. Jeszcze dwie listwy do przyklejenia i ledy do zamontowania przy schodach i będzie gotowo. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.03.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ja trochę z innej beczki. Kupiłem z Horyzontu jeden egzemplarz Tymka D, by zobaczyć wymiary więźby, powierzchnię pomieszczeń, wysokości kominów itp. Zwróciłem uwagę, że zestawienie więźby jest identyczne jak w Tymku B, a przynajmniej słupy podtrzymujące płatwie powinny być dłuższe o wysokość ścianki kolankowej. Czyli jeśli ktoś zamówi w ciemno więźbę wg projektu, to słupy będą o ok. pół metra za krótkie! Witaj arektoja ja kupiłem tymka D i dzięki kierując się twoją uwagą i własnymi wyliczeniami napisałem do Horyzontu i co się okazało, że w wersjach z podniesioną ścianką kolankową jest błąd w zestawieniu więźby i przysłali mi poprawne zestawienie, dlatego jeszcze raz dzięki a swoją drogą to TYMEK jest już dostępny na rynku od prawie 5 lat i zastanawia mnie, że nikt wcześniej w podniesionych wersjach B i D tego nie zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 22.03.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witaj arektoja ja kupiłem tymka D i dzięki kierując się twoją uwagą i własnymi wyliczeniami napisałem do Horyzontu i co się okazało, że w wersjach z podniesioną ścianką kolankową jest błąd w zestawieniu więźby i przysłali mi poprawne zestawienie, dlatego jeszcze raz dzięki a swoją drogą to TYMEK jest już dostępny na rynku od prawie 5 lat i zastanawia mnie, że nikt wcześniej w podniesionych wersjach B i D tego nie zauważył Co do długości slupów. To nie lepiej obniżyć te poprzeczne konstrukcje dachu ( nie pamiętam, ale chyba to jętki) , a słupy zachować na tej samej wysokości. Mamy wówczas większy stryszek, a nie trzeba dużo obniżać sufitu na poddaszu do standardowych wymiarów, a wieszaki do konstrukcji g-k też kosztują. Tak mi się nasunęło, bo mam podobny dylemat jeszcze przed realizacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DELUS1 23.03.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 bertolo . wnetrze waszegfo tymka jest przepiekne kazdemu z nas juz sie marzy takie koncowe wykonczenie, naprawde bardzo efektownie na czerwien wyglada. jak byscie mogli pokazac jak wyglada salon i kuchnia ?? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 23.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 BERTOLO!Oj tak, każdy już by chciał tak mieć i już sobie mieszkać!Pięknie Ci to wyszło i choć faktycznie czerwień zadziwia, w całości wygląda super.Przyłączam się do Delusa i proszę o więcej zdjęć z innych pomieszczeń.Ja oczywiście z zapytaniami: nam też się robią schody i też oczekujemy ostatecznego efektu tym bardziej, że nie możemy ich zobaczyć przed położeniem (buuuuuu, ale co będzie to będzie), też zdecydowaliśmy się na ciemniejszy kolor.Napisz proszę jeśli możesz jak wyszła cena schodów i barierek, nam policzył za stopień 320 zł szczerze to nawet nie wiemy czy to dużo czy mało, w sumie wyszło 18 stopni licząc z podestem.Z jakiego drewna są wykonane?No i teraz jeszcze pytanie odnośnie drzwi, też jaka cena nam krzyknął 1200 zł plus 100 zł montaż wydaje nam się, że to dość przystępna cena - przynajmniej będą z litego drewna!A czy te paski na drzwiach to szkło czy paski z aluminium, bo ciężko dostrzec.Czy najpierw malowałeś czy kładłeś panele, bo troszkę nam szkoda paneli, jeśli po ich położeniu wejdą jeszcze malarze co myślisz?Jakieś rady spostrzeżenia pisz, jesteście o duży krok od nas.Tomek rozmyśla nad gazem, jakoś ciągle nie możemy się zdecydować pomóżcie?????????????????????????????Pozdrawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts