Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Dzięki za słowa pochwały :)

Duzo jeszcze do zrobienia.

Zdjęcia kuchni wkleję jutro, ale salonu niestety nie bo jeszcze nie skończony.

Teraz przyszła wiosna, to czas na porządki w ogrodzie. Sadzenie i takie tam. Malowanie i meblowanie salonu w przyszłym tygodniu :)

Mag&Tom czerwien nie jest taka zła. Nawet teraz jak siedze przy biurku i patrze na scianę to dalej podobaja mi sie te diamentowe gwiazdeczki z dekorala na tym czerwonym kolorze. Nawet w półcieniu ta sciana sie iskrzy. Fajnie to wyglada pod swiatło.

Co do schodów.

Firma która nam je robiła traktuje tę robote dosyc poważnie.

Schody są z orzecha amerykańskiego. Drzewo do nich przypływa, oni je obrabiaja i malują i kładzą. Stopnie i podstopnice sa w jednym kawałku. Nie klejone. Jeden kawał drwna. Tak samo te ramki wkoło schodów. Wyciete z jednego kawałka. Nic nie malowane u nas. Nie szlfowane. Tylko była zdjęta miara i ewentualnie korekta na miejscu. Poręcz drewniana, z tego samego drzewa a wypełnienie szyby podwóje, bezpieczne szkło przezroczyste. Plus oczywiście tralki metalowe i poprzeczne paseczki z cieniutkiego aluminium. Całość na gotowo 20000 PLN. I uważem, że to średnia półka cenowa. Widziałem schody za 50 000 i za 8000 PLN. My jestesmy strasznie zadowoleni. Nic sie nie rusza, odskakuje, skrzypi itp. A jak coś to panowie podjada i nawet wgniecenie które ostatnio zrobiłem młotkiem skorygują. Polecam zdecydowanie. gdyby ktoś chciał namiary to polecam. Z tym, że maja odległe ternminy :)

A drzwi stolarz wycenił sobie na 1400 plus 150 montaż. Tak jak pisałem. Lity dab z wstawkami sosnowymi. Te poprzeczne paski to szkło. Uznalismy że z aluminium byłoby fajne, ale tak przez matowe szkło, które imituje alu, widać, że swieci się światło w pokoju, mimo, ze paski maja niecałe 2 cm.

Madziu, moge Wam wysłać, albo wkleic na forum zdjeci drzwi z bliska jak chcecie :)

Reszta jutro.

Co do paneli.

Ja najpierw położyłem. Potem malowałem. Potem przykręciłem, czy tez przykleiłem listwy wykończeniowe. I tak uważam, że jest w porządku.

Ja cele zabezpieczenia podłogi przed malowaniem, a po połozeniu, kupiłem w casto czy w leroy za 19 pln 15 m2 tektury, która przykryłem całą świerzo co połozona podłogę. Ta tektura jesta falista, więc świetnie chroni. A po pomalowaniu zdjęta i wsio ok.

Więc u mni tak.

Pozdrawiam serdecznie

Jutro kuchnia ...

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do długości slupów. To nie lepiej obniżyć te poprzeczne konstrukcje dachu ( nie pamiętam, ale chyba to jętki) , a słupy zachować na tej samej wysokości. Mamy wówczas większy stryszek, a nie trzeba dużo obniżać sufitu na poddaszu do standardowych wymiarów, a wieszaki do konstrukcji g-k też kosztują.

Tak mi się nasunęło, bo mam podobny dylemat jeszcze przed realizacją

Zgadza się ! To jest kolejny malo praktyczny BABOL Tymka. Jeśli zostwisz jętki tak, jak w projekcie będziesz miał prawie metrowej wysokości nieużyteczną dziurę na strychu. Obniżając jętki do wysokości sufitu na strychu (trochę wyżej, bo jeszcze stelaż) otrzymujesz strych, na którym możesz stanąć w pozycji wyprostowanej.

Przykręcać regipsy do jętek chyba bym się bał, bo konstrukcja drewniana będzie pracowała i pęknięcia murowane ...

Ciekawostka:

zmniejszyliśmy łazienkę na piętrze, powiększając korytarz tak, by było na korytarzu widać wszystkie cztery słupy i zrobiło się bardzo przestrzennie, a łazienka dalej jest duża. Ma ok. 9 m2. Postaram się*zrobić wizualizację, by to pokazać. Już przestałem się dziwić, gdy ktoś mówi, że Tymek to duży dom

BERTOLO

Piotrze dzięki za informacje, my zdecydowaliśmy się na schody jesionowe, podobno równie twarde jak dębowe, a tu bardzo podobała się nam ich struktura, zobaczymy jak to wyjdzie, a co do drzwi to bardzo Cię proszę o zdjęcia na emaila, pokażemy naszemu stolarzowi.Tomasz zachwycił się Waszymi balustradami i pewnie się na takie zdecydujemy, wyglądają nowocześnie.Z niecierpliwością czekamy na kolejne zdjęcia, aha pisałeś o diamentowych gwiazdeczkach z dekorala? Tzn w pigmencie już się coś mieni?Napisz coś więcej, my wiesz, że nie jesteśmy na bieżąco z nowościami i co chwilkę ktoś nam czymś zaskakuje, my jeszcze żyjemy czasami sprzed 6 lat jak byliśmy w pl.Jestem bardzo ciekawa kolorów Twijej żonki, ja też stawiam na pastele, ale chciałabym coś naprawdę oryginalnego, a co do szafy w przedpokoju, stolarz czy firma?

Przykręcać regipsy do jętek chyba bym się bał, bo konstrukcja drewniana będzie pracowała i pęknięcia murowane ...

A w jaki sposób zrobisz stelaz do sufitu, który ma ponad 4 m na szerokość i prawie 5 na długość nie mocując wieszaków do jętek przy krzyżowym stelażu? U mnie taki wyszedł sufit nad garażem bez skosu. I nie wyobrażam sobie żebym go zrobił na pojedynczym stelazu przykręcając go do scian.

Masz jakiś inny sposób?

A co do jetek masz racje. Ja je obnizyłem i przez to mam tak jak piszesz funkcjonalny stryszek, w którym pod kalenicą mieszcze sie na wysokość:)

A w jaki sposób zrobisz stelaz do sufitu, który ma ponad 4 m na szerokość i prawie 5 na długość nie mocując wieszaków do jętek przy krzyżowym stelażu? U mnie taki wyszedł sufit nad garażem bez skosu. I nie wyobrażam sobie żebym go zrobił na pojedynczym stelazu przykręcając go do scian.

Masz jakiś inny sposób?

A co do jetek masz racje. Ja je obnizyłem i przez to mam tak jak piszesz funkcjonalny stryszek, w którym pod kalenicą mieszcze sie na wysokość:)

Bałbym się przykręcać płyty bezpośrednio do jętek i drewnianej konstrukcji. A stelaż przymocowany do jętek jak najbardziej. Specjalnie zostawiłem ok. 20 cm pomiędzy jętkami a planowanym sufitem.

Mag@Tom

Podeślę Wam zdjęcia na maila, tylko wyślij mi adres, bo gdzieś mi się zapodział.

Nam tez się podobają balustrady. Rzeczywiście wyglądają nowocześnie. I tak miało być. ŁĄdnie, prosto i nowocześnie.

Co do gwiazdeczek na ścianie. Jest taka transparentna farba, którą się maluje finalnie po kolorze. Wpisz w google diamentowa kolekcja dekorala. Jest srebrna, złota, i perłowa poświata. takie efekty. Co do szaf to robił nam je facet od mebli do kuchni. Za jednym zamachem. Prosiłem o wycene firme indeco, ale do dzisiaj nikt nawet nie przyjechał na pomiar. A mówią, że jest kryzys :)

Dzisaj może wkleje zdjęcia kuchni albo sypialni.

Pozdrawiam

Bałbym się przykręcać płyty bezpośrednio do jętek i drewnianej konstrukcji. A stelaż przymocowany do jętek jak najbardziej. Specjalnie zostawiłem ok. 20 cm pomiędzy jętkami a planowanym sufitem.

No to nie zrozumieliśmy sie. Ale tak to pewnie. To się zgodze.Ja tez tak mam. No może więcej niż 20 cm. Ale to jest dobre. bo przynajmniej nie musze sie martwić, że halogeny się niemiłosiernie nagrzewają pod wełną. Chociaż ja mam ledy.

Witam serdecznie . Po dlugim grzebaniu w projektach, odwiedzaniu budow innych projektow , zmarnowanych wieczorach przed kompem zdecydowalismy z zona ze jednak bedzie to TYMEK D . Prosta ladna bryla ktora ma w sobie to cos , szkoda tylko ze nie trafilem na niego predzej oszczedzilo by to troszke czasu ale taki tego urok. Dzialka kupiona wiec powoli bierzemy sie za zalatwianie papierologi a miedzy czasie przerobienia tych 141 stronek pewnie ciekawych uwag odnosnie TYMKA . Wstepnie przegladalem zdjecia i dopatrzylem sie ciekawych zmianek z ktorych na pewno skorzystam miedzy innymi zamiana lazienki na miejsce spizarki a przy kominie przejscie do kuchni z holu i poza stropem monolitycznym to reszta tylko kosmetyka chyba ze cos w trakcie mi do glowy wpadnie. Rysunki pogladowe z horyzontu dostalem to juz moglem sie wstepnie z wymiarami i innymi ciekawostkami zapoznac. Pozdrawiam TYMKOWICZOW!!!

Bertolo :) jak tylko znajdziecie troszke czasu to wstawcie jakies zdjecia z domku , bardzoby było miło :) dziekuje

Witam wszystkich korzystających z porad tych,którzy robią to najlepiej i potrafią się podzielić swoimi cennymi uwagami.

Tym razem mam pytanie,czy przy ocieplaniu budynku z zewnątrz również docieplaliście ścianę wewnętrzną garażu od strony gabinetu i holu?

Za podpowiedż z góry dziękuję!

Witam wszystkich korzystających z porad tych,którzy robią to najlepiej i potrafią się podzielić swoimi cennymi uwagami.

Tym razem mam pytanie,czy przy ocieplaniu budynku z zewnątrz również docieplaliście ścianę wewnętrzną garażu od strony gabinetu i holu?

Za podpowiedż z góry dziękuję!

Mam zamiar ocieplić tą ścianę styropianem w garażu.

Myślę, że symbolicznie chociaż 5 cm styropianu, ale bym ocieplił. To jest jednak spory kawałek ściany i sufit, o którym też warto pamiętać. Chodzi bardziej o wrażenie chłodu od ściany, niż jakieś wymierne oszczędności. Szczerze mówiąc można to zrobić w każdym momencie po wybudowaniu, gdyby jednak okazało się, że ta ściana jest zimniejsza od pozostałych.

Myślę, że symbolicznie chociaż 5 cm styropianu, ale bym ocieplił. To jest jednak spory kawałek ściany i sufit, o którym też warto pamiętać. Chodzi bardziej o wrażenie chłodu od ściany, niż jakieś wymierne oszczędności. Szczerze mówiąc można to zrobić w każdym momencie po wybudowaniu, gdyby jednak okazało się, że ta ściana jest zimniejsza od pozostałych.

Czekajcie. Bo ja czegoś nie rozumiem albo nie wiem.

Chcecie ocieplać wewnętrzną scianę od strony garażu ? Wewnętrzną ???

Rozumiem, że przesłanki sa następujące: brama garażowa licha i brak ogrzewania w garazu ? Bo innych powodów nie widze, żeby dodatkowo ocieplac w środku.

Ja mam brame garazowa o dobrym współczynniku przenikania ciepła i grzejnik w garażu. i jak jest odkręcony na full, a jest 20 żeberek, mam około 18 - 20 stopni w zimie. Przy większych mrozach mniej, ale tylko dlatego, ze nie mam jeszcze swojego tymka ocieplonego. i szczerze nie wyobrażam sobie, żebym w garazu miał zimno tylko dalego, ze to jest garaż. A jak mi sie zachce grać tak jak teraz w ping-ponga to tylko latem bo w zimie, mam zime w garażu ?

Ale każdy robi jak uważą.

Albo ja nie bardzo się orientuje i za swoja niewiedzę przepraszam :0

A co do sufitu.

Przy wylewkach na poddaszu dałem 10 cm. Izolacja akustyczna i termiczna z parteru. Choć czasami zastanawiam się dlaczego maiłem się izolować od własnego parteru. Przecież to ciepło z dołu przenikło by do mnie na górę. no ale może znowu się mylę, albo czegos nie wiem, czy tez nie rozumiem :)

Wyjaśnijcie mi to proszę.

Bertolo, wydaje mi się, że sprawa jest prosta i dla mnie jak na razie hipotetyczna. Chodzi o minimalne straty ciepła. W domach pasywnych unika się łączenia domu i garażu przez ścianę, Zazwyczaj stawia się dwie oddzielne ściany z izolacją termiczną pomiędzy. I izolacja termiczna, o której piszemy to taki ukłon w stronę domu pasywnego. A czy to ma sens mogą powiedzieć ci, którzy nie ogrzewają garażu i mogą ocenić, czy ta ściana jest zimniejsza od pozostałych.

Jesli ktoś nie ogrzewa garazu to ta sciana ma prawo być zimniejsza. I wtedy ocieplenie ma dla mnie sens. Bo straty ciepła będa duże, jeżeli w garazu bedzie inna temperatura, w sensie dużo niższa, niż w środku domu. To logiczne. A czy w domach pasywnych gdzie stawia się dwie sciany z izolacją termo garaż jest ogrzewany ny ?