luks6 15.05.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam po przerwie, U nas skończyły się nareszcie papiery, formlności kredytowe i takie tamm. Mamy skończone funadmenty, a od środy lecą ze ścianami - pierwsza kondygnacja prawie jest. W przyszłą środę chcą układać już strop... no i dobrze by było, żeby przed położeniem stropu, wymurowane były już kominy. I tutaj do Was pytanie drodzy Tymowicze - Jaki polecacie komin, do pieca na paliwo stałe - ekogroszek? Kojarzę, że na forum był już poruszany ten wątek, ale jak trzeba to jak zwykle nic nie można znaleźć - a przedrzeć się na nowo przez te 216 stron, to nie lada wyczyn. Proszę napiszcie co macie u siebie i czym kierowaliście się przy wyborze. Z góry dziękuję. Ja kupuje kominy Leier izolowane fi 160 do CO na groszek 19KW oraz fi 18 do kominka. Razem za oba płacę ok 5tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 15.05.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Próbował ktoś zmienić konstrukcje dachu żeby zlikwidować słupy na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 17.05.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Widzę, że na forum cisza, a przecież mamy już pełnię sezonu budowlanego. Czyżby zostały wyczerpane wszystkie tematy odnośnie naszego Tymka. A my chcieliśmy się Wam pochwalić, nasze ściany rosną do góry. Oczywiście o ile uda mi się wstawić zdjęcie http://images46.fotosik.pl/819/1b4e4f1058bd7cbdm.jpg' alt='1b4e4f1058bd7cbdm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 18.05.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Berloto ja jestem z okolic Zawiercia i bardzo chętnie razem z żoną byśmy zobaczyli Twojego Tymka jesli istaniała by taka możliwość?? Sorki, że tak długo. Kończyłem salon tv, w międzyczasie komunia, dlatego teraz dopiero mogę coś napisać i Was zaprosić. Wysłyłam Ci na priv mój nr telefonu. Zadzwon umówimy się i spotkamy. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 19.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Piotr, czekamy na zdjęcia Waszych wnętrz, bo pewnie wyglądają imponująco.Pamiętaj proszę również o zdjęciach drzwi.Dzięki pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 19.05.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 proszę o radę tych, którzy budują Tymka z Ytonga. Planuję nie tynkować garażu, żeby zachować warsztatowy charakter pomieszczenia. Ale dopadły mnie wątpliwości, czy ytong wytrzyma próbę czasu. Jest bardzo miękki i wydaje mi się, że mimo wszystko będę musiał go jakoś zabezpieczyć, np. farbą albo zaciągnąć klejem. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 20.05.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 proszę o radę tych, którzy budują Tymka z Ytonga. Planuję nie tynkować garażu, żeby zachować warsztatowy charakter pomieszczenia. Ale dopadły mnie wątpliwości, czy ytong wytrzyma próbę czasu. Jest bardzo miękki i wydaje mi się, że mimo wszystko będę musiał go jakoś zabezpieczyć, np. farbą albo zaciągnąć klejem. Co o tym myślicie? Warsztatowy charakter powiadasz... Materiał jest dość chłonny - szkoda domu. Wydaje mi się, że jak chcesz już zasmarowywać klejem bądź farbą, to równie dobrze możesz kupić tynk maszynowy w workach, wymieszać i własnoręcznie położyć . W zależności jak go położysz, taki będziesz miał charakter :) Najlepiej odnośnie wykończenia garażu pogadaj jeszcze z żoną, żeby Twój warsztatowy charakter nie oparł się o rozwód - jak kobiecie się nie spodoba, to może być różnie Life is brutal, żony czasami też hihihi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 20.05.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Warsztatowy charakter powiadasz... Materiał jest dość chłonny - szkoda domu. Wydaje mi się, że jak chcesz już zasmarowywać klejem bądź farbą, to równie dobrze możesz kupić tynk maszynowy w workach, wymieszać i własnoręcznie położyć . W zależności jak go położysz, taki będziesz miał charakter :) Najlepiej odnośnie wykończenia garażu pogadaj jeszcze z żoną, żeby Twój warsztatowy charakter nie oparł się o rozwód - jak kobiecie się nie spodoba, to może być różnie Life is brutal, żony czasami też hihihi... Grisza, to jest strzał w dziesiątkę! Z tego właśnie powodu najlepiej najpierw wybudować dom swoich marzeń, a następnie znaleźć sobie żonkę, której budowla będzie się podobała Same zalety, nie dzielisz czasu między życie rodzinne a budowę, tylko 100 % budowa, żadnych dyskusji, kompromisów, kłótni, rozwodów ... po prostu ideał A wracając do warsztatowego charakteru. Widziałem takie garaże, ale to była chyba silka, a to zupełnie inny materiał. Oszczędność niewielka, a sobie tylko roboty narobię. Zastanowiło mnie to jak łatwo na dworze, pod wpływem deszczu i wiatru, krawędzie ytongu robią się okrągłe no i doszedłem do wniosku, że trzeba go jednak obowiązkowo zabezpieczyć (otynkować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 26.05.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 U nas "wykoczenia"http://foto0.m.onet.pl/_m/5fc90ed1e98ff616329bb480460acea4,10,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/293e1d65672c1e2bd39618aeca98b8c4,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 27.05.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dodatkowo ma do was pytanie czy jeśli mam strop lany to mogę zrezygnować z podciągów P1 P2 i P3?? Sądzę, że dałoby się całkowicie zrezygnować ze wszystkich trzech podciągów (ukryć je w płycie), ale zależy to od grubości płyty, rodzaju betonu, ilości stali itd. Najlepiej gadać o tym z konstruktorem. U mnie wypadły podciągi P2 i P3, został tylko P1 i to zmniejszony do wysokości 35cm (wystaje 20cm ze stropu). Zlikwidowałem również filar między kuchnią a salonem. Strop ma grubość 15cm, beton B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 28.05.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 U nas "wykoczenia" http://foto0.m.onet.pl/_m/5fc90ed1e98ff616329bb480460acea4,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/293e1d65672c1e2bd39618aeca98b8c4,10,19,0.jpg Jest elegancko, ale tak jakoś "biurowo" Wam wyszło. Może to przez brak dodatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 29.05.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Czy ktoś robił z Was taras z kostki brukowej? Co myślicie o tym pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 30.05.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Jak dla nas to świetny pomysł. Łagodne przejście tarasu w ogród. Chcemy mieć właśnie taki taras. Jeśli chodzi o łazienkę Krzysztofa i Elżbiety, to piękne brązy i beże. Bardzo lubię takie zestawienie i co ważne, raczej się nie znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof i Elżbieta 31.05.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czy ktoś robił z Was taras z kostki brukowej? Co myślicie o tym pomyśle? Taki właśnie taras mamy w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 31.05.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Wszyscy narzekają na urzędników, że bardzo wolno działają a tu dzisiaj zadzwonił do mnie kuzyn, że w Dąbrowie Górniczej na Śląsku po 3 tygodniach dostał pozwolenie na budowę to się dopiero nazywa szybkość miejmy nadzieję że to stała poprawa na lepsze w każdym razie co jak co to powiedziałem mu że powinien tym ludziom postawić flaszkę :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 31.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Co do tarasu właściwie jesteśmy zdecydowaniu. Na 90% jesteśmy zdecydowani na płytkę brukową z Libetu - z Serii Imressio "Monza Elegante" - Poniżej link:) http://www.libet.pl/?pid=409&mid=316 Jak się wam podoba...?? Do tarasu mamy jeszcze chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 01.06.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam szukam dobrej i sprawdzonej ekipy do dachu z rejonów Śląska?? Kogo polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 02.06.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witamy wszystkich. Właśnie od tego roku zaczęliśmy budowę naszego Tymka. Po uzyskaniu wszystkich papierów nareszcie możemy rozpocząć Jesteśmy na etapie fundamentów i poziomu zerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 02.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Co do pozwolenia na budowę. My również dostaliśmy je po 3 tygodniach po złożeniu wniosku , jesteśmy z Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 03.06.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Co do tarasu właściwie jesteśmy zdecydowaniu. Na 90% jesteśmy zdecydowani na płytkę brukową z Libetu - z Serii Imressio "Monza Elegante" - Poniżej link:) http://www.libet.pl/?pid=409&mid=316 Jak się wam podoba...?? Do tarasu mamy jeszcze chwilkę Ja też planuję taras z płyt libetu albo czegoś podobnego......baaaardzo mi się takie wykończenia podobają i nie słyszałam,żeby ktoś użytkujący tego rodzaju nawierzchnię narzekał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts