Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam po przerwie,

U nas skończyły się nareszcie papiery, formlności kredytowe i takie tamm. Mamy skończone funadmenty, a od środy lecą ze ścianami - pierwsza kondygnacja prawie jest. W przyszłą środę chcą układać już strop... no i dobrze by było, żeby przed położeniem stropu, wymurowane były już kominy.

I tutaj do Was pytanie drodzy Tymowicze - Jaki polecacie komin, do pieca na paliwo stałe - ekogroszek?

Kojarzę, że na forum był już poruszany ten wątek, ale jak trzeba to jak zwykle nic nie można znaleźć - a przedrzeć się na nowo przez te 216 stron, to nie lada wyczyn.

Proszę napiszcie co macie u siebie i czym kierowaliście się przy wyborze.

Z góry dziękuję.

Ja kupuje kominy Leier izolowane fi 160 do CO na groszek 19KW oraz fi 18 do kominka. Razem za oba płacę ok 5tys.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że na forum cisza, a przecież mamy już pełnię sezonu budowlanego. Czyżby zostały wyczerpane wszystkie tematy odnośnie naszego Tymka.

A my chcieliśmy się Wam pochwalić, nasze ściany rosną do góry. Oczywiście o ile uda mi się wstawić zdjęcie :) http://images46.fotosik.pl/819/1b4e4f1058bd7cbdm.jpg' alt='1b4e4f1058bd7cbdm.jpg'>

Berloto ja jestem z okolic Zawiercia i bardzo chętnie razem z żoną byśmy zobaczyli Twojego Tymka jesli istaniała by taka możliwość?? :)

Sorki, że tak długo.

Kończyłem salon tv, w międzyczasie komunia, dlatego teraz dopiero mogę coś napisać i Was zaprosić.

Wysłyłam Ci na priv mój nr telefonu. Zadzwon umówimy się i spotkamy. Zapraszam.

proszę o radę tych, którzy budują Tymka z Ytonga. Planuję nie tynkować garażu, żeby zachować warsztatowy charakter pomieszczenia. Ale dopadły mnie wątpliwości, czy ytong wytrzyma próbę czasu. Jest bardzo miękki i wydaje mi się, że mimo wszystko będę musiał go jakoś zabezpieczyć, np. farbą albo zaciągnąć klejem. Co o tym myślicie?

proszę o radę tych, którzy budują Tymka z Ytonga. Planuję nie tynkować garażu, żeby zachować warsztatowy charakter pomieszczenia. Ale dopadły mnie wątpliwości, czy ytong wytrzyma próbę czasu. Jest bardzo miękki i wydaje mi się, że mimo wszystko będę musiał go jakoś zabezpieczyć, np. farbą albo zaciągnąć klejem. Co o tym myślicie?

Warsztatowy charakter powiadasz... Materiał jest dość chłonny - szkoda domu. Wydaje mi się, że jak chcesz już zasmarowywać klejem bądź farbą, to równie dobrze możesz kupić tynk maszynowy w workach, wymieszać i własnoręcznie położyć . W zależności jak go położysz, taki będziesz miał charakter :):)

Najlepiej odnośnie wykończenia garażu pogadaj jeszcze z żoną, żeby Twój warsztatowy charakter nie oparł się o rozwód - jak kobiecie się nie spodoba, to może być różnie ;) Life is brutal, żony czasami też hihihi...

Warsztatowy charakter powiadasz... Materiał jest dość chłonny - szkoda domu. Wydaje mi się, że jak chcesz już zasmarowywać klejem bądź farbą, to równie dobrze możesz kupić tynk maszynowy w workach, wymieszać i własnoręcznie położyć . W zależności jak go położysz, taki będziesz miał charakter :):)

Najlepiej odnośnie wykończenia garażu pogadaj jeszcze z żoną, żeby Twój warsztatowy charakter nie oparł się o rozwód - jak kobiecie się nie spodoba, to może być różnie ;) Life is brutal, żony czasami też hihihi...

Grisza, to jest strzał w dziesiątkę! Z tego właśnie powodu najlepiej najpierw wybudować dom swoich marzeń, a następnie znaleźć sobie żonkę, której budowla będzie się podobała :)

Same zalety, nie dzielisz czasu między życie rodzinne a budowę, tylko 100 % budowa, żadnych dyskusji, kompromisów, kłótni, rozwodów ... po prostu ideał ;)

A wracając do warsztatowego charakteru. Widziałem takie garaże, ale to była chyba silka, a to zupełnie inny materiał. Oszczędność niewielka, a sobie tylko roboty narobię. Zastanowiło mnie to jak łatwo na dworze, pod wpływem deszczu i wiatru, krawędzie ytongu robią się okrągłe no i doszedłem do wniosku, że trzeba go jednak obowiązkowo zabezpieczyć (otynkować).

Dodatkowo ma do was pytanie czy jeśli mam strop lany to mogę zrezygnować z podciągów P1 P2 i P3??

Sądzę, że dałoby się całkowicie zrezygnować ze wszystkich trzech podciągów (ukryć je w płycie), ale zależy to od grubości płyty, rodzaju betonu, ilości stali itd. Najlepiej gadać o tym z konstruktorem.

U mnie wypadły podciągi P2 i P3, został tylko P1 i to zmniejszony do wysokości 35cm (wystaje 20cm ze stropu). Zlikwidowałem również filar między kuchnią a salonem. Strop ma grubość 15cm, beton B20.

Wszyscy narzekają na urzędników, że bardzo wolno działają a tu dzisiaj zadzwonił do mnie kuzyn, że w Dąbrowie Górniczej na Śląsku po 3 tygodniach dostał pozwolenie na budowę to się dopiero nazywa szybkość :) miejmy nadzieję że to stała poprawa na lepsze :D w każdym razie co jak co to powiedziałem mu że powinien tym ludziom postawić flaszkę :D:D:D

Co do tarasu właściwie jesteśmy zdecydowaniu. Na 90% jesteśmy zdecydowani na płytkę brukową z Libetu - z Serii Imressio "Monza Elegante" - Poniżej link:)

http://www.libet.pl/?pid=409&mid=316

Jak się wam podoba...??

Do tarasu mamy jeszcze chwilkę :)

Ja też planuję taras z płyt libetu albo czegoś podobnego......baaaardzo mi się takie wykończenia podobają i nie słyszałam,żeby ktoś użytkujący tego rodzaju nawierzchnię narzekał.....:)