Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym podzielić się jakże fantastyczną dla nas wiadomością i niespodzianką jaką zrobił nam dzisiaj Pan wykonawca (jak to ładnie brzmi), zadzwonił dzisiaj i zapytał czy damy radę dzisiaj zacząć?(deszcz zasuwa od samego rana). Miałem chwilę czasu i zaskoczony sytuacją znalazłem się po niedługim czasie z majstrem na budowie. No szok. Budynek mam jeszcze nie wytyczony bo geodeta na urlopie, ale co tam geodeta pozwolił aby majster zaczynał a on później nadrobi w dokumentach. Majster wbijał dzisiaj paliki i wykopał chyba co nieco ale nie wiem na czym dzisiaj skończył bo musiałem do pracy zjechać. w weekend będzie zbroił a w poniedziałek zalewamy. Dzisiejszy dzień to dzień w którym rozpoczynamy budowę!Nareszcie!!

my jestesmy dopiero na etapie stropu :(( (a ja bym chciala juz urzadzac) i w zwiazku z tym mam pytanie ile potrzebowaliscie betonu na strop, balkon i schody??? strop taki jak w projekcie teriva

Nam wyszło 17 kubików - w tym strop, balkon, lane schody i zostało jeszcze odrobinę na fundamencik na schody wejściowe

ODPOWIEDŹ DLA SOFIX

Wielkości okien to 210/90 i 150/90, co do balkonu to pozostał tak jak w projekcie.

ODPOWIEDŹ DLA MAGDAZNE

Jak widać na zdjęciu jest już przygotowane miejsce na pochłaniacz w miejscu pomiędzy górnymi podwójnymi szafkami, tam gdzie jest ta szara płyta i oczywiście w tym miejscu pod pochłaniaczem znajdzie się płyta, zostanie oczywiście wycięte miejsce na tą płytę.Kuchnia jest w trakcie wykańczania i też już się nie możemy doczekać kiedy stolarz nam ją skończy :-)

pozdrawiamy

https://picasaweb.google.com/112532531375149380962/NaszTymek

Mam pytanie dotyczące uziemienia instalacji elektrycznej czy budynku. Czy wykonywał ktoś z was tzw uziom fundamentowy. Elektryk polecił mi aby przy zbrojeniu i zalewaniu ław dołączyć do zbrojenia bednarkę w celu lepszego uziemienia budynku. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć. Jutro kopiemy i zbroimy:)

Mam pytanie dotyczące uziemienia instalacji elektrycznej czy budynku. Czy wykonywał ktoś z was tzw uziom fundamentowy. Elektryk polecił mi aby przy zbrojeniu i zalewaniu ław dołączyć do zbrojenia bednarkę w celu lepszego uziemienia budynku. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć. Jutro kopiemy i zbroimy:)

Bednarka jest potrzebna do uziemienia instalacji elektrycznej. Każda instalacja musi być uziemiona, inaczej nie odbiorą elektryki.

Są dwa sposoby uziemienia.

1. Bednarka wypowadzona dookoła domu ok. 1-1,5 m od domu i 1-1,5m pod ziemią. Tan sposób ma jeszcze jedną zalętę, jak zdecydujesz się na instalację odgromową, to spawa się na narożnikach zakucia i wyprowadza się nad ziemię - trochę bednarki idzie, ale chyba warto :). (my wybraliśmy ten sposób, bo będziemy robić odgromówkę)

2. Bednarka wyprowadzona kilka metrów od domu i jakoś się to szpiluje. Z tego co wiem to te szpile są dość drogie. - Z tego sposobu najczęściej korzystają Ci, którzy na tym etapie budowy zapomnieli o uziemieniu instalacji, takie wyjście awaryne.

W obu przypadkach bednarka jest wprowadzona do domu, do skrzynki elektrycznej, więc musisz wiedzieć gdzie będziesz chciał mieć skrzynkę i to już na tym etapie.

Dzięki za informacje, dzisiaj elektryk dowiózł mi na działkę kawałek bednarki, zamontujemy ją do zbrojenia pod projektowaną skrzynką bezpiecznikową w holu. murarze pracują chociaż mieliśmy dzisiaj małą awarię prądu, początki. Jeszcze do tego zaczęło padać. Jutro też dzień.

Zrobiłem uziom fundamentowy. Zrób, bo później będzie drożej (szpilki, bednarka wokół domu). Ważne trzy kwestie:

1. Bednarkę należy przyspawać lub przykręcić do zbrojenia.

2. Zapewnić ciągłość galwaniczną przynajmniej jednego pręta dookoła budynku (zespawać).

3. Zabezpieczyć bednarkę w miejscu jej wychodzenia z ławy, najlepiej pomalować (ja zrobiłem to dysperbitem - nie wiem czy nie znalazłby się lepszy środek). Chodzi o to, że ocynk bednarki chroni ją przed korozją w ziemi, ale ocynk zostanie zniszczony w betonie. Beton zaś świetnie chroni stal przed korozją.

Witajcie,

chciałbym wrócić do tematu fundamentów, i ław fundamentowych.....

Przepraszam za ewentualną prostotę mojego pytania - ale jestem jeszcze laikiem w tym temacie.

Chciałbym wyliczyć ile betonu mam zamówić zeby zalać fundamenty. Padały pytania czy mam na myśli ławy fundamentowe. Bardzo prosze o pomoc co to są te ławy? czy jest to ta część fundamentów, która wystaje ponad powierzchnię ziemii?

z góry dziękuję za informację....

Najbardziej typowy fundament składa się z dwóch głównych elementów:

- ława fundamentowa,

- ściana fundamentowa.

Ława fundamentowa jest podstawą pod ścianę fundamentową. Ława jest wykonana z żelbetu (najczęściej 4 pręty fi12, strzemiona z fi6 co 20-30cm).

Ściana fundamentowa (posadowiona na ławie) jest zazwyczaj wykonana z bloczków fundamentowych betonowych, czasami jest też wylewana w szalunku (deskowaniu) z betonu (bez zbrojenia).

To tyle w największym skrócie.

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

Najbardziej typowy fundament składa się z dwóch głównych elementów:

- ława fundamentowa,

- ściana fundamentowa.

Ława fundamentowa jest podstawą pod ścianę fundamentową. Ława jest wykonana z żelbetu (najczęściej 4 pręty fi12, strzemiona z fi6 co 20-30cm).

Ściana fundamentowa (posadowiona na ławie) jest zazwyczaj wykonana z bloczków fundamentowych betonowych, czasami jest też wylewana w szalunku (deskowaniu) z betonu (bez zbrojenia).

To tyle w największym skrócie.

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

dziękuję o takie wytłumaczeni mi chodziło....

super :rolleyes:

Ja zamierzam, projekt już mam kupiony, w tym roku chcę załatwić papierologię, a w przyszłym na wiosnę - start.

Super, ja już jestem po przeróbkach projktu i papierkowej bieganinie. Czekam na kredyt i ruszam w fundamentami....

Czekam na więcej osób budujących TYMKA D - na pewno wymiana doświadczeń będzie bezcenna.