magdazne 27.07.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Mam również pytanie do Magdy!Kuchnia bardzo ładna, ale gdzie jest kuchenka do gotowania i pochłaniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 27.07.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Chciałbym podzielić się jakże fantastyczną dla nas wiadomością i niespodzianką jaką zrobił nam dzisiaj Pan wykonawca (jak to ładnie brzmi), zadzwonił dzisiaj i zapytał czy damy radę dzisiaj zacząć?(deszcz zasuwa od samego rana). Miałem chwilę czasu i zaskoczony sytuacją znalazłem się po niedługim czasie z majstrem na budowie. No szok. Budynek mam jeszcze nie wytyczony bo geodeta na urlopie, ale co tam geodeta pozwolił aby majster zaczynał a on później nadrobi w dokumentach. Majster wbijał dzisiaj paliki i wykopał chyba co nieco ale nie wiem na czym dzisiaj skończył bo musiałem do pracy zjechać. w weekend będzie zbroił a w poniedziałek zalewamy. Dzisiejszy dzień to dzień w którym rozpoczynamy budowę!Nareszcie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 27.07.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 My też niedługo zaczynamy. We wtorek złożone dokumenty do PNB a jutro do odbioru Czekamy na uprawomocnienie i uruchomienie transzy z banku i start...czyli koniec spokoju..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 27.07.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 my jestesmy dopiero na etapie stropu ( (a ja bym chciala juz urzadzac) i w zwiazku z tym mam pytanie ile potrzebowaliscie betonu na strop, balkon i schody??? strop taki jak w projekcie teriva Nam wyszło 17 kubików - w tym strop, balkon, lane schody i zostało jeszcze odrobinę na fundamencik na schody wejściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 28.07.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 ODPOWIEDŹ DLA SOFIX Wielkości okien to 210/90 i 150/90, co do balkonu to pozostał tak jak w projekcie. ODPOWIEDŹ DLA MAGDAZNE Jak widać na zdjęciu jest już przygotowane miejsce na pochłaniacz w miejscu pomiędzy górnymi podwójnymi szafkami, tam gdzie jest ta szara płyta i oczywiście w tym miejscu pod pochłaniaczem znajdzie się płyta, zostanie oczywiście wycięte miejsce na tą płytę.Kuchnia jest w trakcie wykańczania i też już się nie możemy doczekać kiedy stolarz nam ją skończy pozdrawiamy https://picasaweb.google.com/112532531375149380962/NaszTymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda michal 28.07.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 oto nasze postepy.kabelki sa juz wszedzie rozprowadzone a teraz robia sie powoli tynki. pozdrwiam wszystkich tymkowiczów:)http://inlinethumb40.webshots.com/45607/2248734300011372551S425x425Q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda michal 28.07.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 http://inlinethumb60.webshots.com/45499/2424011690011372551S500x500Q85.jpg z nasza Niunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 29.07.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Mam pytanie dotyczące uziemienia instalacji elektrycznej czy budynku. Czy wykonywał ktoś z was tzw uziom fundamentowy. Elektryk polecił mi aby przy zbrojeniu i zalewaniu ław dołączyć do zbrojenia bednarkę w celu lepszego uziemienia budynku. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć. Jutro kopiemy i zbroimy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 30.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Mam pytanie dotyczące uziemienia instalacji elektrycznej czy budynku. Czy wykonywał ktoś z was tzw uziom fundamentowy. Elektryk polecił mi aby przy zbrojeniu i zalewaniu ław dołączyć do zbrojenia bednarkę w celu lepszego uziemienia budynku. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć. Jutro kopiemy i zbroimy:) Bednarka jest potrzebna do uziemienia instalacji elektrycznej. Każda instalacja musi być uziemiona, inaczej nie odbiorą elektryki. Są dwa sposoby uziemienia. 1. Bednarka wypowadzona dookoła domu ok. 1-1,5 m od domu i 1-1,5m pod ziemią. Tan sposób ma jeszcze jedną zalętę, jak zdecydujesz się na instalację odgromową, to spawa się na narożnikach zakucia i wyprowadza się nad ziemię - trochę bednarki idzie, ale chyba warto . (my wybraliśmy ten sposób, bo będziemy robić odgromówkę) 2. Bednarka wyprowadzona kilka metrów od domu i jakoś się to szpiluje. Z tego co wiem to te szpile są dość drogie. - Z tego sposobu najczęściej korzystają Ci, którzy na tym etapie budowy zapomnieli o uziemieniu instalacji, takie wyjście awaryne. W obu przypadkach bednarka jest wprowadzona do domu, do skrzynki elektrycznej, więc musisz wiedzieć gdzie będziesz chciał mieć skrzynkę i to już na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 30.07.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 U mnie mąż osobiście spawał bednarke do zbrojenia w ławach, a dzisiaj trochę poświętowaliśmy "wiechę" i ścianki działowe też już rozną humor mam zdecydowanie lepszy no i dwa dni nie padało da się dojechać prawie pod dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 31.07.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dzięki za informacje, dzisiaj elektryk dowiózł mi na działkę kawałek bednarki, zamontujemy ją do zbrojenia pod projektowaną skrzynką bezpiecznikową w holu. murarze pracują chociaż mieliśmy dzisiaj małą awarię prądu, początki. Jeszcze do tego zaczęło padać. Jutro też dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 31.07.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Mam pytanie dotyczące uziemienia instalacji elektrycznej czy budynku. Czy wykonywał ktoś z was tzw uziom fundamentowy. Elektryk polecił mi aby przy zbrojeniu i zalewaniu ław dołączyć do zbrojenia bednarkę w celu lepszego uziemienia budynku. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć. Jutro kopiemy i zbroimy:) Zrobiłem uziom fundamentowy. Zrób, bo później będzie drożej (szpilki, bednarka wokół domu). Ważne trzy kwestie: 1. Bednarkę należy przyspawać lub przykręcić do zbrojenia. 2. Zapewnić ciągłość galwaniczną przynajmniej jednego pręta dookoła budynku (zespawać). 3. Zabezpieczyć bednarkę w miejscu jej wychodzenia z ławy, najlepiej pomalować (ja zrobiłem to dysperbitem - nie wiem czy nie znalazłby się lepszy środek). Chodzi o to, że ocynk bednarki chroni ją przed korozją w ziemi, ale ocynk zostanie zniszczony w betonie. Beton zaś świetnie chroni stal przed korozją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.08.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witajcie, chciałbym wrócić do tematu fundamentów, i ław fundamentowych..... Przepraszam za ewentualną prostotę mojego pytania - ale jestem jeszcze laikiem w tym temacie.Chciałbym wyliczyć ile betonu mam zamówić zeby zalać fundamenty. Padały pytania czy mam na myśli ławy fundamentowe. Bardzo prosze o pomoc co to są te ławy? czy jest to ta część fundamentów, która wystaje ponad powierzchnię ziemii? z góry dziękuję za informację.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.08.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Najbardziej typowy fundament składa się z dwóch głównych elementów:- ława fundamentowa,- ściana fundamentowa. Ława fundamentowa jest podstawą pod ścianę fundamentową. Ława jest wykonana z żelbetu (najczęściej 4 pręty fi12, strzemiona z fi6 co 20-30cm). Ściana fundamentowa (posadowiona na ławie) jest zazwyczaj wykonana z bloczków fundamentowych betonowych, czasami jest też wylewana w szalunku (deskowaniu) z betonu (bez zbrojenia). To tyle w największym skrócie. http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.08.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Najbardziej typowy fundament składa się z dwóch głównych elementów: - ława fundamentowa, - ściana fundamentowa. Ława fundamentowa jest podstawą pod ścianę fundamentową. Ława jest wykonana z żelbetu (najczęściej 4 pręty fi12, strzemiona z fi6 co 20-30cm). Ściana fundamentowa (posadowiona na ławie) jest zazwyczaj wykonana z bloczków fundamentowych betonowych, czasami jest też wylewana w szalunku (deskowaniu) z betonu (bez zbrojenia). To tyle w największym skrócie. http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg dziękuję o takie wytłumaczeni mi chodziło.... super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 02.08.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Dzięki za wszelkie informacje, bednarkę przymocujemy na śruby, Mam pytanie do stałych Tymkowiczów-jak się zakłada i dodaje wpisy do dziennika budowy? niby założyłem ale nowych wpisów robić nie mogę tylko ewentualnie komentować, jakaś podpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.08.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witajcie... czy ktoś z Was buduje Tymka D ( wersja z podwójnym garażem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 (...)jak się zakłada i dodaje wpisy do dziennika budowy? niby założyłem ale nowych wpisów robić nie mogę tylko ewentualnie komentować, jakaś podpowiedź? Spróbuj kliknąć w napis +Nowy wpis (jest on po prawej stronie u góry nad profilem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 03.08.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witajcie... czy ktoś z Was buduje Tymka D ( wersja z podwójnym garażem)? Ja zamierzam, projekt już mam kupiony, w tym roku chcę załatwić papierologię, a w przyszłym na wiosnę - start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.08.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Ja zamierzam, projekt już mam kupiony, w tym roku chcę załatwić papierologię, a w przyszłym na wiosnę - start. Super, ja już jestem po przeróbkach projktu i papierkowej bieganinie. Czekam na kredyt i ruszam w fundamentami.... Czekam na więcej osób budujących TYMKA D - na pewno wymiana doświadczeń będzie bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts