GRISZA80 03.08.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Dzięki za wszelkie informacje, bednarkę przymocujemy na śruby, Mam pytanie do stałych Tymkowiczów-jak się zakłada i dodaje wpisy do dziennika budowy? niby założyłem ale nowych wpisów robić nie mogę tylko ewentualnie komentować, jakaś podpowiedź? Też dla mnie to był problem i dziennik mam na http://www.mojabudowa.pl/ - tam jest jakoś tak prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 03.08.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Super, ja już jestem po przeróbkach projktu i papierkowej bieganinie. Czekam na kredyt i ruszam w fundamentami.... Czekam na więcej osób budujących TYMKA D - na pewno wymiana doświadczeń będzie bezcenna. Można wiedzieć jakie zmiany zaplanowałeś? Ja na razie planuję: - zmiana stropu na żelbet; - powiększenie kotłowni na szerokość drugiego garażu; - schody ze spocznikiem; - likwidacja słupa w kuchni i zabudowanie ścianą; - zabudowanie przestrzeni pod schodami (dodatkowe pomieszczenie między garażem i holem); - obniżenie jętek; - likwidacja balkonu; to takie najważniejsze, nad innymi jeszcze się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.08.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 16 m3 - wersja A i wyszło nam ok 3600 zł bez pompy - nie braliśmy pompy, bo grucha mogła podjechać z trzech stron i wystarczyła przedłużka. Ekipa stwierdziła, że bez sensu płacić za pompę Tak się zastanawiam skąd tak duże różnice w wylewaniu ław fundamentowych w tym samym projekcie: - arektoja - zużyto 21m3 - Girsza80 - zużyto 16m3 5 metrów sześciennych różnicy to bardzo dużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.08.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam Tymkowiczów, tych którzy już mieszkają, tych którzy się wykańczają i tych którzy zaczynają. Ja właśnie zaczynam tzn. majster zaczynać będzie w najbliższym czasie. Obserwuje forum, oglądałem dzienniki budy niektórych z Was i nadszedł czas abym i ja dołączył do dyskusji i rodziny Tymkowiczów. Zdecydowaliśmy się na projekt Tymka w wersji C, co do zmian to myślę że będą i tak powstawać na bierząco, jednak już w adaptacji dołożyliśmy zadaszenie tarasu. Docelowo chcemy również dołożyć jedno okienko przy spoczniku na schodach (chciałbym widzieć, kto stoi przy bramie schodząc ze schodów) Na dole większych zmian nie będziemy wprowadzać. Na piętrze... no właśnie, moja kobieta wymyśliła, że w miejscu górnego holu będzie pralnia, widziałem już takie rozwiązania i możliwe, że przystanę na to. jednak mam kilka pomysłów co do pomieszczenia ( garderoby nad garażem) chciałbym mieć tam kiedyś saune:) czy ktoś bierze pod uwagę takie rozwiązanie? a może lepiej tam w tamtym miejscu zrobić pralnie? a hol zostawić by zwiększyć przestrzeń na górnym korytarzu? przy drzwiach balkonowych chcielibyśmy dołożyć jeszcze po niedużym okienku, lepiej to chyba wygląda. Co do dachu, nie wiem co powie jeszcze na to Pani kierownik ale chciałbym opuścić jętki tak aby na nich powstał sufit a przestrzeń powyżej wykorzystać na jakowyś strych. Przeglądam Wasze wypowiedzi oglądam wasze zdjęcia, naprawdę są niesamowite, aranżacje kuchni łązienek salonów, zapierają dech w piersiach. już niedługo ja będę chwalił się swoimi wykończeniami.. hehe. Budować będę w mazowieckim w gminie Mszczonów, jako ciekawostkę dodam, że 3 km dalej powstaje drugi Tymek, który buduje mój znajomy, on w zeszłym tygodniu zalał fundament i wymurował bloczki. ja narazie stoję ze względu na majstra, który musi dokończyć zaległe roboty, ale jak oznajmił zajmie się Tymkiem na początku sierpnia. Dużo pisać nie będę, jak mi się uda to wkleję jeszcze zdjęcie tego co na mojej działeczce zrobione, a zrobione sporo (humus zdjęty ręcznie) Pozdrawiam http://thumb19.webshots.net/t/82/482/4/56/40/2348456400107231419vUNWvc_th.jpg Mam nadzieję że ta fota będzie widoczna, wklejałem ją po instrukcji znalezionej na forum Krzysztof. Wynika z tego ze mniej więcej podobnie wystartujemy z budową Tymka... druga dobra wiadomość to odległość - wynika, że nasze Tymki będa od siebie 35 km do tego dodajmy ten sam projekt Twojego znajomego - to wychodzi nam w bliskiej odległości 3 Tymki... skarbnica wiedzy i mozemy się na budowach odwiedzać. Inną rzeczą jest możliwość zakupu materiałów z większymi upustami Trzeba się tylko spotkac i pogadać. pozdr, przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.08.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 (...) - zabudowanie przestrzeni pod schodami (dodatkowe pomieszczenie między garażem i holem); (...) Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.08.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Można wiedzieć jakie zmiany zaplanowałeś? Ja na razie planuję: - zmiana stropu na żelbet; - powiększenie kotłowni na szerokość drugiego garażu; - schody ze spocznikiem; - likwidacja słupa w kuchni i zabudowanie ścianą; - zabudowanie przestrzeni pod schodami (dodatkowe pomieszczenie między garażem i holem); - obniżenie jętek; - likwidacja balkonu; to takie najważniejsze, nad innymi jeszcze się zastanawiam. Zmiany jakie ja zaplanowałem z zewnątrz: - zmiana pokrycia dachowego na blachę - likwidacja okien dachowych za wyjątkiem okna w łazience - likwidacja balkonu i powiększenie okien - daszek nad wejsciem - zrobiony tak że nie ingeruje w strukturę dachu - brak "pomurówek ozdobnych" na rogach domu - powiększenie kotłowni ( podbnie jak u Ciebie) ale bedzie to niezależne pomieszczenie z wejściem z garażu - jako pralnia i suszarnia ( wstawiony grzejnik, doprowadzona woda i dodatkowa wentylacja. Z czasem będe negocjowal z żoną żeby była tam sauna...( jeszcze o tym nie wie ) - obniżenie jętek - to chyba tyle Zmiany jakie ja zaplanowałem wewnątrz: - likwidacja słupa w kuchni i pełna ściana - likwidacja słupa w sypialni ( warunek - musi być lekki dach) - ocieplenie nie będzie nie "na stropie - a pod dachem" nie wiem czy precyzyjnie się wyraziłem. Pozwoli to na wygospodarowanie strychu jako całorocznego pomieszczenia.... nie wiem jeszcze na co - ale zawsze to dodatkowa powierzchnia ( bo dach jest podniesiony o 2 pustaki) - przestrzeń na górze obok schodów - będzie zabudowana jako duża szafa wnękowa. to chyba tyle o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 04.08.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dlaczego? Chcę tak zrobić, żeby bezpośrednio nie przechodzić z garażu do domu (zapach spalin itp...), a że hol jest dosyć duży więc myślę że powinno być ok, a przy okazji powstanie pomieszczenie żebycoś schować. Wcześniej na forum już ktoś opisywał że tak zrobił. Zresztą to nie jest jakaś duża zmiana i można ją wprowadzić na etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 04.08.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Chcę tak zrobić, żeby bezpośrednio nie przechodzić z garażu do domu (zapach spalin itp...), a że hol jest dosyć duży więc myślę że powinno być ok, a przy okazji powstanie pomieszczenie żebycoś schować. Wcześniej na forum już ktoś opisywał że tak zrobił. Zresztą to nie jest jakaś duża zmiana i można ją wprowadzić na etapie budowy. Ja mam tak zrobione, jak skończą tynkować to wkleję fotkę, całkiem fajny składzik będzie na przetwory, ziemniaczki itp zwłaszcza u nas bo na miejscu spiżarni mamy łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 04.08.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 My po instalacjach elektrycznych i w trakcie tynkowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.08.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Chcę tak zrobić, żeby bezpośrednio nie przechodzić z garażu do domu (zapach spalin itp...), a że hol jest dosyć duży więc myślę że powinno być ok, a przy okazji powstanie pomieszczenie żebycoś schować. Wcześniej na forum już ktoś opisywał że tak zrobił. Zresztą to nie jest jakaś duża zmiana i można ją wprowadzić na etapie budowy. tylko nieraz potrzeba do garażu skoczyć zimą na chwilę po coś do samochodu... i robi się problem bo wzięcie dokumentów z samochdu to cała wyprawa ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 04.08.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 tylko nieraz potrzeba do garażu skoczyć zimą na chwilę po coś do samochodu... i robi się problem bo wzięcie dokumentów z samochdu to cała wyprawa ;-( wydaje mi się że nie do końca zrozumiałeś o co chodzi. Ścianka ma być wymurowana równolegle do ściany pomiędzy holem i garażem w odległości ok 1 m od niej i oczywiście w obydwu ścianach będą drzwi, żeby można było przejść do garażu nie wychodząc na dwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.08.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Chcę tak zrobić, żeby bezpośrednio nie przechodzić z garażu do domu (zapach spalin itp...), a że hol jest dosyć duży więc myślę że powinno być ok, a przy okazji powstanie pomieszczenie żebycoś schować. Wcześniej na forum już ktoś opisywał że tak zrobił. Zresztą to nie jest jakaś duża zmiana i można ją wprowadzić na etapie budowy. Nie chcę Cię do niczego przekonywać, ale moim zdaniem to błąd. Byłem w Tymku i przedpokój wydaje się w sam raz, nie za mały, nie za duży. Jeśli byłby mniejszy - moim zdaniem byłby nieakceptowalny z powodu ciasnoty. Trzy osoby w przedpokoju miałyby ciasno. Zapach spalin? Być może, musiałby wypowiedzieć się ktoś kto już mieszka. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie należy się nim sugerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 05.08.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Tak się zastanawiam skąd tak duże różnice w wylewaniu ław fundamentowych w tym samym projekcie: - arektoja - zużyto 21m3 - Girsza80 - zużyto 16m3 5 metrów sześciennych różnicy to bardzo dużo.... Bo ja mam Wersje A - pojedynczy garaż, a Arek ma Tymka z podwójnym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 05.08.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 My po instalacjach elektrycznych i w trakcie tynkowania: quote] Mylas - zaśmiecę trochę forum Jesteś na bierząco - więć pytanie do Ciebie ile i jakiego kabla Tobie poszło na instalacje? Chodzi mi o elektrykę, instalację TV itd. No i ciekawi jestśmy ile wyszło m2 ścian do tynkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 05.08.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie chcę Cię do niczego przekonywać, ale moim zdaniem to błąd. Byłem w Tymku i przedpokój wydaje się w sam raz, nie za mały, nie za duży. Jeśli byłby mniejszy - moim zdaniem byłby nieakceptowalny z powodu ciasnoty. Trzy osoby w przedpokoju miałyby ciasno. Zapach spalin? Być może, musiałby wypowiedzieć się ktoś kto już mieszka. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie należy się nim sugerować. Według mnie to będzie błąd. Mamy Stan surowy i wydaje się, że gdyby była tam taka ściana, to byłoby ciasno - ja nie polecam takiego rozwiązania. Najlepiej nie zmieniaj tego na etapie adaptacji projektu - ściankę działową możesz zawsze dobudować. Jak będziesz miał SS, to sam zobaczysz jak to wygląda - na tym etapie spokojnie będziesz mógł ją dostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 06.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Nie chcę Cię do niczego przekonywać, ale moim zdaniem to błąd. Byłem w Tymku i przedpokój wydaje się w sam raz, nie za mały, nie za duży. Jeśli byłby mniejszy - moim zdaniem byłby nieakceptowalny z powodu ciasnoty. Trzy osoby w przedpokoju miałyby ciasno. Zapach spalin? Być może, musiałby wypowiedzieć się ktoś kto już mieszka. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie należy się nim sugerować. ok, a co na to mylas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 06.08.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Według mnie to będzie błąd. Mamy Stan surowy i wydaje się, że gdyby była tam taka ściana, to byłoby ciasno - ja nie polecam takiego rozwiązania. Najlepiej nie zmieniaj tego na etapie adaptacji projektu - ściankę działową możesz zawsze dobudować. Jak będziesz miał SS, to sam zobaczysz jak to wygląda - na tym etapie spokojnie będziesz mógł ją dostawić. Oczywiście, że na etapie adaptacji nie będę tego zmieniał, i tak jak mówisz, zobaczy się na etapie budowy jak to będzie wyglądało..., dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 07.08.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Hej nareszcie cała konstrukcja dachu złożona wygląda super tylko nie umiem wkleić zdjęcia. A co do dyskusji o zabudowaniu miejsca pod schodami to ja też miałam taką myśl, ale jak już były schody to zrezygnowałam a mało tego mąż przekonał mnie żeby nie robić ganku tylko wejście jest bezpośrednio do holu i jest teraz super (drzwi do spiżarki mam tylko od strony kuchni). Zaczynamy kryc dachóweczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 07.08.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Czy ktoś z Was myślał może o wygospodarowaniu miejsca na saunę? poczytałem trochę na forach i jak ktoś ma większą łazienkę, czy podwójny garaż to idealne miejsce na takie rozwiązanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 08.08.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ok, a co na to mylas? Ja już po tynkach i według mnie to jest dobre rozwiązanie a przestrzeni w holu jest na zrobienie i wklejenie wystarczająco z tym że ja nie mam drzwi do salonu (tych skośnych), a obok komina w salonie są tylko dwa słupy podtrzymujące podciągi więc przestrzeń jest otwarta i nie ma ciasnoty. (jak będę miał chwilę czasu na zrobienie i zgranie zdjęć to wkleję na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts