Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Kynio. No to gratulacja że Wam się udało. Może teraz byście opowiadali bliżej o waszym Tymku coś więcej np. gdzie budujecie, jakie zmiany robicie, od kiedy budujecie, jakie problemy z papierologią itp 8) Wszyscy budujący Tymka opisali coś bliżej na temat ich Tymka i wy też powinniście coś opisać :D

Pozdrawiam

Budujemy na śląsku okolice Rybnika zmian niema zadużo podpiwniczenie pod garażem ,likwidacja balkonu, drzwi przesunięte z kotłowni i to chyba wszysko ze zmianami . Własnymi siłami stawiamy Tymka. Na zgode czekaliśmy 6 mieśęcy od daty zakupu działki było troszke trudności ale się udało . Ściany są budowane z keramzytu , na dach czekają dachówki czarny-brąz hmmm i to chyba wszysko. :lol:

Witam kynio_monia :D

Zobaczyłem te ostatnie zdjęcie i sobie myśle, czy Wy przypadkiem nie macie fundament za nisko , czy w pobliżu waszej działki (w sąsiedztwie waszej działki) nie ma wysoki poziom działki, to jest bardzo ważne żeby w wiosną nie zalało wam dom.

Jeśli jest to przemyslane zrobiopne to ok a ile będziecie mieli stopnie schodowe przy wejściu i przy tarasie (my mamy 2 stopnie jak dosypiemy trochę ziemi to będzie 1,5 stopnie)

Witam i Pozdrawiam

Jola i Jarek macie nowe fotki jak wyglada wasz dach po deskowaniu.

Ja narazie nie mam nowych fotek poniewaz malo co zrobione u nas troche padalo dopiero wczoraj cos robili , i dzisiaj ale moze jak podjade na budowe moze bede zaskoczony . a tak naprawde to strop mamy zamówiony na 20 pazdziernika my mamy Terive dlatego sie czeka na zmowienie mam nadzieje ze sie wywiaza z zamowienia. To tyle wiadomosci z mojego TYMKA

Mirek iRenia

Witam i Pozdrawiam

Jola i Jarek macie nowe fotki jak wyglada wasz dach po deskowaniu.

Ja narazie nie mam nowych fotek poniewaz malo co zrobione u nas troche padalo dopiero wczoraj cos robili , i dzisiaj ale moze jak podjade na budowe moze bede zaskoczony . a tak naprawde to strop mamy zamówiony na 20 pazdziernika my mamy Terive dlatego sie czeka na zmowienie mam nadzieje ze sie wywiaza z zamowienia. To tyle wiadomosci z mojego TYMKA

Mirek iRenia

Witam, Może skończą z deskowaniem już jutro jeśli znowu nie zabraknie nam deski - nie wiem co byłoby keśli znowu zabraknią (już nie mamy zdrowia do tych desek toże brakują to jeszcze nie można kupić desek u nas) Widzę że to Wy pierwsi z Tymowiczów jesteście którzy macie odwagę budować strop z TERIVY (nie wiedziałęm że trzeba czekan na terivy) dobrze że nie braliśmy tylko robiliśmy monolita bo nie trzeba czekać. Jak będziecie kładli terivy to róbcie nam zdjęcia, będziemy śledzić jak się robi.

Pozdrawiam 8)

Witam wszystkich, Kynio i Monia, ja też będę budował z keramzytu, pytanie ile pustaków wyliczyliście i jaki jest koszt u was jednego pustaka - hmm nie wiedziałem że keramzyt występuje w różnych kolorach (choć tobez znaczenia) ja orientowałem się na razie i widziałem keramzyt w kolorze brązowym, coś w okolicach 12 zł bez rabatów za jeden pustak.

Witam wszystkich, Kynio i Monia, ja też będę budował z keramzytu, pytanie ile pustaków wyliczyliście i jaki jest koszt u was jednego pustaka - hmm nie wiedziałem że keramzyt występuje w różnych kolorach (choć tobez znaczenia) ja orientowałem się na razie i widziałem keramzyt w kolorze brązowym, coś w okolicach 12 zł bez rabatów za jeden pustak.

Witam co do ilości pustaków to dodałem 5 m2 do ilości wyliczonej w projekcie a pustak kosztował mnie 7.31 netto (szerokość 36.5 ) niby 2070 szt. ale są różne wyniary pustaków 36.5 http://www.termat.pl/index.php?content=3&lang=pl&id=1# a co do kolorów to niema znaczenia specialnie dają barwnik bo ludzie myślą żę to pustaki z hasia ( odpadów ) dlatego barwią na brąz .

Witam kynio_monia :D

Zobaczyłem te ostatnie zdjęcie i sobie myśle, czy Wy przypadkiem nie macie fundament za nisko , czy w pobliżu waszej działki (w sąsiedztwie waszej działki) nie ma wysoki poziom działki, to jest bardzo ważne żeby w wiosną nie zalało wam dom.

Jeśli jest to przemyslane zrobiopne to ok a ile będziecie mieli stopnie schodowe przy wejściu i przy tarasie (my mamy 2 stopnie jak dosypiemy trochę ziemi to będzie 1,5 stopnie)

Tak tylko wygląda na zdjęciu aby łatwiej można było wjeżdżać taczką a i tak mam taki teren żę przyjmnie każdą ilość wody 20 cm ziemi a potem piasek i piasek.

Witam wszystkich Tymowiczów.

No już mamy całkowicie deskowany i papowany dach :p, skoro już mamy całkowicie kryty dach to muszę wam informować że jeśli będziecie robili tylko drzwi balkonowe na górze (wg projektu) to w małym pokoju będzie trochę za ciemno (pewnw architekt tego nie przywidywał) i szkoda że nie wstawiłem dodatkowe okna obok balkonowych wg Piotrka i Kasi :cry: i musimy dać tam dodatkowy okno dachowy (nie mówię już w tym drugim dużym pokoju - tam jest przywidywane okno dachowe), Jeśli jeszcze nie zdążyliście postawić ściany na górze to jeśli mozecze to wstawcie dodatkowe okna.

Zdjęcia próbuję wstawić już jutro.

Pozdrawiam

Witajcie Tymowicze,

czytam Was częściej niż piszę, sorki. My jesteśmy po zalaniu stropu(teriva), poszło dość sprawnie. Jolu i Jarku dzięki za podpowiedź z tym oknem na górze w małym pokoju. Też sie zastanawialiśmy, czy tam czasem za ciemno nie jest. Po Waszej sugestii dodamy tam pewnie dachowe lub dołączymy do balkonowego mniejsze.Poczatkiem października zaczynamy więźbę!