mgr_aggusia 03.09.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Iwona i Maciek dzięki za wyczerpującą odpowiedź ja osobiscie jestem przekonano co do podłogówki tylko mój ślubny marudzi ze płytki w salonie to nie bardzo mu się widzą, ale dallej będę się upierała bo to nie on sprząta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Maciek 04.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Iwona i Maciek dzięki za wyczerpującą odpowiedź ja osobiscie jestem przekonano co do podłogówki tylko mój ślubny marudzi ze płytki w salonie to nie bardzo mu się widzą, ale dallej będę się upierała bo to nie on sprząta mgr_aggusia, Sąsiedzi mają ciemne panele w salonie. Wygląda bardzo ładnie, przytulnie. Co z tego, kiedy sąsiadka dostaje białej gorączki, bo raz, że panele przyciągają kurz, to jeszcze wszystko na nich widać, przede wszystkich zarysowania, smugi... Sasiadka nawet gdyby dwa razy dzienne przecierała podłogi, to i tak ciągle podłoga nie jest idealnie czysta. Typowy dom na pokaz - dużo szkła, ciemne podłogi. W utrzymaniu porządku masakra. Brat ma piękną jasną drewnianą podłogę. Wszystkie wykończenia w jasnym drewnie, więc z dechami na podłodze wygląda to wszystko naprawdę ładnie. Co z tego, kiedy najchętniej by całą podłogę wymienił na płytki i założył podłogówkę. Musi strasznie uważać. Przelejesz wodę do kwiatu, od razu problem. Od różnicy temperatury przy kominku, też problem. Naleci do domu kurz z tarasu czy drobne kamyczki - od razu problem, bo przy przypadkowym nadepnięciu odciśnie się to na desce. Dzieciak bawi się samochodzikami, ciągle uważać, bo ładnej podłogi zwyczajnie szkoda. Ma przecież służyć na lata. Nie wspominając już o wejściu do domu w butach, czy w szpilach. A czasem wychodząc gdzieś na imprezę wygodnie jest przebiec szybko po to czy tamto, czego się zapomniało. Na płytkach nic się nie stanie. Z dechami to wykluczone. A są osoby czy goście, którzy przychodzą do domu i nawet jeśli poprosisz, aby uszanowali Twój dom i zdjęli buty, to mają to gdzieś. I na ładnych deskach tylko odciski po butach. Inni sąsiedzi mają bardzo drogi parkiet. Piękny bo deseczki są z trzech różnych rodzajów drewna. Wszystko ok, dopóki do ich dzieci nie przyjdą inne dzieci i latają tam i z powrotem z tarasu do domu. Na parkiet kładą wtedy jakieś chodniczki, żeby tylko ochronić i nie zarysować. Elegancki salon i jakieś szmaty na podłodze przed wyjściem na taras....po co?? Bo deski na podłodze są ładne, kiedy same deski są ładne, a nie zniszczone. Parkiet cyklinowany kilka razy, a po trzech miesiącach od wprowadzenia się, parkiet się wygina na jasnych elementach drewna, ponieważ jeden rodzaj drewna najwyraźniej był zbyt mokry na robienie z niego parkietu. Teraz trzeba bardzo uważać skąd drewno, bo często jest zbyt świeże i nie do końca suche. Siostra, z kolei, ma płytki na całym dole i ogrzewanie podłogowe, podobnie jak my. Ale wygoda! I w użytkowaniu i w sprzątaniu! Jedyne, co mogę Ci doradzić, to nie matowy gres! Teraz tego dużo w sklepach, ładnie wygląda ale brud wżera się w każdą chropowatość i po roku użytkowania nawet jeśli są czyste, to wyglądają brudne. Widzieliśmy u kogoś właśnie taki efekt. Teraz fantastycznie urządza się dom, ponieważ jest naprawdę z czego wybierać. Gorzej z kasą My coś sobie wymyśliliśmy, jakieś rozwiązanie, a potem jak już w sklepie znaleźliśmy to co nam się podobało, to okazywało się, że nie możemy sobie na to pozwolić, bo jeszcze tyle innych wydatków. I musieliśmy nieźle kombinować i szukać innego rozwiązania, żeby mieć to co chcemy ale za dużo mniejsze pieniądze. Ale najważniejsze, że można. Mam nadzieję, ze znajdziecie z mężem wspólne rozwiązanie. Nie tylko takie, żeby ładnie wyglądało, ale takie żeby i ładnie wyglądało, ale przede wszystkim wygodnie się mieszkało i przy okazji łatwo szybko się sprzątało. Teraz jest taki wybór, że na pewno znajdziecie coś fajnego, żebyście oboje byli zadowoleni. Kwestia kasy i pomysłu. Można w salonie bardzo ładnie połączyć płytki z drewnem. Drewno izoluje, więc nie przewodzi tyle ciepła co kamienne płytki. Ale są takie typy desek, czy paneli, które naprawdę nadają się na podłogówkę. Są też takie płytki, które wyglądają ładniej niż drewno! Chcieliśmy takie sobie założyć, ale te które wyglądały naprawdę pięknie, jak prawdziwe drewno, były dla nas za drogie. A takich byle jakich to nie chcieliśmy. Chcieliśmy mieć jednolitą powierzchnię na całym dole, a na całą powierzchnię, to naprawdę wyszłoby dla nas za drogo. Te droższe płytki wyglądające jak deski mają jednolitą powierzchnię i do utrzymania czystości idealne. Różne odcienie, naprawdę jest w czym wybierać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 04.09.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Hej ja też widziałam te ładniutkie płytki chyba paradyża co jak drewno wyglądają, ale cena jak dla mnie trochę przy duża, my z mężem założyliśmy sobie że chcemy mieć dom nie muzeum. I tak jak piszesz, u mnie dwaj bracia i rodzice mają chaty w drewnie (inna rzecz że ojciec to stolarz co produkuje parkiety, schody i drzwi) ale u nich nic tylko a to nie wejdź w butach, a to nie rozsyp (to do dzieci) i fajne mają te podłogi bo sami sobie cyklinują jak im potrzeba. Ja trochę namieszkałam (czytaj nasprzatałam) się z drewnem i wiem ile pracy trzeba żeby wygladało super. Tak więc poszukam ładniutkich i cenowo atrakcyjnych płyteczek które będą się dobrze sprzątały. Dziękuję za rady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.09.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wiele ludzi ma drewniane podłogi plus ogrzewanie podłogowe i sobie chwali. Ja na przykład nie wyobrażam sobie salonu w płytkach, ale ogrzewanie podłogowe chcę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.09.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wiele ludzi ma drewniane podłogi plus ogrzewanie podłogowe i sobie chwali. Ja na przykład nie wyobrażam sobie salonu w płytkach, ale ogrzewanie podłogowe chcę mieć. podobno są jakieś specjalne panaele podłogowe przystosowane do ogrzewania podłogowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 05.09.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Jeśli ktoś ma kocioł kondensacyjny, albo pompę ciepła (czyli źródła ciepła, które najwydajniej pracują przy niższych temperaturach grzania), to płytki na podłogówce dają wymierne oszczędności. Jednak przy tradycyjnych kotłach na paliwo stałe materiał, z którego wykończona jest podłoga nie ma aż takiego znaczenia. Decyduje praktyczna strona, czyli trwałość i łatwość utrzymania w czystości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 05.09.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 mam pytanie ile kosztowało Was drzewo na dach i daszek, łaty i kontrłaty? Tymek C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 05.09.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Ja zapłaciłem za więźbę modrzewiową 8500 zł za 10 m3 (850 zł brutto za 1 m3), dodatkowo łaty 2,1 m3 (6 na 4 cm - 875 mb) za 1614 zł i kontrłaty (2,5 na 5 cm - 375 mb) za 286 zł brutto. Teraz m3 więźby z modrzewia kosztuje 950 - 1000 zł za 1m3 w zależności od przekroju.Sosnowa w dobrej cenie była o 100 zł tańsza (za 1 m3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 06.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Jeśli ktoś ma kocioł kondensacyjny, albo pompę ciepła (czyli źródła ciepła, które najwydajniej pracują przy niższych temperaturach grzania), to płytki na podłogówce dają wymierne oszczędności. Jednak przy tradycyjnych kotłach na paliwo stałe materiał, z którego wykończona jest podłoga nie ma aż takiego znaczenia. Decyduje praktyczna strona, czyli trwałość i łatwość utrzymania w czystości ... Też tak uważam i nie oszukujmy się, ze terakota ma same plusy! A gdzie małe dzieci biegajace w skarpetach albo i bez po terakocie zimnnej bo przeciez cały rok nie grzeje się.Dla dorosłego super -w lecie na dworze gorąco w domu chłodna podłoga a dziecko wiecznie w ciapach lub skarpetach bo stopy zimne.Chyba, że nie ma sie małych dzieci to może i dobrze.A co do kurzu to zbiera sie wszedzie czy to terakota czy panele. Znajomi też uparli się na terakote i ogrzewanie podłogowe bo wygoda.Jesień, zima czy wiosna grzeją jak goście przychodzą i to zapowiedziani bo mówią, ze grzać cały czas to drogo i się nie opłaca, więc w ciapkach biegają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 06.09.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ja zapłaciłem za więźbę modrzewiową 8500 zł za 10 m3 (850 zł brutto za 1 m3), dodatkowo łaty 2,1 m3 (6 na 4 cm - 875 mb) za 1614 zł i kontrłaty (2,5 na 5 cm - 375 mb) za 286 zł brutto. Teraz m3 więźby z modrzewia kosztuje 950 - 1000 zł za 1m3 w zależności od przekroju. Sosnowa w dobrej cenie była o 100 zł tańsza (za 1 m3). dzieki za szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 08.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 WitamMam pytanie o ile większy obszar (w każdym kierunku) zbieraliście humusu niż wynika z obrysu fundamentów bo dzisiaj przyjeżdża koparka i boje się żeby za mało nie zebrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.09.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam Mam pytanie o ile większy obszar (w każdym kierunku) zbieraliście humusu niż wynika z obrysu fundamentów bo dzisiaj przyjeżdża koparka i boje się żeby za mało nie zebrali 1m. Ale jak zdejmą mniej, np. 0,5m to też powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 08.09.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 1m. Ale jak zdejmą mniej, np. 0,5m to też powinno być dobrze. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 08.09.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam, Czy może mi ktoś napisać ile złużył sztuk porothermu na scianki dzialowe ? Oraz czy do pieca 25kw wkład ceramiczny fi 200 bedzie wystarczajacy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 08.09.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Czy mogłby ktos wrzucic zdjecie z instalacji kanalizacji i wody? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 08.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam, Czy może mi ktoś napisać ile złużył sztuk porothermu na scianki dzialowe ? Oraz czy do pieca 25kw wkład ceramiczny fi 200 bedzie wystarczajacy ? Ja mam komin fi 200 a piec będzie 24 kw i kominiarz powiedział że wystarczy, a ścianki działowe mam z betonu komórkowego na kleju. A co do humusu to myśmy zebrali z całej działki jeszcze na jesieni chcemy zaorać i zabronować i na wiosnę reszta, ale u nas była łąka na glinie. A hudraulik to przyniósł mi dzisiaj wycenę materiałów i ma wejść w środę to dopiero zrobię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 09.09.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Czemu na forum jest inna godzina wpisu ja wczoraj pisałam około 23 a na forum 19:47? Moze mi ktoś mądrzejszy to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 09.09.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam, mam pytanie do tych którzy robili strop z terivy. Jakie mieliście szacunkowe koszty belek i garów? u mnie wyliczyli 8,5 tyś z garami 12- komorowymi. Dobra cena czy przesadzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.09.2011 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Moja cena za terivę z zeszłego roku 5933 zł (z dowozem wyszło 6273,68 zł brutto) i 2159 zł za kompletny szalunek tracony. Szalunku traconego nie brałem, były zwykłe dechy, które jeszcze nie raz się przydały.Tymek D (czyli B po przeróbkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.09.2011 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Moja cena za terivę z zeszłego roku 5933 zł (z dowozem wyszło 6273,68 zł brutto) i 2159 zł za kompletny szalunek tracony. Szalunku traconego nie brałem, były zwykłe dechy, które jeszcze nie raz się przydały.Tymek D (czyli B po przeróbkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts