Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam

Mam do was wszystkich pytanie jakie strzemiona macie w ławach bo mój murarz powiedział że 200x200 (które są zgodne z projektem) jego zdaniem są za małe i powinny być szersze tak do 500x200 co o tym sądzicie?

I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie fundamentów czy robiliście różne szerokości fundamentów zgodnie z projektem czy mogą być wszędzie takie same bo wtedy łatwiej jest je wykopać jeśli zalewa się ławy bez deskowania

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Jestem na etapie kończenia skręcania belek i początku kopania fundamentów.... Pochwaliłem się że ręcznie dam radę - ale napotkałem sporo dużych kamieni - więc chyba będę szukal koparki ;) a myślełm że zaoszczędzę na tym.

ale co do Twojego pytania - ja miałem 240 x 240 ale zmieniono mi na 250 x 250. Szerokość fundamentów kopię wszędzie takie same - będe zalewał je bez deskowania do samej powierzchni gruntu

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też mieliśmy w planach wstawienie okien i prace wewnątrz w trakcie zimy. Doradzono nam zostawić jak jest, żeby cytuję "wiatr pohulał trochę i przesuszył, przewentylował". Przy opcji wstawienia okien należałoby jakąś kozę zainstalować i ogrzewać...tyle,że nie będzie miał kto tego robić......no i dochodzi kwestia pilnowania budynku- brak ogrodzenia i bezpośrednich sąsiadów jest kuszący podobno.....:) Zaczynają się dylematy.....Pewnie montaż okien poczeka do lutego.

No nie pilnowana budowa bardzo kusi różnych dupków, dlatego my chcemy jak najszybciej zamieszkać, dzisiaj właśnie kopią przyłącza mam pytanko czy u was też tak dużo biorą za włączenie do sieci bo u mnie za zrobienie nawiertki i montaż wodomierza z zaworami życzą sobie 1000 zł, a reszta we własnym zakresie :-)

Ewa wklejam zdjecia dolnej łazienki.

Prawie skończona. Zostały tylko światełka, pomalowanie sufitu i drzwi.

Zdjęcia niestety nie oddaja eefktu, gdyż łazienka jest taka malutka, że obiektyw nie zbiera mi całości. Musiałbym załozyc rybie oko, a niestety nie mam :(

Płytki fantastyczne.

Efekt końcowy bedzie jak puszcza wodę i zrobie oczyszczalnie.

Co do wody to rury juz leżą. pewnikiem w poniedziałek zaczna kopać. oby ...

http://img33.imageshack.us/img33/4138/dsc0338a.png

http://img263.imageshack.us/img263/1644/dsc0339a.png

http://img687.imageshack.us/img687/8656/dsc0341a.png

http://img686.imageshack.us/img686/3137/dsc0342a.png

http://img683.imageshack.us/img683/9260/dsc0343a.png

http://img96.imageshack.us/img96/299/dsc0345a.png

Nad kibelkiem dwie wneki podswietlone. Pod prysznicem też półeczka z podświetleniem.

Lustro wtopione miedzy płytki, mała umywaleczka postawiona na blacie zrobionym z mozaiki hariona. Podwojna.

Mała łazieneczka ale przytulna. Płytki łatwe do utrzymania w czystosci, wspaniale współgraja z tymi listwami ozdobnymi.

Dla nas bomba.

Górna łazienka robi sie powolutku, a ja kończę strych z płyt osb.

Pozdrawiamy wszystkich budowniczych tymka

Witam łazienka bardzo ładna, ale nie jestem zbyt obiektywna bo sama jestem zakochana w harionie:D

Mam pytanie czy podłoga w ciemnej łazience nie jest zbyt smutna?

Bo ja jestem tuż przed zakupem i mam dylemat, ciemna lepiej pasuje, ale trochę się jej obawiam.

Pozdrawiam

W projekcie naszego Tymka stoi, aby zbroić płytę posadzkową siatką z drutu fi6 w rozstawie 15 na 15cm (w garażu podwójna warstwa zbrojenia). Czy ktoś zastosował się do tych wytycznych? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii.
m

Ja mam na pewno fi 6 ale nie pamiętam czy 15x 15 czy 10x10, ale wszędzie jedna warstwa. Wahałem się ale nie byłem czy podsypka wystarczająco zagęszczona i stwierdziłem że gdyby nawet gdzieś lekko siadło to płyta będzie na tyle sztywna że będzie ok, i nic się nie załamie/ osiądzie.

m

Ja mam na pewno fi 6 ale nie pamiętam czy 15x 15 czy 10x10, ale wszędzie jedna warstwa. Wahałem się ale nie byłem czy podsypka wystarczająco zagęszczona i stwierdziłem że gdyby nawet gdzieś lekko siadło to płyta będzie na tyle sztywna że będzie ok, i nic się nie załamie/ osiądzie.

Ja dawałem siatke 10x10 fi 6.

W garażu i kotłowni podwójnie. Górą i dołem. 10x10. W garazu koniecznie, bo maszyna cieżka wjeżdza do środka :)

Witam, czy wydłużaliście krokwie podnosząc ścianki kolankowe, w projekcie w wersji C są krokwie długości 7,80, chcę zamówić 8,30 wydłużając co nieco okapy plus ewentualnie coś na dożynke. Kto z Was ma Tymka C i czy robił coś z krokwiami, jakie są długości krokwi w wersji A? Pozdrawiam. Ewentualnie drugie pytanie- ile kosztowała Was więźba, macie namiary na tani tartak? W mojej okolicy to koszt ok 830-850 za metr, deski 580-650 za metr. Zadaszamy taras i po odchudzeniu więźby, wydłużeniu jętek i ich opuszczeniu całość więźby to ok 8,5m. Pozdrawiam

Ja też składałem wniosek do Nordei. Niestety bank zakwestionował mój kosztorys na kwotę 330kzł. Okazało się to za mało - minimalna kwota to według ich przelicznika wynosi powierzchnia całkowita razy 2500zł/m2 czyli przy 160m2 wychodzi ok. 400kzł. Jeśli masz garaż dwustanowiskowy, to wyjdzie jeszcze więcej. Aczkolwiek być może w innym oddziale Nordei (innym analityku) nie będą aż tak czepialscy. Nordea ma (miała) bardzo dobre warunki: marża tylko 0,7% (w złotówkach). Jednak czeka się bardzo długo na decyzję - w moim przypadku to było ponad miesiąc. Dobre warunki oznaczają, że mają dużo wniosków do przerobienia i dlatego mogą przebierać w klientach i czeka się masakrycznie długo.

Złóż wniosek najlepiej do 3-4 banków jednocześnie. Większa szansa na dostanie kredytu w którymś z banków.

Generalnie polecam też kontakt z Panem Bartoszem Steczkiem, udziela się w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32987-Wybra%C5%82em-kredyt.-Ranking-kredyt%C3%B3w-mieszkaniowych/page257

Namiary:

Bartosz Steczek

Specjalista ds. Kredytów

tel. kom.: 728 370 155, 510 111 280

[email protected]

Sądzę, że pomoże Ci w kredycie i wskaże banki gdzie najkorzystniej wziąć kredyt.

Nawiązując do tego tematu, może dziwne pytanie ale je zadam - ile braliście kredytu i czy się zmieściliście, na budowę Tymka (wersja z garażem jednostanowiskowym bez ścianki kolankowej), przy założeniu, że kredytowaliście całą budowę domu ?

Powoli umawiam ekipy na wiosne - mam wycenę jednego murarza - i prosze o Wasze opinie - lub wasze koszty jakie ponieśliście za taką usługę. Buduję Tymka z garażem dwustanowiskowym.

Wymurowanie bloczkiem od poziomu gruntu, ściany nośnie , działowe, schody, kominy, strop, więźba dachowa, deskowanie i pokrycie papą 37 tysięcy zł.

wiem ze w różnych rejonach są różne ceny i zależy od okresu kiedy się buduje itp. Ale orientacyjne ceny bardzo mi pomogą - oczywiscie innym też , którzy dopiero szukają ekip do budowy

Moja ekipa już wybrana,sprawdzona i mam nadzieję super fachowa :) :) :) życzy sobie 37 tys za całość SSO fundament,ściany, ścianki działowe, schody, tarasy,więźba,kominy, krycie dachu dachówką ceramiczną. Bez pokrycia dachu 30 tys.To bardzo dobra cena za sprawdzoną, solidną firmę w mojej okolicy. Mają swój sprzęt, łącznie z koparką. Mogą wskazać mi gdzie kupić materiały i negocjować cenę a jak znajdę taniej to nie robią problemu. Co ważne budowali Tymka na wiosnę,więc projekt już mają "przerobiony" :) Rozliczenie po wykonaniu całości prac, które mają potrwać max. 3 tygodnie.....Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie :)

Moja ekipa już wybrana,sprawdzona i mam nadzieję super fachowa :) :) :) życzy sobie 37 tys za całość SSO fundament,ściany, ścianki działowe, schody, tarasy,więźba,kominy, krycie dachu dachówką ceramiczną. Bez pokrycia dachu 30 tys.To bardzo dobra cena za sprawdzoną, solidną firmę w mojej okolicy. Mają swój sprzęt, łącznie z koparką. Mogą wskazać mi gdzie kupić materiały i negocjować cenę a jak znajdę taniej to nie robią problemu. Co ważne budowali Tymka na wiosnę,więc projekt już mają "przerobiony" :) Rozliczenie po wykonaniu całości prac, które mają potrwać max. 3 tygodnie.....Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie :)

No to musze powiedzieć, ze na prawdę super okazję trafiłeś.... można wiedzieć gdzie się budujesz?

Witam serdecznie Tymkowiczów:) Już od ponad roku obserwuję zmagania wszystkich budujących Tymka. Bardzo dużo mi pomogły wasze rady i opinie, które oczywiście były kierowane do innych ale ja też z nich korzystałam. Szczególne DZIĘKI dla Użytkownika "arektoja", który jako jedyny przesłał mi kosztorys, a pózniej to już nabieżąco korzystałam z jego uwag, które zamieszczał w Dzienniku budowy....:rolleyes: Mój Tymek jest już prawie gotowy - woj.zachodniopomorskie. Kochani wytrwałości życzę w dążeniu do celu:rolleyes: a bywało ciężko....

oto link;http://muratordom.pl/galerie/budowa/wykonczeniowka,1605/

Mój majster za pełne fundamenty, ściany, ściany działowe, strop, więźbe, obicie deskami, kominy, tarasy, schody, dach z zadaszonym tarasem. No wsio, cały SSO włącznie z blachodachówką również zażyczył sobie 37 tys. Wykopy robią ręcznie ewentualnie sami wynajmują sobie koparkę, nie obchodzi mnie nic, jak potrzebują wynająć jakiś sprzęt, płacą za to sami. Mieszkają w przyczepie na budowie, ekipa sprawdzona przeze mnie, moja kierowniczka również ich zna i chwali robotę. Region centrum Mazowsza.

Jednym minusem może być to że ekipa ta w ciągu jednego czasu prowadzi kilka robót i kiedy na jednej coś idzie nie tak, przesuwają się również terminy na innych. Ja to traktuję jako plus, bo i po fundamentach jak i po stropie, jest czas aby grunt odreagował i cement dobrze związał. Majster bierze pod uwagę wszystkie rozwiązania, doradza, ma sprawdzonych dostawców.

No to musze powiedzieć, ze na prawdę super okazję trafiłeś.... można wiedzieć gdzie się budujesz?

Łódź :)

Buduję na wsi w wiosce Zimnice w gminie Mszczonów, pow żyrardów. Ale majster jest z Łodzkiego. Z tego co wiem prowadzi budowy głównie powiecie żyrardowskim, nie chcą go stąd wypuścić, jeden od drugiego się dowiaduje i majster zapełnia sobie cały sezon murowania:)

Powoli umawiam ekipy na wiosne - mam wycenę jednego murarza - i prosze o Wasze opinie - lub wasze koszty jakie ponieśliście za taką usługę. Buduję Tymka z garażem dwustanowiskowym.

Wymurowanie bloczkiem od poziomu gruntu, ściany nośnie , działowe, schody, kominy, strop, więźba dachowa, deskowanie i pokrycie papą 37 tysięcy zł.

wiem ze w różnych rejonach są różne ceny i zależy od okresu kiedy się buduje itp. Ale orientacyjne ceny bardzo mi pomogą - oczywiscie innym też , którzy dopiero szukają ekip do budowy

Sądzę, że to dobra cena. Nasza ekipa zaczynała od wykonania wykopu pod fundament, aż po wykończenie dachu bez podbitki) i kosztowali niespełna 44 tyś.

W zakres prac nie wchodziło wykonanie tarasów oraz wykończenie komina klinkierem - to już są dodatkowe koszty.

Witam, dawno mnie tutaj nie było a to za sprawą obowiązków zarówno w pracy jak i na budowie. Oto efekty

http://inlinethumb45.webshots.com/49836/2672873190107231419S425x425Q85.jpg

Budujemy w gminie Mszczonów, jest już co oglądać...

Pytanie? Myslę że za jakieś 4-5 tygodni stan surowy otwarty będzie skończony. Wstawiać okna? Czy poczekać aż mury wyschną i dom się ułozy przez zimę? Chciałbym ewentualnie ruszyć z jakimiś pracami w środku. Macie jakies przemyślenia w tej sprawie? W środę zalewamy strop:)

Zaglądam tu codzienie ale nie zawsze mam co do powiedzenia w temacie, a dzisiaj się chwalę postępami. Pozdrawiam

Sądzę, że jak przd zimą będziesz miał dach, to dobrze byłoby wstawić okna. No i zimą okienka można dostać taniej :)

Domek będze się układał przez zimę - okna mu w tym nie będą przeszkadzać, wiaterek będzie go osuszał od zewnątrz (ludzie najczęściej zabijają okna dechami na zimę).

Co do prac w środku, to wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście robili elektrykę, ewentualnie część hydrauliki. Reszta będzie musiała poczekać do wiosny. Nie warto robić mokrych prac przez zimę, bo może poprzemarzać, a to źle robi posadzkom i tynkom.

Znajomi w ubiegłym roku mieli podobnie - już mieszkają :)

Moi fachowcy zrobili stan surowy otwarty z dachem na super tj. dachóweczka, rynny, okładzina kominów i tylko wykop robiłam sama i zapłaciłam im 38 tyś. zaęło im to 3 miesiące.

Co do kredytu to ja wzięłam 230 tyś i mam nadzieję że się wyrobię na razie nie jest źle :-)

A ja mam już zrobione przyłącza to mój mężuś dwa dni harował ale już wszystko zakopane i podłączone i w domku już hydraulika położona i czekamy na piec i do przodu pozdrawiam tych którzy jak ja chcą zdążyć przed świętami :-)