Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam

Opowiem Wam jaka ciekawa historia przydarzyła mi się wczoraj otóż wykonuję świadectwa charakterystyki energetycznej budynków i jak gdyby nigdy nic podjeżdżam wczoraj do klientki a tu stoi dom bardzo podobny do naszego Tymka :) Zaraz na wejściu się pytam co to za projekt bo buduję bardzo podobny a tu słyszę, że to nasz Tymek lustrzane odbicie... ale ten świat jest mały :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy kominy systemowe do samej góry. Na wysokości strychu jest wylana ławka pod cegłę klinkierową i nad dach jest obmurowany klinkierem 12. Klinkier kratówka, a wykończenie cegłą. Wygląda pięknie. Chcieliśmy robić z połówki, ale Pani kierownik mówiła, żeby dać całą, bo będzie cieplejszy.

U mnie kominy systemowe do końca i na to czapa betonowa i obłożone płytka elewacyjną a wygląda to tak

http://images45.fotosik.pl/1052/55a56efa644ca5c1gen.jpg

a cop do kanalizacji to wychodzi z domu przez ścianę fundamentowa na wysokości ok. 80 cm od góry bloczków betonowych, i juz wpieliśmy się do sieci KS i wszystko gra.

Mam pytanko jakiej firmy wełnę dawaliście na dach i jakie macie drzwi wejściowe z kotłowni na dwór?

Witam

Opowiem Wam jaka ciekawa historia przydarzyła mi się wczoraj otóż wykonuję świadectwa charakterystyki energetycznej budynków i jak gdyby nigdy nic podjeżdżam wczoraj do klientki a tu stoi dom bardzo podobny do naszego Tymka :) Zaraz na wejściu się pytam co to za projekt bo buduję bardzo podobny a tu słyszę, że to nasz Tymek lustrzane odbicie... ale ten świat jest mały :D

Fajna historia :rolleyes::)

A tak na poważnie ile by u Ciebie kosztowało takie świadectwo charakterystyki energetycznej mojego Tymka ?

Zazwyczaj jest konieczna ale dla Tymków mogę zrobić wyjątek w końcu znam doskonale ten projekt i większość jego właścicieli przez forum :)

A tak poważnie to potrzebowałbym zeskanowany projekt zmian jeśli były one nanoszone na dokumentację informację o liczbie mieszkańców moc pieca do c.o. pojemność zasobnika lub zasobników na c.w.u informację z czego budynek był wybudowany jakie materiały i ich grubość użyto na izolację cieplną (podłoga, ściany, dach) orientację budynku względem stron świata i to by było chyba na tyle wieczorem sprawdzę i jak coś to dopiszę

Niestety nie dostałem a zjeździłem/obdzwoniłem kilkanaście składów, sklepów z dachami. Zamówiłem więc u ślusarza. Koszt masakryczny: 400zł za dwa jarzma.

Jestem w szoku. My nie mieliśmy z tym problemu.

Wszystko zakupiliśmy w firmie "Dachy z Blachy", a jak czegoś brakło do dachu to dokupowaliśmy w miejscowym składzie budowlanym - z niczym nie mieliśmy problemu.

Proszę napiszcie jak wykańczaliście dach od strony szczytowej.

U nas zbliża się czas na podbitkę i mamy problem. Mieliśmy do krokwi przykręcać na całej długości deskę (taką jak czołową pod rynnę)i do niej dochodziłaby podbitka - tak mniej więcej. Tylko, że krańcowe krokwie poskręcało i nie damy rady wsunąć tam takiej dechy, żeby nie uszkodzić dachówek krańcowych.

Szukamy alternatywy - proszę pomóżcie.

Hejka, kilka pytań...

Komin systemowy w jakiej wysokości- zamawiam 8.5m obydwa- nie za wysokie. Jak to u Was wygląda?

Jak kształtują się ceny blachodachówki w waszych okolicach? i co myslicie? do jasnej elewacji- nie białej- beżowej, do ciemnych brązowych okien, pasuje ciemny dach grafitowy ewentualnie czarny matowy? jakie macie kolory blachodachówki i jakich firm? Moja żona upiera się na blachodachówkę w ciemnym brązie jednak mi to do końca nie pasuje, a czerń albo ciemny grafit wydaje mi się bardziej elegantszy:) co Wy na to? Musze już na tym etapie o tym myśleć bo w przyszłym tygodniu murarz wchodzi na nowo i pójdzie sobie dopiero kiedy blachodachówkę położy. pozdrawiam