mgr_aggusia 19.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Pytanko do kominka ile kosztował i czy jest zwykły czy ma płaszcz wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.10.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam Mam pytanie jakie przewody wyprowadzaliście z wewnątrz na zewnątrz budynku i odwrotnie, na pewno kanalizacja, woda z wodociągu, ewentualnie gaz i dopływ powietrza do kominka i tu pytanie czy coś jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 19.10.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Pytanko do kominka ile kosztował i czy jest zwykły czy ma płaszcz wodny? Kominek kosztował prawie 15 tyś. z rozprowadzeniem ciepła, jest bez płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 19.10.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam Mam pytanie jakie przewody wyprowadzaliście z wewnątrz na zewnątrz budynku i odwrotnie, na pewno kanalizacja, woda z wodociągu, ewentualnie gaz i dopływ powietrza do kominka i tu pytanie czy coś jeszcze?? Prąd, kable do domofonu i my wyprowadziliśmy jeszcze rurę z kratki sciekowej z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.10.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Prąd, kable do domofonu i my wyprowadziliśmy jeszcze rurę z kratki sciekowej z garażu. Domofon i prąd to przez ścianę fundamentową czy parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 19.10.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Przez ścianę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 19.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Dzisiaj otrzymaliśmy wycenę (mamy Tymka wer. A) i szczerze mówiąc chyba coś się nie zgadza, firma budowlana wyceniła strop (sama robocizna) na 11 tys. brutto, wydaje mi się, że komuś się "kliknęło" jedno zero za dużo. Ile u Was wycenili za robociznę przy stropie? I jeszcze czy wykonanie więźby - 8 tyś, membrany+ łaty - 2 tys, dachówka ceramiczna i rynny - 6 tys to odpowiednie ceny? (cały czas chodzi tylko o robociznę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 19.10.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Dzisiaj otrzymaliśmy wycenę (mamy Tymka wer. A) i szczerze mówiąc chyba coś się nie zgadza, firma budowlana wyceniła strop (sama robocizna) na 11 tys. brutto, wydaje mi się, że komuś się "kliknęło" jedno zero za dużo. Ile u Was wycenili za robociznę przy stropie? I jeszcze czy wykonanie więźby - 8 tyś, membrany+ łaty - 2 tys, dachówka ceramiczna i rynny - 6 tys to odpowiednie ceny? (cały czas chodzi tylko o robociznę). My w tej chwili zbliżamy się do etapu więźby (w piątek). Za całość robocizny SSO (fundament, wylewka, ściany wewn i zewn, kominy, schody, więźba i pokrycie dachówką,tarasy) płacimy 37 tys. Teoretycznie można tą kwotę jakoś proporcjonalnie podzielić. Z całej sumy 7 tys. to koszt pokrycia dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 20.10.2011 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Do jakiego pomieszczenie doprowadziliście kabel z domofonu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.10.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Dzisiaj otrzymaliśmy wycenę (mamy Tymka wer. A) i szczerze mówiąc chyba coś się nie zgadza, firma budowlana wyceniła strop (sama robocizna) na 11 tys. brutto, wydaje mi się, że komuś się "kliknęło" jedno zero za dużo. Ile u Was wycenili za robociznę przy stropie? I jeszcze czy wykonanie więźby - 8 tyś, membrany+ łaty - 2 tys, dachówka ceramiczna i rynny - 6 tys to odpowiednie ceny? (cały czas chodzi tylko o robociznę). Rozumiem, że ekipa ma zacząć od stropu, bo ściany parteru już są? A ile ściany szczytowe, ściany działowe, bo rozumiem, że będą robione po stropie? Podaj precyzyjny zakres prac, bo tak to można tylko snuć domysły... U mnie SSO plus więźba to 30kzł, pokrycie blachodachówką (wraz z obróbkami, orynnowaniem, montażem veluxów) to 7kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniatomek 20.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Do jakiego pomieszczenie doprowadziliście kabel z domofonu?? My mamy kabel doprowadzony do skrzynki rozdzielczej w garażu i wyprowadzony tam gdzie będzie domofon czyli u nas na parterze i na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 20.10.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Rozumiem, że ekipa ma zacząć od stropu, bo ściany parteru już są? A ile ściany szczytowe, ściany działowe, bo rozumiem, że będą robione po stropie? Podaj precyzyjny zakres prac, bo tak to można tylko snuć domysły... U mnie SSO plus więźba to 30kzł, pokrycie blachodachówką (wraz z obróbkami, orynnowaniem, montażem veluxów) to 7kzł. Może napiszę jaśniej... dostaliśmy wycenę osobno z każdego etapu prac, suma za SSO to 49 tys (tymek wer. A), a że wydało się nam to zdecydowanie przesadzoną kwotą w porównaniu z informacjami jakie znaleźliśmy tu na forum gdzie kwoty za Tymka D oscylowały pomiędzy 31tys a 37tys, doszliśmy do wniosku że gdzieś chyba jest błąd albo ktoś chce nas naciągnąć, zaczęliśmy porównywać koszty poszczególnych etapów i najbardziej przeszacowaną kwotą wydaje nam się właśnie cena robocizny za wykonanie stropu, który firma wyceniała na 11 tys. (cena samej robocizny bez materiałów).Dla porównania: my dostaliśmy w wycenie tak: podciąg i słup - 800zł / strop 11 000zł ale znaleźliśmy też u innej firmy taką wycenę: ETAP WIEŃCY,PODCIĄGÓW,STROPU(terriva,mucha) -zaszalowanie -zazbrojenie -zalanie -rozszalowanie - 6200zł Róznica w kwocie widoczna "gołym okiem" Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 20.10.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 49 tys za SSO to trochę spora kwota...jak zauważyliście da się taniej i nie oznacza to,że gorzej Trzeba negocjować i chociażby podać jaką macie wycenę na strop u innej ekipy. Często można dużo utargować. Rozbieżności w wycenie o 100% lub więcej za robociznę i materiały to bardzo często występujące dziwne zjawisko Jeden dekarz życzy sobie np 40 zł/m2 a inny 80zł/m2 i obaj są świetni. W trzech miejscach dostaniesz podobną cenę a w kolejnym dużo niższą.....budowanie to składowa wielu nieprzewidywalnych sytuacji i próba cierpliwości. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 20.10.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam Mam pytanie jakie przewody wyprowadzaliście z wewnątrz na zewnątrz budynku i odwrotnie, na pewno kanalizacja, woda z wodociągu, ewentualnie gaz i dopływ powietrza do kominka i tu pytanie czy coś jeszcze?? Ja wyprowadzałem wodę i kanalizacje. Woda jak sie potem okazalo, kwestia wodociągów, musi być przeprowadzona rurą, arota, taka niebieską. Tak więc moja metalowa, cały przyłącz do budynku poszedł na marne. Podobno nie wszedzie tak jest. Czasami wodociągi akceptuja ta metalową. U mnie to nie przeszło. Prąd w ścianie fundamentowej pod schodami też rura arota. Telefon, domofon, sterowanie do bramy wyprowadzili elektrycy na zewnątrz do puszek, które niedawno osadziłem w elewacji. Kabel od telefonu też. Dodatkowo założyłem sobie pare gniazdek na zewnątrz i przyłączy do oświetlenia ogrodu z tyłu i z przodu. Powinieneś ewentualnie tak jak ja zrobić sobie na zewnątrz punkt z wodą, najlepiej dwa. Po co ciągnąć weże. Tyle, że trzeba pamiętać, żeby zakrećić na zimę. No i przyłącz do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 20.10.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Może napiszę jaśniej... dostaliśmy wycenę osobno z każdego etapu prac, suma za SSO to 49 tys (tymek wer. A), a że wydało się nam to zdecydowanie przesadzoną kwotą w porównaniu z informacjami jakie znaleźliśmy tu na forum gdzie kwoty za Tymka D oscylowały pomiędzy 31tys a 37tys, doszliśmy do wniosku że gdzieś chyba jest błąd albo ktoś chce nas naciągnąć, zaczęliśmy porównywać koszty poszczególnych etapów i najbardziej przeszacowaną kwotą wydaje nam się właśnie cena robocizny za wykonanie stropu, który firma wyceniała na 11 tys. (cena samej robocizny bez materiałów).Dla porównania: my dostaliśmy w wycenie tak: podciąg i słup - 800zł / strop 11 000zł ale znaleźliśmy też u innej firmy taką wycenę: ETAP WIEŃCY,PODCIĄGÓW,STROPU(terriva,mucha) -zaszalowanie -zazbrojenie -zalanie -rozszalowanie - 6200zł Róznica w kwocie widoczna "gołym okiem" Co Wy na to? U mnie podobnie wyszło. Dokładnie 8500 PLN, ale: - szalowanie, rozszalowanie - zbrojenie i lanie - pustak akerman - schody ! - 1600 - taras !- zbrojenie i lanie 1300 Czyli sam strop 140 M2 mam za 5600 PLN. Dokładnie policzyli po 40 PLN za 1m2. A jak prosiłem ich żeby zrobili mi chudziaka po fundamentach to policzyłi mi 1500 za lanie, zbrojenie. Odmówiłem. Zrobiłem sam belki pod ścianki, ubiłem wczesniej kupę piachu którą wsypałem do fundamentów, ułozyłem folię i zamówiłem beton. Poprosiłem żeby przyszli pomóc mi zalać i rozciągnąć. I pomogli. kosztowało mnie to 2 stówki, a nie 1500. Tak więć rozbieżności cenowe mogą być duże. A nuż klient się zgodzi na taka cenę I czasami mamy wyceny od dwoch "fahowcóf" skrajnie niskie i skrajnie wysokie. Tak jak i za materiał. Mój wujek na mazurach płacił 500 PLN za 10 ton piachu, a ja 150 PLN za tyle samo ton. I tez było to pisaek. Żólty suchy prosto z kopalni piasku koło nas:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 20.10.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 ....budowanie to składowa wielu nieprzewidywalnych sytuacji i próba cierpliwości. Powodzenia Bardzo spodobał mi się ten cytat. Trafia w samo sedno. W nawiązaniu do wcześniejszego. Byłem na etapie wyboru okien. Ten sam profil veki, pięcio komorowy, te same szyby powojne, szprosy i wycena od kilku firm i tak przytocze tylko trzy: - jedna 7500 PLN za te okna - druga 11000 PLN za te same okna - trzecia 17000 PLN za te same okna ! Sprawdzałem. Nikt sie nie pomylił. Nie dodał ani nie ujął sobie okien. Wszedzie było to samo i metrażowo i jakościowo. Białe ze szprosami z taki profilem i wyobleniami, dwuszybowe. ( dzisiaj zamówiłbym trzyszybowe energooszczędne !) I powstaje dylemat. Co wybrać. Najtańsze? Najdroższe? Czy po środku ? Czy firma nieznana, producent, za płotem, dosłownie, czy znana albo następna jeszcze bardziej reklamowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 20.10.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Bardzo spodobał mi się ten cytat. Trafia w samo sedno. W nawiązaniu do wcześniejszego. Byłem na etapie wyboru okien. Ten sam profil veki, pięcio komorowy, te same szyby powojne, szprosy i wycena od kilku firm i tak przytocze tylko trzy: - jedna 7500 PLN za te okna - druga 11000 PLN za te same okna - trzecia 17000 PLN za te same okna ! Sprawdzałem. Nikt sie nie pomylił. Nie dodał ani nie ujął sobie okien. Wszedzie było to samo i metrażowo i jakościowo. Białe ze szprosami z taki profilem i wyobleniami, dwuszybowe. ( dzisiaj zamówiłbym trzyszybowe energooszczędne !) I powstaje dylemat. Co wybrać. Najtańsze? Najdroższe? Czy po środku ? Czy firma nieznana, producent, za płotem, dosłownie, czy znana albo następna jeszcze bardziej reklamowana ? Jeśli chodzi o okna, to trzeba się przyjrzeć dokładniej. Ja kupiłem sześciokomorowe i z trzema szybami, ale porównywałem dwie oferty. Okazało się, że opis był ten sam (sześć komór w profilu i trzy szyby), ale różniły się wymiarami. Tańszy model sześć komór zmieścił w szerokości ramy 6 cm, a droższy miał prawie 10 cm! podobnie było z pakietem 3-szybowym, w tańszym modelu odległość między szybami wynosiła 10 mm, a w droższym 14 mm. Oczywiście profile Veki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 20.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ja mam"na świeżo" porównanie w tych kwestiach jeśli chodzi o dachówkę. Rozbieżności za tą samą ilość materiałów tego samego producenta to ponad 3 tys. w przypadku wybranej przeze mnie,ale w innych typach dachówki wyceny do 5 tys, różnicy za sam materiał do pokrycia dachu. O różnicach w koszcie robocizny nie wspomnę...od 7 do 15 tys. Jak się wspomni,że mamy wycenę np.o parę tys. tańszą nagle okazuje się,że mogą sprzedać jeszcze taniej i nagle oszczędzamy parę ładnych tysięcy. Mimo, że pierwsza wygórowana cena zawierała podobno wszystkie możliwe i maksymalne rabaty Normalna sprawa...sprzedawca chce zarobić a kupujący zaoszczędzić. Trzeba próbować i nie dać się podpuścić zwyczajnie. To już nie są na szczęście te czasy, że trzeba brać wszystko co jest, bo jutro nie będzie, albo zdrożeje jakoś drastycznie. Wybór duży i dostępność też w miarę niezła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 20.10.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Dzisiaj otrzymaliśmy wycenę (mamy Tymka wer. A) i szczerze mówiąc chyba coś się nie zgadza, firma budowlana wyceniła strop (sama robocizna) na 11 tys. brutto, wydaje mi się, że komuś się "kliknęło" jedno zero za dużo. Ile u Was wycenili za robociznę przy stropie? I jeszcze czy wykonanie więźby - 8 tyś, membrany+ łaty - 2 tys, dachówka ceramiczna i rynny - 6 tys to odpowiednie ceny? (cały czas chodzi tylko o robociznę). Ja jak szukałem ekipy, to za zrobienie więźby, deskowania i położenia papy życzyli 8000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 20.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam Mam do Was pytanie do czego mocowaliście folię kubełkową przy ścianie fundamentowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts