Krzysztof1384 20.10.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jakiej firmy blachodachówkę wybieraliście, od jakiegoś czasu myślę intensywnie nad pokryciem i mam coraz więcej pytań i niepewności. Mam pod nosem zakład w którym produkują blachodachówkę ruukki, dostałem ofertę, ale na allegro znalazłem jeszcze lepsze oferty blachy tej samej firmy. Na naszej budowie narazie cisza, przyjechały kominy, więźba na początku przyszłego tygodnia, majster z ekipą około połowy tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 20.10.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam Mam do Was pytanie do czego mocowaliście folię kubełkową przy ścianie fundamentowej?? ja również mam pytanie w tej sprawie, czy powinniśmy ocieplić ścianę fundamentową przed zimą? u mnie stoją jeszcze gołe bloczki i nie wiem czy mogę zostawić to tak do przyszłego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 21.10.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ja również mam pytanie w tej sprawie, czy powinniśmy ocieplić ścianę fundamentową przed zimą? u mnie stoją jeszcze gołe bloczki i nie wiem czy mogę zostawić to tak do przyszłego roku? Najlepiej zasypać ubić fundamenty i zostawić przez zimę żeby jeszcze usiadło. A siądzie na pewno. I ocieplić. Tyle, żę jest juz zimno a widomo, że klejenie tylko w temperaturze 5-25 stopni. A w nocy są już przymrozki. I może Ci zmarznąć. Wg mnie nic sie nie stanie jak nie ocieplisz przed zimą, patrz ludzie latami nie ocieplają i nic sie nie dzieje. A tak jak zaczniesz przy tej pogodzie, Jest ryzyko, że nie skończysz. A zostawienie gołego styro na fundamencie, to już lepiej nie ocieplaj wcale. Ważne, żebyś tylko ławy miał poniżej lini przemarzania gruntu. Żeby woda nie podeszła i przy dużym mrozie ich nie "wysadziło" U mnie były wysoko ze względu na nierówność terenu i przed zimą musiałem obsypać piachem po zaizolowaniu i ociepleniu fundamentów. A folie mocowałem gwoździami czy nawet chyba farmerami Jest też taka listwa "startowa" mocowana do górnej krawędzi foli kubełkowej i bezpośrednio do ściany fundamentowej ale jak zaczełem szukac u siebie po sklepach znalazłem tylko w dwóch w cenie 22 PLN za 2 metry bieżące listwy. Przy założeniu, że potrzebowałbym ich na 48m czyli około 500 PLN nie moje. i dałem sobie spokój, a po obsypaniu piachem jest ok. Tak ja ale może jest inny lepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSIA KARASIŃSKA 21.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Hej !!!Witamy wszystkich po krótkiej przerwie!!! U nas prace ruszyły do przodu bo działka ogrodzona. Tymek ocieplony z zewnątrz ale bez kolorowego tynku(dopiero na wiosnę) i w listopadzie bierzemy się za wykańczanie w środku. Proszę o kilka fotek Waszych kominków. My wkład już mamy ale niewiem jak go wykończyć. Pozdrawiamy wszystkich Tymkowiczów !!! http://images35.fotosik.pl/978/b51e18d8cafccadfmed.jpghttp://images45.fotosik.pl/1166/7833b25837ce7f1cmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/1175/0e97ae1cf4f209e1med.jpghttp://images47.fotosik.pl/1165/f5420a7e6057c8dfmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.10.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Robiliście wyłaz/wyłazy dachowe przy kominach na dachu czy też stopnie i ławy kominiarskie? Co lepsze? U mnie nie są obniżone jętki, więc czy nie będzie problemu z wykonaniem wejścia na stryszek? Jak to macie zrealizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 22.10.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Robiliście wyłaz/wyłazy dachowe przy kominach na dachu czy też stopnie i ławy kominiarskie? Co lepsze? U nas są wyłazy, a co lepsze? nie wiem mój mąż uznał, że wyłazy, a ja nie protestowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 22.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Jeśli chodzi o okna, to trzeba się przyjrzeć dokładniej. Ja kupiłem sześciokomorowe i z trzema szybami, ale porównywałem dwie oferty. Okazało się, że opis był ten sam (sześć komór w profilu i trzy szyby), ale różniły się wymiarami. Tańszy model sześć komór zmieścił w szerokości ramy 6 cm, a droższy miał prawie 10 cm! podobnie było z pakietem 3-szybowym, w tańszym modelu odległość między szybami wynosiła 10 mm, a w droższym 14 mm. Oczywiście profile Veki Dokładnie. masz całkowicie racje. Trzeba zwracą na awszystko uwagę, Tyle że u nas było wszystko to samo tylko potem kiedy ich przycisnąłem to: - pierwsza firma 0 rabatu - druga 23 procenta - a trzecia 37 procent I o tym mówie. A nuż klient nie będzie negocjował i łyknie tak wysoką cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 22.10.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Robiliście wyłaz/wyłazy dachowe przy kominach na dachu czy też stopnie i ławy kominiarskie? Co lepsze? U mnie nie są obniżone jętki, więc czy nie będzie problemu z wykonaniem wejścia na stryszek? Jak to macie zrealizowane? A co mają jetki do wyjscia na dach? Wyłaz montujesz przecież w dachu, "dziura" w połaci dachu. A wejscie na stryszek montujesz na poddaszu, konkretnie na atresoli. I nawet jeżeli masz niski stryszek, to tylko kominiarz będzie musiał chodzic na czworaka No i Ty na stryszku. Ale skoro masz obizone jętki to i miejsca raczej na stryszku będziesz miał sporo. U mnie wyłaz zaraz przy kominie. Sam z niego nieraz korzystałem, chocby do mocowania anteny i do tego ława kominiarska metalowa zamocowana do komina. Tez sie sprawdza doskonale Kominiarz wychodzi przez wyłaz i i zaraz ma ławę na której sobie stoi bezpiecznie i ma dobry dostęp do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 23.10.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mam pytanie czym izolowaliście folie kubełkową wokół np wyjścia ze ściany fundamentowej rury kanalizacyjnej?? Czy pianka montażowa będzie ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 23.10.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 A co mają jetki do wyjscia na dach? Wyłaz montujesz przecież w dachu, "dziura" w połaci dachu. A wejscie na stryszek montujesz na poddaszu, konkretnie na atresoli. I nawet jeżeli masz niski stryszek, to tylko kominiarz będzie musiał chodzic na czworaka No i Ty na stryszku. Ale skoro masz obizone jętki to i miejsca raczej na stryszku będziesz miał sporo. U mnie wyłaz zaraz przy kominie. Sam z niego nieraz korzystałem, chocby do mocowania anteny i do tego ława kominiarska metalowa zamocowana do komina. Tez sie sprawdza doskonale Kominiarz wychodzi przez wyłaz i i zaraz ma ławę na której sobie stoi bezpiecznie i ma dobry dostęp do komina. Też wydaje mi się, że wyłazy będą lepsze aniżeli stopnie i ławy kominiarskie i ku takiemu rozwiązaniu się skłaniam. Nie mam obniżonych jętek, więc będzie ciasno na stryszku. Czy mógłby ktoś pokazać na zdjęciach wejście na stryszek? Szczególnie interesuje mnie to w przypadku, gdy jętki są wysoko czyli tak jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 23.10.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Mam pytanie czym izolowaliście folie kubełkową wokół np wyjścia ze ściany fundamentowej rury kanalizacyjnej?? Czy pianka montażowa będzie ok?? Ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 23.10.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Hej !!! Witamy wszystkich po krótkiej przerwie!!! U nas prace ruszyły do przodu bo działka ogrodzona. Tymek ocieplony z zewnątrz ale bez kolorowego tynku(dopiero na wiosnę) i w listopadzie bierzemy się za wykańczanie w środku. Proszę o kilka fotek Waszych kominków. My wkład już mamy ale niewiem jak go wykończyć. Pozdrawiamy wszystkich Tymkowiczów !!! Witam Ile macie wysunięty daszek w stosunku do ściany nad wejściem głównym? Oraz jaka jest jego rozpiętość. Można więcej fotek?, fajnie to wygląda podparte na filarach. Tez tak chcemy tylko że na kwadratowych słupach które obłożymy płytkami, tylko zastanawiamy się właśnie nad wymiarami daszku żeby zachować odpowiednie proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 23.10.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 ile płaciliście za rozmieszczenie kabli elektrycznych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 23.10.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Nasz Tymekhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/736aabe1b8dbe357.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 23.10.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Nasz Tymek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/736aabe1b8dbe357.html To jest Sara Budmatu wiśnia połysk? U mnie będzie Sara Budmatu wiśnia mat, blacha SSAB z 30 letnią gwarancją. Jaki klinkier do obudowy komina? Ocieplany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 23.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 To jest Sara Budmatu wiśnia połysk? U mnie będzie Sara Budmatu wiśnia mat, blacha SSAB z 30 letnią gwarancją. Jaki klinkier do obudowy komina? Ocieplany? Tak Sara wiśnia z połyskiem nr756 . Klinkier taurus rosa. Komin w środku wkład jest ocieplony (kominy systemowe) zgodnie z projektem, a na strychu jeszcze nie może będzie ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajcha 23.10.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 niestety bezposrednio na forum nie umiem wkleić zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 23.10.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Tak Sara wiśnia z połyskiem nr756 . Klinkier taurus rosa. Komin w środku wkład jest ocieplony (kominy systemowe) zgodnie z projektem, a na strychu jeszcze nie może będzie ocieplony Ja chcę dać ocieplenie komina w postaci 5cm wełny (pod klinkier). Komin systemowy Plewa. Mam ból głowy z kupnem cegły klinkierowej do komina. Dziurawkę kupiłbym bez problemu, ale pełnej nigdzie nie ma, tylko na zamówienie... Może ktoś wie gdzie można kupić w W-wie lub okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 24.10.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 jakie okna dachowe kupowaliście? sprawdzałem na składach budowlanych w mojej okolicy i ceny powiedziałbym są bardzo średnie. Sprawdzałem oferty na allegro i znalazłem te same okna w dużo niższej cenie. Co o tym myślicie. Kupował ktoś z Was okna przez allegro i jest z nich zadowolony. a tak wogóle to jakie okna montowaliście? My się szykujemy do Fakro FTS-V U2, jest to średni standard ale cena na allegro jest bardzo dobra w porównaniu do cen katalogowych. Może ktoś poleci jakieś inne okna może coś z Velux, chociaż nie wiem czy biorąc je pod uwagę nie będzie problemów z otwieraniem- klamki na górze okien, w projekcie napisali że będą one na 210cm. Jak to wszystko rozwiązaliście, będę bardzo wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 25.10.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 jA MAM OKNA FAKRO Z KLAMKĄ NA DOLE A OŚ OBROTU JEST W POŁOWIE WYSOKOŚCI OKNA, WYBRAŁAM TAKIE BO BYŁA PROMOCJA I ROLETY MOGŁAM WYBRAĆ GRATIS, W MIESZKANIU MAM ROTO I TEŻ JESTEM ZADOWOLONA OD 5 LAT NIC SIĘ Z NIMI NIE DZIAŁO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts