arektoja 28.10.2011 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Pytanie do wszystkich już ogrzewających Tymka, jakiego typu kocioł posiadacie (z podajnikiem czy bez, jak podajnik to szuflada czy ślimak?) oraz jakiej mocy? Mam podobnie jak bertolo, tylko 19 kW. Również polecam dodatkowe palenisko. Od tygodnia palę w nim drewnem, którego na budowie jest mnóstwo z regulacją podajnika czekam jeszcze na hydraulików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.10.2011 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam, Jedna z ścianek działowych na poddaszu (beton komórkowy 12cm) jest tak postawiona, że z prawej strony przylega do ścianki kolankowej a z lewej strony do drewnianego słupa. Ścianka jest przytwierdzona tylko do stropu. Z góry ścianki jest krokiew i ścianka dotyka do tej krokwi, ale zostanie to poprawione i murarze odetną 2-3 cm od góry. Jak skutecznie zabezpieczyć ściankę aby się nie przewróciła? Jeśliby się mocniej zaprzeć, to poleci (widziałem zdjęcia przewróconej ścianki działowej z porothermu która była wymurowana tak jak u mnie). Proszę o rady. Jak u Was wygląda ta ścianka działowa (ta przy schodach)? Pozdrawiam, BWP Co do zamocowania ścianki, to są specjalne pręty, które z jednej strony mocujesz w czymś stabilnym, a drugi koniec zamurowujesz w ściance działowej. Ale nie martw się, po wymurowaniu ścianki zaprą się jedna o drugą i nic ich nie ruszy, tym bardziej, że kleisz na klej. Prędzej bloczek pęknie, niż się ścianka przewróci. My hol na górze zrobiliśmy tak, by było w nim dużo miejsca. Murek przy schodach jest niski, ok. 120 cm, a wszystkie ścianki działowe są cofnięte tak, żeby z holu było widać prawie wszystkie słupy konstrukcji (z wyjątkiem dwóch pokoi obok siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.10.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Co do zamocowania ścianki, to są specjalne pręty, które z jednej strony mocujesz w czymś stabilnym, a drugi koniec zamurowujesz w ściance działowej. Tutaj nie ma takiej możliwości, ścianka trzyma się tylko stropu. Chyba, żeby połączyć górą z inną, równoległą do niej ścianką. Ale nie martw się, po wymurowaniu ścianki zaprą się jedna o drugą i nic ich nie ruszy, tym bardziej, że kleisz na klej. Prędzej bloczek pęknie, niż się ścianka przewróci. Tam gdzie ścianki zapierają się jedna o drugą (takich jest większość) nie ma żadnego problemu. Mi chodzi o ściankę która nie zapiera się o inną. My hol na górze zrobiliśmy tak, by było w nim dużo miejsca. Murek przy schodach jest niski, ok. 120 cm, a wszystkie ścianki działowe są cofnięte tak, żeby z holu było widać prawie wszystkie słupy konstrukcji (z wyjątkiem dwóch pokoi obok siebie). Chodzi mi ściankę między schodami a pokojem na poddaszu. Murku przy schodach na razie nie robię, może będzie barierka. Arek, rozumiem, że ścianki przesunąłeś i słupy idą obok ścianek a nie w ściankach jak u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 28.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Tutaj nie ma takiej możliwości, ścianka trzyma się tylko stropu. Chyba, żeby połączyć górą z inną, równoległą do niej ścianką. Tam gdzie ścianki zapierają się jedna o drugą (takich jest większość) nie ma żadnego problemu. Mi chodzi o ściankę która nie zapiera się o inną. Chodzi mi ściankę między schodami a pokojem na poddaszu. Murku przy schodach na razie nie robię, może będzie barierka. Arek, rozumiem, że ścianki przesunąłeś i słupy idą obok ścianek a nie w ściankach jak u mnie? Przecież ta ścianka o której piszesz pewnie jest powiązana ze ścianą kolankową. A z innej beczki. Tam będą drzwi? Bo nie widze w co je masz tam wstawić skoro ścianka się kończy. u mnie jest powiązana ze ścianką kolankową i scianą od łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.10.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Przecież ta ścianka o której piszesz pewnie jest powiązana ze ścianą kolankową. Tak, będzie, ale u mnie ścianka to 1 pustak i wieniec, więc niewiele. Ścianka kolankowa niewiele wzmocni... A z innej beczki. Tam będą drzwi? Bo nie widze w co je masz tam wstawić skoro ścianka się kończy. u mnie jest powiązana ze ścianką kolankową i scianą od łazienki. Będą tam drzwi, ale na lewo od słupa (patrząc na moje zdjęcie). Ta ściana o którą się boję jest oddzielona słupem od ściany łazienkowej. Chyba jednak trzeba było przesunąć ścianę i murować obok słupa, a nie trzymać się sztywno projektu. Chyba, że są sposoby aby jakoś przykotwić tą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.10.2011 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mam nadzieję, że coś zobaczysz ...http://images41.fotosik.pl/1144/46016c991286b94bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.10.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Arek, z tego co widzę, to tą ściankę działową masz wymurowaną tak jak u mnie czyli słup drewniany jest w ścianie. A co powiecie na to?http://tiny.pl/h1p5p Z innej beczki: czy krokwie dotykają ścianek działowych? Jeśli tak (a chyba tak u Ciebie jest), to czy ściany nie pękają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.10.2011 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mniej lub więcej moje słupy wystają ze ścian. Ta ścianka przy schodach jest cofnięta tak, że przy samych schodach (po prawej stronie gdy się wchodzi) powstał mały gzyms, taki na ok. 12 cm. A krokwie nie powinny dotykać ścian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.10.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mniej lub więcej moje słupy wystają ze ścian. Ta ścianka przy schodach jest cofnięta tak, że przy samych schodach (po prawej stronie gdy się wchodzi) powstał mały gzyms, taki na ok. 12 cm. Czyli masz ciągłość tej ściany? Masz może zdjęcie z drugiej strony (od pokoju)? A krokwie nie powinny dotykać ścian ... Zdecydowanie nie powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.10.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Z drugiej strony ścianki dochodzą tylko do słupa. Przed tynkowaniem do słupa (od strony pokoju) i ścian została przybita siatka, na którą przyszedł tynk. Teraz do ścian jest przymocowana konstrukcja do płyt GK, więc już się na pewno nie przewróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 U nas kociół na ekogroszek o mocy 25KW z podajnikiem slimakowym z zasobnikiem 100 kg. Wydala w zupełności. Do tego zamówiłem sobie z dodatkowym górnym paleniskiem. Fajna sprawa, bo tak jak teraz wrzuce troszkę cienkiego drzewa i momentalnie piec osiąga wysoka temperaturę i trzyma ja bardzo długo. A ja mogę ją wykorzystac do nagrzania wiekszej ilości ciepłej wody, albo załączyć kaloryfery na dwie godziny żeby było w domu cieplej, a w tym czasie podajnik wcale nie korzysta z węgla, a jedynie z wysokiej temperatury z drzewa. Cieszę się, że mam ten dodatkowy ruszt. Tyle, że trzeba ewentualnie miec drzewo i dokładać. możesz napisac jaki konkretny model pieca posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 28.10.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 efekt po 3 tygodniach prac budowlanych, tak daleko a jeszcze tak daleko..... Olu i Bartku, z jakiego materiału budowaliście, porotherm? interesuje mnie jakiej wysokości macie ściankę kolankową? są to dwa pustaki plus wieniec? i jak długie macie krokwie? po świętach i mój majster zabiera się za górę i dach i zastanawiam się jak wysoko robić ściankę i czy moje krokwie zamówione na 8,30 będą wyglądały tak dobrze jak na waszych zdjęciach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzik123 28.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 jeśli chodzi o kotwienie ścianek działowych to ja podczas murowania nawiercałem belki wiertłem 6 mm i wkładałem miedzy spoiny w te otwory pręt 6 mm - trzyma znakomicie, tak polecił mi majster. Oczywiście podobnie postępuje podczas kotwienia ze ścianami nośnymi i ścianami kolankowymi, u mnie ściany nośne wykonane z porotermu 25 a działówki wymurowane z silki 12 na zaprawie tradycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 28.10.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 efekt po 3 tygodniach prac budowlanych, tak daleko a jeszcze tak daleko..... Olu i Bartku, z jakiego materiału budowaliście, porotherm? interesuje mnie jakiej wysokości macie ściankę kolankową? są to dwa pustaki plus wieniec? i jak długie macie krokwie? po świętach i mój majster zabiera się za górę i dach i zastanawiam się jak wysoko robić ściankę i czy moje krokwie zamówione na 8,30 będą wyglądały tak dobrze jak na waszych zdjęciach. Pozdrawiam Budowaliśmy z maxa z Michałowa ( nasz mistrzunio stwierdził cytuję "ja tam porothermu nie uważam" i zaufaliśmy mu ). Ścianka jest podniesiona o 2 pustaki a krokwie przedłużone o 50 cm, czyli 8.30 m. Cieszymy się, że podoba się dach a właściwie jego zarys....Chcieliśmy uniknąć efektu stodółki i mamy nadzieję, że uda się osiągnąć fajne proporcje. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 28.10.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 http://images40.fotosik.pl/1170/0f6b0b6f37e8ecd2.jpghttp://images37.fotosik.pl/1141/4a51c15de1f048abmed.jpghttp://images49.fotosik.pl/1152/eb805c9ee28d6c66med.jpghttp://images38.fotosik.pl/1168/650725dff7e5cf80med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 30.10.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 możesz napisac jaki konkretny model pieca posiadasz? Ja mam model 25KW z górnym dodatkowym paleniskiem i podajnikiem slimakowym z firmy EKOENERGIA. Znam osobiście producenta, ma zakład nie daleko mnie, a więc serwis blisko i dał mi dobrą cenę. Polecam : www.ekoenergia.eu Gdybyś potrzebował mam namiary, może załatwiłbym taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 31.10.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 W związku z tym ze coraz częściej pojawiają się pytania związane z kosztem SSO Tymka i dużymi rozbieżnościami poprosiłem majstra u mnie, żeby rozbił mi na składowe co i ile u niego kosztuje. Mam Tymka D ( podwójny garaż i podniesiona ścianka kolankowa) za drugim garażem dobudowana jest pralnia i suszarnia – także budynek pozostaje w obrysie prostokąta. Fundamenty mam już wylane do poziomu gruntu – reszta kosztów przedstawia się następująco : Wyjście z bloczka – 2700 zł Wylanie chudziaka – 1300 zł Murowanie do sklepienia – 9100 zł Sklepienie ( terriva) - 6300 zł Schody wewnętrzne – 1500 zł Murowanie do dachu – 5390 zł Więźba dachowa – 3826 zł Kominy ( klinkier) – 2120 zł Deskowanie + papa – 3264 zł Taras + schody zewnętrzne – 1000 zł W sumie 36,500 zł. Start wczesna wiosną - rozliczam się za każdy element. np - skończona robota - wyjście z bloczka - KIERBUD odbiera - płacę 2700 zł... I tak dalej.... Majster mówi, że wiem za co płace - co ile kosztuje i ewentualne poprawki sa od razu po inspekcji KIEBUDA przy odbiorze jakiegoś elementu. Na przykład chudziak - pęka - nie odbieram roboty i nie płacę dopóki nie będzie poprawiony. Moim zdaniem uczciwy system - ale wątek do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 31.10.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dzięki bartolo i arektoja za info o kotłach może ktoś jeszcze coś dorzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 31.10.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dwa które posiadam - wysłałam Można też poprosić? [email protected]. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.11.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zastanawiam się czy robić wiatrołap. Widziałem u kilku osób, że zrezygnowały z wiatrołapu. Czy brak wiatrołapu sprawdza się w codziennej eksploatacji domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts