Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Chyba dobry pomysł, popieram.

Mogą się nie zmieścić. Ja dałem okna 150x150 zamiast balkonowych. Balkonu nie ma.

Nie mam zdania, ale raczej bym tak nie zrobił.

Nie popieram. Ten hol na poddaszu to super miejsce. U mnie zostaje tak jak w projekcie.

Pomyśl nawet o całkowitym wyrzuceniu tego słupa. Ja wyrzuciłem.

Nie popieram.

Zdecydowanie nie popieram. Buduj z betonu komórkowego - moim zdaniem lepszy materiał niż ceramika.

Zdecydowanie popieram. Jednak pewnie będziesz musiał zmienić strop na monolityczny.

Nie mam zdania. U mnie są takie jak w projekcie. Będą wygodne.

Zdecydowanie odradzam. Popsujesz hol.

Ciekawe ile za to zapłacisz przy adaptacji.

Popieram.

Popieram.

Nie mam zdania.

Powodzenia! W razie czego pisz, pomoc w razie potrzeby masz zapewnioną.

U mnie okna zmieściły sie bez problemu. Może dlatego, że architekt naniósł wczesniej na projekt i murarze wiedzieli jak wymurować :no:

Co do pralni. Jeśli ktoś buduje ściankę kolankową na cztery pustaki, to szkodą, jeżeli nie zrobi tam np pralni. Jest ogromna. A i zona ma sie gdzie schować albo wręcz można ja tam zamknąć. Ja mam pralnie i w sypialni wieeeeelka szafę i do tego sypialnia jest ogromna.

Zgadzam się, że zamknięcie holu na poddaszu nie jest super rozwiązaniem, ale jesli ktoś tak chce zrobić to jego sprawa i przemyslenia.

W sprawie słupa. Nie napiszę wiele. KIEROWNIK. Nie "fahowcy". Architekt i kierownik może o tym zdecydować. Bo możesz sobie zrobić kuku.

Wykusz, kwestia wyboru.

O filrze napisałem wyżej.

U nas schody zabiegowe, ze spocznikiem. Podobno wygodniejsze, ale to nie mam innych zabiegowych więc nie porownam.

Poszerzenie garazu.

Ja poszerzyłem cały budynek o 1m !

Bo uważałem że 3 metrowy garaż to za mało. I nie pomyliłem się. teraz to zrobiłbym jeszcze większy :no:

Architekt naniósł stosowne poprawki przy adaptacji projektu, w cenie adaptacji. Więc nie strasz brunet że zapłaci.

3 metrowy garaż to za mało ! Jeśli macie gdzie poszerzyć TYmka zróbcie więcej o metr.

Wydłużenie krokwi konieczne jeśli budujecie ze ścianką kolankową.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z innej beczki: robiliście dwa czy jeden wywietrzak dachowy? Jeden wiadomo musi być, bo jest do pionu kanalizacyjnego. Ale ten drugi to po co?

Brunecie, powinny być dwa wywetrzaki dachowe, chodzi tu głównie o kibelki. W Tymku kibelki są w dwóch pionach i w momencie, gdybyś zrobił wywierzak do jednego, to spuszczając wodę w kibelku najpierw by zasysało wodę w dół, a później z toalety byłby "wydech", z którym cały jakże nieprzyjemny zapach kanalizacji trafiałby do łazienki, w której nie zobiłeś wywitrzaka. (Często tak bywa w budynkach gdzie zmieniają lokalizację łazienki i zapomną o przyłączeniu wywietrzaka).

Co zaś do "nierobienia" wywietrzaka do wanny czy natrysku, to nie trzeba robić nic dodatkowego, bo wanna i natrysk są podłączane do tego samego pionu co kibelek, zatem jeden wywietrzak w zupełności wystarczy do wszystkich urządzeń w łazience.

U mnie okna zmieściły sie bez problemu. Może dlatego, że architekt naniósł wczesniej na projekt i murarze wiedzieli jak wymurować :no:

Ja wyrzuciłem balkon i zamiast otworów 210x90 dałem 150x150. Ledwo się zmieściły. Może przy mocno podniesionej ściance wejdą jakieś wąskie…

(…)Zgadzam się, że zamknięcie holu na poddaszu nie jest super rozwiązaniem, ale jesli ktoś tak chce zrobić to jego sprawa i przemyslenia.

Oczywiście, że tak. Ja tylko wyraziłem swoje zdanie. Każdy robi jak mu się podoba.

Jednak mało który element domu mi się tak podoba jak właśnie ta przestrzeń na poddaszu, więc każdemu polecę takie rozwiązanie. Aczkolwiek jak zamieszkamy to się okaże czy jest to faktycznie dobre rozwiązanie. Zawsze jednak można kiedyś postawić ścianki (samodzielnie, np. z karton gipsu).

W sprawie słupa. Nie napiszę wiele. KIEROWNIK. Nie "fahowcy". Architekt i kierownik może o tym zdecydować. Bo możesz sobie zrobić kuku.

Ktoś samodzielnie zmienia takie istotne kwestie? Ściankę działową bałbym się przesunąć o 10cm bez zgody kierownika a co dopiero wyrzucić słup podtrzymujący dach… Jednak polecam każdemu na etapie adaptacji aby rozważyć taką zmianę. Słup prawie na środku pokoju to moim zdaniem kiepskie rozwiązanie.

Wykusz, kwestia wyboru.

Tak, ale mi się nie podoba takie „psucie projektu”.

O filrze napisałem wyżej.

Spokojnie da się go wyrzucić, również podciąg miedzy salonem a kuchnią. Oczywiście wtedy idzie więcej zbrojenia w strop.

U nas schody zabiegowe, ze spocznikiem. Podobno wygodniejsze, ale to nie mam innych zabiegowych więc nie porownam.

Zastanawiałem się nad taką zmianą, ale ostatecznie zrezygnowałem. Teraz po rozszalowaniu schody wydają się być wygodne. Może nieco za wąskie, zastanawiałbym się nad poszerzeniem.

Poszerzenie garazu.

Ja poszerzyłem cały budynek o 1m !

Bo uważałem że 3 metrowy garaż to za mało. I nie pomyliłem się. teraz to zrobiłbym jeszcze większy :no:

Architekt naniósł stosowne poprawki przy adaptacji projektu, w cenie adaptacji. Więc nie strasz brunet że zapłaci.

3 metrowy garaż to za mało ! Jeśli macie gdzie poszerzyć TYmka zróbcie więcej o metr.

U mnie taka zmiana przy adaptacji była drogo wyceniana przez architekta. Fakt, że nie parłem na poszerzenie garażu. W przeciwnym razie znalazłbym architekta, który zrobiłby to za rozsądne pieniądze.

Zwróćcie jednak uwagę na następujący aspekt: okna połaciowe, drzwi są umieszczone symetrycznie. Wydłużenie domu z jednej tylko strony spowoduje zepsucie tej symetrii. Oczywiście to tylko moje zdanie i nie należy tego brać za pewnik. Dla jednych bardziej liczy się estetyka, dla innych funkcjonalność. To forum, więc piszmy swoje przemyślenia, doświadczenia. Mogą być pomocne przyszłym Tymkowiczom. Ani ja ani nikt inny nie narzuca swoich rozwiązań. Każdy sam niech wyciąga wnioski i robi tak jak uważa za stosowne.

Wydłużenie krokwi konieczne jeśli budujecie ze ścianką kolankową.

Tak, to poprawia wygląd. Zwróćcie też uwagę na okap, jest trochę mały, można go nieco zwiększyć.

Jeszcze jedno: koniecznie należy zwrócić uwagę na jętki – dobrze jest je obniżyć (ja niestety za późno dostrzegłem tego bubla).

Brunecie, powinny być dwa wywetrzaki dachowe, chodzi tu głównie o kibelki. W Tymku kibelki są w dwóch pionach i w momencie, gdybyś zrobił wywierzak do jednego, to spuszczając wodę w kibelku najpierw by zasysało wodę w dół, a później z toalety byłby "wydech", z którym cały jakże nieprzyjemny zapach kanalizacji trafiałby do łazienki, w której nie zobiłeś wywitrzaka. (Często tak bywa w budynkach gdzie zmieniają lokalizację łazienki i zapomną o przyłączeniu wywietrzaka).

Co zaś do "nierobienia" wywietrzaka do wanny czy natrysku, to nie trzeba robić nic dodatkowego, bo wanna i natrysk są podłączane do tego samego pionu co kibelek, zatem jeden wywietrzak w zupełności wystarczy do wszystkich urządzeń w łazience.

Czyli masz 2 wywietrzaki do kanalizacji. A do wentylacji łazienki i spiżarni też? Ile masz w sumie wywietrzaków na dachu?

Czyli masz 2 wywietrzaki do kanalizacji. A do wentylacji łazienki i spiżarni też? Ile masz w sumie wywietrzaków na dachu?

Na dachu mam tylko dwa wywietrzaki. Co do wentzlacji, to będziemy się podłączać do komina wentylacyjnego - w końcu od tego jest. Do spiżarki i łazienki doprowadzona będzie rurą spiro pod suftem.

Dawno nie było okazji pisać. Wkleję więć efekty prac ostatnich miesięcy.

http://foto1.m.onet.pl/_m/a47e3e75960ee15d9af4d9dab47b124d,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/d90013ff8eeae567ed75706914c73300,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/0cf7795db382695abb6d990688b93970,10,19,0.jpg

Natomista w tematach:

wykusz -TAK,

słupy kuchnia i pokój - usunąć

jetki - nie zdążyłem obniżyć i to był wielki błąd (pilnujcie tego - nowo budujący)

Gratulacje !

Świetne wnętrza Krzysztof i Elżbieta !

Podoba mi sie ta przestrzen miedzy salonem, a przedpokojem. Ogromnie dużo miejsca i tak przestronnie i nowoczesnie.

Krzysztof i Elżbieta,

Ja też się przyłączam do gratulacji - takie zdjecia na prawde motywują do dalszego budowania i nie przejmowania się drobnymi kłopotami ..... załączice proszę zdjecie między salonem a kuchnią - ciekawy jestem jak to wygląda....

Ja też się przyłączam do gratulacji - takie zdjecia na prawde motywują do dalszego budowania i nie przejmowania się drobnymi kłopotami ..... załączice proszę zdjecie między salonem a kuchnią - ciekawy jestem jak to wygląda....

O Jakie konkretnie miejsce Ci chodzi? Między salonem i kuchnią jest ściana z kominkiem - praktycznie widać to na zdjęciu.

Witaj,

Pion z dolnej łazienki wchodzi w komin wentylacyjny. Pion z kotłowni wchodzi w komin wentylcyjny. Tylko rura wychodzi ponad dach z pokoju na dole ( pion od kibelka w wc na pietrze) oraz dodatkowy ze spizarki. Na projekcie wychodza 3 piony z kanalizacji plus 1 ze spizarki. Ja osobiscie robilem wszsytkie piony i wszystkie w rurach. Koszt jest niewielki a nic mi nie smierdzi itd.

Witam, macie jakieś doświadczenia z systemami alarmowymi ewentualnie z agencjami ochrony? Jakie koszty instalacji systemu alarmowego w Tymku?

U nas koszt alarmu - 2500 PLN. Wersja z trzema modulatorami - garaż, kotłownia, wiatrołap. Czujki w każdym pomieszczeniu. Powiadomienie telefoniczne do trzech wybranych osób. Mozna podpiąć sie pod agencje ochrony, polecam, koszt około 70 PLN na miesiąc. Dwie wizty w miesiącu darmowe, tzn kiedy jest fałszywy alarm. Czas dojazdu ekipy niecałe 10 minut. Ubezpieczenie na wypadek szkody powstałej do przybycia ekipy do 20000 PLN. Nie trzeba montowac alarmu u wybranej agencji ochrony. MOżna mieć swój, rzn założyć u innej wyspecjalizowanej firmy.

Witam, macie jakieś doświadczenia z systemami alarmowymi ewentualnie z agencjami ochrony? Jakie koszty instalacji systemu alarmowego w Tymku?

Dostałem taką ofertę :

Centrala alarmowa VERSA 10 LCD - 526 zł

transformator 40 VA - 44 zł

czujka Bosch BLP-1 (aktywna czujka podczerwieni) 7 szt. x 45 zł = 315 zł

czujka Bosch BLD-1P (czujka dualna podczerwień + mikrofala)) 1 szt. - 139 zł

akumulator 12V/7 Ah EUROPOWER - 50 zł

sygnalizator zewnętrzny SP 4001 - 92 zł

materiały pomocnicze : przewody, uchwyty, trzymaki, kołki itp. - 320 zł

Konfiguracja i uruchomienie systemu - 780 zł

włączenie do monitoringu - 1 zł

Razem wyszło 2267 zł

Witaj,

Pion z dolnej łazienki wchodzi w komin wentylacyjny. Pion z kotłowni wchodzi w komin wentylcyjny. Tylko rura wychodzi ponad dach z pokoju na dole ( pion od kibelka w wc na pietrze) oraz dodatkowy ze spizarki. Na projekcie wychodza 3 piony z kanalizacji plus 1 ze spizarki. Ja osobiscie robilem wszsytkie piony i wszystkie w rurach. Koszt jest niewielki a nic mi nie smierdzi itd.

Masz jakieś zdjęcia? Chętnie obejrzałbym Twoje rozwiązanie.

Często padają pytania o kosztorysy do banków. Ja znalazłem w swoim coś takiego co ułatwi każdemu jego przygotowanie. A mianowicie w poszczegłolnych województwach są różne koszty budowy podziale na koszty minimalne ( pierwsza wartość)i koszty podwyższone ( druga wartość) . Generalnie bank patrzy na region budowy

Na przykład jak ktoś buduje w dolnośląskim - to z kosztorysu wybudowanie 1 metra kwadratowego domu nie powinno być mniejsze niż 2608 zł i nie większe niż 3225 zł. Jeśłi mieści się w tych widełkach kosztorys powinien być zaakceptowany....

Jeśli wyjdzie z kosztorysu, że wybudujesz dom gdzie metr wyjdzie np. 2400 - to bank najprawdopodobniej odrzuci - bo zabraknie środków na jego wybudowanie - lub poprosi o przedstawienie informacji na temat środków własnych.... podobnie jak przekroczysz ta kwotę - i na przykład wybudowanie metra wyjdzie z kosztorysu - 3500 zł... bank odrzuci z powodu zbyt wysokiego kosztu budowy lub poprosi o informację na temat zmian w projekcie i podowyższonych kosztów budowy ( np. specjalistyczna droga dachówka, podłoga dębowa, ściany trójwartwa z bardzo drogich materiałów itd. )

dolnośląskie 2 608 PLN 3 225 PLN

kujawsko-pomorskie 2 439 PLN 3 016 PLN

lubelskie 2 356 PLN 2 913 PLN

lubuskie 2 449 PLN 3 029 PLN

łódzkie 2 479 PLN 3 066 PLN

małopolskie 2 638 PLN 3 262 PLN

mazowieckie 2 509 PLN 3 104 PLN

opolskie 2 479 PLN 3 066 PLN

podkarpackie 2 449 PLN 3 029 PLN

podlaskie 2 487 PLN 3 075 PLN

pomorskie 2 708 PLN 3 350 PLN

świętokrzyskie 2 267 PLN 2 804 PLN

śląskie 2 479 PLN 3 066 PLN

warmińsko-mazurskie 2 456 PLN 3 038 PLN

wielkopolskie 2 550 PLN 3 153 PLN

zachodnio-pomorskie 2 592 PLN 3 206 PLN

Warszawa 2 865 PLN 3 543 PLN

Krzysiek,

Kosztów Ci nie podam - ale trzeba uważać. Ja już mam (naklejone przez przedstawicieli) naklejki na skrzyce z prądem z reklamami agencji ochrony ...

Sytuacja z budowy mojego kolegi:

Przejechał przedstawiciel firmy ochroniarskiej ( nazwy nie podam ale duża i znana firma )- zaproponował ochronę budowy - wyjął umowę i od razu chiał ją podpisać. Kolega stwierdził, że musi porównać ofertę z innymi agencjami ochrony i da znać za dwa dni czy podpiszą czy nie.

Przedstwaiciel powiedział, że nie ma problemu - ale w takich warunkach budowlanych gdzie materiał jest na działce - trzeba się spieszyć z podejmowaniem decyzji....

Tej samej nocy - z ogrodzonego terenu budowy zginęła cała paleta Ytong i dwie palety cementu... nikt nic nie widział i nie słyszał....

Przypadek?