Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

(...)

Na przykład jak ktoś buduje w dolnośląskim - to z kosztorysu wybudowanie 1 metra kwadratowego domu nie powinno być mniejsze niż 2608 zł i nie większe niż 3225 zł. Jeśłi mieści się w tych widełkach kosztorys powinien być zaakceptowany....

Każdy bank ma swoje własne zasady - nie ma sztywnych reguł globalnych.

Bardzo istotne jest czy masz na myśli powierzchnię użytkową czy całkowitą – to duża różnica. Jedne banki biorą pod uwagę powierzchnię użytkową a inne całkowitą.

W jednym banku zrobiłem kosztorys na 2500zł za m2 powierzchni użytkowej. Niby było wszystko w porządku (nawet pracownik banku przyjmujący wniosek potwierdził, że kosztorys jest w porządku, bo 2500zł/m2 jest wartością minimalną). Niestety analityk odrzucił kosztorys, ponieważ przyjął powierzchnię całkowitą razy 2500zł/m2.

W innym banku przyjęli mi kosztorys 2300zł/m2 powierzchni całkowitej.

O ile pamiętam to kilka banków bierze powierzchnię użytkową i ma dość niewygórowane wskaźniki np. ING i Lukas (obecnie CA).

Tak więc nie ma się co sugerować tą tabelką tylko trzeba pytać w każdym banku, bo w każdym jest inaczej.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytając opisy Waszych doświadczeń z budowy i użytkowania Tymka , wpadłam na pewien pomysł. Czy możecie podzielić się z nami „nowicjuszami” uwagami na temat, co zrobilibyście inaczej, mając aktualne doświadczenie i wiedzę, a rozpoczynając budowę dzisiaj.

Myślę że to są ważne informacje, a na forum jest ich niewiele. Mam na myśli spostrzeżenia typu: „nie zlikwidowałem słupa w sypialni na górze i teraz widzę że pokój jest nieustawny”,

uważam że taka informacja bardziej przemawia do wyobraźni niż „zlikwidowałem słup w sypialni”, ponieważ od razu każdy z Nas zastanowi się, że może faktycznie z tym słupem jest coś nie tak :jawdrop: (oczywiście to tylko przykład, ja nie mam pojęcia czy pokój ze słupem jest ustawny czy nie, a z miłą chęcią bym się dowiedziała).

Co wy na to?

Czytając opisy Waszych doświadczeń z budowy i użytkowania Tymka , wpadłam na pewien pomysł. Czy możecie podzielić się z nami „nowicjuszami” uwagami na temat, co zrobilibyście inaczej, mając aktualne doświadczenie i wiedzę, a rozpoczynając budowę dzisiaj.

Myślę że to są ważne informacje, a na forum jest ich niewiele. Mam na myśli spostrzeżenia typu: „nie zlikwidowałem słupa w sypialni na górze i teraz widzę że pokój jest nieustawny”,

uważam że taka informacja bardziej przemawia do wyobraźni niż „zlikwidowałem słup w sypialni”, ponieważ od razu każdy z Nas zastanowi się, że może faktycznie z tym słupem jest coś nie tak :jawdrop: (oczywiście to tylko przykład, ja nie mam pojęcia czy pokój ze słupem jest ustawny czy nie, a z miłą chęcią bym się dowiedziała).

Co wy na to?

Pomysł fajny, ale w sumie całe forum jest na ten temat. Staram się w swoim dzienniku budowy pisać takie uwagi. I mam nadzieję że ktoś kto go czyta nie popełni moich błędów. Dziennik budowy łatwiej przejrzeć niż całe forum. Proponuję Ci odwiedzić któregoś Tymka i na miejscu zobaczyć na co się porywasz :)

Budowa to tak rozległy temat, że trudno go w myślach streścić i podsumować.

A co do budowy, to na pewno nie żałuję pieniędzy, które wydałem na 20 cm styropianu ocieplenia i na 3-szybowe okna. Szybką i dobrą decyzją było też obniżenie jętek, które znacznie powiększyło strych.

Co wy na to?

Jeśli chodzi o słup w sypialni, to zdecydowanie lepiej żyje się bez niego:)

Na pewno nie zaliczy się czołowego zderzenia w środku nocy :)

A pokój wolny od przeszkód na środku z całą pewnością bardziej ustawny.

W sypialni ścianę z oknem balkonowym wysunęliśmy trochę do przodu.

Dzięki temu okno jest "schowane" lekko za uskokiem ściany. Dla nas to idealne rozwiązanie, ponieważ kiedy w nocy mamy uchylone okno, to nawet zimą nie wieje nam bezpośrednio na łóżko. Poza tym, poprzez lekkie wysunięcie ściany do przodu, pokój zrobił się bardziej przytulny.

Jesteśmy też bardzo zadowoleni z włączników zarówno przy drzwiach (kiedy wchodzisz do sypialni) oraz przy łóżku (nie trzeba wychodzić z łózka, żeby zgasić główne światło). Obecnie to pewnie już standard u elektryków, ale wcześniej, mieszkając w bloku nie mieliśmy takiego rozwiązanie, więc doceniamy teraz, bo to super wygoda.

Z boku na ścianie przy oknie wyłącznik ogólnego oświetlenia na zewnątrz domu. Też praktyczne rozwiązanie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84532&d=1321053865

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84531&d=1321053828

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=84533&d=1321053903

IWONA I MACIEK - zupełnie inne opcja możliwości ustawienia sypialni i zresztą bardzo wyjątkowa czy można zobaczyć zdjęcia od drugiej strony?

KRZYSZTOF I ELŻBIETA - brukarz proponował nam postawienie takiej wiaty i jakoś nie mogliśmy sobie jej wyobrazić, a tu proszę miła niespodzianka czy możecie zrobić zdjęcie jakby w całości od przodu?

My obecnie po montażu alarmu (Satel), a przed montażem całej kotłowni i w nareszcie będzie ciepełko w domku :-)

Dzięki serdecznie i pozdrawiam

KRZYSZTOF I ELŻBIETA - brukarz proponował nam postawienie takiej wiaty i jakoś nie mogliśmy sobie jej wyobrazić, a tu proszę miła niespodzianka czy możecie zrobić zdjęcie jakby w całości od przodu?

W wolnej chwil wstawię fotkę. Mogę tylko dodać, iż jest to jedna z praktyczniejszych rzeczy przy domu.

Czy ktoś z Was buduje lub budował Tymka w okolicach Bydgoszczy? Chyba się z żoną zdecydujemy na ten projekt, ale chcielibyśmy przed kupnem zobaczyć taki dom na żywo

My postawiliśmy Tymka ale niedaleko Gdańska-Żukowo,ale to chyba za daleko,2 godziny jazdy,ale jak by pasowało to zapraszamy.

Witam, mam pytanie do wszystkich, którzy ewentualnie instalowali w swoich kominkach system dpg- rozprowadzenie ciepła. Dzisiaj murarz zestawiał mi kominy i niestety ale chyba wlot z kominka do komina umieścił za nisko. Raczej nic nie da się z tym juuż zrobić, trójnik zainstalowany jest ok 150-160 cm. Chciałbym zainstalować system dpg w kominku, czy myślicie że taki układ wlotu do komina może przeszkodzić przy instalowaniu systemu dpg? może wystarczy dobrać odpowiedni wkład i system również będzie bardzo sprawny? Będę wdzieczny za jakieś podpowiedzi w tym temacie bo chyba nie możliwe jest kucie drugiej dziury w rurze ceramicznej?

Co wy na to?

Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Oczywiście nie wszystko już się pamięta, co można byłoby zrobić inaczej, ale jednak...

Budując dom po raz pierwszy wszyscy jesteśmy "zieloni", ale na każdym kroku należy pilnować ekipy.

- przy fundamentach należy zwrócić uwagę na to jak robią izolację (nawet sprawdzić w internecie jak powinno to wyglądać) - szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na położenie folii kubełkowej - przeważnie rozciągają ją źle;

- kolejne to wielkość otworów okiennych i drzwiowych. W Tymku drzwi wejściowe są wyższe niż standardowe, bo przewidziany jest świetlik nad drzwiami - tego nasz wykonawca nam nie powiedział, mało tego wszystkie drzwi zrobił za duże;

- przy szalowaniu wieńćów dobrze od zewnętrznej stony dać styropian 3cm lub 5 cm, bo beton lubi wypychać deski i później jest problem z takim brzuchem, a jak wypcha trochę styropian to zawsze można go zetrzeć tarką :).

- podnieśliśmy ściankę kolankową o trzy pustaki + wieniec, wyszedł prawie metr ścianki kolankowej - na piętrze pomieszczenia zrobiły się naprawdę duuuże, może nawet za duże (muszę powiedzieć, że jeszcze raz byśmy o tym pomyśleli)

- nie przerabialiśmy konstrukcji dachu - została tak jak w projekcie - co prawda kierownik budowy zezwoliła na usunięcie słupa z sypialni, jednak w pokoju z kominem musiał zostać słup ze względu na to, że koło komina musieliśmy przyciąć płatwię. Żeby jakoś ten słup wyglądał w pokoju z kominem, to trzeba się nieźle nagimnastykować - dziwnie to wygląda. Teraz na 100% przeprojektowalibyśmy dach tak aby nie było wcale słupów lub były tylko 4 w ścianach - i tak nie przeszkadzają w niczym.

- Co do dachu zamiast stopni kominiarskich dalibyśmy tylko wyłazy dachowe ze strychu tuż przy kominach. Te stopnie są zupełnie niepraktyczne (po pierwszej wizycie na dachu pojechaliśmy do sklepu, kupiliśmy wyłazy i na dniach będziemy je montować)

- podciąg w korytarzu na parterze. Zanim go otynkowali wyglądał dziwnie, ale teraz w życiu byśmy z niego nie zrezygnowali. Otynkowany wygląda bardzo efektownie - póżniej może uda mi się zamieścić zdjęcie.

- słup podpierający podciąg przy kuchni został tam gdzie był - też ma swój urok, w każdym bądź razie mnie się podoba, jedyne "ale" to dorzebybyło gdyby był przesunięty w stronę okna o jakieś 30-40 cm, tak aby na ścianie od łazienki zmieściły się jakieś mebelki..., ale z drugiej strony zostawiliśmy spiżarnię tam gdzie była, więc czy rzeczywiście tyle mebli kuchennych jest niezbędnych, wydaje mi się, że nie więc - meble z trzech stron wstarczą :)

- Przed pomiarem dobrze jest zapytać murzarzy na jaką wysokość posadzki przygotowują otwory pod drzwi. U nas był z tym cyrk nie do opisania - podcinanie nadproży, za wysokie drzwi do pomieszczeń. Teraz bardzo wcześnie zaprosilibyśmy posadzkarza z niwelatorem, żeby zaznaczył na ścianach gdzie jest "zero" - można uniknąć wielu błędów.

- Wrato też zakupić sobie dobrą pozimicę (taką dwumetrową) i sprawdzać jak murują ściany - gołym okiem tego nie widać. U nas ściany były strasznie krzywe - miejscami wychodziło po 5 cm tynku, a przy oknach klejone podwójnie i potrójnie kątowniki tynkarskie, żeby wyprowadzić ściany na równo.

Trochę to haotyczne. Dużo się tego nazbierało, pewnie o niejednym zapomnieliśmy, ale wiele rzeczy zrobilibyśmy inaczej. Może dla Was nasze uwagi będą przydatne.

Witam, mam pytanie do wszystkich, którzy ewentualnie instalowali w swoich kominkach system dpg- rozprowadzenie ciepła. Dzisiaj murarz zestawiał mi kominy i niestety ale chyba wlot z kominka do komina umieścił za nisko. Raczej nic nie da się z tym juuż zrobić, trójnik zainstalowany jest ok 150-160 cm. Chciałbym zainstalować system dpg w kominku, czy myślicie że taki układ wlotu do komina może przeszkodzić przy instalowaniu systemu dpg? może wystarczy dobrać odpowiedni wkład i system również będzie bardzo sprawny? Będę wdzieczny za jakieś podpowiedzi w tym temacie bo chyba nie możliwe jest kucie drugiej dziury w rurze ceramicznej?

Do rozprowadzania powietrza nie ma znaczenia wysokość umieszczenia wlotu do komina.

Kominek nagrzewa powietrze w tej całej komorze nad komikiem. Stąd turbina ciągnie.

Ponieważ turbina bierze gorące powietrze z tej komory nad kominkiem, może ona być nawet pod sam sufit + przewiew komory, może tez być niżej.

Dla turbiny wysokość, którą się martwisz nie ma znaczenia.

Jedyne znaczenie, jakie może mieć umieszczenie rury wyżej, to takie, że rura spalinowa nagrzewa się i oddaje ciepło. Więc jeśli ta rura idzie wyżej, to automatycznie masz większą powierzchnię, która się nagrzewa i tym samym oddaje więcej ciepła.

Krzysiek, dla turbiny tak jak masz jest dobrze.

Jeśli jednak chcesz zwiększyć wydajność kominka możesz kupić rury spalinowe łączące kominek z kominem. To są rury z radiatorem oddającym ciepło.

My mamy rurę zainstalowaną też niezbyt wysoko, gdzieś na wys. ok. 170 cm. I naprawdę to nie ma żadnego znaczenia dla turbiny i rozprowadzenia powietrza.

Chcieliśmy tylko dodatkowo zwiększyć powierzchnię grzewczą samej rury. I dodaliśmy radiator.

Taki radiator zrobiłem sam. Robię w metalu, więc dla mnie to żaden problem. Do rury wylotowej z kominka dospawałem blaszki wokół całej rury. Mamy rurę o średnicy 200 mm. W sumie dospawałem 1 m² blachy(blacha grubości 3 mm) Rura oddaje tylko ciepło z jednej strony. Dospawana blacha oddaje ciepło dwustronnie.

Powierzchnia oddająca ciepło zwiększyła mi się tak, jak gdyby powiększyć rurę o ponad 3 metry. Nie ma możliwości aby na takiej wysokość wstawili Ci wlot do komina, więc radiator super rozwiązanie.

Naprawdę zdaje egzamin. Bo przez to kominek ma niesamowitą wydajność i jest mnóstwo gorącego powietrza, które ogrzewa cały dół domu, a dodatkowo turbina ma co rozprowadzać.

(...)

- przy szalowaniu wieńćów dobrze od zewnętrznej stony dać styropian 3cm lub 5 cm, bo beton lubi wypychać deski i później jest problem z takim brzuchem, a jak wypcha trochę styropian to zawsze można go zetrzeć tarką :).

(...)

Ja dałem 2cm styropianu. U mnie ten styropian to dodatkowe ocieplenie wieńców i nadproży. Zdecydowanie warto zastosować takie rozwiązanie, popieram.

Witam,

nie podoba mi się to. Nadproże przy ściankach działowych jest z jednej

strony zamocowane do drewnianego słupa podtrzymującego dach. Jak widać na

zdjęciu, jest tam włożony kątownik, który jest przybity gwoździami do słupa.

Nie wiem, nie znam się (kierownik jeszcze tego nie widział, ale zobaczy),

jednak moim zdaniem jest to podejrzane rozwiązanie. A może się mylę i jest

poprawnie.

Jak to macie u siebie rozwiązane?

Być może należy całkiem wywalić to nadproże, jak również wywalić pustaki które

są na nim i zrobić tam na górze kawałek ścianki z kartongipsu.

Oto zdjęcia:

http://img64.imageshack.us/img64/2595/p1050654t.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/4972/p1050623a.jpg

Widok z góry:

http://img842.imageshack.us/img842/7154/p1050575hf.jpg

Pozdrawiam,

BWP

Witam,

nie podoba mi się to. Nadproże przy ściankach działowych jest z jednej

strony zamocowane do drewnianego słupa podtrzymującego dach. Jak widać na

zdjęciu, jest tam włożony kątownik, który jest przybity gwoździami do słupa.

Nie wiem, nie znam się (kierownik jeszcze tego nie widział, ale zobaczy),

jednak moim zdaniem jest to podejrzane rozwiązanie. A może się mylę i jest

poprawnie.

Jak to macie u siebie rozwiązane?

Być może należy całkiem wywalić to nadproże, jak również wywalić pustaki które

są na nim i zrobić tam na górze kawałek ścianki z kartongipsu.

Pozdrawiam,

BWP

U nas rozwiązane dokładnie tak samo.

Poniżej zdjęcia dla porównania i żeby można było spać spokojniej :)

Przy okazji zrobię zdj. tego pokoju jak to wygląda już po wykończeniu i wkleję.

Budowlańcy powinni wiedzieć jak co robić ale i tak warto mieć na nich zawsze oko.

Powodzenia na kolejnym etapie budowy.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=85432&d=1321461840

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=85430&d=1321461783

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=85433&d=1321461849

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=85431&d=1321461792

witam!

chciałabym podzielić się i pochwalić naszym tymkiem. obecnie wygląda tak:

http://images37.fotosik.pl/1176/9bc6de853ac26b7em.jpg

w październiku wstawiliśmy okna, drzwi i wymurowaliśmy ścianki działowe, teraz przygotowujemy się do elektryki, hydrauliki i ocieplenia dachu. mamy nadzieję, że zdążymy przez zimę.

pozdrawiam wszystkich budujących tymka:):)

jeszcze kilka zdjęć

http://images37.fotosik.pl/1176/db953c8bf3a0b7ebm.jpg

http://images39.fotosik.pl/1180/67a3cd2e6f01ee02m.jpg

http://images41.fotosik.pl/1180/65400d0fd342e90am.jpg

http://images49.fotosik.pl/1188/3ae33962cde4965cm.jpg