Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ktos interesuje to wstawiam równierz zdjęcia z ogrodzenia

Ogrodzenie zaczęliśmy robić 27 września i te zdjęcia sa zrobione z dnia 6 października

http://inlinethumb48.webshots.com/20591/2867208810101780555S600x600Q85.jpg

http://inlinethumb28.webshots.com/21019/2390341290101780555S600x600Q85.jpg

Tu ma być furtka o szerokości 1,1m, następnie 1,8m przęsło i dopiero mamy 4 motrowa rozsuwana brama

http://inlinethumb28.webshots.com/22171/2111463460101780555S600x600Q85.jpg

i to wszystko

Witam wszystkim Tymowiczów.

Mam trochę czasu i sobie przeglądam z ciekawości projekty i zobaczyłem powień projekt i i gdyby nie ten nasz Tymek to prawdopodobnie byśmy brali juz ten

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=4313

domek wygląda jak z bajki, przyspieszyliśmy z wyborem projektu z 9 miesięcy :cry:

Witam i pozdrawiam

Zawsze można sprzedac domek i wybudowac drugi ,ale tymek tez jest fajny moze zupelnie inny niz ten Ramzes ale pewnie drozszy

Wy juz widzicie jak on wyglada my narazie czekamy na strop i pozniej dach

choc dzisiaj dzwonili do nas z Horyzontu chodzi o jsakieś zmiany w dachu

maja nam wyslac poprawione naprawde nie wiem o co chodzi ,ale widocznie cos nie tak z tym dachem czekam na te poprawki do projektu No zobaczymy ????

Renia i Mirek

witamy :)

w ubiegłym tygodniu przyszedł zamówiony projekt:)

juz robi sie operat szacunkowy do kredytu i jutro jesteśmy umówieni na wypełnianie wniosku do kredytu

wczoraj byliśmy na działce, miałam zrobic fotki, ale zapomnielismy zabrac aparat,

jak wszystko sprawnie pójdzie, może uda nam się wylać jeszcze w tym roku ławe

a wasz domek rosne w oczach, kiedy nasz taki będzie

super wygląda fronz tymi dodatkowymi okienkami, też skorzystamy z tego pomysłu

mam tylko pytanie, czy na górze w pokoju nad garażem nie jest trochę ciemno??

pozdrawiamy

Witam, sypialna nad garażem nie jest ciemno i to fakt że mamy zamiast 2 okna wg projektu (120x150) mamy jedno okno o rozmiarze 150x150 i nie jest ciemno a po drugie i tak będziemy wstawiali go okno dachowe (zamiast nad schodami). Witamy Was w grupie Tymowiczów.

Co Wy będziecie zmieniali w tym projekcie? :)

przenosimy balkon na druga strone, wstawiamy waskie okna od frontu wg waszego pomyslu, likwidujemy okna dachowe nad klatka schodowa i w pokoju, podnosimy scianke kolankowa [o ile to sie okaze:)] zamieniamy miejscami toalete na dole ze spizarnia... i to chyba bedzie wszystko... no i jeszcze zwiekszymy wymiary okien w pokojach na gorze:)

Witam wszytskich forumowiczów, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem "Tymka". W tej chwili jesteśmy na etapie niewielkich przeróbek(częściowe podpiwniczenie, ponieważ mamy zmiar ogrzewać dom ekogroszkiem i troche więcej wolnej przestrzeni się przyda; scianka kolankowa na 1,5 pustaka; dodatkowe okna w sypialnich na górze; chcemy tez wyrzucić drzwi do salonu i kuchni). Na wiosnę zaczynamy budową, o ile urzędy tego nie przedłuża. Nasz masjter stwierdził ostatnio, że 4miesiące i domek bedzie stał - stan surowy otwart a koszt robocizny to około 30tyś.

Dam stać będzie w m. Krąg k. Starogardu Gdańskiego, pozdrawiam Michał

Witam Michale, widzę że 30tyś to u nas trochę drogo, nie wiem jak u was, czy za 30 tys to juz z więżbami??? czy bez?? U nas z więżbami kosztował by 22 - 26 tys.

"chcemy tez wyrzucić drzwi do salonu i kuchni)" to znaczy że bedziesz robił kuchnię całkowicie otwartą???

A co do piwnicy to by się przydał, u nas niestety nie można zrobi bo na głebokości ok 2 m jest już woda (przy tej głębokości może na piwnicę by wystarczyło a co by było na wiosnę po roztopie albo przy urwaniu chmur w lecie :evil: brrrr)

Pozdrawiam

Witam wszystkich Tymowiczow

Nasz tymek powoli pnie sie do gory zalali nam garaz z tarasem slup w kuchni i dzisiaj rozkładaja belki stropowe Terivai zapewne jeszcze bedzie zalewany strop na calym domkiem

A co do dachu miali nam wyslac doprojektowanie i nic nie slychac ale co mi Renia mowila chodzilo cos o jaskulke jakaś belke dolozyli ii o mórłaty zdaje sie ze nie 10/10 tylko 14 /14

Ale naprawde nie wiem czy tak ma być bo nic nie wyslali czekamy jeszcze pytali na jakim etapie jestesmy mowilismy ze jeszcze nie mamy stropu wiec obiecali ze wysla ale nic cisza Pozdrawiam RENIA I MIREK

Witam serdecznie wszystkich Tymkowiczów :D

Miło nam, że możemy z mężem dołączyć do Waszego grona.

Po przejrzeniu tysięcy projektów wiedzieliśmy, że Tymek to jest domek naszych marzeń:) Jest bardzo prosty w budowie, a nie ukrywam, że kwestia finansowa również była brana pod uwagę. Na szczęście jesteśmy w tej komfortowej sytuacji z mężem, że teść ma firmę budowlną (mąż również zna się na rzeczy), więc odpadają nam koszty robocizny. Na dniach mamy spotkanie z architektem. Potem, przy dobrych wiatrach startujemy :D

Oczywiście mamy dylematy w związku ze zmianami w projekcie. Oprócz zmian kosmetycznych (domek zrobił na nas niesamowite wrażenie), zastanawiamy się nas ścianką kolankową. Nie ukrywam, że metraż nam odpowiada, jednak cały czas mamy dylemat. Teść ciągle nas namawia na podniesienie (niewielki koszt, a powierzchnia się zwiększa).

Więc prosimy Was Tymkowicze o pomoc :D

Czy ktoś z Was buduje Tymka bez ścianki kolankowej I posiada może jakieś zdjęcia? Będziemy niesamowicie wdzięczni :D

Pozdrawiam Was Ciepło

Sylwia i Andrzej

Witam Nowych tymowiczow

Super ze nasze grono wciaz przybywa, jest duzo zdjeć na wczesniejszych stronach wiec zajzyjcie ja rowniez podnosze scianke kolankowa o pol torej pistaka tz ok 36 cm - 38 cm Jola i jarek juz maja postawionego TYmka my dopiero bedziemy lac strop zycze powodzenia w budowaniu Pozdrowienia Renia i Mirek

Witam Sylwio i Andrzeju w naszym gronie. Co do podniesienia ścianki kolankowej Wasz teść miał rację że to niewielki koszt (my podnieśliśmy o półtora pustaka) zwiększy się metraż (u nas ok 20m2), ale ma swój minus, a mianowicie zwiększy się koszt ogrzewania "coś za coś" i szczerze mówiąc jak juz mamy postawiony Tymek i sciamy wewnętrzne i widzimy jaki jest w srodku to mamy wrażenia że jest duży niż w nam się wydawało w projekcie - czyżby to z powodu z podniesziniem ścianki kolankowej czy nie i teraz zastanawiamy się czy przypadkiem dobrze zrobiliśmy :( . Jeśli możecie i nie chcecie zwiększyć metraż to nie podnieście tej ścianki to będziecie mieli wygląd jak w projekcie Tymek a nie jak w projekcie Tymianek (u nas właśnie teraz wygląda jak Tymianek)

Pozdrawiam :)