Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Olaibartek proszę o maila. Zdjęcia wysłałem, nie jestem pewien, czy bez opisu się obejdzie ...

To jerts około 80 zdjęć :)

[email protected]

Mam w rodzinie elektryka, który będzie się przymierzał do mojej instalacji i mam nadzieję,że trochę mu to przyspieszy myślenie :) w razie czego będę pytać o szczegóły ;) Dziękuję

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli sama robocizna to 4200zł… U mnie pewnie byłoby więcej.

Bardzo wstępnie licząc wyszło mi 55 gniazdek i 25 punktów oświetleniowych.

Poddasze:

pokoje: 5 gniazdek, 2 światła

hol: 3 gniazdka, 1 światło

łazienka: 2 gniazdka, 2 światła

garderoba: 2 gniazdka, 1 światło

Razem na poddaszu wychodzą 22 gniazdka i 10 świateł.

Parter:

salon: 7 gniazdek, 3 światła,

kuchnia: 6 gniazdek, 1 światło,

spiżarnia: 1 gniazdko i 1 światło,

łazienka: 2 gniazdka, 2 światła

pokój: 5 gniazdek, 2 światła,

przedpokój i wiatrołap: 3 gniazdka i 3 światła

garaż: 5 gniazdek i 1 światło,

pomieszczenie gospodarcze: 4 gniazdka i 1 światło,

schody: 1 światło

Razem parter: 33 gniazdka i 15 świateł.

Wiesz co Brunet, trochę minimalistyczne te Twoje wyliczenia. Nie dodałeś jeszcze świateł i gniazd na zewnątrz, nie ma wcale gniazd trójfazowych i myślę, ze na poddaszu przyda się trochę więcej gniazd i świateł. I jeszcze o strychu warto pamiętać.

Nasza cena była za ok. 80 punktów.

Wiesz co Brunet, trochę minimalistyczne te Twoje wyliczenia. Nie dodałeś jeszcze świateł i gniazd na zewnątrz, nie ma wcale gniazd trójfazowych i myślę, ze na poddaszu przyda się trochę więcej gniazd i świateł. I jeszcze o strychu warto pamiętać.

Nasza cena była za ok. 80 punktów.

Tak, na zewnątrz będzie 1 gniazdko (wystarczy?) i oczywiście światło (przy drzwiach wejściowych głównych i do pomieszczenia gospodarczego, na tarasie). Gniazdek trójfazowych będzie 2: jedno w kuchni (za zapas, bo i tak nie będzie wykorzystane na razie), drugie w garażu. Na stryszku 1 gniazdo i 2 światła chyba wystarczy?

Arek, masz 80 gniazdek czy wszystkich punktów? Bo u mnie wszystkich punktów jak na razie szacuję, będzie ok. 90. Mało?

U nas wyszło ok 120 puntów. Dokładnie ile i gdzie trudno w tej chwili powiedzieć, ale mamy policzone pstryczki (bo już zamówione):

Łącznik pojedynczy - 11 szt

Łącznik podwójny - 9 szt

Łącznik schodowy - 24 szt

Łącznik krzyżowy - 2 szt

Przycisk dzownkowy - 1 szt

Łącznik żaluzjowy - 17 szt

Gniazdo podwójne z uziemieniem - 47 szt

Gniazdo pojedyncze hermetyczne z uziemieniem - 3 szt

Gniazda antenowe - 6 szt

Do tego należy doliczyć - prąd na zewnątrz (gniazdo trójfazowe i 2x230V na tarasie) i chyba jeszcze dwa trójfazowe w domu (jakoś tak).

My u siebie nie mamy gniazd telefonicznych, ani komputerowych - i tak korzystamy z łączy beprzewodowych, to na co to komu :). Ale jeżeli ktoś czuje potrzebę posiadania takowych, to też należy je uwzglęnić.

My wiele podokładaliśmy gniazdek, a i tak uważam, że za mało. Okaże się jak zamieszkamy ile będziemy mieć dodatkowych przedłóżaczy.

U nas tynki skończone i okazało się, że zapomnieliśmy, żeby wyprowadzić kable pod kinkiety :)

Co do skrzynki, to mamy usytuowaną w witrołapie na ściance od spiżarni. A kable mamy puszczone po podłodze w takich czarnych rurkach (coś jak rura arota tylko ciensze i problem z wierceniem w ścianach rozwiązany, do podłogi przywierca się zdecydowanie mniej (i tak jest schowane pod posadzką), a i kabelków poszło trochę mniej (u nas robił tato - doświadczony elektryk. Robocizna "0")

Tak, na zewnątrz będzie 1 gniazdko (wystarczy?) i oczywiście światło (przy drzwiach wejściowych głównych i do pomieszczenia gospodarczego, na tarasie). Gniazdek trójfazowych będzie 2: jedno w kuchni (za zapas, bo i tak nie będzie wykorzystane na razie), drugie w garażu. Na stryszku 1 gniazdo i 2 światła chyba wystarczy?

Arek, masz 80 gniazdek czy wszystkich punktów? Bo u mnie wszystkich punktów jak na razie szacuję, będzie ok. 90. Mało?

Ma być w sam raz. Warto na spokojnie zatrzymać się w każdym pomieszczeniu i zaplanować co gdzie będzie stało, warto też się poradzić dobrego kierownika budowy, by nie uciekły punkty do sterowania piecem, bramą, domofonem, podświetlenie blatów w kuchni, zasilanie kominka czy ledy pod wanną :)

Mam pytanie z innej beczki, do tych którzy posiadają kredyt hipoteczny i najlepiej w Euro. Gdzie kupujecie walutę? Wcześniej kupowałem na walutomacie, można kupić walutę bezpośrednio od innych użytkowników, ale pobierają prowizję od transakcji 0,02%. Plus do teg przelew do polbanku (mój bank) 5zł. Obecnie próbuję rozszyfrować stronę cinkciarz.pl. Mają tutaj trochę wyższe kursy ale nie pobierają prowizji? Czy ktoś z Was ma może już jakieś doświadczenia z kupowaniem waluty w internecie? Przerabiał już to i może coś konkretnie polecić?Dzięki

Co do skrzynki, to mamy usytuowaną w witrołapie na ściance od spiżarni. A kable mamy puszczone po podłodze w takich czarnych rurkach (coś jak rura arota tylko ciensze i problem z wierceniem w ścianach rozwiązany, do podłogi przywierca się zdecydowanie mniej (i tak jest schowane pod posadzką), a i kabelków poszło trochę mniej (u nas robił tato - doświadczony elektryk. Robocizna "0")

Grisza, masz dziennik budowy na forum? Chętnie obejrzałbym Twoją instalację.

Mam pytanie z innej beczki, do tych którzy posiadają kredyt hipoteczny i najlepiej w Euro. Gdzie kupujecie walutę? Wcześniej kupowałem na walutomacie, można kupić walutę bezpośrednio od innych użytkowników, ale pobierają prowizję od transakcji 0,02%. Plus do teg przelew do polbanku (mój bank) 5zł. Obecnie próbuję rozszyfrować stronę cinkciarz.pl. Mają tutaj trochę wyższe kursy ale nie pobierają prowizji? Czy ktoś z Was ma może już jakieś doświadczenia z kupowaniem waluty w internecie? Przerabiał już to i może coś konkretnie polecić?Dzięki

Ja osobiście nie kupowałam przez internet (kolega kupywał franki i był zadowolony) ale zapytam co to za strona, ja kupuję raz na dwa miesiące w kantorze zawsze można potargować przy większej ilości. A długo masz kredyt w polbanku i czy wszytsko było ok?

Ja osobiście nie kupowałam przez internet (kolega kupywał franki i był zadowolony) ale zapytam co to za strona, ja kupuję raz na dwa miesiące w kantorze zawsze można potargować przy większej ilości. A długo masz kredyt w polbanku i czy wszytsko było ok?

Kredyt mamy od czerwca i jak narazie nie mamy żadnych problemów, wypłacone 2 transze pierwsza 50tyś druga 100- bez problemu. Kiedy szukałem kredytu, kontaktowałem się z open finance jednak za długo to trwało a kiedy już miałem od nich oferte bodajże z getinbanku i porównałem ją z polbankiem- nie było różnicy a nawet wychodziło to lepiej na korzyść polbanku, jedynym zauważalnym minusem w polbanku jest to że mają bardzo duży spread w stosunku do kursu średniego, min 20gr.

Ooo, fajny temat! Krzysztof, jeśli znajdziesz jakieś informacje, to koniecznie się nimi podziel. Mam zamiar właśnie zacząć spłacać kredyt w euro, w polbanku i też się zastanawiam jak to ugryźć. Gdy czegoś się dowiem dam znać.

Co do kredytu w euro w Polbanku to jak dotąd wpłacam zakupione w kantorze euro na konto walutowe w polbanku a oni sami pobierają sobie należność....też miałam zamiar zbadać temat zakupu waluty w innej formie (portal finansowy itp),ale póki co jakoś czasu zabrakło.....chętnie skorzystam z podpowiedzi osób,które już przetestowały coś takiego :)

Mam do wszystkich pytanie ile wam poszło porotermu 25 P+W na budowę tymka w wersji B lub D (ja mam D), Jeśli ktoś budował z innego materiału to może podzieliłby się powierzchnią ścian bo mi wyszło bez działówek 243 m2 i wydaje mi się trochę za dużo

Buduję wersję C (podniesiona ścianka kolankowa ) i w kosztorysie miałem zapisane 180 mkw co daje 30 palet 25 P+W jednak okazało się, że nie ma doliczonej ścianki i musiałem dokupić 3 palety (21 mkw) zostało mi około 40 cegieł . tak więc u mnie wyszło około 200 mkw , trzeba doliczyć jeszcze np nadproża i wieńce oraz zamknięcie piętra np z cegieł małych pełnych - ja kupiłem 500 sztuk i starczyło na wszystkie podmurówki .

Ja też mam konto walutowe w polbanku i omijam spread , jak na razie wybrałam trzy transze 30, 100 i 100 i budujemy, jutro jada drzwi wejściowe a ja zobaczę je dopiero po pracy (pewnie będzie ciemno) ale obiecuje dam zdjęcie u nas (warmia) zima czeka aż agniesia skończy budować :-)

w centrum za to zima czeka aż u mnie skończą pokrycie dachu :)