arektoja 12.12.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Przy podłogówce w sypialniach nie wystarczą już chyba regulatory tylko przy rozdzielniku ciepła. Warto wydać trochę więcej na automatykę regulacji temperatury. Żeby każda pętla sama pilnowała temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 12.12.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witajcie, chciałbym zakupić jeszcze w grudniu materiały do ocieplenia ścian i poddasza, możecie mi polecić jakiej grubości styropian na elewacje wybrać i jakiej firmy? ewentualnie jak wygląda sprawa wełny? jaka grubość i jaka firma, mam krokwy 17cm i później chciałbym jeszcze dołożyc wełnę w poprzek pomiędzy stelaż na to płytę k-g. Możecie coś podsunąć ewentualnie gdzie szukać materiałów, market? składy budowlane? internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 12.12.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witajcie, chciałbym zakupić jeszcze w grudniu materiały do ocieplenia ścian i poddasza, możecie mi polecić jakiej grubości styropian na elewacje wybrać i jakiej firmy? ewentualnie jak wygląda sprawa wełny? jaka grubość i jaka firma, mam krokwy 17cm i później chciałbym jeszcze dołożyc wełnę w poprzek pomiędzy stelaż na to płytę k-g. Możecie coś podsunąć ewentualnie gdzie szukać materiałów, market? składy budowlane? internet? U nas krokwie 18. między nie 15 cm wełny rockwool. Chyba megarock, albo toprock już nie pamiętam. Zostało 3 cm na wentylacje od strony dachu. A w poprzek jeszcze 10 cm. Na elewacji garfitowy styro o grubości 12 cm. Lambda 0,31 to tak jak 15 cm białego. Cieplutko, aż miło. Teraz odpalam grzejniki i podłogówki tylko na weekend, a ciepło trzyma cały tydzień w domu przy obecnej temperaturze na dworze. Jak kupisz styro teraz to poleży, wysezonuje się zanim go połozysz, a to dobrze. A co do wełny na elewacje są argumenty za - np niepalność, lepsze wytlumienie, lepsza paroprzepuszczalność i przeciw - stosunek cena wełna do styro droższa o 1/3. Ja wybrałbym wełnę, ale niestety koszty mniie ograniczyły pomimo, że kładłem ocieplenie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witajcie, chciałbym zakupić jeszcze w grudniu materiały do ocieplenia ścian i poddasza, możecie mi polecić jakiej grubości styropian na elewacje wybrać i jakiej firmy? ewentualnie jak wygląda sprawa wełny? jaka grubość i jaka firma, mam krokwy 17cm i później chciałbym jeszcze dołożyc wełnę w poprzek pomiędzy stelaż na to płytę k-g. Możecie coś podsunąć ewentualnie gdzie szukać materiałów, market? składy budowlane? internet? Ja planuję dać na elewację zewnętrzną 15cm styropianu (o dobrej lambdzie). Ocieplenie dachu to będzie 15 lub 18cm między krokwie (w zależności czy zrobię dylatację czy nie, krokwie mają 18cm) plus 10-12cm w poprzek. Materiałów szukaj wszędzie, każde źródło jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.12.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Co do źródła, to brunet ma rację. Szukaj wszędzie i pytaj każdego. Naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 12.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Super! Dzięki za zdjęcia. Ja też mam lustrzane odbicie... Jak macie połączone kable w puszkach? Potrzebowałbym dokładnej fotki... Foteczka za wiele nie pokaże. Kable są przeciśnięte do puszki. Zostawione jest z zapasem jakieś 15-20 cm kabla bez powłoki zewnętrznej, zawinięte i wciśnięte do puszki. Podłączane będą jak będziemy montować pstryczki elektryczki. Na obecną chwilę nie mamy prądu, więc tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 12.12.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Ja mam 15 cm wełny rockwool między krokwie i 10 w stelaż a na elewacje 15 cm styropianu tego w kropki frezowanego, a najlepsze ceny dostałam w małej miejscowej hurtowni z targowaniem się bo to zawsze o rabat trzeba tylko zapytać. Powodzenia w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 13.12.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Foteczka za wiele nie pokaże. Kable są przeciśnięte do puszki. Zostawione jest z zapasem jakieś 15-20 cm kabla bez powłoki zewnętrznej, zawinięte i wciśnięte do puszki. Podłączane będą jak będziemy montować pstryczki elektryczki. Na obecną chwilę nie mamy prądu, więc tak można No właśnie dokładnie ta kwestia mnie interesuje. Jak będą łączone te kable w puszce gdy dojdzie osprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 13.12.2011 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 No właśnie dokładnie ta kwestia mnie interesuje. Jak będą łączone te kable w puszce gdy dojdzie osprzęt? We wtorek Ci powiem, bo będę miał montaż gniazdek i tych wszystkich pstryczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.12.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 We wtorek Ci powiem, bo będę miał montaż gniazdek i tych wszystkich pstryczków Dzięki. Zrób fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 15.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ja trochę z innej beczki, znowu do bardziej doświadczonych... Kierownik budowy i ekipa budowlana, których wybraliśmy, powiedzieli żebyśmy ściągnęli sobie z internetu jakiś wzór umowy i oni podpiszą. W necie wzorów jest od groma, ale większość do "przeróbki", czy macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę? Jaki zapis bezwzględnie powinien się w niej znaleźć? A może będzie ktoś tak dobry i podeśle skan swojej na priv? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 15.12.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Najlepsza umowa, to płatność po etapie budowy, który jest skończony, ewentualnie poprawiony i bez zastrzeżeń odebrany przez inwestora i kierownika budowy.Żadnych zaliczek, żadnych częściowych zapłat. Jeśli pieniądze są już zapłacone nie masz żadnych argumentów, żeby zmusić ekipę do poprawek.A chłopaki podpiszą wszystko, bo im zależy na pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.12.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ja trochę z innej beczki, znowu do bardziej doświadczonych... Kierownik budowy i ekipa budowlana, których wybraliśmy, (...) Kierownik i ekipa znają się nawzajem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 15.12.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Kierownik i ekipa znają się nawzajem?[/quot Nie, nie znają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Nie, nie znają się To bardzo dobrze. Kierownik ma stać po stronie inwestora a nie ekipy. Ludzie jednak czasami biorę ekipę wraz z kierownikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 15.12.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No ja tez uważam, że kierownik budowy powinien być oddzielny od ekipy, a wzór umowy (tylko mam akurat na koleżankę na inny domek) podeśle Ci na priv. Ja tam ze swoją ekipą mam dobrze czasem jakieś małe nieporozumienie ale jeśli chodzi o kasę to brali po robocie, raz wyjątkowo zapłaciłam im z góry ale nie żałuję, teraz kończą mi malowanie, a i wstawiłam mebelki do kuchni ale dopiero jak poinstalują sprzęty to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 17.12.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Czy ktoś z Was łączył panele z gresem listwą korkową? Jak to wygląda i jak to zrobć? Proszę o fotki i opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojot116 17.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam serdecznie, zaczeliśmy budować tymka D w czerwcu w okolicach Wrocławia forum podczytujemy od pewnego czasu, jest to kopalnia wiedzy i doświadczeń. jak coś zrobie źle to tylko przez niewiedzę, proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 18.12.2011 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Czy ktoś z Was kupował okna w oknoplascie Kraków?? dostałem wycenę i za cały komplet okiem 6-komorowych chcą 16500. Nie wiem czy to dużo czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 18.12.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam, Czy ktoś mógłby mi podać m2 tynków zewnętrznych plus m2 podłogi na dole oraz piętrze ( tymek c) chciałbym sobie porównać z moimi obliczeniami. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts