Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Hej!!!

Chciałam pochwalić się naszym Tymusiem. Mamy już kominek ale w sylwestra będziemy pierwszy raz w nim palić i już nie mogę doczekać się efektu. Poza tym ekipa wykańcza nam poddasze.

http://images46.fotosik.pl/1240/6bb3287b34144947med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1283/38899a809efdaa8cmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1229/d0ca3bc638ce9bcemed.jpg

http://images37.fotosik.pl/1245/6f45b61d0417f143med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1095/d57ef90eb33ac5e6med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1284/2b8fdcc0dadb53cfmed.jpg

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!!!

Chciałam pochwalić się naszym Tymusiem. Mamy już kominek ale w sylwestra będziemy pierwszy raz w nim palić i już nie mogę doczekać się efektu. Poza tym ekipa wykańcza nam poddasze.

Tymuś piękny i kominek bardzo mi się podoba. Piękna, prosta ramka. No to jesteście na finiszu :L)

Ja w bloku miałam 38,98 ale widok z okna mialam równie piękny jak teraz chociaż na całkiem inną stronę świata, jutro zaczynam gotowanie na parapetówkę =sylwestra kameralnie 26 osób mam nadzieje że salon to jakoś wytrzyma, to już dzisiaj życzę wszystkim Tymkowiczom samych miłych i dobrych chwil w nadchodzącym 2012 roku oby nie był gorszy od starego BUZIAKI

Witam Wszystkich.

Widzę że sporo ludzi "ma" lub "będzie miało" swojego Tymka. Ja także mocno zastanawiam się nad tym projektem - wiem dokładnie jak wygląda bo znajomy wybudował właśnie Tymka.

Mam natomiast nieco inny - dla mnie b.ważny - dylemat. Otóż posiadam działkę z wjazdem od południa i jestem ciekaw jak taka działka w połączeniu z Tymkiem sprawdza się w praktyce. Czy może ktoś z Was ma takie połączenie: działka z wjazdem od Pd + projekt Tymek.

Będę bardzo wdzięczny za posty - nie chciałbym skreślać tymka bo spełnia moje wszelkie oczekiwania co do optymalnego projektu swojego domu.

Boję się natomiast o doświetlenie salonu (który wypada od północy).

Poniżej zamieszczam link do "domowego" schematu działki i jej układu oraz mój pomysł na zmiany w samym tymku - robię to pierwszy raz, także jak coś nie działa - z góry przepraszam !

http://foto2.m.onet.pl/_m/cfc29c52be23949e68103545eba59166,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/e1bef287dd2f15f54b0a9e0a33b5e3ae,21,19,0.jpg

Pozdrawiam i przy okazji życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku !!!

Mam do Was pytanie bo właśnie zamawiam okna czy podnosiliście okno tarasowe w salonie do wysokości 2,3m tak żeby wszystkie nadproża były na równej wysokosci??

My nie podnieśliśmy okna tarasowego, bo ... na to nie wpadliśmy, tylko zrobiliśmy zgodnie z projektem. Teraz bardzo tego żałuję, bo mam problem jak umiejscowić karnisz. Do sufitu? Do ściany będzie wyglądać dziwnie bo okno zwykłe jest ładnych parę cm wyżej niż okno tarasowe a są na tej samej ścianie oddalone o niecałe pół metra od siebie.

Dlatego nie wahajcie się ani sekundy - róbcie nadproża w jednej linii, to ułatwi życie i dobrze wpłynie na walory wzrokowe.

Witam wszystkich. Bardzo się cieszę, że tak dużo ludzi buduje TYMKA, ponieważ my z mężem również skłaniamy sie ku temu projektowi. Jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu, ale od czegoś trzeba zacząć. Mam tylko jedno pytanie, "Czy ktoś wybudował lub buduje tymka w zachodniopomorskim, a tak dokładnie to okolice Szczecina lub Stargardu? Bardzo chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Witamy wszystkich serdecznie.

Właśnie wczoraj z żoną zakupiliśmy projekt Tymka wersja A w lustrzanym odbiciu.

Zamówiliśmy geodetę do sporządzania mapki dla celów projektowych i odnalezienia dwóch słupków.

Z resztą działamy po Nowym Roku. Życzymy wszystkim Udanej Zabawy Sylwestrowej i Dużo Szczęścia w nadchodzącym Nowym 2012 Roku.

Paweł i Sylwia.

Witam Wszystkich.

Widzę że sporo ludzi "ma" lub "będzie miało" swojego Tymka. Ja także mocno zastanawiam się nad tym projektem - wiem dokładnie jak wygląda bo znajomy wybudował właśnie Tymka.

Mam natomiast nieco inny - dla mnie b.ważny - dylemat. Otóż posiadam działkę z wjazdem od południa i jestem ciekaw jak taka działka w połączeniu z Tymkiem sprawdza się w praktyce. Czy może ktoś z Was ma takie połączenie: działka z wjazdem od Pd + projekt Tymek.

Będę bardzo wdzięczny za posty - nie chciałbym skreślać tymka bo spełnia moje wszelkie oczekiwania co do optymalnego projektu swojego domu.

Poniżej zamieszczam link do "domowego" schematu działki i jej układu oraz mój pomysł na zmiany w samym tymku - robię to pierwszy raz, także jak coś nie działa - z góry przepraszam !

Witam "przyszłego Tymkowicza"!!

U nas tak dokładnie jest. Wjazd i wejście od południa, salon na północ. Właśnie dziś byliśmy na budowie, pogoda nieco "szarawa", zanosiło się na śnieg, słońca prawie w ogóle---- >> SALON---->>> "oświetlenie salonu- bez zastrzeżeń, a do tego my tylko mamy jedno okno przy jadalni i podwójne drzwi tarasowe, brak dodatkowego okna obok drzwi balkonowych. Więc szczerze- nie masz się co obawiać, jak chodzi o oświetlenie salonu, jest całkiem OK!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam, życzę samych sukcesów budowlanych w 2012!!!

Witam Wszystkich.

Mam natomiast nieco inny - dla mnie b.ważny - dylemat. Otóż posiadam działkę z wjazdem od południa(...)

Będę nieobiektywny pisząc te słowa, ale ja generalnie jestem zachwycony tym projektem, szczególnie od momentu gdy powstał SSO. Co prawda przed wyborem projektu byłem w innym Tymku i go dokładnie obejrzałem, ale jednak swój własny dom inaczej się odbiera. Tak więc mocno zachęcam do wyboru tego projektu. Tani w budowie, ładny (choć to kwestia gustu) i funkcjonalny.

Twój salon będzie nie od północy, ale od północnego zachodu. To wiele zmienia. Aby lepiej doświetlić salon, pomyśl nad powiększeniem okna na ścianie bocznej salonu (albo dołożenie kolejnego okna lub wręcz zrobienie wyjścia na taras tamże - jak tak mam).

Witam "przyszłego Tymkowicza"!!

U nas tak dokładnie jest. Wjazd i wejście od południa, salon na północ. Właśnie dziś byliśmy na budowie, pogoda nieco "szarawa", zanosiło się na śnieg, słońca prawie w ogóle---- >> SALON---->>> "oświetlenie salonu- bez zastrzeżeń, a do tego my tylko mamy jedno okno przy jadalni i podwójne drzwi tarasowe, brak dodatkowego okna obok drzwi balkonowych. Więc szczerze- nie masz się co obawiać, jak chodzi o oświetlenie salonu, jest całkiem OK!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam, życzę samych sukcesów budowlanych w 2012!!!

Witam.

Dziękuję za odpowiedź - jestem trochę spokojniejszy. Cały czas myślę o "tym tarasie północnym" a raczej samym doświetleniu salonu. Ja też myślałem o zlikwidowniu okna przy drzwiach tarasowych. za to zastanawiałem się nad poszerzeniem samych drzwi - więcej światła.

Szkoda że jesteście tak daleko, chętnie przekonałbym się naocznie jak wygląda wnętrze tynka w takim układzie działki.

jeszcze raz dziękuję i życzę sukceców budowlanych :)

Witam

Ja również będę mieć taras o północy i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony ponieważ obecnie z mieszkam w starym domu w którym "salon" jest usutuowanny od południa i w lecie nie da się tam wytrzymać nie mówiąc już o tym że nie lubię oglądać telewizji przy słońcu.

Jeśli chodzi o temat okien to mimo iż nie mam jeszcze SSO to zamówiliśmy już okna z żoną i jeśli chodzi o dół to poza dodaniem dwóch pionowych małych okienek od frontu usuneliśmy okna w salonie od północy (koło drzwi) i zwiększyliścmy drzwi tarasowe na dwukwaterowe 230x230 :)

Witam Wszystkich.

Witamy kolejnego tymowicza.... tymbardziej tego z garażem dwustanowiskowym :)

u mnie położenie jest zupełnie odwrotnie tam gdzie Ty masz północ ja mam południe :)

Witam wszystkich miłośników Tymka.

Zacznę od podziękowań za to forum, gdyż dzięki niemu zdecydowaliśmy się z żoną na ten projekt.

Działka od 2 tygodni już jest, czas rozpocząć załatwianie spraw papierkowych.

Nadmienię, że będziemy budować w szkielecie. Długo zastanawialiśmy się między murowanym a szkieletem i wygrał szkielet. Chyba jesteśmy pierwsi, na tym forum, budujący w szkielecie.

Witam

Ja również będę mieć taras o północy i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony ponieważ obecnie z mieszkam w starym domu w którym "salon" jest usutuowanny od południa i w lecie nie da się tam wytrzymać nie mówiąc już o tym że nie lubię oglądać telewizji przy słońcu.

Jeśli chodzi o temat okien to mimo iż nie mam jeszcze SSO to zamówiliśmy już okna z żoną i jeśli chodzi o dół to poza dodaniem dwóch pionowych małych okienek od frontu usuneliśmy okna w salonie od północy (koło drzwi) i zwiększyliścmy drzwi tarasowe na dwukwaterowe 230x230 :)

Witam.

fajnie że jeszcze ktoś będzie miał taki sam układ działki - dla mnie zacieniony taras to jest to - nie lubię gorąca - tylko żeby w salonie nie było z kolei za ciemno. Także chcę zrezygnować z okna obok drzwi tarasowych - i także chciałbym powiększyć same drzwi. Ta szerokość 230mm to chyba przesuwka, czy może na ruchomym słupku ???

Mam jeszcze prośbę do Tymkowiczów - czy ma ktoś jakieś zdjęcia wnętrza Tymka z wykuszem zamiast okna "przy kuchni" ??? Nie wiem ile szerokości ma taki wykusz od wewn., a żonie się strasznie podoba. Pozatym przy wykuszu, nie jestem pewiem czy zmieści się wypoczynek na tej samej ścianie ?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

pozdrawiam

Witam.

fajnie że jeszcze ktoś będzie miał taki sam układ działki - dla mnie zacieniony taras to jest to - nie lubię gorąca - tylko żeby w salonie nie było z kolei za ciemno. Także chcę zrezygnować z okna obok drzwi tarasowych - i także chciałbym powiększyć same drzwi. Ta szerokość 230mm to chyba przesuwka, czy może na ruchomym słupku ???

Mam jeszcze prośbę do Tymkowiczów - czy ma ktoś jakieś zdjęcia wnętrza Tymka z wykuszem zamiast okna "przy kuchni" ??? Nie wiem ile szerokości ma taki wykusz od wewn., a żonie się strasznie podoba. Pozatym przy wykuszu, nie jestem pewiem czy zmieści się wypoczynek na tej samej ścianie ?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

pozdrawiam

Potwierdzam 230 to drzwi przesuwne :)

Witam.

Dziękuję za odpowiedź - jestem trochę spokojniejszy. Cały czas myślę o "tym tarasie północnym" a raczej samym doświetleniu salonu. Ja też myślałem o zlikwidowniu okna przy drzwiach tarasowych. za to zastanawiałem się nad poszerzeniem samych drzwi - więcej światła.

Szkoda że jesteście tak daleko, chętnie przekonałbym się naocznie jak wygląda wnętrze tynka w takim układzie działki.

jeszcze raz dziękuję i życzę sukceców budowlanych :)

Ja bym się jednak zastanowił z wyborem projektu, jednak oprócz światła ważne jest ciepło które daje nam słońce, no i lość światła i jakość to rzecz względna lepiej jednak jak zaglądają promienie słońca do pokoju, niż zmierzch. Obejrzyj projekt Oliwka Południowa - ( z tej pracowni z której pochodzi projekt Iskierka), uważam, że jest wart rozważenia przy takim usytuowaniu,