atsyrut 08.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Strumyczek dziekuje za zdjęcie myśle ze będzie oki. mgr_aggusia jak ja wam zazdroszcze juz na swoim i nie wazne ze tylko na dole z czasem zrobicie reszte, a my dopiero mamy stan zerowy a gdzie reszta :sad: ale coz trzeba czekac nie poddawaj się ja też dopiero z ziemi wylazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgee 09.01.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym ponowić swoją prośbę - czy ma ktoś zdjęcia wnętrza Tymka (salon/jadalnia) z wykuszem zamiast okna zaraz za kuchnią ??? Zastanawiam się ile ściany (w mb) mi zostanie na wypoczynek/kanapę. Domyślam się że posiadacze wykuszu zaczynali go od podciągu przy kuchni, a może wcześniej. Wówczas nie wypadnie on dokładnie po środku ściany budynku ??? z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 09.01.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 powiem tak - badań gruntu nie robiłem pod kątem poziomu wód. Robiłem badania pod kątem archeologicznym i musiałem wykopać dół około 2 metrów głębokości... wszędzie suchutko było... z resztą nawet po obfitych opadach deszczu wszystko szybko wsiąka i nigdzie woda nie zatrzymije się.... Najważniejsza jest izolacja pozioma. Kup dobrą, grubą folię lub papę i daj minimum 2 warstwy (na ławie i na ścianie fundamentowej), oczywiście jeśli jesteś na takim etapie, że jeszcze się da. Ja dałem 3 warstwy izolacji poziomej. Izolacja pionowa to dysperbit malowany 2 razy na ściany fundamentowe od wewnątrz i od zewnątrz. Od zewnątrz ściany izolacja termiczna w postaci wodoszczelnego styropianu o grubości 12cm. Na to folia kubełkowa (kubełkami do środka). Chudziak jest teraz suchy jak pieprz, mimo, iż woda stoi na działce wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam-1977 09.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym ponowić swoją prośbę - czy ma ktoś zdjęcia wnętrza Tymka (salon/jadalnia) z wykuszem zamiast okna zaraz za kuchnią ??? Zastanawiam się ile ściany (w mb) mi zostanie na wypoczynek/kanapę. Domyślam się że posiadacze wykuszu zaczynali go od podciągu przy kuchni, a może wcześniej. Wówczas nie wypadnie on dokładnie po środku ściany budynku ??? z góry dziękuję za informacje. My również będziemy mieć wykusz (na razie projekt po adaptacji i złożony wniosek o pozwolenie na budowę) i też z chęcią bym takie zdjęcia zobaczył. U nas wykusz zacznie się w miejscu gdzie jest podciąg przy kuchni i będzie miał wymiar wew. 2,9 m. W ten sposób wykusz na parterze będzie jednocześnie balkonem na piętrze. U nas dodatkowo doprojektowaliśmy dwa okienka przy drzwiach balkonowych na piętrze, więc rozmiar balkonu musi to uwzględniać. Wg moich skromnych wyliczeń nie ma sposobu aby wykusz o takim rozmiarze wypadał na środku ściany budynku (przy założeniu, że nie zmniejszamy kuchni i zaczynamy dopiero od miejsca, gdzie jest podciąg/słup). Z dwojga "złego": zmniejszenie kuchni lub wykusz umieszczony nie na środku wybraliśmy to drugie. Różnica będzie jakieś 50 - 70 cm, da się przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgee 09.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 My również będziemy mieć wykusz (na razie projekt po adaptacji i złożony wniosek o pozwolenie na budowę) i też z chęcią bym takie zdjęcia zobaczył. U nas wykusz zacznie się w miejscu gdzie jest podciąg przy kuchni i będzie miał wymiar wew. 2,9 m. W ten sposób wykusz na parterze będzie jednocześnie balkonem na piętrze. U nas dodatkowo doprojektowaliśmy dwa okienka przy drzwiach balkonowych na piętrze, więc rozmiar balkonu musi to uwzględniać. Wg moich skromnych wyliczeń nie ma sposobu aby wykusz o takim rozmiarze wypadał na środku ściany budynku (przy założeniu, że nie zmniejszamy kuchni i zaczynamy dopiero od miejsca, gdzie jest podciąg/słup). Z dwojga "złego": zmniejszenie kuchni lub wykusz umieszczony nie na środku wybraliśmy to drugie. Różnica będzie jakieś 50 - 70 cm, da się przeżyć. To że wykusz nie będzie pośrodku nie jest rzeczywiście problemem. Zgadzam się z Tobą że lepiej go przesunąć niż zabierać kuchnię, zwłaszcza że to praktycznie jedyna ściana gdzie można powiesić szafki. W sieci widziałem kilka zdjęć Tymka z wykuszem ale wszystkie z zewnątrz. Może znajdzie się jakaś dobra dusza i zamieści zdjęcia z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DELUS1 10.01.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 witam my mamy wykusz na srodku i mamy przez to troszke mniesza kuchnie , ale jak narazie mi to nie przeszkadza zobaczymy jak juz beda meble http://images46.fotosik.pl/1260/8f73376c884fbe28m.jpg http://images49.fotosik.pl/1256/1c2b3b244e8a53a3m.jpg http://images49.fotosik.pl/1256/1ab9147696d46bcbm.jpg http://images46.fotosik.pl/1260/702011935a85b5bam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mdzik 11.01.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Zima rzeczywiście łaskawa w tym roku. My już mamy zamkniętą piwnicę i dziś przyjechał ytong. Podobno to najmilszy okres budowy, bo szybko widać postępy prac. Mam nadzieje, że budowlańcy się spiszą. Życzę dobrej pogody wszystkim budującym i wykańczającym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 11.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 tralala muszę podzielić się z Wami dobrą wiadomością... wczoraj wreszcie otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. Po miesiącach grzebania się w papierach, nerwów i bezsilności nad ciągnącymi się w nieskończoność terminami urzędniczymi, nagle okazało się, że na pozwolenie na budowę w powiecie poznańskim czeka się tylko 3 tygodnie! To było gigantyczne zaskoczenie... a na dodatek w tych 3 tygodniach były Świeta i Sylwester! Jeszcze tylko kilka formalności i... oby zima nie przyszła w lutym hihi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 11.01.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 U nas już jak w domu Już zawsze będzie coś do zrobienia, ale najważniejsze, że mieszkamy! Poddasze: http://images35.fotosik.pl/1107/baa3976c50de8e86med.jpg Parter: http://images49.fotosik.pl/1247/36d4f18c8c0c0e3bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 11.01.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Najważniejsza jest izolacja pozioma. Kup dobrą, grubą folię lub papę i daj minimum 2 warstwy (na ławie i na ścianie fundamentowej), oczywiście jeśli jesteś na takim etapie, że jeszcze się da. Ja dałem 3 warstwy izolacji poziomej. Izolacja pionowa to dysperbit malowany 2 razy na ściany fundamentowe od wewnątrz i od zewnątrz. Od zewnątrz ściany izolacja termiczna w postaci wodoszczelnego styropianu o grubości 12cm. Na to folia kubełkowa (kubełkami do środka). Chudziak jest teraz suchy jak pieprz, mimo, iż woda stoi na działce wokół domu. na styropian nie dawałeś kleju i siatki? od razu folia kubełkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 na styropian nie dawałeś kleju i siatki? od razu folia kubełkowa? Nie dawałem kleju i siatki. Jest sens? Przecież to i tak przysypane ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 11.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Arek zdjęcie poddasza cosik nie wyszło, ale masz rację najważniejsze że już mieszkamy, ja dzisiaj zakupiłam panele do Marysi pokoju no i chłopaki kończą łazienkę na górze, ale nic mnie już nie denerwuje jak sobie rano patrzę przez okno w kuchni (w mieszkaniu miałam ciemną kuchnię) to cały świat mogę przewrócić Zima czeka aż pobudujemy wszyscy nasze Tymeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 12.01.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Arek super Wam to wyszło !!!!! Ładne aranzacje i kolory. Bardzo mi sie podobają jasne schody w zestawieniu z tymi drzwiami. Efekt docelowy osiągnięty. Jak z katalogu. No i super, że juz mieszkacie. Fajnie nieprawdaż? Jak wrażenia po pierwszych nocach w Tymku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.01.2012 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Dziękuję Bertolo! Śpi nam się wspaniale, mieszka również. Na Sylwestra było u nas na noc około 15 osób i nie było tłumu. W końcu możemy normalnie przyjmować gości nie martwiąc się o miejsce do spania. Dzieci mają w końcu własne, piękne pokoje no i mają gdzie biegać. W salonie gramy w ringo i badmintona, schody to ślizgawka. Ogólnie czad Kolory, to zasługa żony, ufam jej w 100%. Niesamowite jest to, że pokazuje mi w sklepie lub katalogu poszczególne składniki i ... nic, bez rewelacji a przytulnie i pięknie wygląda to dopiero na miejscu. W sumie dobrze, że nie sprzedałem tej budowy po kilku pierwszych i kilu kolejnych niepowodzeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DELUS1 12.01.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 arektoja witam macie pieknego tymka mam pytanko o drzwi wewnetrzne czy one są drewniane ?? i ile wszytsko razem kosztowało ?? jak mozna wiedziec oczywoscie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.01.2012 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Przekopiuję dane z dziennka budowy:"Drzwi DRE Scala dąb bielony ryfla - cena za komplet (klamka, ościeżnica, skrzydło) ok. 800 zł/szt.SUMA za drzwi to 10.636,92 zlmontaż 14 skrzydeł po 140 zł to ok. 2070 zł "Drzwi są ciężkie, dlatego mają trzy zawiasy i są z pełnej płyty. Monter mówi, że rama jest drewniana, ale nie ciąłem, więc głowy nie daję. Za to okleina jest piękna. Ma bardzo fajną fakturę i podobno jest trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mdzik 12.01.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witajcie! Mam pytanko - jakie schody wybraliście - lane czy podwieszane? i jeśli możecie, napiszcie, co Was do tego wyboru skłoniło. Spotkałam się z różnymi opiniami na temat jednych i drugich, a chciałabym poznać również zdanie budujących Tymka. Z góry dziękuję! Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.01.2012 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Nasz wybór to lane z dwóch powodów: schody były od razu po wylaniu stropu i wszystko można po nich wnosić, drugi powód to zamknięty schowek pod schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 12.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Nasz wybór to lane z dwóch powodów: schody były od razu po wylaniu stropu i wszystko można po nich wnosić, drugi powód to zamknięty schowek pod schodami. Popieram, u nas tak samo. Z resztą jak się ma małe dzieci, to myślę że lane schody są lepsze, z innych mogły by spaść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 12.01.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 tralala muszę podzielić się z Wami dobrą wiadomością... wczoraj wreszcie otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. Po miesiącach grzebania się w papierach, nerwów i bezsilności nad ciągnącymi się w nieskończoność terminami urzędniczymi, nagle okazało się, że na pozwolenie na budowę w powiecie poznańskim czeka się tylko 3 tygodnie! To było gigantyczne zaskoczenie... a na dodatek w tych 3 tygodniach były Świeta i Sylwester! Jeszcze tylko kilka formalności i... oby zima nie przyszła w lutym hihi... no i do przodu formalnosci przeszły teraz poszczególne etapy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts