brunet wieczorową 16.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 I znów pytanie do doświadczonych Tymowiczów związane z wyprowadzeniem kanalizacji: Murarz powiedział żebym powoli zwoził piasek na podsypkę i zagęścił go. Potem mam wziąć hydraulika, żeby wyprowadził kanalizację i od razu wodę do budynku. Dzwoniłem do hydraulików, którzy z kolei twierdzą, że najpierw kładzie się rury a potem dopiero sypie piach i zagęszcza... Możecie się wypowiedziec jak to było u Was? Zdecydowanie najpierw zagęścić a potem wstawić rury od kanalizacji. Nie wyobrażam sobie tłuc zagęszczarką gdy rury są w ziemi. Woda od rury musi iść głęboko, pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jak sądzicie czy 36 tys zł to duzo za postawienie domu z dachem??okolice Inowrocławia.23 tys ściany strop i kominy. Ok 13 tyś dach. Zależy jaki dach. Jeśli pełne deskowanie i dachówka, to cena ujdzie, ale to nie jest tanio, raczej średnio, szczególnie, że masz już fundamenty (stan zero?). U mnie fundamenty (stan zero) kosztował 8kzł, reszta łącznie z więźbą 22kzł, zaś położenie blachodachówki (bez deskowania) 6200zł. Czyli taka robocizna jak u Ciebie wychodzi jakieś 28kzł. Aczkolwiek moja ekipa nie rewelacyjna. Dom zbudowany na tróję z plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Nie wiem jak dodawać zdjecia mam zdj na fotosik. czyli widze ze te 36 tys to tak normalnie.choc myslałem ze wezmą troche mniej bo są fundamenty To proste, skopiuj adres obrazka (koniecznie z rozszerzeniem graficznym, przeważnie .jpg) i umieść w tagach %5B/img%5D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 16.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jak sądzicie czy 36 tys zł to duzo za postawienie domu z dachem??okolice Inowrocławia.23 tys ściany strop i kominy. Ok 13 tyś dach. Według mnie dużo, jeśli to cena bez pokrycia dachu.Zwłaszcza ,że masz już fundament. W październiku zapłaciłam za całość prac 37 tys. W tym przygotowanie terenu, duży fundament 9 bloczków, schody wewn. i zewn., dwa tarasy, kominy, ściany działowe, kompletny dach pokryty dachówką ceramiczną. Ekipa solidna i zorganizowana, wszystkim się sami zajmowali i nie zawracali niepotrzebnie gitary. Na koniec ładnie posprzątali, elegancko pozamiatali chudziak a wszelkie śmieci typu folie i papiery,plastikowe opaski itp pozbierane zabrali ze sobą Całość prac SSO zajęła im równo miesiąc. Odwiedziło nas już kilku malkontentów, którzy lubią pomarudzić i poszukać dziury w całym i zgodnie stwierdzili z przykrością,że nie doszukali się żadnych uchybień i przyczepić się nie ma do czego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 16.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 centralne ogrzewanie:):):) http://inlinethumb37.webshots.com/5924/2703404710107231419S600x600Q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.01.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 centralne ogrzewanie:):):) http://inlinethumb37.webshots.com/5924/2703404710107231419S600x600Q85.jpg Krzysztof - toż to luksus... stół z palet postawić koło takiego pieca i mozn a"obradowac" ale tak na poważnie - to chętnie bym podjechał i obejrzał Waszego Tymka.... ostatnio jak byłem to był strop wylewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.01.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Zdecydowanie najpierw zagęścić a potem wstawić rury od kanalizacji. Nie wyobrażam sobie tłuc zagęszczarką gdy rury są w ziemi. Woda od rury musi iść głęboko, pod ławą. No dobra to teraz łopatologicznie poproszę. Na zagęszczony piach układane są rury? czy hydraulik kopie sobie w tym zagęszczonym piachu żeby je ułożyć? Fakt - jeżdżenie zagęszczarką po piachu w której są rury trochę kłóci się z logiką... Bałbym się, że porusze któreś łączenie i z kanalizaji będzie wylewała się woda wprost do fundamentu. I wtedy zamiast porządnie zagęszczać i nie oszczędzać sprzetu - będe się zastanawiał czy przypadkiem nie uszkodzę jakiegoś łączenia.... Ponownie zadzwoniłem do kolejnego hydraulika ( to już trzeci) i też powiedział że on kładzie kanalizę - zanim jest zagęszczony piach.... Co prawda robił już jak była pospółka zagęszczona - ale musiał ją wybierać żeby połozyć rury.... A jak to u Innych Tymowiczów wyglądało? Mogę prosić o Wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 17.01.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 U mnie rury do wody i rozprowadzenie kanalizacji w zagęszczonej pospółce robili chłopaki budowlańcy i wyszło be z problemu (czytaj używam i przy dzisiejszym mrozie nic nie zamarza ani nie stoi w kibelku) Olai Bartek chyba mieliśmy tę samą ekipę, a mieszkacie już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 17.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 U mnie również kanalizacja była rozprowadzana po zagęszczeniu i tak też wg mnie jest korzystniej. Ale u mnie robiła to firma budowlana pod moim nadzorem. Jeżeli chodzi o hydraulików to wydaje mi się że tu chodzi o ich lenistwo bo dla nich mniej kopania a poza tym odpadają ewentualne pretensje inwestora że "upadło tam gdzie było kopane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 17.01.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 U mnie rury do wody i rozprowadzenie kanalizacji w zagęszczonej pospółce robili chłopaki budowlańcy i wyszło be z problemu (czytaj używam i przy dzisiejszym mrozie nic nie zamarza ani nie stoi w kibelku) Olai Bartek chyba mieliśmy tę samą ekipę, a mieszkacie już? Może ta sama ekipa, chociaż nic nie wspominali o forumowiczach....a może wiedzieli,że się udzielamy i dlatego tak się starali :) Jeszcze nie mieszkamy, suszymy mury metodą naturalną Po powrocie z ferii zimowych wstawiamy okna, które na nas czekają grzecznie. Później szybka elektryka, alarmy,podłogówka, tynki, wylewki...wstawiamy meble i mieszkamy A tak serio mówiąc to sprawne i szybko działające ekipy na powyższe umówione na luty i myślę, że wprowadzimy się niedługo. A tymczasem z zazdrością oglądamy Wasze zdjęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No dobra to teraz łopatologicznie poproszę. Na zagęszczony piach układane są rury? czy hydraulik kopie sobie w tym zagęszczonym piachu żeby je ułożyć? Hydraulik kopie w zagęszczonym piachu. To żaden problem. Fakt - jeżdżenie zagęszczarką po piachu w której są rury trochę kłóci się z logiką... Bałbym się, że porusze któreś łączenie i z kanalizaji będzie wylewała się woda wprost do fundamentu. I wtedy zamiast porządnie zagęszczać i nie oszczędzać sprzetu - będe się zastanawiał czy przypadkiem nie uszkodzę jakiegoś łączenia.... Ponownie zadzwoniłem do kolejnego hydraulika ( to już trzeci) i też powiedział że on kładzie kanalizę - zanim jest zagęszczony piach.... Co prawda robił już jak była pospółka zagęszczona - ale musiał ją wybierać żeby połozyć rury.... A jak to u Innych Tymowiczów wyglądało? Mogę prosić o Wasze opinie? Nie podobają mi się Twoi hydraulicy... Chcą zrobić i się nie narobić, tak przypuszczam. Może zadzwoń do kolejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 17.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mam nadzieje ze sie dogadałem z ekipa.firma sprawdzona widziałem ich postawione domy. ale cena mnie troche martwi ze duża, umówiłem sie z nimi na sporzadzenie umowy mam nadzieje ze troche zejdzie z ceny.fundamenty juz stoją. w sumie rury mógł bym sam zrobic i wylac beton i stan zero gotowy.ale sie zastanawiam.zawsze to pare groszy w kieszeni ale nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.01.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Hydraulik kopie w zagęszczonym piachu. To żaden problem. Nie podobają mi się Twoi hydraulicy... Chcą zrobić i się nie narobić, tak przypuszczam. Może zadzwoń do kolejnych? tak zrobię - po prostu trzy ekipy obdzwoniłem i żadnemu nie chce sie kopać lenie patentowane... Albo po prostu zasypię - zagęszczę i wtedy wezmę ekipę hydraulików. Będa przed faktem postawieni - to nie będzie wyboru... a jak dla mnie to moga narzekac - byleby dobrze to zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mdzik 18.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witajcie! Wczoraj zamówiliśmy dachówkę. Jest to dachówka ceramiczna firmy Nelskamp F10u brąz angobowany. Macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Może ktoś ma jakieś fotki? Fajnie by było zobaczyć ten kształt lub kolor na dachu tymka, zanim pojawi się na naszym Zdecydowaliśmy się na lane schody, rzeczywiście to lepsze rozwiązanie, mimo, że trochę droższe... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Mam nadzieje ze sie dogadałem z ekipa.firma sprawdzona widziałem ich postawione domy. ale cena mnie troche martwi ze duża, umówiłem sie z nimi na sporzadzenie umowy mam nadzieje ze troche zejdzie z ceny.fundamenty juz stoją. w sumie rury mógł bym sam zrobic i wylac beton i stan zero gotowy.ale sie zastanawiam.zawsze to pare groszy w kieszeni ale nie wiem czy warto. Mati i Kasia... Miałem ten sam problem - rozmawiałem, z trzema ekipami i wyceny miałem SSO od 28 do 40 tysięcy złotych. EKIPA A - Ten najdroższy nie pokazał mi żadnych swoich budów - i miał wolne terminy "od ręki" - więc go skreśliłem. EKIPA B Kolejny za 28 tysięcy - przyjechał na budowę i od razu mądry się zrobił... Tak się fundamentów nie kopie, to jest źle - to trzeba poprawić, to trzeba zmienić... i on to wszystko "uratuje". Myślę sobie - trudno - wytrzymam jego gadanie - ale cene ma dobrą... wiec umawiam się na obejrzenie jego budynków, które stawiał. I zaczynają się schody... Tu klient nie życzył sobie żeby podac jego numer, tu już ktoś mieszka i nie bardzo go chce nachodzić, inny znowu nie odbiera telefonu itd. Myśle sobie - trudno - gadam z gościem o warunkach, i okazuje się skąd niska cena.... Jak strop to tylko teriva, dad okna tylko gotowe elementy. Mury to z elementów pióro + wpust, wylewanie chudziaka tylko gotowego z betoniarni wskazanej przez niego ) b z innych to maja śmieci a nie beton itp. Jak powiedziałem że budiję z takiego materiału, chudzialk to z betoniarki, schoody lane, beton biorę z betoniarni tej a nie innej, drewno i krokwiznę mam z tartaku takiego a nie innego - od razu cena drastycznie wzrosła - bo trzeba się napracować..... takze pytajcie co wchodzi w skąłd prac i czy materiały oraz surowce z jakich stawiają mają wpływ na cenę.... Juz nie słuchałem ich tłumaczeń że teraz z tego się nie buduje, bo straty ciepła, bo źle, bo niefachowo.... moim zdaniem szykaja pracy gdzie nie musza sie pobrudzić i żeby jak najwięcej zrobili podwykonawcy... a wiadomo ze pośrednik zarabia najwiecej. JEKIPA C a zdecydowałem się na ekipę za 36,5 tysiaca - nie cudują , nie kombinują, pokazali wszystkie swoje budowy, pokazali kalendarz na 2012 rok i mają 5 budów już zaklepane. Więc solidni.... W styczniu dzwonią i mówią - że jest ciepło i z bloczka ściany mogą zrobić... przyjechali zrobili - porządeczek zostawili - kierownik budowy przyjechał i powiedziła że jedną warstwę bloczka można zdjąć bo będzie trochę wysoko.... Myślałem że na wiosnę to zrobią - a oni tego samego dnia przyjechali i robotę zrobili. Super fachowcy. Więc przy podpisaniu umowy - pokazujcie tańsze oferty z dzienników budowy spisujcie ceny jakie Tymowicze płacili z SSO i pokazujcie wykonwacom.... zawsze kilka groszy urwiecie - tylko muszą widzieć, że macie inne oferty i oni nie sa jedyni.... Dodatkowo przy Tymku jest kilka rzeczy fajnych przy targowaniu i ja to wykorzystałem: * prosta konstrukcja - wszystko w kształcie prostokątu - beż żadnych dziwnych uwypukleń itd. ma 4 punkty i względem nich jedzie * nieskompliowany dach - zwykły dwuspadowy Sprawdźcie w umowie co macie zagwaranotowane czy są terminy na poszczególne etapy, oraz czy sa kary za nieterminowe wykonanie prac lub prace wykonane niezgodnie z projektem, zagrażające zdrowiu lub życiu ludzi ( na przykład kiedy kierownik budowy zakwestionuje jakiś element) Co w przypadku gdy w trakcie budowy zmienisz zdanie na przykład zmiana stropu z teriva na monolityczny - co wtedy z ceną? Cena jest ważna - ale nie najważaniejsza - ekip jest dużo ale partaczy też.... lepiej podzwonić i pojeździć niż potem płacić za błedy. Aż się boję pomyśleć co by było gdybym wbral najtańszych za 28 tyś.... okazałoby się, że budując tak jak chcą faktycznie - robocizna 28 tysięcy - ale materiały, produkty musiałbym dawać takie jaki oni chcą - węc suma sumarum - wyszłoby najdrożej.... co to za majster co unika betoniarki? ciekaw czy jak miałby robić zbrojenie - to kazałby kupić gotowe elementy żeby nie musiał stali ciąć? powodzenia - ja też czekam na wiosnę i "niech się mury pną do góry..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 18.01.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Amen, święte słowa Atsyrut jeśli chodzi o te ekipy budowlane, o swoich już pisałam i starczy im pochwał bo "spoczną na manowcach", a sąsiad właśnie wziął takich fachowców co za 25tyś mieli mu zrobić SSO takiego skomplikowanego domku i budoje tak od trzech lat bo spieprzyli dach i uciekli, a na poprawki wydał już trzy razy tyle ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 18.01.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 szczerze to miałem jeszcze 2 ekipy ale jedna by mogła by wejsc od lipca, a drugi gościu kosztorys robi juz od świąt nawet przed swietami \bożego narodzenia dostał i do dziś nie moge sie dodzwonic i to niby znajomy teścia co dobrze robi.jak zadzwoniłem do niego odebrał raz to powiedział ze do wiosny jest jesczsce troche czasu to zdązy i mam sie nie martwic. Raaczej sie zdecyduje tych co mam ale cene jescze z nimi musze uzgodnic moze zejda.chatka w sumie prosta.mówi ze miesiąc i stoi sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 18.01.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 To ja się pochwalę nowym członkiem rodziny, ma na imie Bazyli i 7 tygodnihttp://images38.fotosik.pl/1308/78682508e6d9f9b4gen.jpgoczywiście rasa europejska a poniżej mój obraz pod tytułem "szczęście"http://images46.fotosik.pl/1275/ea875f932a2449c9gen.jpg Pozdrawiam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 18.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No to rozumiem,że gresy już przeszły ''chrzest'' (nie mam na myśli sylwestrowej parapetówy) A Bazyli trzeba przyznać very sympatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 19.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Mati i Kasia - dzwońcie, pytajcie targujcie się.... i sprawdzajcie ich prace.... mgr_aggusia - no to już psa obronnego macie - teraz tylko wyszkolić go i będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts