brunet wieczorową 31.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Fajna strona. Ja też jestem grillowiec i kiedyś (jak już będziemy mieszkać) będę budował jakiegoś murowanego grilla, może grillo - wędzarnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzik123 01.02.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 ja polecam stronęhttp://grillogrodowy.blog.onet.pl/Grill można zbudować z pozostałej kostki brukowej po zakończeniu układania podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 01.02.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja myślałem żeby robić jednocześnie z budową taką altanę i grila z wędzarnią... zawsze majster jest "pod ręką" i doradzi... jakiś odpad też się znajdzie - więc murowac też będzie z czego... no cóż - trzeba się zastanowić jak to ogarnąć.... na razie musi mróz odpuścić żeby cokolwiek możnabyło zrobić - a chyba szybko nie zapowiada się odwilż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja i michał 02.02.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam wszystkich Tymkowiczów, nasza przygoda z Tymkiem właśnie się rozpoczyna. Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę(po roku czasu) i czekamy na wiosnę. Będziemy budować wersję A, ale zastanawiamy się na podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak. Czy ktoś tak robił, i o ile zwiększyła się powierzchnia użytkowa Tymka? Staramy się o kredyt rodzina na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mdzik 02.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam wszystkich Tymkowiczów, nasza przygoda z Tymkiem właśnie się rozpoczyna. Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę(po roku czasu) i czekamy na wiosnę. Będziemy budować wersję A, ale zastanawiamy się na podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak. Czy ktoś tak robił, i o ile zwiększyła się powierzchnia użytkowa Tymka? Staramy się o kredyt rodzina na swoim. Witajcie! My też wzięliśmy kredyt "rodzina na swoim" i nic nie powiększaliśmy, żeby zmieścić się w tych 140m2. U nas też okres załatwiania dokumentacji i pozwoleń do momentu rozpoczęcia budowy trwał około roku. Niestety takie są realia, za to od listopada do stycznia pobudowaliśmy piwnice i parter, niestety zima przeszkodziła w położeniu stropu, ale i tak była bardzo łaskawa:) Życzymy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 02.02.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam wszystkich Tymkowiczów, nasza przygoda z Tymkiem właśnie się rozpoczyna. Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę(po roku czasu) i czekamy na wiosnę. Będziemy budować wersję A, ale zastanawiamy się na podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak. Czy ktoś tak robił, i o ile zwiększyła się powierzchnia użytkowa Tymka? Staramy się o kredyt rodzina na swoim. Na podstawie moich szybkich obliczeń (obwód powierzchni mieszkalnej pomnożona przez wysokość pustaka) powierzchnia Tymka po podniesieniu go o jeden pustak zwiększa się o ok 6 m2, gdy dochodzi wieniec mamy już prawie 12 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam wszystkich Tymkowiczów, nasza przygoda z Tymkiem właśnie się rozpoczyna. Uzyskaliśmy pozwolenie na budowę(po roku czasu) i czekamy na wiosnę. Będziemy budować wersję A, ale zastanawiamy się na podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak. Czy ktoś tak robił, i o ile zwiększyła się powierzchnia użytkowa Tymka? Staramy się o kredyt rodzina na swoim. Powodzenia! Ja też nieco podniosłem ściankę kolankową, o pustak i wieniec. Powierzchnia Ci się zwiększy o wartość obliczoną z tego wzoru: ctg(42) * h * d gdzie h to wysokość o którą podniesiesz ściankę, d - suma długości pomieszczeń wzdłuż ścianki (można przyjąć 26m, ewentualnie odjąć grubość ścian, schodów itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja i michał 03.02.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Trzeba zostawić tak jak jest, ponieważ przekroczymy powierzchnię użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.02.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Trzeba zostawić tak jak jest, ponieważ przekroczymy powierzchnię użytkową. Przemyślcie jeszcze sprawę i pooglądajcie zdjecia forumowiczów.... czasami warto wziąć inny rodzaj kredytu niż chodzić skulonym, żeby dostać się do szafki stojącej w najniższym miejcu.... ( styk skosu z podłogą) wymierzcie sobie spokojnie ile zyskacie komfortu przez podniesienie sciany kolankowej... oczywiscie to moje zdanie - Decyzja nalezy do Was. ja w projekcie podniosłem ściane kolankową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgszz 03.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Trzeba zostawić tak jak jest, ponieważ przekroczymy powierzchnię użytkową. My podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki, projektant w adaptacji utworzył nam na poddaszu dodatkowe pomieszczenie gospodarcze - w miejscu holiku i nie wliczył w powierzchnię użytkową domu. Powierzchnia użytkowa po takiej zmianie wyszła nam ok 138m2. Też braliśmy kredyt w rodzina na swoim i taki projekt przeszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 03.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Pytanko do tych co robili strop monolit. Co zrobiliście z belka BU1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabełki1978 04.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 witajcie jesteśmy z mazowieckiego wcześniej logowaliśmy się pod "diabelki ",ale zapomniałam hasła.Właśnie geodeta zrobił nam "odnowienie granic" i wyszła masakra jeden słupek jest 1 metr w drodze dojazdowej do wsi, a drugi 2 metry w działce sąsiadki.Będziemy się ugadywać z sąsiadką ,jak nie zgodzi się na dobrowolne oddanie naszego kawałka placu- to niech weźmie swojego geodetę i zobaczy, że jej nie oszukujemy.na razie czekamy aż geodeta za 2 tyg.zrobi nam mapki projektowe i działamy dalej adaptacją i itp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabełki1978 04.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witajcie! My też wzięliśmy kredyt "rodzina na swoim" i nic nie powiększaliśmy, żeby zmieścić się w tych 140m2. U nas też okres załatwiania dokumentacji i pozwoleń do momentu rozpoczęcia budowy trwał około roku. Niestety takie są realia, za to od listopada do stycznia pobudowaliśmy piwnice i parter, niestety zima przeszkodziła w położeniu stropu, ale i tak była bardzo łaskawa:) Życzymy powodzenia! Witaj Ja jestem na początku załatwiania pozwoleń proszę Cię nie strasz mnie że to tyle trwa. Też chcemy wsiąść rodzinę na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabełki1978 04.02.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam Czy ktoś budując tymka powiekaszał garaż o 1 metr lub o kilkadziesiąt centymetrów:o Prosiłbym o opinie i zdjecia. Dziękuję Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 04.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam Czy ktoś budując tymka powiekaszał garaż o 1 metr lub o kilkadziesiąt centymetrów:o Prosiłbym o opinie i zdjecia. Dziękuję Paweł. Witam, my nie powiększaliśmy, ale kiedy teraz patrzę na niego od środka to zrobiłbym to na pewno. Nie wiem jak to wygląda już u tych, którzy mieszkają i mają standardowy garaż, ale szczerze to wydaje mi się on zbyt mały i chyba nie każdy samochód tam wjedzie. Może wypowiedzieć się ktoś kto już mieszka i ma standardowy garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 04.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam, my nie powiększaliśmy, ale kiedy teraz patrzę na niego od środka to zrobiłbym to na pewno. Nie wiem jak to wygląda już u tych, którzy mieszkają i mają standardowy garaż, ale szczerze to wydaje mi się on zbyt mały i chyba nie każdy samochód tam wjedzie. Może wypowiedzieć się ktoś kto już mieszka i ma standardowy garaż? No hejka ja właśnie zamieszkałam i od tygodnia użytkuję garaż (nic nie ruszałam jest zgodnie z projektem) i mój ford focus kombi bez problemu wjeżdża i bagażnik otworze i drzwi (no może nie na oścież ale bez problemu się wysiada) a w te mrozy to i męża VW transporter T4 nocował sobie bez problemu (trzeba umieć wjechać bo jest na styk z lusterkami) pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Pytanko do tych co robili strop monolit. Co zrobiliście z belka BU1? Chodzi o HEB? Jeśli tak, to w ogóle go nie ma, bo po co... Istnienie HEB'a w projekcie stropu w Tymku to jeden (z wielu) argumentów za zmianą z Terivy na monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Przemyślcie jeszcze sprawę i pooglądajcie zdjecia forumowiczów.... czasami warto wziąć inny rodzaj kredytu niż chodzić skulonym, żeby dostać się do szafki stojącej w najniższym miejcu.... ( styk skosu z podłogą) wymierzcie sobie spokojnie ile zyskacie komfortu przez podniesienie sciany kolankowej... oczywiscie to moje zdanie - Decyzja nalezy do Was. ja w projekcie podniosłem ściane kolankową.... Nawet w oryginalnym projekcie skos dachu nie będzie się stykał z podłogą, przecież wieniec wystaje ponad strop i na to jeszcze murłata... Owszem niewiele, ale wtedy robi się przedściankę. Nawet przy podniesieniu o 1-1,5 pustaka i tak wskazane jest zrobienie przedścianki, zresztą dostaje się świetne miejsce na poprowadzenie instalacji, np. wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam Czy ktoś budując tymka powiekaszał garaż o 1 metr lub o kilkadziesiąt centymetrów:o Prosiłbym o opinie i zdjecia. Dziękuję Paweł. Witaj.... Ja na początku myślałem nad powiększeniem... ale al tam rozrysowałem sobie - to w końcu zdecydowałem się na garaż dwustanowiskowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.02.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nawet w oryginalnym projekcie skos dachu nie będzie się stykał z podłogą, przecież wieniec wystaje ponad strop i na to jeszcze murłata... Owszem niewiele, ale wtedy robi się przedściankę. Nawet przy podniesieniu o 1-1,5 pustaka i tak wskazane jest zrobienie przedścianki, zresztą dostaje się świetne miejsce na poprowadzenie instalacji, np. wentylacji mechanicznej. Brunet - zgoda - tylko czy przedścianka nie zmniejeszy pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts