GRISZA80 12.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Masz rację... ja na przykład z majstrem jestem umówiony na etapy... na przykład stawia ścianę fundamentową. Przyjeżdża KIERBUD robotę obiera i płacę za etap... i tak aż do dachu Ściany krzywe - nir płacę do momentu jak nie poprawi. Wszystko KIERBUD sprawdza osobiście zanim odbiorę robotę.... Uczciwy układ... Mieliśmy taki sam układ. Kierownik budowy, choćby najlepszy na wszystko nie zwróci uwagi. Nie ma to jak oko inwestora, przyjdzie, pomierzy, sprawdzi, poinformuje o swoich spostrzeżniach kierownika. Nawet jak coś nie do końca coś ci się nie podoba, pytasz o wszystko i prosisz o sprawdzenie konkretnie tego, czy tamtego - teoretycznie nie musisz się na wszystkim znać. Ten sprawdzi, jak bedzie ok. to dobrze, jak źle ze swojej strony opierdzili ekipę. My już się przyzwyczailiśmy, że każda ekipa kłamie (bez wyjątku - tak było u nas). UMIESZ LICZYĆ - LICZ NA SIEBIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 14.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam mam jedna wycene za strop teriva i kominy strop 7400, a kominy 3700 plewa. w tym że komin od kominka nie bedzie tylko sama wentylacja bez wkładu od kuchni łazienki, i salonu.a wam jak wyceniali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 14.02.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam Czy ktoś budując tymka powiekaszał garaż o 1 metr lub o kilkadziesiąt centymetrów Prosiłbym o opinie i zdjęcia. Czy ktoś z Was robił przed ściankę w holu przed wejściem do garażu.Zastanawiam się, czy pojedyncze drzwi stanowią dobra izolacje pomiędzy garażem a holem.Mianowice chodzi mi o spaliny, które mogą wnikać do wnętrza domu. Proszę o odpowiedzi zdjęcia. Pozdrawiamy Sylwia i Paweł Ja garażu nie powiększałam pisałam o tym dosłownie pare dni temu, a jeśli chodzi o dodatkowe drzwi to też miałam taki zamysł ale nie wykonaliśmy i jestem zadowolona żadnych spalin nie czuję, a holl to jest w Tymku ta rzacz która urzeka wszystkich odwiedzających, że duży przestronny i goście się nie obijają o siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 15.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Stoję przed dylematem odnośnie kotła z podajnikiem. ciągle się waham między tłokiem a ślimakiem z regionu Pleszewa wg opinii na forach i deklaracji producentów dają również radę z miałem. Mam prośbę o mały ranking u tych szczęśliwców co już ogrzewają swoje domostwa: jaki kociołek posiadacie, moc i krótka opinia (może być dłuższa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 15.02.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Najprawdopodobniej zdecyduję się na blachodachówkę ruuki. Wybór musze podjąć miedzy Monterrey a Finera... Ktoś z was kładł któreś z tych pokryć dachowych? mają sporą grawancję Monterrey - cieta jest na wymiar natomiast Finera to gotowe elementy i kupuje suię na sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola Piotr 15.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam wszystkich budujących i już zamieszkujących Tymka Również i my zdecydowaliśmy się na budowę tego domu dokonując kilka zmian w środku. Mam pytanie dotyczące rolet zewnętrznych - jakie montowaliście, tzn. montowane na mur czy może nadstawne (skrzynka schowana w murze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabełki1978 15.02.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja garażu nie powiększałam pisałam o tym dosłownie pare dni temu, a jeśli chodzi o dodatkowe drzwi to też miałam taki zamysł ale nie wykonaliśmy i jestem zadowolona żadnych spalin nie czuję, a holl to jest w Tymku ta rzacz która urzeka wszystkich odwiedzających, że duży przestronny i goście się nie obijają o siebie. Pozdrawiam Witaj Dzięki za odp. Jutro idę odebrać mapki od geodety,więc jestem przed adaptacją stąd tyle pytań z mojej strony. Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 15.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam wszystkich budujących i już zamieszkujących Tymka Również i my zdecydowaliśmy się na budowę tego domu dokonując kilka zmian w środku. Mam pytanie dotyczące rolet zewnętrznych - jakie montowaliście, tzn. montowane na mur czy może nadstawne (skrzynka schowana w murze)? U nas montaż rolet i okien dopiero 3.04. Zdecydowaliśmy się na schowanie skrzynki w murze. Dodatkowo cofnęliśmy trochę nadproża, żeby skrzynka znalazła się na równi z murem pod warstwą docieplenia.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 17.02.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Chodzi o HEB? Jeśli tak, to w ogóle go nie ma, bo po co... Istnienie HEB'a w projekcie stropu w Tymku to jeden (z wielu) argumentów za zmianą z Terivy na monolit. Chyba to nie HEB, nie pamiętam teraz, a na razie nie mam projektu. BU1 to jest belka która idzie w stropie nad salonem od kuchni w stronę wyjścia na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 18.02.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Chyba to nie HEB, nie pamiętam teraz, a na razie nie mam projektu. BU1 to jest belka która idzie w stropie nad salonem od kuchni w stronę wyjścia na ogród.[/quote Ta belka BU1 to jest HEB 180 i poto jest tam zaprojektowana żeby stanowić podporę dla słupa stojącego na niej a podtrzymującego więźbę dachową, ale jak ktoś chwilę pomyśli to ten słup jest do ominięcia i wtedy nie trzeba wkładać belki pod niego, ja tak zrobiłam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 18.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Chyba to nie HEB, nie pamiętam teraz, a na razie nie mam projektu. BU1 to jest belka która idzie w stropie nad salonem od kuchni w stronę wyjścia na ogród.[/quote Ta belka BU1 to jest HEB 180 i poto jest tam zaprojektowana żeby stanowić podporę dla słupa stojącego na niej a podtrzymującego więźbę dachową, ale jak ktoś chwilę pomyśli to ten słup jest do ominięcia i wtedy nie trzeba wkładać belki pod niego, ja tak zrobiłam i jest ok. A można się dowiedzieć w jaki sposób pozbyć się tej belki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 18.02.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 My też zrezygnowaliśmy z belki, zlikwidowaliśmy jednocześnie słup. Nie było z tym żadnego problemu, tylko trzeba odpowiednio wcześnie zdecydować czy chcemy go mieć czy nie i poinformować budowniczych, żeby zastosowali zastępcze rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 19.02.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 My też zrezygnowaliśmy z belki, zlikwidowaliśmy jednocześnie słup. Nie było z tym żadnego problemu, tylko trzeba odpowiednio wcześnie zdecydować czy chcemy go mieć czy nie i poinformować budowniczych, żeby zastosowali zastępcze rozwiązania Jeśli możecie to napiszcie jakie rozwiązania?? mam również nadzieje że usuniecie belki nie będzie miało wpływu na zrobienie troszke cięższych ścianek działowych na poddaszu (murowanych z ytonga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 19.02.2012 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja mam wszystkie ścianki działowe na poddaszu murowane z betonu komórkowego solbet 12 cm z tynkiem cem-wap, a strop zamawiałam filigran i po prostu tam gdzie to konieczne (czytaj pod ścianki) włożyli więcej zbrojenia, i już, a co robi twój kierownik budowy, że nie wie takich rzeczy? Albo projektant który przystosowywał projekt do warunków miejscowych co on na to pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 19.02.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja mam wszystkie ścianki działowe na poddaszu murowane z betonu komórkowego solbet 12 cm z tynkiem cem-wap, a strop zamawiałam filigran i po prostu tam gdzie to konieczne (czytaj pod ścianki) włożyli więcej zbrojenia, i już, a co robi twój kierownik budowy, że nie wie takich rzeczy? Albo projektant który przystosowywał projekt do warunków miejscowych co on na to pytałeś? to całkiem świeży pomysł wiec takiej zmiany w projekcie jeszcze nie zrobiłem bede musiał ją zrobić po uzyskaniu pozwolenia z tego względu że cała dokumentacje mam już od paru tyg złożoną w urzędzie A budowę zaczynam na wiosne myśle że będzie to w okolicach kwietnia puki co gromadzę materiały i informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 jak już jesteśmy przy stropie. Pytanie do tych którzy kładli teriva. Powiedzcie prosze gdize kupowaliscie i ile płaciliście za strop. Powoli musze podzwonic po producentach a wiem że nie czasem taniej wychodzi wziąć 300 kilometrów od miejsca budowy niz z bliskich okolic. bedę wdzieczny za inforamcję.... I pytanko do osób stawiajacych tymka z podwójnym garażem - ile tych materiałów zamawialiscie do stropu? pozdr, atsyrut P.S. powoli chyba idzie ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola Piotr 20.02.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 U nas montaż rolet i okien dopiero 3.04. Zdecydowaliśmy się na schowanie skrzynki w murze. Dodatkowo cofnęliśmy trochę nadproża, żeby skrzynka znalazła się na równi z murem pod warstwą docieplenia.Pzdr Dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 21.02.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Mam pytanie do tych którzy budowali Tymka z Ytonga szerokość 24 czy braliście bloczki gęstsze pp4 czy niby troszke cieplejsze pp2 PP4 niby wytrzymują większe obciążenia ale mój kierownik twierdzi że przy tej konstrukcji domu nie sprawi to żadnej różnicy (dom niema wyższych kondygnacji) i mogę zastosować jedne i drugie Jaka jest wasza opinia na ten temat i jaką podjęliście decyzje przy wyborze ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 22.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Mam pytanie do tych którzy budowali Tymka z Ytonga szerokość 24 czy braliście bloczki gęstsze pp4 czy niby troszke cieplejsze pp2 PP4 niby wytrzymują większe obciążenia ale mój kierownik twierdzi że przy tej konstrukcji domu nie sprawi to żadnej różnicy (dom niema wyższych kondygnacji) i mogę zastosować jedne i drugie Jaka jest wasza opinia na ten temat i jaką podjęliście decyzje przy wyborze ytonga? Jeśli chodzi o Ytonga to zapytaj swoją ekipę, zeby Ci pokazali swoją budowę którą już wybudowali z tego systemu, bo nie jest takie proste, wiem coś o tym bo widziałam ytonga budowanego po raz pierwszy przez całkiem niezłych murarzy, do tego trzeba mieć doświadczenie. Dlatego ja budowałam z Solbetu bo wokoło nie było ekipy Ytonga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 22.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam mam jedna wycene za strop teriva i kominy strop 7400, a kominy 3700 plewa. w tym że komin od kominka nie bedzie tylko sama wentylacja bez wkładu od kuchni łazienki, i salonu.a wam jak wyceniali??? razem jakies 11 tys. duż czy mało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts