fajnytanidomeq 04.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam, moi rodzice bede chyba budować Tymka,tata bedzie sam go budował, bez firm.Moglibyście napisać koszty? Np.Fundamenty :20 tyś zł-materiały i sprzet10 tyś -robocizna Stan surowy otwarty.....itd.Z góry dziekuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 05.03.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jak zrobiliscie odplyw z góry czy rury macie w ścianach. Czy jakos je obudowaliscie? Jestem na etapie kladzenia kanalizy i nie wiem czy w ścianach kłaść .u nie których na zdjęciach tak wygląda ze są w ścianach.kolo gabinetu i od strony kotłowni. U mnie kanalizacja z góry : od sedesu schodzi w narożniku gabinetu(po lewej stronie jak się wchodzi do gab) obudowana jest płytą g-k i jest ok, a druga zbierająca prysznic wannę i pralkę (mam pralnię nad kotłownią) leci w rogu kotłowni i też jest obudowana g-k i nikomu nie przeszkadza. A co do kosztów budowy to ja swoje zapisuje i już zajęło mi to drobnym pismem dwie strony A4 ale nie zliczam etapów żeby się nie przerazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.03.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, moi rodzice bede chyba budować Tymka,tata bedzie sam go budował, bez firm. Moglibyście napisać koszty? Np. Fundamenty : 20 tyś zł-materiały i sprzet 10 tyś -robocizna Stan surowy otwarty ..... itd. Z góry dziekuje:) Witaj. Powiem tak. co do kosztów to wszystko zależy jaki to Tymek ( pojedyńczy garaż, podwójny, ławy lane z gruszki, czy z pompą? a może z betoniarki - bo i tak ludzie budują) Ściana fundamentowa z bloczka czy z B20 ? Zapytaj jak to będzie budowane - a ja proponuję poszukać w dziennkikach budów - ludzie mają na prawdę ładnie wszystko rozpisane... punkt po punkcie... Nic Ci nie da koszty jak napisze bo są inne lokalizacje, inny termin budowy, prewnie inny typ Tymka, inny typ budowy itp. Ale skoro chcesz to proszę: Stal do fundamentów 1500 zł fi 12 i fi 16 strzemiona do zbrojenia ław - 120 zł koparka - kopałnie fundamentów 500 zł deski do zabezpieczania wykopu 300 zł zalanie fundamentu ( równo z gruntem) B20 - gruszka + pompa - 35 metrów sześciennych 10470 zł Bloczki 2851 zł na ścianę fundamentową od poziomu gruntu 2700 robocizna bloczków: to na tyle co mam na chwile obecną 18441 zł. ale nie sugeruj się tym bo są osoby - u których koszt moze być mniejszy o 50 % a sa i tacy u których będzie więszy o 50% nie ma reguły - teraz robię wyprowadzenie poziomu kanalizacji i wprowadzenie wody. Materiałów jeszcze nie mam - a robocizna 1000 zł. piach do zagęszczenia - 900 zł - zagęszczenia - moja praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 05.03.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To prawda, ciężko się sugerować kosztami u mnie wszyło na teraz 185 000 z ociepleniem styro, okna, dachówka betonowa, drzwi- taki stan surowy zamkniety z elektryka wewnątrz, wydaje mi się że wliczyłem wszystko oprócz kosztów działki, ale wydałem trochę na nawiezienie ziemi, jakąś prowizoryczną siatkę - jest tego mnóstwo i nie sposób porównać. Niestety ołówek i kartka to jedyny sposób na liczenie kosztów, których i tak nie sposób uniknąć, tak więc czasami nie warto liczyć poszczególnych etapów lepiej skupić się na dużych etapach, no chyba że budowa ma trwać z 5 lat. Pozdrawiam moją szanowną małżonkę, która zapewne to przeczyta :-* Dziękuję Kochanie za wspólne budowanie . Budowanie to wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytanidomeq 05.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To prawda, ciężko się sugerować kosztami u mnie wszyło na teraz 185 000 z ociepleniem styro, okna, dachówka betonowa, drzwi- taki stan surowy zamkniety z elektryka wewnątrz, wydaje mi się że wliczyłem wszystko oprócz kosztów działki, ale wydałem trochę na nawiezienie ziemi, jakąś prowizoryczną siatkę - jest tego mnóstwo i nie sposób porównać. Niestety ołówek i kartka to jedyny sposób na liczenie kosztów, których i tak nie sposób uniknąć, tak więc czasami nie warto liczyć poszczególnych etapów lepiej skupić się na dużych etapach, no chyba że budowa ma trwać z 5 lat. Pozdrawiam moją szanowną małżonkę, która zapewne to przeczyta :-* Dziękuję Kochanie za wspólne budowanie . Budowanie to wyzwanie. dzieki , a mogłbys napisać ile z tych 185 000 wyniosl sam materiał? wlasnie znalazlem kosztorys tymka na necie, i tam stan surowy zamkniety wynosi 192 tyś bez vat (robocizna 54tys, materiały 130 tys, sprzet ok 8 tys),wiec chyba prawde napisali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 05.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 z tego co policzyłem to inne koszty niż materiał wyniosły 53 000 zł , czyli w tym geodeta, adaptacja projektu, koparki itp, reszta to materiał , ale kupowany z dobrym upustem, cegły okazyjnie, kosztorys myślę uśredniony i realny- wszytko zależy od tego gdzie budowa i jakie dojścia do hurtowni. Moge podpowiedziec, że dosyć ciekawe ofert na docieplenie poddasza i tynki dostałem na serwisach z ofertami,warto popróbować nawet, aby sprawdzić jak ceny się kształtują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 06.03.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 dzieki , a mogłbys napisać ile z tych 185 000 wyniosl sam materiał? wlasnie znalazlem kosztorys tymka na necie, i tam stan surowy zamkniety wynosi 192 tyś bez vat (robocizna 54tys, materiały 130 tys, sprzet ok 8 tys),wiec chyba prawde napisali:) Wszystkie kosztorysy bierz z dużą dozą ostrożności.... i do swoich wyliczeń dodaj 20 % rezerwy... tak na wszelki wypadek Tak jak pisał kolega - kartka i ołówek to podstawa.... potem telefon w rękę, poczta elektroniczna dzwonienie, pisanie i jeżdżenie.... NIeraz za ta samą usługę czy produkt zapłacisz połowę taniej - tylko trzeba szukać. To forum to świetne miejsce na kontakty do fachowców, skałdy budowlane itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 06.03.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ma ktoś zdjęcia jak wygląda kanalizacja z góry do dołu mam zamiar się za to sam zabrać.parę zdjęć mam ale przydałoby się więcej.albo po wykonczenu jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jula185 07.03.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 http://imageshack.us/f/252/zdjcie817.jpg/http://imageshack.us/f/252/zdjcie817.jpg/ http://http//imageshack.us/f/252/zdjcie817.jpg/PRÓBOWAŁAM ZDJĘCIE WYSŁAĆ ALE COŚ NIE WYCHODZI:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jula185 07.03.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 w profilu wstawiłam kilka fotek, nie ma na tą chwilę w sumie czego pokazywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 07.03.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Julia gdzie dokładnie mieszkasz bym może obejrzał twój domek?prześlij mi swój nr.ja mieszkam kolo inowrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jula185 07.03.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Julia gdzie dokładnie mieszkasz bym może obejrzał twój domek?prześlij mi swój nr.ja mieszkam kolo inowrocławia Mati-jeżeli chcesz nie ma sprawy, ale u nas za bardzo nie ma co oglądać jeszcze:) niedokończony stan surowy, ale zapraszam mimo tego.... gdy bys był nadal zainteresowny podaj mail-prześlę adres i fotki jeżeli cię interesuje coś konkretnego, pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 07.03.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ok [email protected] interesuje mnie jak wygląda wyjścia do kanalizacji bede czekal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jula185 08.03.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ok [email protected] interesuje mnie jak wygląda wyjścia do kanalizacji bede czekal zdjęcia wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 08.03.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ok a napisz gdzie mieszmasz i podaj nr tel.jutro bede przejezdzal to moze bym coś zetknął.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 08.03.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witamy wszystkich. Dziś właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę więc dołączamy do grona budujących Tymka:) Nasz domek powstanie w woj. łódzkim , koło Skierniewic. Pozdrawiamy i liczymy na wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 08.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witamy wszystkich. Dziś właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę więc dołączamy do grona budujących Tymka:) Nasz domek powstanie w woj. łódzkim , koło Skierniewic. Pozdrawiamy i liczymy na wsparcie. No to super Ja buduję koło Sochaczewa - więc będziemy prawie sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.03.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ocieplaliście wełną dach stryszku aż do kalenicy? Jeśli tak to jedna czy dwie warstwy wełny? Co dawaliście na wełnę aby było w miarę estetycznie i nie za drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 12.03.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 U nas to wygląda tak... http://i3.fmix.pl/fmi2457/60223a98000ac74d4f11b175/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.03.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Mi chodzi o sam stryszek, bo ocieplenie poddasza to wiadomo: 2 warstwy wełny, folia i płyty KG. To samo można zrobić na stryszku, ale koszty... Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts