Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy!

w tymku wychodzi ok.560m2.sam mam firmę tynkarską-robię tynki gipsowe i cementowe,ale ze względów zdrowotnych,praktycznych i technicznych polecam w nowym domu tynki gipsowe(cena 22-24zł z materiałem,tradycyjne tzn.,cementowe-wapienne 26,30zł+napewno potem gładz).tynkarzy brać ze

swoim materiałem..bardziej "szanują"swój materiał.pozdrawiam.my już mieszkamy w naszym tymku przeszło 3lata.jestem zadowolony z moich "gipsów".

w jakich okolicach działasz z tynkami?

Witam.

Naszym pierwotnym projektem był Ustronny :D:D ale ... pewnego dnia przeszukując projekty po raz setny znalazłam Tymka :D

Porównywaniom nie było końca ale tak urzekł mnie Tymek, że jak tylko druga połówka wróciła z delegacji, pokazałam mu projekcik a on się zgodził :yes:

Teraz czekamy nadal na decyzję z gminy, ponieważ w pierwszej wersji ustalili nam wysokość w kalenicy do 8,50 m. Odwołaliśmy się i ... czekamy :(

Tymek jednak jest naszym wyborem i tu zdania nie zmienimy :p Więc cieplutko witam TYMKOWICZÓW :D

A to działeczka na której chcemy Tymka budować :D

http://img853.imageshack.us/img853/8400/dsc03224x.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/707/dsc03230d.jpg

Po przeczytaniu 268 str. budujących Tymka i podchwyceniu od Was pomysłów, chcemy wprowadzić małe zmiany:

- podnieść ściankę kolankową o 60 cm ale nie wiem czy wybrać wersję A czy wersję C (już z podniesioną ścianką),

- likwidacja przejścia do kuchni - duży wiatrołap

- schody ze spocznikiem zamiast zabiegowych

- brak drzwi do kuchni

- brak drzwi do salonu

- pod schodami schowek ->drzwi do schowka ->schowek -> drzwi do garażu

U góry:

- w sypialni nad garażem zamiana okien małych na duże

- w sypialniach z balkonem dodanie małych okien

Jeszcze raz gorąco pozdrawiamy i życzymy pogody :D

Kinga i Jarek

No to u mnie dziś wchodzi murarz..... w końcu doczekałem się końca mrozów. W końcu zacznie być widać budowę....

pozdrawiam i ładnej wiosennej pogoduy dla wszystkich budujących :)

super Przemku. W sumie wcześnie zaczynacie, zima szybko odchodzi i za robotę brać się można, Powodzenia i samych dobrych decyzji:)

U nas elektrycy zakończyli instalacje na dole, i z niecierpliwością oczekuję na hydraulika,

Małe pytanie- gdzie montowaliście czujnik i sterownik do pieca? (salon, hol na dole) i czym to jest warunkowane. Czy sterownik powinien znaleźć się w teoretycznie najchłodniejszym pomieszczeniu w domu? (nie licząc garażu)

Pozdrawiam wszystkich, bierzemy się za nasze Tymki:)

Gratuluję nowym Forumowiczom dobrego wyboru:)

Ocieplaliście wełną dach stryszku aż do kalenicy? Jeśli tak to jedna czy dwie warstwy wełny? Co dawaliście na wełnę aby było w miarę estetycznie i nie za drogo?

U nas ekipa właśnie kończy ocieplenie poddasza i regipsy. Mamy 2 warstwy wełny 15cm+10cm aż do kalenicy, na jętkach ułożone są płyty OSB co oddziela sypialnie i tworzy strych. Na strychu na wełnę położona została tylko folia paroizolacyjna. Dodatkowo pod płytami OSB została ułożona wełna 15cm+10cm + folia.....no i płyty gipsowo-kartonowe:)

W Leroy Merlin mają teraz (nowa gazetka) wełnę 15 za 7,80zł, gips-kartony białe zaś po 12,75/szt.....aj my nie mieliśmy tyle szczęścia i nabyliśmy materiał po nieco mniej atrakcyjnej cenie :(

U nas ekipa właśnie kończy ocieplenie poddasza i regipsy. Mamy 2 warstwy wełny 15cm+10cm aż do kalenicy, na jętkach ułożone są płyty OSB co oddziela sypialnie i tworzy strych. Na strychu na wełnę położona została tylko folia paroizolacyjna. Dodatkowo pod płytami OSB została ułożona wełna 15cm+10cm + folia.....no i płyty gipsowo-kartonowe:)

W Leroy Merlin mają teraz (nowa gazetka) wełnę 15 za 7,80zł, gips-kartony białe zaś po 12,75/szt.....aj my nie mieliśmy tyle szczęścia i nabyliśmy materiał po nieco mniej atrakcyjnej cenie :(

Na wełnę folia i tak zostawić... Też chyba dobre rozwiązanie.

W marketach nie mają grubości wełny 18cm :( Tylko 10, 15, 20... Ja potrzebuję właśnie 18, ale na stryszku między krokwie chyba dam 15cm najtańszej wełny.

A może masz jakieś zdjęcia?

super Przemku. W sumie wcześnie zaczynacie, zima szybko odchodzi i za robotę brać się można, Powodzenia i samych dobrych decyzji:)

U nas elektrycy zakończyli instalacje na dole, i z niecierpliwością oczekuję na hydraulika,

Małe pytanie- gdzie montowaliście czujnik i sterownik do pieca? (salon, hol na dole) i czym to jest warunkowane. Czy sterownik powinien znaleźć się w teoretycznie najchłodniejszym pomieszczeniu w domu? (nie licząc garażu)

Pozdrawiam wszystkich, bierzemy się za nasze Tymki:)

Gratuluję nowym Forumowiczom dobrego wyboru:)

Krzychu - niebawem My Was zaprosimy na oglądanie murów :)

co do sterownika - rozmawiałem z hydraulikiem - gdzie go umieścisz to Twoja sprawa - musi być w wygodnym miejscu dla użytkownika. Jeśli w sterowniku jest czujnik temperatury to dajesz go w miejscu gdzie jest mniej więcej stała temperatura ( nie blisko grzejników, kominka i nie blisko drzwi wejściowych)

ale moze inni mają inne zdanie - niech się ludziska wyspowiedzą...

Kurde - nie nadążam z dostarczaniem materiałów tak się murarz rozpędził :)

Witam.

Naszym pierwotnym projektem był Ustronny :D:D ale ... pewnego dnia przeszukując projekty po raz setny znalazłam Tymka :D

Porównywaniom nie było końca ale tak urzekł mnie Tymek, że jak tylko druga połówka wróciła z delegacji, pokazałam mu projekcik a on się zgodził :yes:

Teraz czekamy nadal na decyzję z gminy, ponieważ w pierwszej wersji ustalili nam wysokość w kalenicy do 8,50 m. Odwołaliśmy się i ... czekamy :(

Tymek jednak jest naszym wyborem i tu zdania nie zmienimy :p Więc cieplutko witam TYMKOWICZÓW :D

A to działeczka na której chcemy Tymka budować :D

http://img853.imageshack.us/img853/8400/dsc03224x.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/707/dsc03230d.jpg

Po przeczytaniu 268 str. budujących Tymka i podchwyceniu od Was pomysłów, chcemy wprowadzić małe zmiany:

- podnieść ściankę kolankową o 60 cm ale nie wiem czy wybrać wersję A czy wersję C (już z podniesioną ścianką),

- brak drzwi do kuchni

- brak drzwi do salonu

U góry:

Kinga i Jarek

Kinga i Jarek - Super :)

tak trzymać i do przodu :)

Gdzie jest ta działeczka jak mozna wiedzieć ? widze że prąd już jest :)

i kolejne pytanie... czy ktoś z Was może robił strop - zamist teriva to z płyt styropianowych ( strop JS) ?

Wychodzi porównywalnie - kolega mój ma z czegoś takiego i na prawdę super się sprawuje... ciepły, lekki, i nie trzeba styropianu kłaść na podłogę na górze.

ciekawy jestem czy ktoś z Was z takiej technologii korzystał? producentem takich stropów jest firma Sukiennik z Łodzi.

Ok a napisz gdzie mieszmasz i podaj nr tel.jutro bede przejezdzal to moze bym coś zetknął.pozdrawiam

witam:)nie było mnie kilka dni, dopiero zobaczyłam wpis, my budujemy się bliżej strony bydg. okolice Ostromecka więc po drodze chyba bys nie miał:)ale jeżeli jeszcze będziesz chciał przyjechać bliższe namiary prześlę na priv:)pozdrawiam

coraz więcej Tymków:lol2:

Kinga i Jarek - Super :)

tak trzymać i do przodu :)

Gdzie jest ta działeczka jak mozna wiedzieć ? widze że prąd już jest :)

Dziękujemy :)

Działeczkę kupiliśmy w Kruszynie Krajeńskim - jakieś 15 za Bydgoszczą ale połączenie rewelacyjne :)

Jeśli chodzi o media to prąd jest a wodę i gaz mamy w drodze :)

Widzę, że wyszliście z ziemi a my właśnie marzymy o tym :) Fajnie jest widzieć rosnące Tymki :) Zazdrościmy - pozytywnie :D

Mam nadzieję, że przebrniemy szybko przez biurokrację bo jak na razie jest ciężko :( Na całe szczęście znaleźliśmy wspaniałą Panią, która zaadoptuje nam projekt i przeprowadzi Nas przez urzędy :)

Życzymy wszystkim bajecznej pogody i deszczu ... ale pieniędzy :)

Dziękujemy :)

Działeczkę kupiliśmy w Kruszynie Krajeńskim - jakieś 15 za Bydgoszczą ale połączenie rewelacyjne :)

Jeśli chodzi o media to prąd jest a wodę i gaz mamy w drodze :)

Widzę, że wyszliście z ziemi a my właśnie marzymy o tym :) Fajnie jest widzieć rosnące Tymki :) Zazdrościmy - pozytywnie :D

Mam nadzieję, że przebrniemy szybko przez biurokrację bo jak na razie jest ciężko :( Na całe szczęście znaleźliśmy wspaniałą Panią, która zaadoptuje nam projekt i przeprowadzi Nas przez urzędy :)

Życzymy wszystkim bajecznej pogody i deszczu ... ale pieniędzy :)

Witam, my również mamy panią architekt , która pomagała nam w papierach, załatwiła wszystko szybko i sprawnie:)samemu ciężko przez to przejść.

Widzę że sąsiadkami będziemy:)my również ok. 13 km od bydgoszczy ale w drugą stronę, działki dostaliśmy od dziadków, ale super połączenie do Torunia jak i do Bydgoszczy.

Powodzenia w budowaniu:)

Witamy wszystkich po zimowej przerwie :). Właśnie dzisiaj zadzwonił do nas nasz wykonawca, że jutro chcą wejść z robotą na działkę ... :wave: no wreszcie... już modły wznosiliśmy od zeszłego tygodnia o słońce, bo nam operator koparki powiedział, że jeszcze jest za mokro i nie ma sensu rozpoczynać robót ziemnych. A teraz do boooju!... Wszystkim tak jak my, rozpoczynającym w tym roku przygodę z Tymkiem, życzymy dużo spokoju i powodzenia :)... przyda nam się ;)

Witam, my również mamy panią architekt , która pomagała nam w papierach, załatwiła wszystko szybko i sprawnie:)samemu ciężko przez to przejść.

Widzę że sąsiadkami będziemy:)my również ok. 13 km od bydgoszczy ale w drugą stronę, działki dostaliśmy od dziadków, ale super połączenie do Torunia jak i do Bydgoszczy.

Powodzenia w budowaniu:)

Hej jula185 :)

Zgadzam sie z Tobą co do architekta :) Dostałabym białej gorączki latając po urzędach :bash:

Wasz domek prezentuje się bardzo okazale, widać z jednej strony las - fajne położenie :) Można wiedzieć czy wybraliście wersję A i podnieśliście ściankę kolankową czy wersję C?

Faktycznie będziemy sąsiadkami :) Dzielić Nas będzie tylko Bydgoszcz :) Nasza budowa będzie posuwać się trochę wolno bo systemem gospodarczym i z nakładów własnych (spróbujemy jak najdłużej bez kredytu:))

Fajnie by było zobaczyć w realu takiego Tymka i tu pytanie Julko do Ciebie czy będzie taka mozliwość?

Pozdrawiamy serdecznie

Kinga i Jarek

Witamy wszystkich po zimowej przerwie :). Właśnie dzisiaj zadzwonił do nas nasz wykonawca, że jutro chcą wejść z robotą na działkę ... :wave: no wreszcie... już modły wznosiliśmy od zeszłego tygodnia o słońce, bo nam operator koparki powiedział, że jeszcze jest za mokro i nie ma sensu rozpoczynać robót ziemnych. A teraz do boooju!... Wszystkim tak jak my, rozpoczynającym w tym roku przygodę z Tymkiem, życzymy dużo spokoju i powodzenia :)... przyda nam się ;)

no to od razu zdjęcia wrzucaj :)

Na etapie wykańczania, przychodzi do głowy wiele dobrych rozwiązań - niesety dla wykańczającego trochę "poniewczasie".

Teraz zmienilibyśmy położenie komina w kotłowni. Nie byłoby problemu z doprowadzeniem wentylacji do łazienki na piętrze.

MASZ RACJĘ... ja na etapie budowy murów jeszcze zmieniam otwory okienne, drzwiowe itp :) kierdbud tylko się śmieje i rysuje na projekcie poprawki poprawek :)

Witam Wszystkich Tymkowiczów ;)

Czytam forum już dłuższy czas i w końcu mogę realnie w nim uczestniczyć ;) w poniedziałek KOPIEMY FUNDAMENTY !!!!

Wiem...czeka nas sporo pracy ale na pewno warto ;)

Pozdrawiam i życzę Wam jak i sobie bezproblemowej budowy.

Witam Wszystkich Tymkowiczów ;)

Czytam forum już dłuższy czas i w końcu mogę realnie w nim uczestniczyć ;) w poniedziałek KOPIEMY FUNDAMENTY !!!!

Wiem...czeka nas sporo pracy ale na pewno warto ;)

Pozdrawiam i życzę Wam jak i sobie bezproblemowej budowy.

życze powodzenia i oby mniej horroru niż ja miałem :)

- brak drzwi do kuchni

- brak drzwi do salonu

U góry:

Kinga i Jarek

Rozważ obniżenie jętek i likwidację jednego słupa na poddaszu.