Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

A może zwykła papa by się nadała? Masz jakieś zdjęcia z realizacji?

Jak mam włożyć folię/papę pod spód kosza/membrany? Mógłbyś mi to rozrysować? Nie bardzo to widzę i nie wiem jak może cieknąć do środka.

Zdjęć niestety nie mam, a teraz już ich nie zrobię bo jest zabite dechami(ukośnie i pionowo), jak masz papę to daj papę na dechy. zostaw kawałek przerwy na dole do wietrzenia (wełny) i będzie git. Masz racje że teraz nie włożysz nic pod kosz, wszystko powinno być układane pod zakład, tak dla pewności że nic nie przecieknie.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Razem zapłaciłem ok. 26kzł, z czego materiały 19kzł, robocizna 7kzł. Drogo wyszło, ale na dach nie żałowałem pieniędzy. Oczywiście w tym jest wszystko: deski czołowe, łaty, kontrłaty, membrana, blacha, wyłazy dachowe, okna dachowe, rynny, itd.

Rzeczywiscie - najtaniej nie wyszło... ale fakt - są rzeczy na którzych oszczędzać po prostu się nie opłaca.

Zdjęć niestety nie mam, a teraz już ich nie zrobię bo jest zabite dechami(ukośnie i pionowo), jak masz papę to daj papę na dechy. zostaw kawałek przerwy na dole do wietrzenia (wełny) i będzie git. Masz racje że teraz nie włożysz nic pod kosz, wszystko powinno być układane pod zakład, tak dla pewności że nic nie przecieknie.

Pionowo też deski? Na te pionowe deski od razu podbitka czy też najpierw papa? A pod spód może warto dać trochę styropianu?

Rzeczywiscie - najtaniej nie wyszło... ale fakt - są rzeczy na którzych oszczędzać po prostu się nie opłaca.

Na pewno dałoby się urwać dobrych kilka tysięcy na samym dachu. Ale na stanie surowym postanowiłem nie oszczędzać - ciężko potem wymienić fundamenty, mury, strop czy nawet dach... Ale przyoszczędziłem na oknach, początkowo planowałem okna za ok. 15kzł, zamówiłem za 11kzł.

Pionowo też deski? Na te pionowe deski od razu podbitka czy też najpierw papa? A pod spód może warto dać trochę styropianu?

ocieplenie masz pod deskami które leżą na połaci dachowej(wełna), dechy pionowe (ja mam u siebie) przybijasz równo ze ścianą i wykańczasz jak chcesz, możesz dać podbitkę tylko po skosach a pionowo na deskach elewację(tu wersja bez papy) lub też podbitkę po skosach i pionowo(ze styropianem dla zlicowania z elewacją), ewentualnie pełna zabudowa - estetycznie mi się nie podoba.

P.S. W sobotę też wstawiałem okna 3 szyby za 8 tyś (w tym 23% vat) Gealan, jestem bardzo zadowolony. Okna ciężkie jak cholera ale dałem rade, z pomocą przyszedł brat.Drzwi wejściowe gerda gtt plus. Doradźcie mi jaką mam wybrać bramę zastanawiam się nad Wiśniowskim(3500 z 23%vat), brama z napędem na jeden samochód. Jestem w kropce.

ocieplenie masz pod deskami które leżą na połaci dachowej(wełna), dechy pionowe (ja mam u siebie) przybijasz równo ze ścianą i wykańczasz jak chcesz, możesz dać podbitkę tylko po skosach a pionowo na deskach elewację(tu wersja bez papy) lub też podbitkę po skosach i pionowo(ze styropianem dla zlicowania z elewacją), ewentualnie pełna zabudowa - estetycznie mi się nie podoba.(...)

Dzięki, dzik. Sporo mi się wyjaśniło i mniej więcej wiem jak zaczynać z tym daszkiem. Styropianu dałbym z 5-10cm jako dodatkowej izolacji, ponieważ w tym miejscu będzie mniej wełny (ze względu na szczelinę wentylacyjną).

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko zdjęcia Twojego daszku :)

Cześć Olu :)

Dzwoniłam w piątek do Urzędu i poinformowali mnie, że wysłali pocztą (ha ha ha po moich ciągłych telefonach pewnie nie chcieli mnie już widzieć). No i dziś dostałam z poczty powiadomienie o przesyłce. W czwartek byłam w energetyce złożyć wniosek o warunki techniczne a jutro jadę do wodociągów w tej samej sprawie. Z gazowni warunki miałam od ręki i już od trzech tygodni leżą w domu. Zadzwoniłam do adaptatorki i umówiłam się na czwartek - robimy zmiany i resztę papierologi pozostawiam tej genialnej kobiecie :)

Uff wreszcie coś się ruszyło :)

A jak tam u Was?

Decyzja co do zmian ostateczna?

Pozdrawiam serdecznie :)

Prośba do Tymowiczów budujących się na Śląsku, czy ktoś byłby tak uprzejmy i zaprosil nowicjuszów w temacie (czyli nas:) ) na szybkie oględziny Tymka? Planujemy budowę w Zabrzegu (okolice Czechowice-Dziedzice, Bielsko-Biała).

Witam. Też budujemy tymka choć nie udzielam się na forum to namiętnie go przeglądam. My mamy SSO okolice Kobióra-Gostyń ( pare kilometrów od trasy pszczyna- Tychy) jeśli macie ochotę to zapraszamy.

Na pewno dałoby się urwać dobrych kilka tysięcy na samym dachu. Ale na stanie surowym postanowiłem nie oszczędzać - ciężko potem wymienić fundamenty, mury, strop czy nawet dach... Ale przyoszczędziłem na oknach, początkowo planowałem okna za ok. 15kzł, zamówiłem za 11kzł.

a można wiedziec jakie okna wstawiałeś? i jak możesz napisac to brama garażowa też mnie interesuje....

Witam. Też budujemy tymka choć nie udzielam się na forum to namiętnie go przeglądam. My mamy SSO okolice Kobióra-Gostyń ( pare kilometrów od trasy pszczyna- Tychy) jeśli macie ochotę to zapraszamy.

Cześć :)

ujawniajcie się i piszcie - po to jest to forum... czasami banalna informacja według Was którśą zamieścicie - dla 100 innych osób będzie bezcenna....

zatem czekamy na zdjęcia Waszego Tymka :)

dziś jadę do tartaku zamawiac więźbę dachową....

możecie napisac mi ile płaciliście za swoją więźbe? krokwy, jętki itd...

z góry dziekuję

Za więźbę płaciłem bodajże 700zł/m3 a wyszło chyba 8m3. Niby impregnowana, ale raczej kiepsko, więc jak drewno wyschnęło, sam pomalowałem impregnatem (Kuprafung - P). Polecam samemu zaimpregnować jeszcze przed zamontowaniem więźby, ewentualnie gdy więźba jest na dachu, ale bez pokrycia. Potem to jest mordęga...

Za więźbę płaciłem bodajże 700zł/m3 a wyszło chyba 8m3. Niby impregnowana, ale raczej kiepsko, więc jak drewno wyschnęło, sam pomalowałem impregnatem (Kuprafung - P). Polecam samemu zaimpregnować jeszcze przed zamontowaniem więźby, ewentualnie gdy więźba jest na dachu, ale bez pokrycia. Potem to jest mordęga...

Pewnie tak zrobię zanim będzie deskowanie to oblece impregnatem.