dzik123 02.04.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 A może zwykła papa by się nadała? Masz jakieś zdjęcia z realizacji? Jak mam włożyć folię/papę pod spód kosza/membrany? Mógłbyś mi to rozrysować? Nie bardzo to widzę i nie wiem jak może cieknąć do środka. Zdjęć niestety nie mam, a teraz już ich nie zrobię bo jest zabite dechami(ukośnie i pionowo), jak masz papę to daj papę na dechy. zostaw kawałek przerwy na dole do wietrzenia (wełny) i będzie git. Masz racje że teraz nie włożysz nic pod kosz, wszystko powinno być układane pod zakład, tak dla pewności że nic nie przecieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.04.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Razem zapłaciłem ok. 26kzł, z czego materiały 19kzł, robocizna 7kzł. Drogo wyszło, ale na dach nie żałowałem pieniędzy. Oczywiście w tym jest wszystko: deski czołowe, łaty, kontrłaty, membrana, blacha, wyłazy dachowe, okna dachowe, rynny, itd. Rzeczywiscie - najtaniej nie wyszło... ale fakt - są rzeczy na którzych oszczędzać po prostu się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.04.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Zdjęć niestety nie mam, a teraz już ich nie zrobię bo jest zabite dechami(ukośnie i pionowo), jak masz papę to daj papę na dechy. zostaw kawałek przerwy na dole do wietrzenia (wełny) i będzie git. Masz racje że teraz nie włożysz nic pod kosz, wszystko powinno być układane pod zakład, tak dla pewności że nic nie przecieknie. Pionowo też deski? Na te pionowe deski od razu podbitka czy też najpierw papa? A pod spód może warto dać trochę styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.04.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Rzeczywiscie - najtaniej nie wyszło... ale fakt - są rzeczy na którzych oszczędzać po prostu się nie opłaca. Na pewno dałoby się urwać dobrych kilka tysięcy na samym dachu. Ale na stanie surowym postanowiłem nie oszczędzać - ciężko potem wymienić fundamenty, mury, strop czy nawet dach... Ale przyoszczędziłem na oknach, początkowo planowałem okna za ok. 15kzł, zamówiłem za 11kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzik123 02.04.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Pionowo też deski? Na te pionowe deski od razu podbitka czy też najpierw papa? A pod spód może warto dać trochę styropianu? ocieplenie masz pod deskami które leżą na połaci dachowej(wełna), dechy pionowe (ja mam u siebie) przybijasz równo ze ścianą i wykańczasz jak chcesz, możesz dać podbitkę tylko po skosach a pionowo na deskach elewację(tu wersja bez papy) lub też podbitkę po skosach i pionowo(ze styropianem dla zlicowania z elewacją), ewentualnie pełna zabudowa - estetycznie mi się nie podoba. P.S. W sobotę też wstawiałem okna 3 szyby za 8 tyś (w tym 23% vat) Gealan, jestem bardzo zadowolony. Okna ciężkie jak cholera ale dałem rade, z pomocą przyszedł brat.Drzwi wejściowe gerda gtt plus. Doradźcie mi jaką mam wybrać bramę zastanawiam się nad Wiśniowskim(3500 z 23%vat), brama z napędem na jeden samochód. Jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.04.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 ocieplenie masz pod deskami które leżą na połaci dachowej(wełna), dechy pionowe (ja mam u siebie) przybijasz równo ze ścianą i wykańczasz jak chcesz, możesz dać podbitkę tylko po skosach a pionowo na deskach elewację(tu wersja bez papy) lub też podbitkę po skosach i pionowo(ze styropianem dla zlicowania z elewacją), ewentualnie pełna zabudowa - estetycznie mi się nie podoba.(...) Dzięki, dzik. Sporo mi się wyjaśniło i mniej więcej wiem jak zaczynać z tym daszkiem. Styropianu dałbym z 5-10cm jako dodatkowej izolacji, ponieważ w tym miejscu będzie mniej wełny (ze względu na szczelinę wentylacyjną). Do pełni szczęścia brakuje mi tylko zdjęcia Twojego daszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 02.04.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Dziękuje Wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi w sprawie adaptacji projektu:) Kinga i Jarek, jak tam Wasza decyzja o WZ, dostaliście już? Pozdrawiam, Ola:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinglog 02.04.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Cześć Olu Dzwoniłam w piątek do Urzędu i poinformowali mnie, że wysłali pocztą (ha ha ha po moich ciągłych telefonach pewnie nie chcieli mnie już widzieć). No i dziś dostałam z poczty powiadomienie o przesyłce. W czwartek byłam w energetyce złożyć wniosek o warunki techniczne a jutro jadę do wodociągów w tej samej sprawie. Z gazowni warunki miałam od ręki i już od trzech tygodni leżą w domu. Zadzwoniłam do adaptatorki i umówiłam się na czwartek - robimy zmiany i resztę papierologi pozostawiam tej genialnej kobiecie Uff wreszcie coś się ruszyło A jak tam u Was? Decyzja co do zmian ostateczna? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anteria22 02.04.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Prośba do Tymowiczów budujących się na Śląsku, czy ktoś byłby tak uprzejmy i zaprosil nowicjuszów w temacie (czyli nas:) ) na szybkie oględziny Tymka? Planujemy budowę w Zabrzegu (okolice Czechowice-Dziedzice, Bielsko-Biała). Witam. Też budujemy tymka choć nie udzielam się na forum to namiętnie go przeglądam. My mamy SSO okolice Kobióra-Gostyń ( pare kilometrów od trasy pszczyna- Tychy) jeśli macie ochotę to zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 02.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam. Też budujemy tymka choć nie udzielam się na forum to namiętnie go przeglądam. My mamy SSO okolice Kobióra-Gostyń ( pare kilometrów od trasy pszczyna- Tychy) jeśli macie ochotę to zapraszamy. Witam. Jak miło! Dziękujemy. To prawie po sąsiedzku:) Odezwę się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Na pewno dałoby się urwać dobrych kilka tysięcy na samym dachu. Ale na stanie surowym postanowiłem nie oszczędzać - ciężko potem wymienić fundamenty, mury, strop czy nawet dach... Ale przyoszczędziłem na oknach, początkowo planowałem okna za ok. 15kzł, zamówiłem za 11kzł. a można wiedziec jakie okna wstawiałeś? i jak możesz napisac to brama garażowa też mnie interesuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 dziś jadę do tartaku zamawiac więźbę dachową.... możecie napisac mi ile płaciliście za swoją więźbe? krokwy, jętki itd... z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam. Też budujemy tymka choć nie udzielam się na forum to namiętnie go przeglądam. My mamy SSO okolice Kobióra-Gostyń ( pare kilometrów od trasy pszczyna- Tychy) jeśli macie ochotę to zapraszamy. Cześć ujawniajcie się i piszcie - po to jest to forum... czasami banalna informacja według Was którśą zamieścicie - dla 100 innych osób będzie bezcenna.... zatem czekamy na zdjęcia Waszego Tymka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 a można wiedziec jakie okna wstawiałeś? i jak możesz napisac to brama garażowa też mnie interesuje.... Okna zamówiłem z Oknoplastu. Rubin plus, dwuszybowe, ciepła ramka, kolor jednostronny (orzech). Bramę garażową wstawię po tynkach wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 dziś jadę do tartaku zamawiac więźbę dachową.... możecie napisac mi ile płaciliście za swoją więźbe? krokwy, jętki itd... z góry dziekuję Za więźbę płaciłem bodajże 700zł/m3 a wyszło chyba 8m3. Niby impregnowana, ale raczej kiepsko, więc jak drewno wyschnęło, sam pomalowałem impregnatem (Kuprafung - P). Polecam samemu zaimpregnować jeszcze przed zamontowaniem więźby, ewentualnie gdy więźba jest na dachu, ale bez pokrycia. Potem to jest mordęga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Za więźbę płaciłem bodajże 700zł/m3 a wyszło chyba 8m3. Niby impregnowana, ale raczej kiepsko, więc jak drewno wyschnęło, sam pomalowałem impregnatem (Kuprafung - P). Polecam samemu zaimpregnować jeszcze przed zamontowaniem więźby, ewentualnie gdy więźba jest na dachu, ale bez pokrycia. Potem to jest mordęga... Pewnie tak zrobię zanim będzie deskowanie to oblece impregnatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 własnie dzwonili z tartaku... wyszło 5,500 zl za sosnę, i 6000 zl za świerk. chyba zainwestuje w świerkowe drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mklublin 03.04.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam serdecznie czy ktoś buduje Tymka w okolicach Lublina? Nawet do 200km od Lbn? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam serdecznie czy ktoś buduje Tymka w okolicach Lublina? Nawet do 200km od Lbn? Pozdrawiam! sprawdziłem na zumi.pl i nie łapie się 221,7 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.04.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 kurcze ale kasa z kredutu szybko topnieje co chwilę dzwoni murarz i mówi co potrzebuje.... ehh. ale przynajmniej widać efekty budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts