Magda i Rafał 05.04.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Drodzy forumowicze, mam poważne pytanie, jak rozwiązaliście kwestie schodów, klatki schodowej. Pytanie do tych państwa, którzy nie mają schodów betonowych, wylewanych. My chcemy drewniane, ale również zrezygnowaliśmy ze ścianki działowej na poddaszu tam gdzie hol. Robi się mała pustka pomiedzy stopniami a stropem i chcieliśmy tą przestrzeń wykorzystać na podłogę szklaną. Myśle, że było by to ciekawe rozwiązanie, ale dość kosztowne. Jak to u was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jula185 05.04.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Drodzy forumowicze, mam poważne pytanie, jak rozwiązaliście kwestie schodów, klatki schodowej. Pytanie do tych państwa, którzy nie mają schodów betonowych, wylewanych. My chcemy drewniane, ale również zrezygnowaliśmy ze ścianki działowej na poddaszu tam gdzie hol. Robi się mała pustka pomiedzy stopniami a stropem i chcieliśmy tą przestrzeń wykorzystać na podłogę szklaną. Myśle, że było by to ciekawe rozwiązanie, ale dość kosztowne. Jak to u was wygląda? witam Mgda i Rafał tak czytam i się zastanawiam czy dobrze zrozumiałam-czyli po wstawieniu schodów drewnianych macie za duży otwór i chcecie go pomniejszyc? -a nie chcecie wstawić schodów z podestem bedą tyle samo miesjca zajmowały co wylewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 05.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Wrócę może jeszcze do więźby. Kilku ludzi z tartaków( kilku więc chyba coś w tym jest) radziło aby kupić drewno nieimpregnowane. Raz że tańsze a dwa dobrze jest że by drewno trochę poleżało i wyschło i dopiero je zaimpregnować . W tartaku impregnacja polega na tym że mokre świeżo pocięte drewno zanurza się w wodzie "zabarwionej impregnatem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 05.04.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, Chodziło mi o rozmieszczenie czujek dymu oraz co. Moze wrzuci ktos swoj projekt, gdzie umiescil te czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 05.04.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 witam Mgda i Rafał tak czytam i się zastanawiam czy dobrze zrozumiałam-czyli po wstawieniu schodów drewnianych macie za duży otwór i chcecie go pomniejszyc? -a nie chcecie wstawić schodów z podestem bedą tyle samo miesjca zajmowały co wylewane? Witam, chodzi o sam strop. Stopnie beda drewniane, z jednej strony przymocowane do ściany, a z drugiej będą wisieć na drutach otoczonych rurami stalowych, tzw.kwasiaki. Żeby jednak mogły wisieć musimy wstawić dwuteownik albo szyne. I własnie pomiędzy tą szyną a stropem jest metr szeroki a 3,7m długi otwór. Można by go zostawić ale, głupio to bedzie wyglądać. Możemy też zrobić schody drewniane zamocowane na belce drewnianej, ale to nieco gorszy efekt daje. Dlatego chciałem zobaczyć jak inni sobie z tymi schodami poradzili. Podest może być też dlaczego nie, albo zabiegowe. Podkreślam, że my nie mamy scianki dzialowej na holu na poddaszu i na dole zrezygnowalismy z wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 05.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, chodzi o sam strop. Stopnie beda drewniane, z jednej strony przymocowane do ściany, a z drugiej będą wisieć na drutach otoczonych rurami stalowych, tzw.kwasiaki. Żeby jednak mogły wisieć musimy wstawić dwuteownik albo szyne. I własnie pomiędzy tą szyną a stropem jest metr szeroki a 3,7m długi otwór. Można by go zostawić ale, głupio to bedzie wyglądać. Możemy też zrobić schody drewniane zamocowane na belce drewnianej, ale to nieco gorszy efekt daje. Dlatego chciałem zobaczyć jak inni sobie z tymi schodami poradzili. Podest może być też dlaczego nie, albo zabiegowe. Podkreślam, że my nie mamy scianki dzialowej na holu na poddaszu i na dole zrezygnowalismy z wiatrołapu. My nie mamy ani ścianki działowej na poddaszu ani wiatrołapu, schody betonowe, ze spocznikiem, i właśnie to że nie ma tych ścianek daje TYMKOWI nietypowy wygląd, nad którym większość ludzi się zachwyca, ta przestrzeń!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.04.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 My nie mamy ani ścianki działowej na poddaszu ani wiatrołapu, schody betonowe, ze spocznikiem, i właśnie to że nie ma tych ścianek daje TYMKOWI nietypowy wygląd, nad którym większość ludzi się zachwyca, ta przestrzeń!!! Dokładnie. Szczególnie ta otwarta przestrzeń na poddaszu mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 06.04.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dostałem pytanie na PW o impregnat, odpowiadam również tutaj. Sporo czytałem o rożnych rodzajach impregnatów i ostatecznie wyszło mi, że Kuprafung P na bazie miedzi będzie najlepszy. Całej więźby jeszcze nie pomalowałem (tylko tam gdzie idzie w pierwszej kolejności wełna), została mi więźba na stryszku, podłoga stryszku i krokwie z zewnątrz. Kupiłem 3 bańki po 5kg każda. Za jedną płaciłem chyba 70zł. Do tej pory zużyłem połowę tego czyli półtorej bańki. Wydaje mi się, że na całą więźbę powinno wystarczyć 10kg, bo ja robię mocniejszy roztwór, mniej więcej 1:5 a zalecany jest 1:13 bodajże. Warto pomalować gdy więźba nie jest jeszcze zamontowana, ewentualnie gdy jest zamontowana, ale nie ma membrany i dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 06.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dostałem pytanie na PW o impregnat, odpowiadam również tutaj. Sporo czytałem o rożnych rodzajach impregnatów i ostatecznie wyszło mi, że Kuprafung P na bazie miedzi będzie najlepszy. Całej więźby jeszcze nie pomalowałem (tylko tam gdzie idzie w pierwszej kolejności wełna), została mi więźba na stryszku, podłoga stryszku i krokwie z zewnątrz. Kupiłem 3 bańki po 5kg każda. Za jedną płaciłem chyba 70zł. Do tej pory zużyłem połowę tego czyli półtorej bańki. Wydaje mi się, że na całą więźbę powinno wystarczyć 10kg, bo ja robię mocniejszy roztwór, mniej więcej 1:5 a zalecany jest 1:13 bodajże. Warto pomalować gdy więźba nie jest jeszcze zamontowana, ewentualnie gdy jest zamontowana, ale nie ma membrany i dachu. Również dokonałem tego samego zakupu i też 3 bańki Zastanawiałem się jeszcze nad Boronem skład ten sam cena podobna ale poszedłem za większością cena 59zł w sklepie int. plus przesyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz 1981 09.04.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam wszystkich ! Ciekawe kiedy będziemy mieć ranking województw pod względem ilości tymków ? U nas troche ich już jest wybudowanych ale nie widze ich na forum.może ogólnopolska akcja promocyjna "tymka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klamor 09.04.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam wszystkich ! Ciekawe kiedy będziemy mieć ranking województw pod względem ilości tymków ? U nas troche ich już jest wybudowanych ale nie widze ich na forum.może ogólnopolska akcja promocyjna "tymka"? no to przyjmujemy wyzwanie my opolszczyzna - Szczedrzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinglog 09.04.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Kujawsko-pomorskie - Kruszyn Krajeński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mati i Kasia 09.04.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 kolo inowrocławia 3 w tym ja.mam pytanie na jakiej wysokości macie okna na parterze?na ile cm laliscie chudziaka?mam zrobiona kanalizacje mam fotki lecz nie mam internetu w domu .ruszamy ze ścianami w tym tygodniu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 10.04.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Warmińsko - Mazurskie - Miłakowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 10.04.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Małopolska-k. Starego Sącza... ( MAŁO NAS NA POŁUDNIU!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 10.04.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Kobylnica pod Słupskiem ..........daleka pólnoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 10.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Dywity k. Olsztyna warmińsko-mazurskie , wiem jeszcze o jednym w odległości ok. 15 km ale ten już chyba liczy kilka wiosen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 10.04.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Sląskie, okolice Raciborza 3 Tymki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 10.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 mazowieckie, okolice Mszczonowa, w promieniu 4km- 3 Tymki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badyl12 10.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 pomorskie, miasto Puck będzie miało swojego Tymka:). Jesteśmy w trakcie zmian w projekcie. Chcemy ruszyć z budową pod koniec sierpnia, może szybciej jak się uda, zobaczymy. Pozdrawiamy wszystkich Tymkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts