Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Wrócę może jeszcze do więźby. Kilku ludzi z tartaków( kilku więc chyba coś w tym jest) radziło aby kupić drewno nieimpregnowane. Raz że tańsze a dwa dobrze jest że by drewno trochę poleżało i wyschło i dopiero je zaimpregnować . W tartaku impregnacja polega na tym że mokre świeżo pocięte drewno zanurza się w wodzie "zabarwionej impregnatem".

dokładnie tak jest...

Ja na dwa tygodnie wysłałem murarza na inną budowę - jutro przywożą mi więźbę i bedą ja najpiew trochę suszył a potem impregnował. O ile dwa tygodnie można nazwać suszeniem...

potem wraca murarz i kładzie więźbę na dach...

pomorskie, miasto Puck będzie miało swojego Tymka:).

Jesteśmy w trakcie zmian w projekcie. Chcemy ruszyć z budową pod koniec sierpnia, może szybciej jak się uda, zobaczymy. Pozdrawiamy wszystkich Tymkowiczów.

My województwo pomorskie Pępowo-15 km od Gdańska

1) zachodniopomorskie - Nieżyn (niedaleko Kołobrzegu)

2) około dwa kilometry ode mnie znajomi czekają na odpowiedni moment do rozpoczęcia budowy swojego Tymka

3) w Kołobrzegu inni znajomi mają Tymka na etapie tynków (mocno przerobionego)

Z forumowiczów najbliżej mam do Stukpuka - 110 km, którego kiedyś udało mi się odwiedzić :-)

dokładnie tak jest...

Ja na dwa tygodnie wysłałem murarza na inną budowę - jutro przywożą mi więźbę i bedą ja najpiew trochę suszył a potem impregnował. O ile dwa tygodnie można nazwać suszeniem...

potem wraca murarz i kładzie więźbę na dach...

Niestety mokre drewno schnąc skręca się, co ma później odzwierciedlenie w płaszczyźnie dachu, której dekarz musi poświęcić więcej siły i czasu, żeby ją wyrównać. Zastanawiam się, czy nie lepiej wrzucić na dach mokrą, równą więźbę (zaraz po przetarciu i impregnacji).

Witam, chodzi o sam strop. Stopnie beda drewniane, z jednej strony przymocowane do ściany, a z drugiej będą wisieć na drutach otoczonych rurami stalowych, tzw.kwasiaki. Żeby jednak mogły wisieć musimy wstawić dwuteownik albo szyne. I własnie pomiędzy tą szyną a stropem jest metr szeroki a 3,7m długi otwór. Można by go zostawić ale, głupio to bedzie wyglądać. Możemy też zrobić schody drewniane zamocowane na belce drewnianej, ale to nieco gorszy efekt daje. Dlatego chciałem zobaczyć jak inni sobie z tymi schodami poradzili. Podest może być też dlaczego nie, albo zabiegowe. Podkreślam, że my nie mamy scianki dzialowej na holu na poddaszu i na dole zrezygnowalismy z wiatrołapu.

Macie może jakieś zdjęcia jak bedą wyglądły takie schody? i firmę wybraną która będzie wam wykonywać takie schody? pytam bardzo mnie to ciekawi:) bo kilka dobrych lat pracuje juz w tej branży czyli w firmie schodziarskiej:)