magdazne 15.04.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Poczesna Okolice Częstochowy. Śląsk Pozdrawiamy Wszystkich Tymkowiczów:wiggle: Bertolo , Mag@Tom wrzućcie parę zdjęć z Waszych wnętrz, tak miło było oglądać i czerpać wzory! Pozdo! Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 15.04.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Bertolo , Mag@Tom wrzućcie parę zdjęć z Waszych wnętrz, tak miło było oglądać i czerpać wzory! Pozdo! Magda U nas na razie mało co się zmieniło. https://picasaweb.google.com/112532531375149380962/NaszTymek Jeszcze długo nie wprowadzimy się do Tymka, ale mieszkający już mają z pewnością co pokazywać - Bertolo! W najbliższym czasie będziemy mogli się pochwalić, jedynie kominkiem i balustradą, sami jesteśmy ciekawi co nasz stolarza nam zmajstrował. Obecnie działa malarz i poprawia, gładzie, sufity, ściany, które troszkę zaczęły nam pękać pod wpływem ogrzewania no i poniekąd fuszery poprzedniego majstra W dalszej kolejności panele i drzwi, ale to dopiero przed jesienią, wykończenie domu szybko wypłukuje "sakiewki". Pozdrawiamy Mag&Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinglog 15.04.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Wybrałam Tymka C i chciałam aby daszek nad wejściem wychodził z domu a nie z dachu, jak niżej: http://img191.imageshack.us/img191/5199/resize6006001textjacek3.jpg Moja projektantka cały czas się wahała i twierdziła, że to raczej niemożliwe. Tym zdjęciem udowodniłam jej, że jednak tak.Czy ktoś z Was zmieniał daszek na taki jak ja? Czy miałam rację przekonując projektantkę, że da się tak zrobić?Proszę o pomoc, informacje i zdjęcia na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 15.04.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mag&Tom, przeglądałem Wasze zdjęcia i zdaje się że macie obniżone jętki? Moglibyście napisać jakieś szczegóły w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid i karolina 15.04.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mag&Tom napiszcie jaki macie kolor dachówki i kolor okien i z jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 15.04.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Na to wygląda, że my niestety nie mamy w sąsiedztwie chyba żadnego Tymka Wielkopolska - Gowarzewo pod Poznaniem Fakt-w wielkopolsce mało Tymków jest my budujemy pod kaliszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klamor 15.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Fakt-w wielkopolsce mało Tymków jest my budujemy pod kaliszem a na opolszczyźnie jestem sam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 15.04.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Bertolo , Mag@Tom wrzućcie parę zdjęć z Waszych wnętrz, tak miło było oglądać i czerpać wzory! Pozdo! Magda Zdjecia z mojego wnetrza sa na forum, kilkanascie stron wczesniej. Niechciałbym powtarzac, bo powiecie, że już bylo. No nie wszystkie co prawda, mogę cosik jeszcze wrzucic:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 15.04.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A tak z innej beczki. Pytanie do tych co już mieszkaja w Tymkach i w dodatku ocieplonych.Dzisiaj skończyly mi sie 3 tony ekogroszku który kupiłem 12 listopada w zeszłym roku. Czyli równo 5 miesięcy temu.Wydaje mi się, że to nie duzo. Ale moze macie odmienne zdanie. To ponad pól tony na miesiąc. Szlag mnie trafia, że kiedys ekogroszek zaczynał się od 300 PLN a teraz 800, 850 PLN.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 15.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 15.04.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Jeszcze tylko belki pod daszkiem, drzwi i polowa sukcesu http://images49.fotosik.pl/1459/4ba8dd2c784fa9b9med.jpghttp://images37.fotosik.pl/1467/599b3e5ce2664c31med.jpghttp://images35.fotosik.pl/1317/a7d7c0d13d8b30bdmed.jpghttp://images37.fotosik.pl/1467/58e299c403261a9cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 15.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Vodun fajny gont. Podoba mi sie. Sam teraz bym taki zrobił. Dach lżejszy I podbitka o której mysle, tylko u nas powinna być w kolorze białym, a tego sie troche obawiam:cool: gratulacje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 16.04.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 A tak z innej beczki. Pytanie do tych co już mieszkaja w Tymkach i w dodatku ocieplonych. Dzisiaj skończyly mi sie 3 tony ekogroszku który kupiłem 12 listopada w zeszłym roku. Czyli równo 5 miesięcy temu. Wydaje mi się, że to nie duzo. Ale moze macie odmienne zdanie. To ponad pól tony na miesiąc. Szlag mnie trafia, że kiedys ekogroszek zaczynał się od 300 PLN a teraz 800, 850 PLN. Co Wy na to? Nam wyszło podobnie. Ekogroszek kupowałem na bieżąco i pełne załadowanie (niecałe 200 kg) starczało na 7-14 dni w zależności od temperatury na zewnątrz. Średnio wyszło ok. 500 - 600 kg miesięcznie. Tyle tylko, że u mnie piec pracuje całą dobę, bo mam ogrzewanie podłogowe. Temperaturę reguluję prostym czujnikiem na poddaszu. Ustawiłem go na 21 st. przez całą dobę. Na poddaszu mam 22 st., na parterze 20-21 st. Co do ceny, to już mi się zdarzyło zapłacić w Kołobrzegu 1030 zł za tonę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 16.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Moi drodzy, zdradźcie nam informacje jakiej mocy macie piec c.o. My chcemy kupić jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę (będzie też ogrzewanie podłogowe na parterze). Wszelkie informacje z prasy i internetu wskazują że przy domu o powierzchni 150m2, wystarczy kocioł o mocy 9-12kW. Pytaliśmy również w gazowni a tam uzyskaliśmy informację, że lepiej byłoby dla nas mieć kocioł o mocy 26kW. Wydaje nam się że to za dużo... Napiszcie jakiej mocy wy macie kotły i czy są wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.04.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam Mam pytanie czy ktoś z Was ma może zestawienie więźby lub projekt dachu z obniżonymi jętkami bo mój kierownik nie bardzo chce się zgodzić na obniżenie i chciałbym mu pokazać gotowe zestawienie bo może wtedy będą łatwe negocjacje. I drugie pytanie czy wylewaliście plytę na podłogę na gruncie od razu czy czekaliście aż Wam postawią ściany, oraz czy dawaliście steropian pod czy nad płytę?? Bo mój kierownik mówi jedno a murarz drugie Co do więźby to zestawienie - podeślę jak zeskanuję albo przepiszę ( bo kartkę ma majster ) przypomnij mi się na priv gdybym nic nei wklejał - skleroza co do Obniżeniaj jętek - nie wiem dlaczego KIERBUD nie chce sie zgodzić? mój mówił ze to nie wpływa aabsolutnie na konstrukcję dachu. trzeba tylko więźbę przerobić... Ja i tak przerabiałem bo "odchudzałem" ja pod blachodachówkę. Drugie pytanie - na zagęszczoną pospółkę od razu nie wylewłem chudziaka. Majster powiedział, że będzie stawiał ściany, to jeszcze udepcze się trochę jak stały ściany prawie do sklepienia - wtedy wylał chudziak. Kierownik budowy mówił że jest ok. na to będzie szła jeszcze folia , na to steropian i potem właściwa wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.04.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Moi drodzy, zdradźcie nam informacje jakiej mocy macie piec c.o. My chcemy kupić jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę (będzie też ogrzewanie podłogowe na parterze). Wszelkie informacje z prasy i internetu wskazują że przy domu o powierzchni 150m2, wystarczy kocioł o mocy 9-12kW. Pytaliśmy również w gazowni a tam uzyskaliśmy informację, że lepiej byłoby dla nas mieć kocioł o mocy 26kW. Wydaje nam się że to za dużo... Napiszcie jakiej mocy wy macie kotły i czy są wystarczające. Co prawda jeszcze nie mieszkamy w Tymku bo się buduje ale sprawę pieca z hydraulikiem męczę od dosyć dawna... stawiam na Zębiec o mocy maks 18 KW ( podobno to aż za dużo) wystarczająco według niego jest 15 KW i to górna granica.... zastanawiam się czy z podajnikiem czy zwykły "śmieciuch" z dolnym spalaniem - tylko w elektroniką strującą dopływem powietrza itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jeszcze tylko belki pod daszkiem, drzwi i polowa sukcesu http://images49.fotosik.pl/1459/4ba8dd2c784fa9b9med.jpg http://images37.fotosik.pl/1467/599b3e5ce2664c31med.jpg http://images35.fotosik.pl/1317/a7d7c0d13d8b30bdmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1467/58e299c403261a9cmed.jpg Witaj, Pięknie dach się prezentuje.... Super wyglad. Pochwal się prosze ile Cię kosztował gont i ile robocizna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 16.04.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Co do więźby to zestawienie - podeślę jak zeskanuję albo przepiszę ( bo kartkę ma majster ) przypomnij mi się na priv gdybym nic nei wklejał - skleroza co do Obniżeniaj jętek - nie wiem dlaczego KIERBUD nie chce sie zgodzić? mój mówił ze to nie wpływa aabsolutnie na konstrukcję dachu. trzeba tylko więźbę przerobić... Ja i tak przerabiałem bo "odchudzałem" ja pod blachodachówkę. Drugie pytanie - na zagęszczoną pospółkę od razu nie wylewłem chudziaka. Majster powiedział, że będzie stawiał ściany, to jeszcze udepcze się trochę jak stały ściany prawie do sklepienia - wtedy wylał chudziak. Kierownik budowy mówił że jest ok. na to będzie szła jeszcze folia , na to steropian i potem właściwa wylewka. Nie chce się zgodzić, bo jeśli nie ,ma na to projektu, to odpowiada za odstępstwa od projektu. Może za to dostać naganę, albo stracić uprawnienia (w razie kontroli). Są dwa wyjścia: zrobić projekt, albo zmienić kierownika, na takiego, który weźmie na siebie to ryzyko. Odchudzanie więźby pod blachę nie ma zbytniego sensu, bo nie tylko ciężar dachu jest brany pod uwagę przy obliczaniu więźby, ale przede wszystkim obciążenia dynamiczne (silne wiatry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.04.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie chce się zgodzić, bo jeśli nie ,ma na to projektu, to odpowiada za odstępstwa od projektu. Może za to dostać naganę, albo stracić uprawnienia (w razie kontroli). Są dwa wyjścia: zrobić projekt, albo zmienić kierownika, na takiego, który weźmie na siebie to ryzyko. Odchudzanie więźby pod blachę nie ma zbytniego sensu, bo nie tylko ciężar dachu jest brany pod uwagę przy obliczaniu więźby, ale przede wszystkim obciążenia dynamiczne (silne wiatry). Tego akurat nie wiem jak to jest ze stratą uprawnień - ale skoro godzi się na takie zmiany - to chyba wie co robi..... Co do odchudzenia więźny - sens chyba jest - finansowy.... wydaje mie się ze nie są to cienkiutkie patyczki i wiatry wytrzyma.... oczywiscie jeśli przyją wichury - to bez względu na to jak mocna jest więżba to wiatr ją zerwie.... ale jest to moje zdanie - i fajnie że dyskutuje się na ten temat 3 dzięki Arek za Twoja opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 16.04.2012 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tego akurat nie wiem jak to jest ze stratą uprawnień - ale skoro godzi się na takie zmiany - to chyba wie co robi..... Co do odchudzenia więźny - sens chyba jest - finansowy.... wydaje mie się ze nie są to cienkiutkie patyczki i wiatry wytrzyma.... oczywiscie jeśli przyją wichury - to bez względu na to jak mocna jest więżba to wiatr ją zerwie.... ale jest to moje zdanie - i fajnie że dyskutuje się na ten temat 3 dzięki Arek za Twoja opinie... Wszystko przeżyłem na własnej skórze, zmianę kierownika też ... więc masz wiadomości z pierwszej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts