atsyrut 06.07.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Też wydaje mi się że bliżej będzie 19 kW niż 25 kW. A masz może już jakieś konkretne namiary na kocioł? Na etapie stawiania kominów warto by było już wiedzieć jaki piec, żeby na odpowiedniej wysokości umieścić podłączenie pieca. Ja zdecydowałem się na piec wszystkopalny.... po budowie jest od groma drewna, desek i innych rzeczy do palenia.... Hydraulik polecił mi firmę ZĘBIEC, i najlepiej dolnego spalania - tak żeby codziennie nie trzeba było w nim rozpalać - tylko dokładać opał. Zebiec KWKD 15 kW - koszt 2999 zł. do tego dorzucam kominek z płaszczem wodnym jako wspomaganie CO, i ostro kalkuluję solary do ogrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 09.07.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam mam pytanie do tych co nie obniżali jętek, ma ktos z was zdjęcia z etapu jak robiliście sufity podwieszane na poddaszu bo interesuje mnie sposób ich mocowania przy wysokich jetkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 09.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid i karolina 09.07.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam mam pytanie ile wyszło wam klinkieru na kominy bo chcemy zamówić ale nie wiem za bardzo ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 11.07.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam mam pytanie ile wyszło wam klinkieru na kominy bo chcemy zamówić ale nie wiem za bardzo ile? U mnie murzarze zmieścili się w jednej palecie. Zostały trzy sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 11.07.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Jakiej mocy kocioł CO zamierzacie instalować? Wydaje mi się że 25kW (Tymek D) tak jak podaje projekt to trochę dużo. Jakie są Wasze opinie w tej kwestii? A Jaki piec bierzesz pod uwagę ( eko groszek? olej, gaz, wszystkopalny) ? jaka firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 11.07.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 A Jaki piec bierzesz pod uwagę ( eko groszek? olej, gaz, wszystkopalny) ? jaka firma ? Chcę zamontować piec na ekogroszek z podajnikiem, ale taki z dodatkowym rusztem na którym można palić drewnem, węglem (czyli w zasadzie wszystkopalny). Co do firmy to jeszcze nic konkretnego nie wybrałem, choć mój hydraulik proponuje mi Galmet. Natomiast zgłębiłem wiedzę jeżeli chodzi o moc kotła. Moc, która jest podawana jest mocą maksymalną, natomiast w kotłach z tego typu jest również podawany zakres regulacji mocy (np. dla pieca 25 kW zakres regulacji mocy wynosi od 7,5-25 kW). Byłem w paru hurtowniach instalacyjnych i mówili że 25 kW na taki domek jak nasz, może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 12.07.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 A Jaki piec bierzesz pod uwagę ( eko groszek? olej, gaz, wszystkopalny) ? jaka firma ? Ja mam 17kW z podajnikiem ślimakowym, ale jeszcze nie mieszkam, sezon przed nami. Ale wydaje mi się jak się dowiedziałem między innymi z zaprzyjaźnionego forum to i ten nie będzie się przemęczał. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK. Wszystko zależy od bilansu energetycznego budynku, wg projektu jak dobrze pamiętam to zapotrzebowanie na CO wychodzi około 10kW a projekt zakłada ocieplenie bardzo standardowe. Te 25 kW, nie jestem pewien ale wynika z tego że jest tam kocioł gazowy i wg projektu dodatkowe 14 kW jest potrzebne na CWU. Przy kotle na paliwa stałe wystarczy jak doliczy się 20% na CWU, a i to będzie z naddatkiem. Starzy instalatorzy którzy się nie dokształcają przyjmują kotły wg starych średnich współczynników wg metrażu budynku które dotyczyły innych standardów niż obecnie stosowanych. To takie moje szybkie przemyślenia i podkreślam że na ogrzewaniu się nie znam i mogłem coś pokręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 12.07.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Ja mam 17kW z podajnikiem ślimakowym, ale jeszcze nie mieszkam, sezon przed nami. Ale wydaje mi się jak się dowiedziałem między innymi z zaprzyjaźnionego forum to i ten nie będzie się przemęczał. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK. Wszystko zależy od bilansu energetycznego budynku, wg projektu jak dobrze pamiętam to zapotrzebowanie na CO wychodzi około 10kW a projekt zakłada ocieplenie bardzo standardowe. Te 25 kW, nie jestem pewien ale wynika z tego że jest tam kocioł gazowy i wg projektu dodatkowe 14 kW jest potrzebne na CWU. Przy kotle na paliwa stałe wystarczy jak doliczy się 20% na CWU, a i to będzie z naddatkiem. Starzy instalatorzy którzy się nie dokształcają przyjmują kotły wg starych średnich współczynników wg metrażu budynku które dotyczyły innych standardów niż obecnie stosowanych. To takie moje szybkie przemyślenia i podkreślam że na ogrzewaniu się nie znam i mogłem coś pokręcić. Dużo też zależy od ocieplenia budynku - i innych żródeł np kominek z płaszczem wodnym itp... W jednym tymku wystarczy 15 KW a inny będzie potrzebował 25 KW... ale podobnie jak przedmówca - nie jestem specem od ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.07.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam, Robił ktoś wentylację mechaniczą w Tymku? Proszę o rzucenie okiem na mój projekt. Parter:http://img836.imageshack.us/img836/2585/tymekparterwentylacja10.jpg Poddasze:http://img801.imageshack.us/img801/3420/tymekpoddaszewentylacja.jpg Nawiewy chcę dać w salonie dwa i w sypialniach po jednym (w sumie 6 sztuk).Wywiewy będą w kuchni, w łazienkach i w holu na parterze i na poddaszu (w sumie 5 sztuk).Rekuperator umieszczę w pomieszczeniu gospodarczym. Wyrzutni w ścianie nie będę robił, tylko podłączę się pod istniejący kanał wentylacji grawitacyjnej. Czerpnia będzie normalnie w ścianie gdzieś w pobliżu rekuperatora. Od rekuperatora wyjdą rury 160mm i pójdę nimi na poddasze (przebicie przez strop) a do anemostatów pociągnę rury 125mm. Rekuperator 300m3/h powinien wystarczyć. Kubatura netto wynosi ok. 550m3, w domu będzie mieszkało 5 osób. Rury chcę dać sztywne spiro, ocieplone 2cm warstwą wełny. Takie rozmieszczenie rur jak na rysunkach powoduje, że zostaną one prawie całkowicie niewidoczne (skryją się w większości za przedścianką kolankową, w skosach dachu i nad sufitem poddasza. Dojście do anemostatów wywiewnych w łazience i holu parteru zrealizuję poprzez puszczenie kanału płaskiego, który skryje się w wylewce poddasza. Pozostałe anemostaty parteru będą zrealizowane poprzez przekucie przez strop i połączenie z rurą idącą po podłodze poddasza. Nawiew:1. Parter sypialnia - 40m3/h2. Parter salon - 50m3/h3. Parter salon - 50m3/h4. Poddasze sypialnia 11,0m2 - 40m3/h5. Poddasze sypialnia 13,9m2 - 50m3/h6. Poddasze sypialnia 15,3m2 - 60m3/hRazem 290m3/h Wywiew:1. Parter kuchnia - 70m3/h2. Parter łazienka - 40m3/h3. Parter hol - 70m3/h4. Poddasze łazienka - 60m3/h5. Poddasze hol - 50m3/hRazem 290m3/h Na końcówkach anemostatów prędkości mam między 0,9 a 1,6m/s. W żadnym miejscu nie przekraczam 5m/s, zaś prędkość maksymalna wynosi 4m/s (dla przepływu 290m3/h w rurze fi160). Na większości odcinków prędkość jest niższa niż 2m/s. Oczywiście to wszystko w przypadku maksymalnego biegu, bo na pierwszym biegu (zakładam ok. 100m3/h) prędkości będą 3-krotnie niższe. Czy mam zbyt grube rury? Co jeszcze policzyć? Spadki ciśnień? Co sądzicie o takim projekcie? Co poprawić? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJacek 12.07.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 http://images40.fotosik.pl/1702/66134471d0af051agen.jpghttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f9131a18d557b82.html#http://images45.fotosik.pl/1451/d72aa392c2405eb1gen.jpg Też wydaje mi się że bliżej będzie 19 kW niż 25 kW. A masz może już jakieś konkretne namiary na kocioł? Na etapie stawiania kominów warto by było już wiedzieć jaki piec, żeby na odpowiedniej wysokości umieścić podłączenie pieca. Witam- kupiłem dwa dni temu piec gazowy Vaillant 19,5 kw(cały zestaw komplet) - 8.200zł. Kolega hydraulik powiedział, że w zupełności wystarczy. Razem z grzejnikami do całego "Tymka"+ piec zapłaciliśmy 13.500 zł. Teraz poddasze, łazienka.Pozdrawiamyhttp://images44.fotosik.pl/324/69c74dfd022c5fe6gen.jpghttp://images40.fotosik.pl/1702/a4d54039d0b27e2fgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 13.07.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Kominki w Tymku..... Koleżanki i koledzy - czy ktoś z Was montował kominek z płaszczem wodnym? Jeśli tak to jaka moc i jaka firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 14.07.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Po jakim czasie od zakończenia stawiania ścian fundamentowych można je ocieplać? Pytam dlatego, bo wczoraj zauważyłem, że zaprawa na którą murowane były bloczki, w środku jest jeszcze mokra ( z zewnątrz wszystko suche). Fundamenty wymurowane były ok. miesiąc temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Agnieszka 14.07.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Do atsyrut: czy moglibyśmy się wprosić na budowę W realu wszystko wygląda inaczej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Do atsyrut: czy moglibyśmy się wprosić na budowę W realu wszystko wygląda inaczej:) Serdecznie zapraszam. na priv wysłałem dane kontaktowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSIA KARASIŃSKA 16.07.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 HEJ !!!U nas wykańczanie w pełni tego słowa znaczeniu.... Wrzucam kilka fotek z naszej kuchni choć jeszcze nie skończona http://images37.fotosik.pl/1678/6d343357efcec518med.jpghttp://images38.fotosik.pl/1706/66d0b11bf1ac5e01med.jpghttp://images40.fotosik.pl/1708/0f05a12e36561f80med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 16.07.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 HEJ !!! U nas wykańczanie w pełni tego słowa znaczeniu.... Wrzucam kilka fotek z naszej kuchni choć jeszcze nie skończona Pięknie Gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agusia2904 17.07.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 HEJ !!! U nas wykańczanie w pełni tego słowa znaczeniu.... Wrzucam kilka fotek z naszej kuchni choć jeszcze nie skończona Kuchnia CUDOWNA !!! Bardzo podobną wymarzyłam sobie również do swojego Tymka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.07.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 HEJ !!! U nas wykańczanie w pełni tego słowa znaczeniu.... Wrzucam kilka fotek z naszej kuchni choć jeszcze nie skończona Widzę, że nie robiliście wejścia do spiżarki z kuchni? powiększyliście łazienkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOSIA KARASIŃSKA 18.07.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Spiżarki nie robiliśmy ale w zamian mamy większą łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts