Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mam pojecia co robie zle

1. Jest dokładnie wyjaśnione jak dodawać zdjęcia, poczytaj o tym.

2. Przed zamieszczeniem postu, możesz wcisnąć przycisk podglądu, np. Preview Message aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku.

3. Usuń wszystkie swoje zbędne posty, które zaśmiecają forum. Możesz to zrobić tylko Ty lub administrator.

Trochę humoru i ku przestrodze Tymowiczów.

Tynkarze - przed przystąpieniem do pracy pomierzryliśmy wszystko - spisałem umowę.

Potem to już ich ciągłe migania i ściemnianie - jeden na budowie, czasami dwóch - ciągłe wykręty, awarie maszyny, zgudnienie kluczy, zniszczenie skrzynki elektrycznej itd. Ale ok - płaciłem zgodnie z umową... zostało 2 tysiące po zakończeniu prac.

i teraz najlepsze... Dzwoni facet i mówi że źle policzyliśmy poierzchnię - i za mało pieniędzy wychodzi.. mówi że musimy jeszcze raz zmierzyć ( przypomnę że już skończyli robotę) i żebym dopłacił za resztę...

Fakt na spokojnie zmierzyłem wszystko jeszcze raz i o 40 metrów była pomyłka na ich niekorzyść.

Owszem - mógłbym się zgodzić na dopłatę ale to co robili to szczyt wszystkiego - dlatego nie dopłace ani grosza.

- Termin z 3 tygodni do 6 tygodni im sie przesunął - ot taka drobnostka

- w między czasie brakowało im materiału i potrzebowali z dnia na dzień - taki szczególik

- zgubili klucze i zniszczyli skrzunkę na bezpieczniki ( to im odliczę oczywiście) - no cóż tak to bywa

- pety walały się po całym domu - tam gdzie skończył palić tam rzucał niedopałka. Taka duuuża popielniczka

- fusy z kawy wylewane były na podłogę w salonie - 50 cm przed drwiami balkonowymi :) - po co chodzić - wylewajmy za siebie

- codziennie wieczorem jeździłem i zamykałem okna i gasiłem światła po nich - to nie ich prąd i ich okna co ich to obchodzi

gdzie był mój błąd ? teraz już wiem:

W umowie nie ma ani słowa o karach dla wykonawcy za nie wywiązanie się z warunków, natomiast była informacja o płatnościach w trakcie trwania prac.

jeśli spisujecie umowę - żądajcie kar finansowych w razie nie wywiązywania się z umowy a cała płatność dopiero po odebraniu prac.

A ja szukam intensywnie tynkarzy...

Atsyrut, co to za ekipa? Podaj nazwę firmy i miasto.

Jak liczyliście powierzchnię? Wszystkie otwory wchodzą czy tylko okienne?

Sochaczew, firma Janbud tel. 666 27 27 27 strona http://www.janbud.info

Do powierzchni wliczane sa wszystkie otwory, dodatkowo podciągi słupy itd.

Ale ich konkretnie odradzam. Jak do tej pory pierwsza ekipa partaczy. ale na każdej budowie trzeba to przeżyć :)

Pytanie do evol1 i Ziolasy. Jakie macie wymiary daszku nad wejściem? Interesowałaby mnie wysokość słupów, odległość ich od budynku i względem siebie, głębokość daszku, kąt, i inne wymiary, które byłyby pomocne żeby zrobić coś podobnego. Dzięki z góry.

Dziś wieczorem dam Ci wymiary jak dostanę się do projektu

Sochaczew, firma Janbud tel. 666 27 27 27 strona http://www.janbud.info

Do powierzchni wliczane sa wszystkie otwory, dodatkowo podciągi słupy itd.

Ale ich konkretnie odradzam. Jak do tej pory pierwsza ekipa partaczy. ale na każdej budowie trzeba to przeżyć :)

Jeśli zawalili tylko z terminem oraz nabałaganili, ale tynki zrobili dobrze - ciesz się :) Pokaż fotki z tynków.

Witam, jaki kocioł wybraliście do Tymka, z podajnikiem czy bez? O jakiej mocy? My jesteśmy w trakcie wyboru, właśnie kończą nam tynki.

Jesteśmy chyba na tym samym etapie....

Ja zdecydowałem na piec dolnego spalania bez podajnika.... oczywiscie zdania sa podzielone. Są osoby wybierajaze wygodę i podajnik... też mają swoje racje :)

wszystko jest kwestią przeliczenia wygody w stosunku do kosztów.

Sprawdzona technologia - wszystkopalna... z pośród marek wybrałem firmę Zębiec kocioł 23 KW model KWKD.

Najniższe ceny znalazłem w slepie http://www.piecolandia.pl

Witam, jaki kocioł wybraliście do Tymka, z podajnikiem czy bez? O jakiej mocy? My jesteśmy w trakcie wyboru, właśnie kończą nam tynki.

My wybraliśmy z podajnikiem na ekogroszek, ma też dodatkowy ruszt na którym można palić drewnem. Moc 25 kW, tak jak w zasadzie podaje projekt, aczkolwiek mniejszy też dałby radę. Co do firmy to zwiedziłem kilka hurtowni i w każdej proponowali mi co innego (wiadomo o co chodzi). Ale zdecydujemy się raczej na Galmet. Takie instaluje nasz hydraulik, kilku znajomych też ma tej firmy i na razie nie narzekają. Coś z tego typu http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_men=24

A skoro już kończycie tynki to domyślam się, że komin już jest więc musicie zwrócić uwagę na jakiej wysokości znajduje się podłączenie do czopucha.

evol1, jakie macie wymiary daszku nad wejściem? Interesowałaby mnie wysokość słupów, odległość ich od budynku i względem siebie, głębokość daszku i inne wymiary, które byłyby pomocne żeby zrobić coś podobnego. Dzięki z góry.

Filary mają średnicę fi 30cm wysokość 3m, jeśli chodzi o rozstaw to od ściany frontowej (od zewnętrznej krawędzi) odsunięte o 150 cm - szerokość do osi filara, a rozstaw pomiędzy nimi - osie wynosi 3m