Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Marzec to już w tym roku był, albo ja straciłam poczucie czasu? A co do dokumentów potrzebnych do odbioru domu to najlepiej sprawdzić w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego właściwym dla lokalizacji waszej budowy, bo pomimo że w Polsce prawo jest jedno to interpretacji wiele i oni tak powinni mieć wykaz dokumentów obowiązujących przy składaniu zawiadomienia o zakończeniu budowy. Z tego co wiem to najdłużej (i najdrożej) trwa wykonanie przez geodetę " geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej". Pozdrawiam wszystkich Tymkowiczów

Oczywiscie chodzilo mi o 03.2013r przepraszam za ewidentna pomyłke. dziekuje za ino pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nas całość tynków kosztowała 14200 pln. Robocizna+materiał. Tynk cementowo wapienny Knauf, około 580 m2. Wszystko pokryte tynkiem poza ścianką kolankową. Wygląda ok :)

Chciałbym się zmieścić w 15kzł... Pierwsza partia materiału (8 palet tynku i cała drobnica typu narożniki, listwy itd.) zamówiona, koszt 5kzł.

Mam prosbę - ma ktoś może zdjecia stelażu do odieplenia poddasza? lub fotki z prac przy ociepleniu? tak z ciekawości - bo powoili robię przymiarki ja ma to wyglądać :(

My akurat jesteśmy na etapie zabudowy poddasza. Przesyłam fotkę, pierwszej czesci ocieplenia, postaram sie dorobić nastepne, jak będzie stelaż i profile. Tymczasem hol na poddaszu już nam zabudowali. Sporo to poddasze kosztuje. W między czasie przywieźli nam szambo z Owadowa 10m3, oczywiscie nie obylo sie bez problemów, 5 razy przestawiałem koparke bo za kazdym razem dzien wczesniej przestawiali termin dostawy. Jak już wyjechali do koparkowy sie wkurzyl i powiedzial ze jemu nie pasuje o tej porze i lipa. Zostawili zbiornik pod domem, a w sobote wykopiemy dół i dzwigiem go opuszcza.Znowu któraś stówa w plecy.Ale moze to i dobrze bo dopiero poźniej przypomniało nam się ze w tym miejscu co chcieliśmy dać szambo idzie kabel od przyłącza energ. Trzeba będzie więć 2 metry dalej zrobić, na szczęście miejsca jest dużo.

Schody zamówione u firmy Drawex, ciekawe jak to będzie wyglądać w rzeczywistości bo na www. dość ładnie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=136449&d=1347523477

brunet wieczorową, widziałem chyba, że robisz rekuperację? Można wiedzieć jaki jest koszt takiego przedsięwzięcia? Jak masz poprowadzone kanały?

Zamierzam zrobić, jeszcze nie zacząłem. Jeśli wziąłbym firmę to koszt wyniósłby 15-20kzł za całość (instalacja i jednostka centralna). Nie stać mnie na zapłacenie takiej sumy, więc całą inwestycję podzielę na 2 etapy. Najpierw sama instalacja, a dopiero kiedyś dokupię jednostkę centralną.

Instalacja wykonana przez firmę to koszt jakieś 8-10kzł. Też mnie nie stać. Tak więc instalację zamierzam zrobić samemu. Koszt materiałów (dobrych, markowych) szacuję na ok. 2-2,5kzł. Do tego kilka - kilkanaście dni pracy.

Instalacja będzie raczej na skrzynkach rozdzielczych i rurach elastycznych. Anemostaty parteru będą wychodzić ze stropu, a przewody w większości skryją się przy ściance kolankowej i będą zasłonięte przedścianką. Być może rura do anemostatu łazienki dolnej pójdzie w wylewce (jako kanał płaski), a może wykorzystam kanał komina...

Mam to wszystko z grubsza już poukładane w głowie, przemyślane. Jakby była potrzeba wyjaśnień, to chętnie pomogę.

Murłata wypadła na środku, tak cieśle postanowili, w sumie nie wiem dlaczego. Z zewnatrz i tak idzie styropian, a od środka płyta gipsowa, stelaże bezpośrednio na murłate na holu, a w pokojach ścianka kolankowa z płyty g-k. Nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej jako tako, dom i tak jest dla nas duży. pozdrawiam

Zamierzam zrobić, jeszcze nie zacząłem. Jeśli wziąłbym firmę to koszt wyniósłby 15-20kzł za całość (instalacja i jednostka centralna). Nie stać mnie na zapłacenie takiej sumy, więc całą inwestycję podzielę na 2 etapy. Najpierw sama instalacja, a dopiero kiedyś dokupię jednostkę centralną.

Instalacja wykonana przez firmę to koszt jakieś 8-10kzł. Też mnie nie stać. Tak więc instalację zamierzam zrobić samemu. Koszt materiałów (dobrych, markowych) szacuję na ok. 2-2,5kzł. Do tego kilka - kilkanaście dni pracy.

Instalacja będzie raczej na skrzynkach rozdzielczych i rurach elastycznych. Anemostaty parteru będą wychodzić ze stropu, a przewody w większości skryją się przy ściance kolankowej i będą zasłonięte przedścianką. Być może rura do anemostatu łazienki dolnej pójdzie w wylewce (jako kanał płaski), a może wykorzystam kanał komina...

Mam to wszystko z grubsza już poukładane w głowie, przemyślane. Jakby była potrzeba wyjaśnień, to chętnie pomogę.

Dzięki za info, koszt wykonania przez firmę rzeczywiście wysoki,a samemu.... hm muszę jeszcze to przemyśleć.

Murłata wypadła na środku, tak cieśle postanowili, w sumie nie wiem dlaczego. Z zewnatrz i tak idzie styropian, a od środka płyta gipsowa, stelaże bezpośrednio na murłate na holu, a w pokojach ścianka kolankowa z płyty g-k. Nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej jako tako, dom i tak jest dla nas duży. pozdrawiam

Pytałem, bo u mnie cieśla kazał murarzom tak przygotować kotwy, aby murłata zlicowana była z wieńcem. W sumie nie wiem dlaczego tak, ale popytałem jeszcze wśród znajomych i też tak mieli. Może to ułatwi prace cieśli? Niech robią jak im karze, w końcu 50 lat jest w zawodzie:rolleyes:

Witam Wszystkich

Mam pytanie do tych co robili tymka z dwoma garażami ile wam wyszło tynków bo ja tak licze i liczę i się nie umiem doliczyć, a dodatkowo nie wiem jak traktować otwory jak czy je odejmować czy jak całość a jeśli jak całośc to obie strony jak całość czy tylko jedną.

Dodatkowo mam pytanei czy ktoś z WAs ocieplał poddasze pianką PUR bo byłem na targach budowlanych i bardzo dużo firm się poleca w tej materii koszt na gotowo to około 70 zł/m2 ale na nią przychodzą już tylko płyty k-g??

Witam Wszystkich

Mam pytanie do tych co robili tymka z dwoma garażami ile wam wyszło tynków bo ja tak licze i liczę i się nie umiem doliczyć, a dodatkowo nie wiem jak traktować otwory jak czy je odejmować czy jak całość a jeśli jak całośc to obie strony jak całość czy tylko jedną.

Dodatkowo mam pytanei czy ktoś z WAs ocieplał poddasze pianką PUR bo byłem na targach budowlanych i bardzo dużo firm się poleca w tej materii koszt na gotowo to około 70 zł/m2 ale na nią przychodzą już tylko płyty k-g??

tynki to 740 metrów ale podwyższana ściana kolankowa, tynkowane wszystkow ściany i za drugim garażem jeszcze jest dodatkowe pomieszczene. otwory liczone normalnie do powiechni tynkowanej

Bałbym się. Nowa technologia, niesprawdzona i nietania... Więźba pracuje, czy z czasem nie porobią się szpary na styku drewno - piana? Piana jakąś tam elastyczność ma, ale czy wystarczającą?

Jakim środkiem impregnowaliście widoczne elementy drewnianej konstrukcji dachu, a jakim deskowanie dachu?

krokwie altax kolor dąb a podbitkę bezbarwnym altaxem ponoć jest dobry bo głęboko wnika i nie łuszczy się ja pomalowałem i jestem zadowolony jak znajdę troszkę czasu to dodam jakieś zdjęcia a całą reszte malowałem KUPRAFUNG-P niedrogi dobry i wydajny jedno i drugie dostępne na necie

Bałbym się. Nowa technologia, niesprawdzona i nietania... Więźba pracuje, czy z czasem nie porobią się szpary na styku drewno - piana? Piana jakąś tam elastyczność ma, ale czy wystarczającą?

Pianką też bym się bał... ładnie wygląda przy robocie - ale faktycznie więźba pracuje i mogą porobić się mostki termiczne....

do tego koszt.... 70 zł metr kwadratowy? to bardzo dużo - a powierzchnia tez nie jest mała....

rzeczywiście dajmy technologii sprawdzić się przez lata a równy sprawdzonymi metodami

Ja też będę robił Doliną Nidy i też mam tynkarzy za 17zł/m2. Sporo materiału Ci wyszło, jak widzę prawie 12 ton. Ja u siebie szacowałem jakieś 10 ton, być może się przeliczyłem...

Cenowo za materiał wychodzi podobnie, mam ofertę na 13,30zł brutto za worek (super lekka, bo lekka jest o 30gr tańsza).

Ale my mieliśmy super krzywe ściany, żadna naszym murarzom nie wyszła prost. Strop też w poziomie im nie wyszedł. U Ciebie może wyjść zdecydowanie mniej.

Witam,

jak tynkowaliście słupy na poddaszu? Na te słupy idzie normalnie tynk czy płyta kartongips? A może w ogóle nie są tynkowane, tylko zostawione drewno na wierzchu?

Chodzi mi o coś takiego:

http://img190.imageshack.us/img190/48/p1050532l.jpg

Poradźcie, bo wkrótce wchodzą tynkarze i w sumie nie wiem jak to powinno być zrobione.

Nam wyszło tak samo. W sypialni z garderobą i w sypialni nad salonem.

W pokoju z garderobą, wnękę zakleilśmy styropianem, zaciągnęliśmy siatką i po wnęce. Dodatkowo na wszystkie słupy tynkarze kazali nam kupić taką metalową sitakę, tę przyczepiali do słupa i normalnie tynkowali, tam gdzie słup zlicowany był ze ścianą - również.

A najlepiej zapytaj swoich tynkarzy jaki oni mają na to sposób - zawsze dają Tobie na to jakąś gwarancję :)

Powodzenia