Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie odnośnie mebli do kuchni.Zastanawiam sie nad frontami takimi śliskimi, czy może mi ktoś powiedzieć czy rzeczywiście są takie ciężkie do utrzymania?Podobno strasznie widać palce , zacieki itp.Podobają mi się i nie wiem już jakie wybrać. Pytałam już w firmach gdzie robią kuchnie i odpowiedzi były różne, dlatego pytam tych którzy użytkują.Z góry dzięki za odp.:)

Mam pytanie odnośnie mebli do kuchni.Zastanawiam sie nad frontami takimi śliskimi, czy może mi ktoś powiedzieć czy rzeczywiście są takie ciężkie do utrzymania?Podobno strasznie widać palce , zacieki itp.Podobają mi się i nie wiem już jakie wybrać. Pytałam już w firmach gdzie robią kuchnie i odpowiedzi były różne, dlatego pytam tych którzy użytkują.Z góry dzięki za odp.:)

My mamy białe na wysoki połysk, gładkie bez żadnych wgłębień, ozdobników itp..

Użytkujemy je od stycznia, czyli od momentu zamieszkania i do tej pory jestem zadowolona.

Wiadomo jak coś chlapnie, czy się poleje to od razu widać, ale to tak jak na każduch meblach. Ja mam na to sposób, zakupuję "ściereczki uniwersalne do kuchni" w sklepie z czerwonym owadzie z kropkami :). Przeważnie takie zabrudzenia przecieram od ręki, ale wiadomo nie zawsze jestna to czas, całe fronty przecieram co drugi tydzień przeważnie w sobotę (specjalnie się do tego nie przykładam, zajmuje to max. 5 min i mebelki wyglądają jak nieużywane :)), wszystko schodzi i ściera się świetnie.

Czy widać palce? - na białym nie szczególnie, może na innych kolorach bardziej się to uwydatnia.

Nadmienię, że nie jest to mój pierwszy kontakt z białymi śliskimi meblami. Na starym mieszkaniu miliśmy takie 15-to letnie igdyby nie to, że uchwyty odpadały, nikt by nie powiedział, że mają tyle lat.

Ale decyzja to Wasze zmartwienie.

My mamy białe na wysoki połysk, gładkie bez żadnych wgłębień, ozdobników itp..

Użytkujemy je od stycznia, czyli od momentu zamieszkania i do tej pory jestem zadowolona.

Wiadomo jak coś chlapnie, czy się poleje to od razu widać, ale to tak jak na każduch meblach. Ja mam na to sposób, zakupuję "ściereczki uniwersalne do kuchni" w sklepie z czerwonym owadzie z kropkami :). Przeważnie takie zabrudzenia przecieram od ręki, ale wiadomo nie zawsze jestna to czas, całe fronty przecieram co drugi tydzień przeważnie w sobotę (specjalnie się do tego nie przykładam, zajmuje to max. 5 min i mebelki wyglądają jak nieużywane :)), wszystko schodzi i ściera się świetnie.

Czy widać palce? - na białym nie szczególnie, może na innych kolorach bardziej się to uwydatnia.

Nadmienię, że nie jest to mój pierwszy kontakt z białymi śliskimi meblami. Na starym mieszkaniu miliśmy takie 15-to letnie igdyby nie to, że uchwyty odpadały, nikt by nie powiedział, że mają tyle lat.

Ale decyzja to Wasze zmartwienie.

Hej GRISZA80, a może pochwalisz się jakimiś fotkami. Jestem pewna, że wszyscy Tymowicze chętnie pooglądają. Ja z pewnością! Zdjęcia Tymków zawsze poprawiają mi humor i mobilizują do działania.

Pozdrawiam, Ola:)

Witam- stajemy na rzęsach(mamy czas do końca października). Na wszystko patrzeć optymistycznie;) . Powodzenia,-http://images35.fotosik.pl/1621/d3f6cf1c8f66eba0gen.jpghttp://images45.fotosik.pl/1551/764b0c3d1e565318gen.jpghttp://images45.fotosik.pl/1551/bf07a449ea121751gen.jpgPozdrawiamy

no i kolejny Tymek stoi w pełnej krasie :) gratuluję...

Hej GRISZA80, a może pochwalisz się jakimiś fotkami. Jestem pewna, że wszyscy Tymowicze chętnie pooglądają. Ja z pewnością! Zdjęcia Tymków zawsze poprawiają mi humor i mobilizują do działania.

Pozdrawiam, Ola:)

To poproszę o cierpliwość. Muszę zrobić zdjęcia, bo mam tylko takie z budowy, a pokazywać półprodukt jak mamy już wyrób gotowy, to nieładnie :)

Obiecuję coś wrzucić do przyszłego tygodnia :)

A na dzisiaj w planie mamy malowanie tyłu domu, bo tam najłatwiej. No i może w końcu zamówimy podbitkę.

I tu do Was pytanie, jak mocować podbitkę od frontu i tyłu budynku, równolegle czy prostopadle do budynku? O to ostatnio była sprzeczka małżeńska :)

Przy szczytach to wiadomo, prostopadle do ścian, bo poskręcałoby te nasze deszczółki. A od frontu i z tyłu???

Z jednej strony przy równoległym połączeniu, nie trzebabybyło kombinować z łączeniem na rogach (bo to też może być problem,a nie będziemy robić takich skrzynek), ale ja boję się, że tak może je poskręcać, a z drugiej strony można będzie mocować je bezpośrednio do krokwi. Prostopadle zaś, są mniejsze odcinki (po 87 cm), ale za to więcej mocowań i są na tyle długie, że potrzebne są aż 3 łaty: 1 przy ścianie, 2 przy desce czołowej, 3 po środku co by się nie wyginało.

W zasadzie będziemy na to zwracać szczególną uwagę przez pierwsze dwa miesiące, a potem już nawet nikt nie będzie się temu przyglądał, chyba, że ktoś, kto będzie budował swój dom i będzie się zastanawiał co u siebie zrobić (to tak jak z kominami :))

Jakie macie doświdczenia w tym temacie, bo być może moja wiedza i wątpliwości są błędne i zupełnie nieuzasadnione.

A i jeszce jedno jak rozwiązaliście temat wentylacji dachu przy podbitce? Myślicie, że okrągłe kratki wentulacyjne z siatką (wielkością odpowiadające lampkom mocowanym do podsuftki), rozmieszczone co 50 cm dadzą radę?

My akurat jesteśmy na etapie zabudowy poddasza. Przesyłam fotkę, pierwszej czesci ocieplenia, postaram sie dorobić nastepne, jak będzie stelaż i profile. Tymczasem hol na poddaszu już nam zabudowali. Sporo to poddasze kosztuje. W między czasie przywieźli nam szambo z Owadowa 10m3, oczywiscie nie obylo sie bez problemów, 5 razy przestawiałem koparke bo za kazdym razem dzien wczesniej przestawiali termin dostawy. Jak już wyjechali do koparkowy sie wkurzyl i powiedzial ze jemu nie pasuje o tej porze i lipa. Zostawili zbiornik pod domem, a w sobote wykopiemy dół i dzwigiem go opuszcza.Znowu któraś stówa w plecy.Ale moze to i dobrze bo dopiero poźniej przypomniało nam się ze w tym miejscu co chcieliśmy dać szambo idzie kabel od przyłącza energ. Trzeba będzie więć 2 metry dalej zrobić, na szczęście miejsca jest dużo.

Schody zamówione u firmy Drawex, ciekawe jak to będzie wyglądać w rzeczywistości bo na www. dość ładnie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=136449&d=1347523477

dzięki - czekam zatem na fotki stelażu... niestety tyle wełny upchnąć to sporo pieniedzy idzie.... ale to wszystko wyjdzie w oszczędnościach zimą....

Naszą kuchnię można obejrzeć na fotosiku.

Wybaczcie, ale nie mogę znaleźć adresu URL zdjęcia, dlatego poniżej link.

http://www.fotosik.pl/u/mojtymek/album/1288220

No GRISZA80, pięknie jest! Kuchnia jasna i nowoczesna, świetnie się prezentuje. A ta sypialnia to na dole? Jeszcze nie widziałam u nikogo urządzonej sypialni na dole, a tu proszę jest i nawet całkiem przestronna. Mam więc dowód, że można tam z powodzeniem urządzić pokój gościnny. Super! Gratuluje pięknego Tymka!

A na dzisiaj w planie mamy malowanie tyłu domu, bo tam najłatwiej. No i może w końcu zamówimy podbitkę.

I tu do Was pytanie, jak mocować podbitkę od frontu i tyłu budynku, równolegle czy prostopadle do budynku? O to ostatnio była sprzeczka małżeńska :)

Przy szczytach to wiadomo, prostopadle do ścian, bo poskręcałoby te nasze deszczółki. A od frontu i z tyłu???

Z jednej strony przy równoległym połączeniu, nie trzebabybyło kombinować z łączeniem na rogach (bo to też może być problem,a nie będziemy robić takich skrzynek), ale ja boję się, że tak może je poskręcać, a z drugiej strony można będzie mocować je bezpośrednio do krokwi. Prostopadle zaś, są mniejsze odcinki (po 87 cm), ale za to więcej mocowań i są na tyle długie, że potrzebne są aż 3 łaty: 1 przy ścianie, 2 przy desce czołowej, 3 po środku co by się nie wyginało.

W zasadzie będziemy na to zwracać szczególną uwagę przez pierwsze dwa miesiące, a potem już nawet nikt nie będzie się temu przyglądał, chyba, że ktoś, kto będzie budował swój dom i będzie się zastanawiał co u siebie zrobić (to tak jak z kominami :))

Jakie macie doświdczenia w tym temacie, bo być może moja wiedza i wątpliwości są błędne i zupełnie nieuzasadnione.

A i jeszce jedno jak rozwiązaliście temat wentylacji dachu przy podbitce? Myślicie, że okrągłe kratki wentulacyjne z siatką (wielkością odpowiadające lampkom mocowanym do podsuftki), rozmieszczone co 50 cm dadzą radę?

Rozmawiałem ze swoimi dachowcami :) mówili że podpitka w zakresie wentyalcji 3:1.. dwa elementy normalnme i jeden element perforowanej....

No GRISZA80, pięknie jest! Kuchnia jasna i nowoczesna, świetnie się prezentuje. A ta sypialnia to na dole? Jeszcze nie widziałam u nikogo urządzonej sypialni na dole, a tu proszę jest i nawet całkiem przestronna. Mam więc dowód, że można tam z powodzeniem urządzić pokój gościnny. Super! Gratuluje pięknego Tymka!

Tak, sypialnia póki co zorganizowana jest na dole, bo góra jest jeszcze nie wykończona.

Zimą będziemy wykańczać pięterko, jak skończymy to wyprowadzamy się do sypialni z garderobą, a na dole będzie pokój gościnno-gabinetowy, czyli jakieś biurko, regał, narożnik z funkcją spania i jak się zmieści to szafa, co by goście mieli się gdzie rozgościć :)

Poniżej zdjecie z prac pokrycia dachu... dziś powinna być zakończona

URL=http://www.fotosik.pl]http://images35.fotosik.pl/1629/ea41bfbab56e0116med.jpg[/url]

Jak widac - zepsułem najbardziej charakterystyczną cześć Tymka - daszek nad wejsciem....

http://images43.fotosik.pl/1554/31037adf6bf0a3f1med.jpg

jak myślicie - czy teraz nie jest już za póżno na wykonanie elewacji zewnętrznej ( temperatura) ?

Co masz na myśli pisząc elewacja zewnętrzna? Dla mojego banku pt. wykonanie elewacji zewnętrznej był styropian zaciągnięty klejem :)

Oczywiście ani na styropian, ani na tynk nie jest za późno.

Podobno tynk najlepiej kłaść na przełomie września/października, ze względu na to, że nie schnie za szybko, a jeszcze nie ma tęgich mrozów. Jedyne co, to wiatr może trochęprzeszkadzać, bo dodatkowo wysusza :)