Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Płytki w kotłowni prawie położone, fuga i montaż wszystkich urządzeń :) Od soboty docieplanie elewacji, styropian już jest.... leżakuje i czeka na ekipę :)

Czy moge wiedzieć jaki styropian współczynnik i ile za m3 płaciliście?własnie rozgladam się w tym temacie za grafitowym styro, u nas płytki w kotłowni płytkarz układał i przeciął rure od wody podczas wiercenia kratki ściekowej. pzdr

Czy moge wiedzieć jaki styropian współczynnik i ile za m3 płaciliście?własnie rozgladam się w tym temacie za grafitowym styro, u nas płytki w kotłowni płytkarz układał i przeciął rure od wody podczas wiercenia kratki ściekowej. pzdr

Materiały na docieplenie kosztowały łącznie 8 tys. Styropian SWISSPOR MAX Fasada (lambda na poziomie 0,040) 40m3 dla grubości 20 cm, 140zł/m3.

W tym oczywiście wszelkie kleje,siatki,dyble,profile itp. Transport styro prosto od producenta. Zastanawialiśmy się nad grafitem, ale jakoś na końcu wybór padł na zwykły. Za duży wybór jak dla mnie :) Istotną kwestią była grubość, bo mamy rolety do schowania :)

Ja mam właśnie grafitowy EPS033 GR 15 CM FREZ 30,45m3 cena 141zł/m3 ( Styropmin) leżakuje i czeka na położenie :)

Apropos hydrauliki ;) NO może za dużo powiedziane, chodzi o podłączanie syfonów w kuchni. Szczerze polecam odpływ do zlewu kuchennego z IKEA. Mają świetne rozwiązanie, dzięki któremu w szafce poniżej jest zdecydowanie więcej miejsca (patent tejże firmy). Syfon znajduje się przy ścianie, można do nieo podłączyć zmywarkę i pralkę - rewelacja. Można też rozważyć, czy odpływu nie zrobić w podłodze, teraz tak byśmy zrobili, ale już za późno.

Teraz przymierzamy się do wymiany syfonu, bo szafka pod spodem jest nie wykorzystna - syfon zakupiony.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20215523/

To tak jakby kogoś to interesowało - świetne rozwiązanie.

Podobne mają do umywalek łazienkoych, niestety sprzedają tylko w komplecie z umywalką:(, a do dolnej łazienki byłby idealany...

A my dalej ocieplamy. Do skończenia został tylko jeden szczyt. Przy okazji wytnę gałęzie co mnie atakują od sąsiadki!!!

Dobrze, ze zdecydowaliśmy się na biały klej. Dom całekiem inaczej wygląda, zwłaszcza,że narazie tak zostanie i dłuuuuuuuugo na tej klej będziemy patrzać hehhee

ale ciepło będzie przynajmniej :)

Witam wszystkich

zastanawiam się czy nie za późno jest teraz zaczynać budowę naszego Tymka ?? jak uważacie ?? majstra mam - mógłby zacząć około 15 paxdziernika.

i jeszcze prośba - ma ktos może zestawienie ile jakich materiałów trzeba na tradycyjnego tymka ?? ile bloczków fundamentowych ?? drutu?? pustakow ?? jak ktos z was mógłby pomóc prosze o info : [email protected]

Witam

Mam pytanie czy pod wylewki dawaliście folię czy nie? bo ja zastanawiam się nad daniem pod styropian na chudziak i na styropian czy uważacie że będzie ok czy za dużo tej folii?? i dać tylko na styropian??

pod styropian na chudziak dałem folię... na styropian nie... ale wylewk jeszcze nei zrobiłem - więc w razie czego rzucę na styropian folię jak będzie trzeba

Witam wszystkich

zastanawiam się czy nie za późno jest teraz zaczynać budowę naszego Tymka ?? jak uważacie ?? majstra mam - mógłby zacząć około 15 paxdziernika.

i jeszcze prośba - ma ktos może zestawienie ile jakich materiałów trzeba na tradycyjnego tymka ?? ile bloczków fundamentowych ?? drutu?? pustakow ?? jak ktos z was mógłby pomóc prosze o info : [email protected]

teroretycznie jak teraz zaczniesz to SSO do zimy stanie - o ile ta nie przyjdzie na początku listopada...

oczywiscie ekipa musi się uwijać :)

TRADYCYJNY TYMEK - nie ma czegoś takiegio. Każdy coś zmienia, powiększa, pomniejsza, dobudowuje itd. takze ilosći materiałów mogą być mulące dla Ciebie... Najłatwiej samemu policzyć.

U mnie na przykład bloczków fundamentowych poszło 1024 sztuki ( łącznie ze schodami przed wejsciem, tarasami itd. ) U Ciebie może ich pójść np 600 lub 1200 - w zależności jak wysoko będziesz "podnosił"budynek....

Witam wszystkich

My zaczynaliśmy 3.10.2011 i do 30.10 stanęły mury i powstała więźba. Na początku listopada położyliśmy folię na dach i później powoli dachówka. Trzeba przyznać,że pogoda nam sprzyjała. W zasadzie było sucho i do momentu przykrycia folią dachu praktycznie nie padało i temperatura nie spadała znacząco. Powodzenia :)