Krzysiek450 05.10.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Czy ocieplaliście kominy systemowe ponad połacią dachu? Jeżeli tak to wełną czy styropianem? ja tam pierwsze słysze o takim ocieplaniu Kupowałem kominy PEKABET wełna ocieplająca jest pomiędzy ceramiką a bloczkiem keramzytobetonowym na całej długości komina. a to co wystaje ponad dach okleiłem płytka klinkierową i chyba jest Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.10.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Czy ocieplaliście kominy systemowe ponad połacią dachu? Jeżeli tak to wełną czy styropianem? Tak, wełną grubości 5cm. Potem siatka i klej oraz tynk. Styropian raczej się nie nadaje. Polecam ocieplić z 3 powodów: 1. Lepszy ciąg. 2. Mniejsze straty ciepła. 3. Mniejsze prawdopodobieństwo skraplania pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 06.10.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Czy ocieplaliście kominy systemowe ponad połacią dachu? Jeżeli tak to wełną czy styropianem? U nas prawie jak u Krzyśka, ale obłożony cegłą klinkierową - systemowe są ociepłane na całej długości komina wełną pomiędzy ceramiką a pustakiem karamzytowym (u nas TERMAT). W zasadzie po co ocieplać już ocieplone. Jak chcesz coś dawać to wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 08.10.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Hej Tymowicze:)Mam prośbę: czy możecie napisać ile łącznie wyszło Wam za materiały na fundamenty? Nam ekipa policzyła ok. 25 tys. za materiały na fundament dla Tymka C z poj. garażem? Wiem, że każdy używa innych materiałów itd. ale chciałabym mieć jakiekolwiek porównanie.Z góry dziękuje i pozdrawiam, Ola:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 08.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Hej Tymowicze:) Mam prośbę: czy możecie napisać ile łącznie wyszło Wam za materiały na fundamenty? Nam ekipa policzyła ok. 25 tys. za materiały na fundament dla Tymka C z poj. garażem? Wiem, że każdy używa innych materiałów itd. ale chciałabym mieć jakiekolwiek porównanie. Z góry dziękuje i pozdrawiam, Ola:) U nas fundament wyszedł prawie 31 tys. tj.ławy, fundament, ocieplenie, zasypanie, kanalizacja w fundamencie i wylanie płyty... Materiał i robocizna Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 09.10.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Pytanie na dzień dzisiejszy bardzo dobre... u nas na termometrze rano było ZERO!! Jakie macie grzejniki w Tymku? jakich firm, moc...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 09.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Pytanie na dzień dzisiejszy bardzo dobre... u nas na termometrze rano było ZERO!! Jakie macie grzejniki w Tymku? jakich firm, moc...? Hej na pewno masz dobry termometr? U nas buło o 6:20 6,5 stopnia, a co do grzejników to ja mam firmy "diamont" cz jakoś tak typ V.22/600/ i potem różne długości. Tylko jak będziesz pytał o cenę to upewnij się że grzejnik jest kompletne tzn> ma równnież uchwyty do wieszania i głowicę (do ust temperatury) bo ja musiałam potem dokupywać oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 09.10.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Hej na pewno masz dobry termometr? U nas buło o 6:20 6,5 stopnia, a co do grzejników to ja mam firmy "diamont" cz jakoś tak typ V.22/600/ i potem różne długości. Tylko jak będziesz pytał o cenę to upewnij się że grzejnik jest kompletne tzn> ma równnież uchwyty do wieszania i głowicę (do ust temperatury) bo ja musiałam potem dokupywać oddzielnie. NIEstety- mój termometr był/jest dobry!! sąsiadka, o 8 rano, skrobała dziś szyby w samochodzie! idzie zima... kaloryfery by się przydały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 09.10.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 U nas prawie jak u Krzyśka, ale obłożony cegłą klinkierową - systemowe są ociepłane na całej długości komina wełną pomiędzy ceramiką a pustakiem karamzytowym (u nas TERMAT). W zasadzie po co ocieplać już ocieplone. Jak chcesz coś dawać to wełnę. W tej sprawie dzwoniłem jeszcze do przedstawiciela Schiedla i powiedział że nie ma potrzeby ocieplania z zewnątrz, tak więc nie będę ocieplał, na komin tylko siatka na kleju i na to tynk żywiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 09.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Hej Tymowicze:) Mam prośbę: czy możecie napisać ile łącznie wyszło Wam za materiały na fundamenty? Nam ekipa policzyła ok. 25 tys. za materiały na fundament dla Tymka C z poj. garażem? Wiem, że każdy używa innych materiałów itd. ale chciałabym mieć jakiekolwiek porównanie. Z góry dziękuje i pozdrawiam, Ola:) U nas wyszło ok. 26 tyś., Tymek D z podwójnym garażem, w tym chudziak i kanaliza rozprowadzona pod chudziakiem (materiał + robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 09.10.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ...a, sam materiał ok 21 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 09.10.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dzięki GRISZA80 i wieczoor. Czyli wychodzi na to, że 25 tyś. za materiały to nie jest jakaś zawyżona cena. Za robociznę nasza ekipa bierze 10 tyś. za stan zero. Najmniej to nie jest, no ale coż począć. Ile wyszło w rzeczywistości za materiały okaże się może już w przyszłym miesiącu. Teraz czekamy na PnB, ma być lada dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 09.10.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 W tej sprawie dzwoniłem jeszcze do przedstawiciela Schiedla i powiedział że nie ma potrzeby ocieplania z zewnątrz, tak więc nie będę ocieplał, na komin tylko siatka na kleju i na to tynk żywiczny. Zdziwiłbym się gdyby przedstawiciel Schiedla stwierdził, że trzeba dodatkowo ocieplać. To tak jakby producent mebli twierdził, że jego wyroby trzeba dodatkowo polakierować, albo producent samochodu twierdził, że trzeba zakonserwować podwozie. Zrobisz jak zechcesz, ale ja trochę czytałem o tym, rozmawiałem osobiście z kilkoma mądrymi ludźmi i ostatecznie jednak ociepliłem. Polecam również ocieplić część komina na stryszku czyli poniżej dachu. Toż to grosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 10.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dzięki GRISZA80 i wieczoor. Czyli wychodzi na to, że 25 tyś. za materiały to nie jest jakaś zawyżona cena. Za robociznę nasza ekipa bierze 10 tyś. za stan zero. Najmniej to nie jest, no ale coż począć. Ile wyszło w rzeczywistości za materiały okaże się może już w przyszłym miesiącu. Teraz czekamy na PnB, ma być lada dzień. Ja teraz sprawdzam w swoje zapiski to nasz stan zero wyniósł ok 16tyś robota i materiał.Kopanie, beton b15(24m3),zbrojenie, bloczki(2,4tyś), robocizna, manitu, ubijanie, piasek,kanaliza, ślepa posadzka, ocieplenie styropian.Dokładnie 15.138,00zł Bloczki na wysokość 84cm Tymek A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 10.10.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Hej Magda i Rafał, no niestety porównanie z Waszymi kosztami za stan zero, nie jest już dla nas takie korzystne Ale już niejednokrotnie się przekonałam, że tutaj na Śląsku w okolicach Bielska straszna drożyzna. Geodeta za mapę do celów projektowych wziął 1000 zł, a widzę na FM, że ludzie płącą ok 500-700zł, architekt - zwykła adaptacja, bez znaczących zmian i bez projektów przyłączy wody czy gazu 2000 zł, kierownik budowy 2000 zł, itd. Pozdrawiam, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 10.10.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Hej Magda i Rafał, no niestety porównanie z Waszymi kosztami za stan zero, nie jest już dla nas takie korzystne Ale już niejednokrotnie się przekonałam, że tutaj na Śląsku w okolicach Bielska straszna drożyzna. Geodeta za mapę do celów projektowych wziął 1000 zł, a widzę na FM, że ludzie płącą ok 500-700zł, architekt - zwykła adaptacja, bez znaczących zmian i bez projektów przyłączy wody czy gazu 2000 zł, kierownik budowy 2000 zł, itd. Pozdrawiam, Ola No to sporo. U nas geodeta zabrał 350zł!! I tak biorą. Architekt za samą adaptacje 1000zł ale musiałem troszkę więcej podzwonić bo byli też tacy co 1800zł brali. Ciekawą sprawą jest kierownik budowy widze, my płacimy 600zł, nie wiem jak u was ale jego praca jest na ten czas zaoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 10.10.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No to sporo. U nas geodeta zabrał 350zł!! I tak biorą. Architekt za samą adaptacje 1000zł ale musiałem troszkę więcej podzwonić bo byli też tacy co 1800zł brali. Ciekawą sprawą jest kierownik budowy widze, my płacimy 600zł, nie wiem jak u was ale jego praca jest na ten czas zaoczna. Różnice kolosalne! Ale tutaj wszyscy (tj. geodeci, architekci, itd.) mają właśnie takie stawki, taka "zmowa cenowa". A że dużo ludzi się buduje, na brak klientów nie narzekają. Kierownik bierze 2000 zł za prowadzenie budowy do momentu odbioru i chcemy żeby raczej pojawiał się na budowie i odbierał poszczególne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasmo 10.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 11.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 A ja tak z troche innej beczki. Pytanie dla tych co maja już piec ale jeszcze nie mieszkają, czy zimą będziecie grzali??Nie wiem co robić, dom mam nieocieplony jeszcze bo styropian zimą ma iść na dół i na wiosnę chciałem ocieplić. Boje się o płyty gipsowe na poddaszu i centralne.Niby woda spuszczcona ale przecież zawsze coś tam zostanie tej wody w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 11.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Hej Tymowicze! Także buduję Tymka w okolicach Słupska (pomorskie). I jakoś tak się złożyło że dopiero teraz znalazłam tą grupę. Jestem obecnie na etapie dachu (zaczynamy więźbę) i robi mi to ekipa. Mam nadzieję na SSO na koniec października a okna i drzwi planuję w listopadzie. I na tym chyba się skończy wyręczanie się fachowcami i zacznie się praca własnymi rękami, do której powoli się szykujemy.I w związku z tym mam pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego. Jak policzyć ile i jak gęsto trzeba ułożyć tego ogrzewania. Ile Wam wyszło w Waszych Tymkach? Fachowcy z którymi rozmawiam rzucają tak rozbieżne ilości że przestaję cokolwiek rozumieć. A bardzo bym chciała bo już z różnymi fachowcami miałam do czynienia i wolę sama wszystko policzyć i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts