Krzysiek450 28.11.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 to niby takie coś aby można było przeczyścić kanalizę (drzwiczki) a ponieważ to pion z wc to czyszczak (tak to nazwał hydraulik) wydaje się być niezbędny. Tylko że on nieco wystaje ja w ten sam sposób robie niby są małe szanse żeby kanaliza się przydkała ale rewizja niech będzie wszystko będzie poprowadzone w samym rogu a następnie zabudowane regipsem nadole małe zgrabne okienko na magnes moim zdaniem nie zeszpeci to pokokj w zabudowie dodatkowo chcę póścić pion od odkurzacza centralnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.11.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 SSO zakończony i na razie przerwa, w lutym ma przyjść dekarz. Ale jak pomyśle ile jeszcze zostało.... instalacje, tynki, posadzki, okna:rolleyes: nie mówiąc już o wykończeniówce i zagospodarowaniu działki... To chyba jeszcze nie półmetek. Szybko pójdzie... jak już są prace wewnątrz to pogoda i inne sprawy wędrują na drugi plan... jeśli sa chęci i gotówka - to pójdzie raz dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapawel 28.11.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 WitamOd dłuższego czasu przeglądamy forum dla Tymowiczów. super, że jest internet!!!! dzięki temu dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy...a najbardziej pomocne są zdjęcia. Mamy nadzieję niedługo zaczynać budowę...teraz oczekujemy decyzji kredytowej.może pod koniec tego tygodnia już coś będziemy wiedzieć. trzymajcie kciuki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 28.11.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witam Od dłuższego czasu przeglądamy forum dla Tymowiczów. super, że jest internet!!!! dzięki temu dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy...a najbardziej pomocne są zdjęcia. Mamy nadzieję niedługo zaczynać budowę...teraz oczekujemy decyzji kredytowej.może pod koniec tego tygodnia już coś będziemy wiedzieć. trzymajcie kciuki!!!! Zaciskamy mocno kciuki.Oby poszło bezproblemowo. U nas cała papierologia i kredyt to były dwa najdłuższe etapy budowy A gdzie budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapawel 28.11.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 działkę mamy w wiszni małej 18 km od centrum wrocławia...piękne wzgórza Trzebnickie;)już wcześniej się pytałam, ale ponowię pytanie:czy za stan surowy otwarty 45-65 tyś za robociznę to dużo czy mało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 28.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 działkę mamy w wiszni małej 18 km od centrum wrocławia...piękne wzgórza Trzebnickie;)już wcześniej się pytałam, ale ponowię pytanie:czy za stan surowy otwarty 45-65 tyś za robociznę to dużo czy mało??? Ceny zależą pewnie od regionu, ale również z jakiego materiału się buduje. Jak dla mnie to dość dużo, jak w zeszłym roku szukaliśmy ekipy to cena 45 tyś. była maksymalną. My zapłaciliśmy 30 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 29.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 działkę mamy w wiszni małej 18 km od centrum wrocławia...piękne wzgórza Trzebnickie;)już wcześniej się pytałam, ale ponowię pytanie:czy za stan surowy otwarty 45-65 tyś za robociznę to dużo czy mało??? pytanie raczej kiepsko postawione tak jakby zapytać się czy samochód za 20 tyś to dużo czy mało... ja postawiłem za 36 tys. ale na cenę wpływ ma wszystko z materiałem na czele.... no i zależy co w tej cenie jest - bo ja znalałzme ekipę za 28 tysięcy - ale okazałao się że: - robią tylko w porothermu, - wylewki chudziaka tylko z betoniarni z pompy, - nadproża - tylko gotowe - strop tylko teriva itd... generalnie jak podliczyłem to wychodzą duuuuże pieniądze. Więc dobrze ugadaj z ekipa co jest w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 29.11.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 działkę mamy w wiszni małej 18 km od centrum wrocławia...piękne wzgórza Trzebnickie;)już wcześniej się pytałam, ale ponowię pytanie:czy za stan surowy otwarty 45-65 tyś za robociznę to dużo czy mało??? Ja w 2011 budowałam i płaciłam 38 tyś, za SSO z dachówką i rynnami. Życzę powodzenia w budowie, a rzeczywiście formalności w banku to masakra u nas zajęły 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 29.11.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 działkę mamy w wiszni małej 18 km od centrum wrocławia...piękne wzgórza Trzebnickie;)już wcześniej się pytałam, ale ponowię pytanie:czy za stan surowy otwarty 45-65 tyś za robociznę to dużo czy mało??? Najlepiej zrobić casting na ekipę - macie chwilę czasu zanim dostaniecie kredyt no i minie zima - ja tak zrobiłam określając czego oczekuję od ekipy - stan surowy zamknięty ze wszystkimi!!!! robotami z tym związanymi, ceny miałam od 25 tyś do 100 tyś PLN czyli bardzo duża rozpiętość. Trzeba pytać co nie wchodzi w cenę! słyszałam o ekipie co czekała aż inwestor sam zaszaluje strop, niektóre nie robią schodów wew. i balkonów, u innych tarasy i schody zewnętrzne nie wchodzą w grę, inne mają bardzo dokładne oczekiwania co do technologii budowy ( z czego budują). Ja drugą ekipę (tak, tak, pierwsza poleciała po stanie 0) mam od stanu 0 do zadaszenia za 35 tyś. Biorąc pod uwagę że tej pierwszej zapłaciłam 6 więc kosztowało mnie to 41 tyś. Kuzynka postawiła stan SSZ ale bez pokrycia dachówką za 45 tyś a za samą dachówkę 8 tyś. Tak więc ceny są różne i tak naprawdę nie cena jest ważna tylko solidność ekipy. Bo czasem poprawianie baboli kosztuje więcej niż droższa/lepsza ekipa. I czasem droższa ekipa okazuje się być gorszą. I czasem nawet wizyty u poprzednich inwestorów i rekomendacje nie pomagają. Jedyne co pomaga to: NIGDY nie płać przed wykonaniem roboty, podpisuj umowę bardzo szczegółową i codziennie a nawet dwa razy dziennie pilnuj budowy i wykonawcy. No i przy okazji studia budowlane trzeba skończyć bo budowlańcy to taki naród co uwielbia wciskać kit niedoświadczonym inwestorom. No i tu przydaje się takie forum jak te!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 29.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 temat grzejniki Powiedzcie proszę jakiej firmy macie termostaty grzejnikowe i czy jesteście z nich zadowoleni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynapawel 29.11.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 no tak...niby to wszystko wiemy...materiały, ekipa...ale dzisiaj dzwonił do nas facet i powiedział nam,że postawi nam dom w stanie deweloperskim za 280 tyś razem z instalacjami+piec,dachem, oknami...chce budować z ytonga24,dachówka ceramiczna i z tego co wyliczyłam to wychodzi za metr prawie 2 tyś...i cały zgryz.mam też wujka co ma firmę budowlaną,wprawdzie zajmuje się głównie wykończeniówką ale postawił pare domów we francji...na razie daliśmy mu projekt do kosztorysu i zobaczymy co powie.jest jeszcze czas.natomiast Pan z banku prosi o kolejne papierki;)ale podobno gdy się już oto pytają to decyzja ma byś na dniach:)trzymajcie kciuki i życzę powodzenia wszystkim budowniczym Tymka!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 30.11.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 no tak...niby to wszystko wiemy...materiały, ekipa...ale dzisiaj dzwonił do nas facet i powiedział nam,że postawi nam dom w stanie deweloperskim za 280 tyś razem z instalacjami+piec,dachem, oknami...chce budować z ytonga24,dachówka ceramiczna i z tego co wyliczyłam to wychodzi za metr prawie 2 tyś...i cały zgryz.mam też wujka co ma firmę budowlaną,wprawdzie zajmuje się głównie wykończeniówką ale postawił pare domów we francji...na razie daliśmy mu projekt do kosztorysu i zobaczymy co powie.jest jeszcze czas.natomiast Pan z banku prosi o kolejne papierki;)ale podobno gdy się już oto pytają to decyzja ma byś na dniach:)trzymajcie kciuki i życzę powodzenia wszystkim budowniczym Tymka!!!!! za 280 tysięcy stan developerski? sprawdź jakie materiały daje bo wydaje mi się że za tą cenę to może wstawić "marketowe" rzeczy... putanie czy chcesz mieć zatynkowane w ścianie rurki III gatunku itd.... mogę się mylić - ale lepiej dmuchac na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 30.11.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 za 280 tysięcy stan developerski? sprawdź jakie materiały daje bo wydaje mi się że za tą cenę to może wstawić "marketowe" rzeczy... putanie czy chcesz mieć zatynkowane w ścianie rurki III gatunku itd.... mogę się mylić - ale lepiej dmuchac na zimne. Dokładnie, okna można kupić za 10 tys lub 40 tys., drzwi 1tys lub 8tys. W sumie górnej granicy chyba nie ma Wszytko może mieć sporą rozpiętość cenową a także jakościową..... Niemożliwe jest miarodajne porównanie bez szczegółowych danych. Nie twierdze,że wszystko co drogie jest najlepsze, ale gdzieś kończy się granica kwoty w ramach której można zapewnić jakość na przyzwoitym poziomie. Nie zawsze zastosowanie najtańszych materiałów jest uzasadnione ekonomicznie. Pytanie najczęstsze "po ilu latach użytkowania zwróci mi się różnica w cenie" jest słuszne, ale cena spokoju też ogromna. Warto zatem przeanalizować co dostaniemy za korzystną cenę,żeby ciągle czegoś nie musieć naprawiać i poprawiać w nowym budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 30.11.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak sobie poczytałam o tych ekipach budowlanych i przypomniała mi się sytuacja mojego sąsiada który budowę rozpoczął wiosną 2010r i jego budowlańcy za 20 tyś mieli mu wybudować SSO z dachówką (dom na oko jakieś 200 m2 i do tego dach skomplikowany) ja mu mówiłam że ściemniają ale nie słuchał. No to panowie wymurowali mu ściany i zrobili więźbę tylko jak zaczęli deskować to zaczęła im się rozłazić i nie trzymać kątów, więc wzięli nogi za pas i nawet chyba nie do końca pieniążki wybrali. No a jak potem szukał ekipy która ten dach poprawi to zabulił 40 tyś za poprawki + za położenie dachówki dodatkowo. A buduje nadal ostatnio ocieplał ściany fundamentowe (bo tamci tego nie zrobili tylko jeszcze raz musiał odkopywać). Trafić solidną ekipę budującą to jest naprawdę sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 30.11.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Czy zastanawiał sie ktoś z was nad pompą ciepła jakie to koszty w tymku i jak wychodzi utrzymanie takiej pompy? sso juz stoi na wiosne zabieram się za całą reszte i właśnie teraz jestem na etapie zbierania inf o ogrzewaniu, wstępnie myślałem o zwykłym piecu tak zwanym smieciuchu cś pomiędzy 19 a 25kw dostęp do drzewa mam dobry więc z opałem nie było by problemu ale z drugiej strony taka pompa ciepła to ponoc wygodna sprawa tylko pytanie czy jest na tyle skuteczna i zimą nie trzeba dogrzewac mieszkania no i koszty zużycia energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 01.12.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Czy zastanawiał sie ktoś z was nad pompą ciepła jakie to koszty w tymku i jak wychodzi utrzymanie takiej pompy? sso juz stoi na wiosne zabieram się za całą reszte i właśnie teraz jestem na etapie zbierania inf o ogrzewaniu, wstępnie myślałem o zwykłym piecu tak zwanym smieciuchu cś pomiędzy 19 a 25kw dostęp do drzewa mam dobry więc z opałem nie było by problemu ale z drugiej strony taka pompa ciepła to ponoc wygodna sprawa tylko pytanie czy jest na tyle skuteczna i zimą nie trzeba dogrzewac mieszkania no i koszty zużycia energii elektrycznej. Mam doświadczenie jeśli chodzi o pompę ciepła gruntową w domu o powierzchni i bryle takiej jak Tymek. Nie trzeba dogrzewać, pompa spokojnie dawała radę w duże mrozy w ciągu ostatnich 4 lat. Rachunki za prąd bez podziału na pompę i resztę urządzeń, oświetlenia to średnio 260 zł/m-c. Z tym, że mieszkają tylko 2 osoby dorosłe. Zużywają zapewne mniej prądu, cwu niż rodzina typu 2+2 . No i dom dobrze ocieplony. Koszty inwestycyjne też większe niż przy powietrznej. W całym domu jest podłogówka, funkcjonuje rekuperator. W kominku palone jest okazjonalnie (kiedy przyjeżdżamy dzieci zazwyczaj mają frajdę i wymuszają rozpalanie kominka), ale wtedy jest trochę za ciepło. Byliśmy sceptycznie nastawieni do pompy, ale w końcu sami zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Tyle,że my będziemy mieli powietrzną. Na gaz nie mamy perspektyw a butla w ogrodzie nie wchodzi w grę. Ekogroszek odpadł i podjęliśmy decyzję, czy słuszną czas pokaże. Teraz montaż a uruchomienie może w ciągu kilku dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Czy zastanawiał sie ktoś z was nad pompą ciepła jakie to koszty w tymku i jak wychodzi utrzymanie takiej pompy? sso juz stoi na wiosne zabieram się za całą reszte i właśnie teraz jestem na etapie zbierania inf o ogrzewaniu, wstępnie myślałem o zwykłym piecu tak zwanym smieciuchu cś pomiędzy 19 a 25kw dostęp do drzewa mam dobry więc z opałem nie było by problemu ale z drugiej strony taka pompa ciepła to ponoc wygodna sprawa tylko pytanie czy jest na tyle skuteczna i zimą nie trzeba dogrzewac mieszkania no i koszty zużycia energii elektrycznej. Na pewno wygodna, skuteczna (nie trzeba dodatkowego źródła ciepła w mrozy) i tania w eksploatacji. Ekonomia jednak bierze górę, dlatego też pompa ciepła przegrywa z węglem, drewnem, gazem, a nawet prądem i olejem opałowym. Może za kilkanaście lat się to zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 02.12.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Na pewno wygodna, skuteczna (nie trzeba dodatkowego źródła ciepła w mrozy) i tania w eksploatacji. Ekonomia jednak bierze górę, dlatego też pompa ciepła przegrywa z węglem, drewnem, gazem, a nawet prądem i olejem opałowym. Może za kilkanaście lat się to zmieni... Jest jednak diametralna różnica w kosztach ogrzewania węglem a olejem opałowym czy gazem płynnym........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 02.12.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Hej olaibartek a możecie napisać ile Was ta pompa ciepła kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jakiej mocy kotły gazowe instalowaliście? Zastanawiam się na kotłem 14kW... Junkers Cerapur. Następny tego typu to 22kW, ten wydaje się być o wiele za duży... Do tego zasobnik CWU o pojemności 160l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts