Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Brunet widzę dość dokładnie zabrałes się do obliczeń Dzięki. Fakt z ta pompa koszt jest spory, wygoda taka sama jak przy elektrycznym szkoda tylko że do pompy niema jeszcze dofinansowań to by ratowało sytuacje. Jeśli możecie to napiszcie z jakich ogrzewań korzystacie u siebie i jak to wychodzi finansowo przypuszczam że najbardziej popularny jest piec na ekogroszek tez niby wygodny zasypuje się raz na pare dni i spokój.

piec na ekogroszek był dobry jeszcze kilka lat temu... to tak jak z samochodami na gaz. Był po złotówce litr, dużo osób przerobiło wozy na gaz to wtedy cenę wywindowali... tak samo jest z ekogroszkiem. Fakt jest wygoda - bo raz na kilka dni ładujesz zasobnik i pozamiatane.

Ja postanowiłem że na pierwsze lata wrzucę piec wszystko palny ( Zębiec KWKD 22 KW) bez żadnego wspomagania.... na tym tym forum jest fajny wątek o ekonomicznym paleniu węglem - gdzie są opisane sposoby jak spalać węgiel, czy miał w takowych piecach dolnego lub górnego spalania. Po budowie zawsze jest sporo desek dokupiłem trochę węgla więc zobaczymy jak to będzie :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam pralnię zamiast garderoby i uważam to za bardzo dobry pomysł... przejście jest bezpośredni z łazienki. ściankę kolankowa podniosłem o 25 cm ( mimo iż tak to jest projekt z podniesioną ścianką )

a strop robiłem teriva ale nie z Ytong.

Czyli jak rozumiem obniżałeś ściankę do 25 cm ?

Wejście do pralni masz za kominem ?

Jakie są wymiary wejścia ?

Pozdrawiam Artur

na tym tym forum jest fajny wątek o ekonomicznym paleniu węglem - gdzie są opisane sposoby jak spalać węgiel, czy miał w takowych piecach dolnego lub górnego spalania. Po budowie zawsze jest sporo desek dokupiłem trochę węgla więc zobaczymy jak to będzie :)

możesz przybliżyć link lub podac nr strony na której to było jeśli pamietasz oczywiście, z chęcią przeczytam A co do tematu Arti51 ja mam projekt bez scianki kolankowej na początku jak powstała więźba troszke się przeraziłem że mało miejsca na poddaszu ale teraz jak są już ścianki działowe muszę powiedzieć że miejsca będzie w sam raz (oczywiście zależy od tego kto i w ile osób planuje tam mieszkać) pralnie zrobiłem obok łazienki kosztem pokoju że tak go nazwę dziecięcego dzięki temu zyskałem dwa pokoje o takim samym metrażu (nie będzie kłótni że ktoś ma większy pokuj) :) W ogóle pomysł z tą zmiana ukradłem od forumowicza AREKTOJA warto odwiedzić jego dziennik budowy (mam nadzieje że niema nic przeciwko że go zareklamowałem) :) a no i dobra rada warto obnizyć jetki ja tego nie zrobiłem zyskał bym fajny stryszek a teraz bede chodził tam na kolanach :)

Czyli jak rozumiem obniżałeś ściankę do 25 cm ?

w projekcie bez scianki kolankowej murłate montuje się 17,5cm ponad stropem 7cm to niewielka różnica więc decydując się na ściankę kolankową niewiem czy opłaca się obniżać ją do tej wysokości. Ja wieniec miałem zrobiony równo z stropem wtopiłem długie szpile do murłaty i na tym wieńcu wymurowana ścianka z cegły na wysokość 18cm (pierwsza warstwa na płasko druga układana w szóstkę)

możesz przybliżyć link lub podac nr strony na której to było jeśli pamietasz oczywiście, z chęcią przeczytam A co do tematu Arti51 ja mam projekt bez scianki kolankowej na początku jak powstała więźba troszke się przeraziłem że mało miejsca na poddaszu ale teraz jak są już ścianki działowe muszę powiedzieć że miejsca będzie w sam raz (oczywiście zależy od tego kto i w ile osób planuje tam mieszkać) pralnie zrobiłem obok łazienki kosztem pokoju że tak go nazwę dziecięcego dzięki temu zyskałem dwa pokoje o takim samym metrażu (nie będzie kłótni że ktoś ma większy pokuj) :) W ogóle pomysł z tą zmiana ukradłem od forumowicza AREKTOJA warto odwiedzić jego dziennik budowy (mam nadzieje że niema nic przeciwko że go zareklamowałem) :) a no i dobra rada warto obnizyć jetki ja tego nie zrobiłem zyskał bym fajny stryszek a teraz bede chodził tam na kolanach :)

proszę bardzo - stron jest sporo - ale warto.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

jętki zdecydowanie do obniżenia. na stryszku w tej chwili jak stanę to nie dotknę dachu w najwyższym punkcie... nie mierzyłem ale moim zdaniem ponad 3 metry będzie

Krzysiek450, atsyrut.

Dzięki za info. Atsyrut zmyliło mnie to co napisałeś o projekcie : "( mimo iż tak to jest projekt z podniesioną ścianką ) " i dlatego pytałem czy obniżałeś ściankę.

Skoro po podniesieniu o 25 cm + wieniec i murłata mieszczą się drzwi do pralni to już wiem czego chcę :)

Ja zakupiłam razem z grzejnikami wszystko firmy DIAMOND. Działają jak na razie bez zarzutu, mieszkamy prawie od roku.

nie wiem jak u Was ale ja w tej chwili testuję piec i jego możliwości spalania :)

przy nieocieplonym dachu opału trochę idzie :( wiec teraz czym prędzej trzeba wziąć się za ocieplenie dachu

a jak u Was przebiega "zimowanie" ?

Trochę Nam wątek utknął, wiec by go pobudzić wklejam zdjęcia :)

Po długich debatach wybraliśmy wełnę knauf 20 cm pomiędzy krokwie a na to 10cm.

2012-12-02-535.jpg

2012-12-04-552.jpg

a tu już "się kładzie" płyta

Zdj%25C4%2599cie0082.jpg

i piękny sufit w pokoju z kominem ;)

Zdj%25C4%2599cie0083.jpg

Nasz Tymek w pełnej okazałości (pierwszy dym z komina) :)

Zdj%25C4%2599cie0095.jpg

świetnie Wam to idzie. Mam pytanie: czy stryszek też ocieplaliście wełną? My właśnie bierzemy się za ocieplenie poddasza (trochę inną kolejność robót nam wyszła) i zastanawiamy się czy robić tak jak w projekcie czy jednak stryszek ocieplić też.

Witam,

Do wszystkich co ocieplają już poddasze. Moje pytanie odnośnie foli paroizolacyjnej. Może mi ktoś napisze lub wytłumaczy czym różni się folia z atestem za 200zł od foli za 40 ( tym, że nie ma atestu) Czy jest sens kupywać tą za 200zł czy wystarczy ta za 50? pozdrówka

P.S do Ziolasy pokaż mi łaskawie fotke jak zrobiliście koło okien. Oraz czy dawaliście jedną warstwę profili czy potem łącznikiem krzyżowym dodawaliście drugi rząd profili ? ( zdj 1 lub zdj 2 ) http://remonter.poznan.pl/wp-content/uploads/2011/02/IMG_9187.jpg

http://images03.olx.pl/ui/5/86/71/1271932562_86208571_1-Zdjecia--Szczelne-Ocieplanie-poddaszy-Natryskowo-Pianka-1271932562.jpg

Witam, tak czytam Wasze wszystkie wypowiedzi, i mam pytanie, czy da rade postawić Tymka w cenie około 300 000 PLN ? Ale tak już na gotowo , tak żeby można było się wprowadzić, nie muszą być materiały z najwyższej półki, ważne żeby był prąd, woda, ogrzewanie (piec na paliwo stałe+ grzejniki ) prace wykończeniowe(kafeliki+malowanie i inne drobne rzeczy) zostały by w mojej gesti, ile Wam wyszło za budowę , mam ograniczony budżet i na pewno więcej jak 300 tys nie wyskrobie :( , czy jest ktoś z Lubuskiego ?

Pozdrawiam !

Witam, tak czytam Wasze wszystkie wypowiedzi, i mam pytanie, czy da rade postawić Tymka w cenie około 300 000 PLN ? Ale tak już na gotowo , tak żeby można było się wprowadzić, nie muszą być materiały z najwyższej półki, ważne żeby był prąd, woda, ogrzewanie (piec na paliwo stałe+ grzejniki ) prace wykończeniowe(kafeliki+malowanie i inne drobne rzeczy) zostały by w mojej gesti, ile Wam wyszło za budowę , mam ograniczony budżet i na pewno więcej jak 300 tys nie wyskrobie :( , czy jest ktoś z Lubuskiego ?

Pozdrawiam !

witam. Będzie bardzo ciężko z taką kwotą. Ja jestem z lubuskiego pozdrawiam

Pozdrawiam !

U nas stan surowy zamkniety wyszedł 130 tys bez dzialki ale prawie wszystko sami robilismy