arektoja 09.01.2013 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tak jak obiecałem, kilka słów o moim kociołku.moc 19 kWpowierzchnia grzewcza 2 m2sprawność 80%sterownik ST-37czas podawania 15 sekprzerwa 5 mintemp. załączenia pomp 40 st. Ctemp. zadana na piecu 55 st. Ctemp. wody użytkowej 45 st. Csiła nadmuchu 6 ( max to 10)w trybie czuwania przerwa w podtrzymaniu to 20 minpiec pracuje ze sterownikiem temperatury na którym jest zadane 22 st. C (w domu temperatura się waha w granicach 22-23 st.C)zadałem mu priorytet grzania wody użytkowej (najpierw woda później podłogówka i kaloryfery) - gdy regulator pokojowy wyłączy piec, ten od razu przechodzi w stan podtrzymania (bez podgrzewania pieca do zadanej temperatury)Gdy temperatura oscyluje w okolicy zera i niżej cały czas chodzi na nadmuchu, gdy jest powyżej ok. 3 st. C na dworze piec zaczyna przechodzić w stan podtrzymania.Latem pełen zasobnik węgla ( 200 kg) wystarczył mi od kwietnia do października!Zimą pełen zasyp starcza na ok. dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.01.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A może pochwalicie się swoimi kosztami energii w domkach. Zawsze ciekawi mnie ten temat. Np ile można zaoszczędzić na różnych sposobach ogrzewania.U mnie, tak jak napisałem zimowy koszt grzania domu to ok. 400 zł miesięcznie, rachunek za prąd to ok. 47 zł. Latem ciepła woda kosztuje mnie ok. 50 zł/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A może pochwalicie się swoimi kosztami energii w domkach. Zawsze ciekawi mnie ten temat. Np ile można zaoszczędzić na różnych sposobach ogrzewania. U mnie, tak jak napisałem zimowy koszt grzania domu to ok. 400 zł miesięcznie, rachunek za prąd to ok. 47 zł. Latem ciepła woda kosztuje mnie ok. 50 zł/m-c moża mało obiektywne to będzie co napisze - ale może komuś się przyda. Piec wszystkopalny KWKD 22 kw zebiec Kominek z płaszczem wodnym 24 KW Co prawda dom w staniew budowy ( bez ocieplpnego dachu) - i utrzymuję tylko temperaturę dodatnią, przepalam okazjonalnie jak sa mrozy - od listopada poszło mi ok 800 kg węgla i metrz przestrzenny drena do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 09.01.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tak jak obiecałem, kilka słów o moim kociołku. moc 19 kW powierzchnia grzewcza 2 m2 sprawność 80% sterownik ST-37 czas podawania 15 sek przerwa 5 min temp. załączenia pomp 40 st. C temp. zadana na piecu 55 st. C temp. wody użytkowej 45 st. C siła nadmuchu 6 ( max to 10) w trybie czuwania przerwa w podtrzymaniu to 20 min piec pracuje ze sterownikiem temperatury na którym jest zadane 22 st. C (w domu temperatura się waha w granicach 22-23 st.C) zadałem mu priorytet grzania wody użytkowej (najpierw woda później podłogówka i kaloryfery) - gdy regulator pokojowy wyłączy piec, ten od razu przechodzi w stan podtrzymania (bez podgrzewania pieca do zadanej temperatury) Gdy temperatura oscyluje w okolicy zera i niżej cały czas chodzi na nadmuchu, gdy jest powyżej ok. 3 st. C na dworze piec zaczyna przechodzić w stan podtrzymania. Latem pełen zasobnik węgla ( 200 kg) wystarczył mi od kwietnia do października! Zimą pełen zasyp starcza na ok. dwa tygodnie. Dziekuję bardzo za info. Pokombinuje z siłą nadmuchu - może to będzie klucz do sukcesu. Muszę też pomyśleć o regulatorze pokojowym. Jaki posiadasz i ile Cię kosztował? U nas jak się ustawi priorytet grzania cwu, to na kaloryfery już nie pójdzie. Na zbiorniku mamy temp. np 50 st., a na piecu zmierzona CWU jest np. 27 st. - coś jest nie tak z czujką temp., ale Ci moi magicy mają do nas przyjechać na dniach, żeby zalać grzejniki w garażu wolnostojącym, to będą musieli tam zajrzeć. Pozostałe ustawienia mamy podobne - zobaczymy co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 09.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 U nas koszty grzania to w zależności od węgla 400-900 zł (teraz palimy czeskim więc ok.400 zł). Rachunki za prąd wg. prognoz to ok. 56 zł (ale spodziewam się, że faktyczny koszt to ok. 80-100 zł), latem ciepła woda za free, bo mamy solary, ew. kilka drewienek gdyby słoneczka nie było - ale sporo tego jeszcze po budowie zostało, więc nadal "zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.01.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Grisza, myślę że to wietrzenie powoduje, że ciepło nie zostaje w ścianach tylko wychodzi przez okno. Jeśli dobrze zrozumiałem, że obniżasz temperaturę w domu otwierając okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.01.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 U nas koszty grzania to w zależności od węgla 400-900 zł (teraz palimy czeskim więc ok.400 zł). Rachunki za prąd wg. prognoz to ok. 56 zł (ale spodziewam się, że faktyczny koszt to ok. 80-100 zł), latem ciepła woda za free, bo mamy solary, ew. kilka drewienek gdyby słoneczka nie było - ale sporo tego jeszcze po budowie zostało, więc nadal "zero" napisz prosze jak oceniasz ten czeski węgiel ? spala się cały? czy zostają jakieś "kamienie" no i pytanko do solarów - rurowe czy płaskie i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 09.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Grisza, myślę że to wietrzenie powoduje, że ciepło nie zostaje w ścianach tylko wychodzi przez okno. Jeśli dobrze zrozumiałem, że obniżasz temperaturę w domu otwierając okna. 25 -27 st. w domu to trochę dużo. Najpierw przełączam piec tak żeby grzał tyko wodę, a potem żeby obniżyć temp. otwieram okna. Przy intensywnym wietrzeniu w czasie mrozu - temp. spada o 2 stopnie, a jak nie ma mrozu tylko o 1. st. I tak po wietrzeniu nie osiągamy temp. porządanej, ok. dobę trwa zredukowanie temperatury do 22-23 stopni (wtedy piec ogrzewa tylko wodę). Może za wcześnie uruchamiamy piec na kaloryfery, bo po 2-3 godz. zaś mamy 25 st. Myślę, że w moim przypadku koniecznością jez zakup regulatora pokojowego i to powinno rozwiązać problem tak wysokich temperatur i redukcji ilości opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 09.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 napisz prosze jak oceniasz ten czeski węgiel ? spala się cały? czy zostają jakieś "kamienie" no i pytanko do solarów - rurowe czy płaskie i jakiej firmy? Czeski też nie równa się czeskiemu. Nasz spala się świetnie, potrzebuje dużo czasu, żeby dobić temp do 60 st.(mała kaloryczność), ale do 50 dobija bez większego problemu. Spala się na popiół - czasami pojawiają się spieki, ale przy innym węglu bywały większe. Najpierw na składzie dwa razy braliśmy po 6 worków (150 kg.) do testowania, jak się sprawdził wzieliśmy 2t. Tak na dobrą sprawę to do testowania czeskiego z konkretnego składu namówił nas kolega i się sprawdził. Znajomy miał inne doświadczenia z czeskim węglem - dostał jakiś mocno zasiarczony i rzeczywiście popiołu miał 3/4 tego co wrzucił i zostawały mu kamyki (takie jakby węgiel się nie spalał) rozgrzanie pieca do sensownej temp. graniczyło z cudem. Nie brał ze składu, tylko z ogłoszenia, które były na każdym kroku, a że kupił od razu 3 t. bez testowania, to codziennie zasypywał zasobnik i codziennie wybierał popiół (a właściwie, szlakę i żużel - utwardził sobie tym podjazd ) Jak widzisz to loteria, z resztą jak z każdym węglem - najlepiej testować, próbować i wypytywać znajomych czym palą, skąd biorą itd. Co do solarów mamy kolektory płaskie Vitosol100F Vissmann - ze średniej półki, ale w słoneczny dzień kolektor nagrzewa się do nawet 120 st., relatywnie na wodzie mamy 70st., jak słoneczko mniej grzeje na wodzie mamy 40-45 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.01.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 25 -27 st. w domu to trochę dużo. Najpierw przełączam piec tak żeby grzał tyko wodę, a potem żeby obniżyć temp. otwieram okna. Przy intensywnym wietrzeniu w czasie mrozu - temp. spada o 2 stopnie, a jak nie ma mrozu tylko o 1. st. I tak po wietrzeniu nie osiągamy temp. porządanej, ok. dobę trwa zredukowanie temperatury do 22-23 stopni (wtedy piec ogrzewa tylko wodę). Może za wcześnie uruchamiamy piec na kaloryfery, bo po 2-3 godz. zaś mamy 25 st. Myślę, że w moim przypadku koniecznością jez zakup regulatora pokojowego i to powinno rozwiązać problem tak wysokich temperatur i redukcji ilości opału. Regulator polecam Ci jak najbardziej, działa pięknie (mam najzwyklejszy). Wcześniej możesz spróbować znacznie skrócić czas podawania i wydłużyć przerwę tak by temperatura rosła dużo wolniej niż w tej chwili. Możesz to robić do momentu, aż piec będzie pracował cały czas (na nadmuchu - nie będzie przechodził w stan czuwania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela111 09.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Czy ktos z Was ogrzewa dom piecem stalmark duo-bos 19kw? na jakich ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 09.01.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Czy ktos z Was ogrzewa dom piecem stalmark duo-bos 19kw? na jakich ustawieniach. Podaj swoje ustawienia i napisz jaki masz problem, może coś wymyślimy Mój ma 19 kW ne licencji Pleszewa na ekogroszek. Powinien być podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 10.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 25 -27 st. w domu to trochę dużo. Najpierw przełączam piec tak żeby grzał tyko wodę, a potem żeby obniżyć temp. otwieram okna. Przy intensywnym wietrzeniu w czasie mrozu - temp. spada o 2 stopnie, a jak nie ma mrozu tylko o 1. st. I tak po wietrzeniu nie osiągamy temp. porządanej, ok. dobę trwa zredukowanie temperatury do 22-23 stopni (wtedy piec ogrzewa tylko wodę). Może za wcześnie uruchamiamy piec na kaloryfery, bo po 2-3 godz. zaś mamy 25 st. Myślę, że w moim przypadku koniecznością jez zakup regulatora pokojowego i to powinno rozwiązać problem tak wysokich temperatur i redukcji ilości opału. Regulator jak najbardziej fajna sprawa, a co z zaworami termostatycznymi na grzejnikach to chyba najprostszy sposób ograniczenia temperatury. Chyba że sama podłogówka jak czegoś nie doczytałem to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 11.01.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 mgr_aggusia, poproszę o zdjęcie kominka w powiększeniu Interesują mnie detale. Napisz też co to za wkład, ile mocy i jaka cena. Sorki że z lekkim poślizgiem ale mam małego synka i czas to dla mnie pojęcie względne obecnie Poniżej fotki kominka z bliska: http://images41.fotosik.pl/1902/3ccb9a147060ccddgen.jpg http://images44.fotosik.pl/555/7abc9a8634ae8b2egen.jpg http://images34.fotosik.pl/519/6a0d5e0de3e2a164gen.jpg A wkład wraz z kratkami i całą resztą dodatków kupowałam na stronie kratki.pl sam wkład nazywa sie MAJA 12kW trójstronny i kosztował 2374,00 brutto a razem z dodatkami 3250,00 jak chcesz to na priv mogę Ci przesłać fakturę proformę w pdf. Byłam bardzo zadowolona z ich obsługi, bo wszystko mi doradzili (tj. ile i jakich rurek i kanałów i kratek wylotowych potrzebuję). A obudowa to moi płytkarze zrobili za 1500,00 zł + do tego ten marmur samo przywoziłam od pomnikarzy kosztował 1200,00 zł (chyba się nazywał biagio allbo jakoś tak). U mnie śliczna zima biało i pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 11.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 szybkie pytanie: czy doprowadzaliście powietrze do kominka z zewnątrz (według projektu)? mgr aggusia ma pod kominkiem kratkę i wygląda to tak jakby kominek pobierał powietrze z pokoju, a może to tylko ozdobnie a doprowadzenie powietrza z zewnątrz i tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 11.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ta kratka nie służy do dostarczania powietrza do wnętrza wkładu, tą kratka wpada powietrze które "omiata" wkład jest ogrzewane przez niego i ulatuje górnymi kratkami. Do spalania jest dostarczane przez kanał z zewnątrz lub kratki w samym wkładzie ( pobiera wówczas z wewnątrz) u mr agusi 4 malutkie kratki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 12.01.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam, zainteresował mnie wasz wątek nastawy kotłów..., na ten moment mogę się pochwalić, że my wprowadziliśmy się do tymka w październiku, posiadamy kocioł defro AKMII 17KW, i tak jak u niektórych z was problem ze "zżeraniem" przez niego paliwa jest ogromny. Od października spaliłem ok 2 ton eko, plus do tego w międzyczasie wypalam niepotrzebne drewno po budowie dorzucając normalnego węgla. W dalszym ciągu nie mogę dojść do ładu z tymi nastawami. Myślę, że wiem z czym mogę mieć problem, jednak szukam pewnego potwierdzenia, oczywiście najlepszą odpowiedź znajdę tutaj:). Obawiam się, że kocioł w pelni nie wykorzystuje swoich możliwości, przez co jego praca jest nie ekonomiczna. Do tej pory robiłem tak, że ok południa odpalałem w piecu, wygaszałem ok 24:00, jak na ten moment w domu mam zainstalowane tylko 2 grzejniki, jeden w salonie, drugi w gabinecie gdzie na razie mieszkamy. na całym dole t.j salon, kuchnia, hol, wiatrołap, mała łazienka, chodzą podłogówki, na górze w dużej łazience i pralni (garderoba) również chodzą podłogówki. Nie mamy drzwi wewnętrznych, dlatego też ciepło hula sobie po wszystkich pomieszczeniach:) pokoje na górze mamy ocieplone, ale jeszcze w pełni nie wykończone, dlatego są zastawione styropianami i nie ogrzewane. temp w domu to ok 22-23 stopni w dniu dzisiejszym (kocioł pracuje bez przerwy od wczorajszego popołudnia- nie wygaszałem na noc) Mam regulator pokojowy ale nie podłączony bo jak sie okazało, hydraulik kazał położyć pod tynki przewód 3 żyłowy, a regulator defro który zakupiłem wymaga 4 przewodów:) i narazie leży w pudełeczku. Jeszcze raz sprecyzuję moje pytanie. Czy to że, w tym momencie nie mam podłączonych wszystkich grzejników a powierzchnia ogrzewania jest dosyć spora ma wpływ na to, że kocioł spala dużo paliwa? W tym momencie układ mam dobrze nagrzany, zawór czterodrogowy ustawiony prawie na 6 w 10 stopniowej skali (1- całe ciepło z pieca wędruje na układ) piec ustawiony na 63 st. woda która wychodzi z pieca to około 45st., wraca 40st. Co powinienem jeszcze zrobić co by polepszyć i zmniejszyć zużycie paliwa? Na ten moment mogę założyć jeszcze drabinki w łazience na dole, na górze i w pralni, oraz grzejnik pod oknem dachowym na holu- pomoże? Liczę na jakieś podpowiedzi- dzięki i pozdrawiam Jak tylko mi się uda wrzucę kilka zdjęć, akurat tak się zdażyło, że aparat spadł jakiś czas temu z 3 piętra i niestety nie możemy w pełni dokumentować naszych poczynać, a jak wszyscy wiemy wykończenie to skarbonka, dlatego nowego aparatu narazie chyba nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 12.01.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 szybkie pytanie: czy doprowadzaliście powietrze do kominka z zewnątrz (według projektu)? mgr aggusia ma pod kominkiem kratkę i wygląda to tak jakby kominek pobierał powietrze z pokoju, a może to tylko ozdobnie a doprowadzenie powietrza z zewnątrz i tak jest? Ja powietrze do spalania mam doprowadzone do wkładu kominkowego z zewnątrz kanałem przez łazienkę i spiżarkę (pod posadzką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela111 12.01.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Podaj swoje ustawienia i napisz jaki masz problem, może coś wymyślimy Mój ma 19 kW ne licencji Pleszewa na ekogroszek. Powinien być podobny. To jest piec tłokowy(przerwa podawania 4min.5sek.siła nadmuchu 65, tem .na piecu 50 C. wyjście na dom 40)Jest sporo sadzy.Nie wiem czy to kwestia ustawień , czy może groszku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid i karolina 12.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam czy ktos z was zastanawial sie nad schodami z kamienia ?lub polaczenie drzewa z kamieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts