Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Jarku tak to brzmi dokładnie

dane techniczne zasilania:

wniskowana moc przyłączeniowa.....kW

Napięcie jednofazowe... trójfazowe...

Ilośc stref czasowych do rozliczania energi: jedna... dwie... trzy...

i to wszystko :cry:

witamy:)

Gosiu ja mam przed sobą kopię złożonego wniosku do Enei, i tak:

wniskowana moc przyłączeniowa - 16kW

Napięcie - 3-fazowe

roczne zużycie energii - 4800kWh

ilośc stref czasowych nie wiem, mam 1 stronę wniosku tylko i tego nie widzę

aa, dostaliśmy z horyzontu zmianę do projektu

i kupiliśmy keramzyt, dużo taniej, za metr ściany wyjdzie nam 56, a nie 74 zł:)

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam aniu i macku co to ten karamzyt:)

ja jestem na etapie geodety za napalowanie przyłaczy woda energia itd 600zł +_ 300 hah po tem arhitekt 1000 zł

CZY KTOŚ MI W KONCU POEIW JAK ZAŁĄTWIC DOKŁĄDNIE TO POZWOLENIE NA BUDOWE CO MUSZE MIEC I GDZIE PIERW UDERZYĆ BO MIOTAM SIE I DOSTAJE JUZ NERWICY :roll:

witam aniu i macku co to ten karamzyt:)

ja jestem na etapie geodety za napalowanie przyłaczy woda energia itd 600zł +_ 300 hah po tem arhitekt 1000 zł

CZY KTOŚ MI W KONCU POEIW JAK ZAŁĄTWIC DOKŁĄDNIE TO POZWOLENIE NA BUDOWE CO MUSZE MIEC I GDZIE PIERW UDERZYĆ BO MIOTAM SIE I DOSTAJE JUZ NERWICY :roll:

Cześć Gosiu, a czy masz może architekta od akceptacji projektu i zmiany projektu?

jeśli masz to przeważnie Pan czy pani architekt wszystkie papierologie załatwia :wink: (my wszystko od zmiany projektu, akceptacji projektu, załątwiania wyrysu działki w urzedzie i jak wszystko zakompletuje do załatwiania o pozwolenie budowy i wtedy poszliśmy do urzędu przekazać potrzebne papiery od architekta - i po co się motać skoro architekt załatwia) i za wszystko zapłaciliśmy 1220 zł 8)

Witam wszystkich serdecznie, hmm mnóstwo nowych budowniczych Tymka. Myślałem że zdążę w tym roku z fundamentami, ale nie zima przyszła za szybko. No nic zaczynam od wiosny, ktos pisał o keramzycie z którego i ja będę budował Tymka - jaka cena i gdzie kupiłeś bloczki keramzytowe ?

Witam wszystkich serdecznie, hmm mnóstwo nowych budowniczych Tymka. Myślałem że zdążę w tym roku z fundamentami, ale nie zima przyszła za szybko. No nic zaczynam od wiosny, ktos pisał o keramzycie z którego i ja będę budował Tymka - jaka cena i gdzie kupiłeś bloczki keramzytowe ?

Ja też chyba wystartuję dopiero wczesną wiosną :cry:

Chyba , że zima okaże sie łaskawas jak ostatnio :D :D

Jarku nie umawałam sie zadzwoniłam i ona mi wydałą sei tania bo powiedzała adaptacja 1000zł i ewetulane zmiany jak nie są duze to w cenie

teraz do niiej wykreciłam ubbss ale jestem nie taktyczna piątek wieczór a ja babie dupe zawracam ale cuz z natretami tak jest :D ona powiedzał ze pierw geodeta i skoro mam wnioski do energetyki złozone i do wodociągów wtedy ona juz tego nie robi wiec mam na to wszytko zaczekac a potem szorawc do niej i ona juz to wszytko ogarnie :x mam taką nadzieje bo juz po woli mnie skręca Tymek śni mi sie po nocach a wszytko idzie jak przysłowiowa krew z nosa a ze jak trosze nadpobudliwa i w gorącej wodzie kąpana wiec doprowadza mnie to do furri :roll: ale cuz juz pare latek zyje w tym powalonym biurokratycznym kraju to powinnam sie przyzwyczaic ufff ale sie wyrzaliłam :lol:

jakubie i alino:)

my własnie budujemy z keramzytu, nie wiem, gdzie został kupiony i dokladnie za ile, dostaliśmy tylko telefon od naszego majstra który dzwonił, żeby się zapytać, czy brać dla nas też:)

miszkamy w lubuskim, nie wiem skąd ten keramzyt, ale zapytamny i damy znać

a ja mam do was pytanie odnośnie WC na dole, bo też zamieniacie położenie ze spiżarnią/przejsciem, chciałam zapytać jak tam rozwiązaliście kwestie wentylacji?

pozdrawiamy

Nie mam aktulanie papierów - są u naszego wykonawcy który (po zmianach) będzie szacował koszty budowy) i wymyślał rozwiązania aby zlikwidować te słupy na górze tak aby nie było ich widać (ktyjemy dachówką, więc nie da się ich tak łatwo zlikwidować).Coś ostatnio wspominał o jakimś podciągu w kształcie rombu. Może ktoś ma jakieś rozwiązania aby nie było ich widać ? A wracając do wentylacji chyba będzie jakoś w stropie, a jak nie to zamaskowana regipsem.

Nie mam aktulanie papierów - są u naszego wykonawcy który (po zmianach) będzie szacował koszty budowy) i wymyślał rozwiązania aby zlikwidować te słupy na górze tak aby nie było ich widać (ktyjemy dachówką, więc nie da się ich tak łatwo zlikwidować).Coś ostatnio wspominał o jakimś podciągu w kształcie rombu. Może ktoś ma jakieś rozwiązania aby nie było ich widać ? A wracając do wentylacji chyba będzie jakoś w stropie, a jak nie to zamaskowana regipsem.

Może chodziło mu o stalowy ramiak, mi tak proponowali,ale nie chcę, my kryjemy blachą. I inaczej przerobimy więźbę. :D

Ramiaki byłyby dwa. Koszt kilku tysięcy :-?

OK, to pytanie do wszystkich którzy, kryją dachówką, w szczególności do tych co już mają dach na swoim Tymku... co z tymi słupami drewnianymi u góry, da się je jakoś zakryć, umieścić w innym miejscu np. aby były w ścianie zakryte ?

Witam, my wszystkie słupy na górze nie stawialiśmy i już 2/3 mamy kryty blachą :wink:

OK, to pytanie do wszystkich którzy, kryją dachówką, w szczególności do tych co już mają dach na swoim Tymku... co z tymi słupami drewnianymi u góry, da się je jakoś zakryć, umieścić w innym miejscu np. aby były w ścianie zakryte ?

Jeżeli zabudujesz podasze zgodnie z projektem to tylko 1 słup bedzie widoczny w pokoju nad salonem. Reszta jest schowana w ściankach lub przy ściankach.

Schody sie zaczną jak bedziesz chciała inaczej pobudować scianki na poddaszu. :-?

Jeżeli zabudujesz podasze zgodnie z projektem to tylko 1 słup bedzie widoczny w pokoju nad salonem. Reszta jest schowana w ściankach lub przy ściankach.

Schody sie zaczną jak bedziesz chciała inaczej pobudować scianki na poddaszu. :-?

stukpuk:) a dokładnie to wiesz gdzie i w jakich scianach przebiegają te belki??

bo mnie na górze i netresuje w supie tylko przedłuzenie tego jednego pokoju czyli w sumie postawienie scianki i tyle

a co wy robicie z tą WC na dole?

bo mnie na górze i netresuje w supie tylko przedłuzenie tego jednego pokoju czyli w sumie postawienie scianki i tyle

A masz projekt w domu? :D

My też planujemy powiększyć ten pokój (w projekcie nr.3) Można na 2 sposoby albo ścianka wzdłuż osi słupów(aż dom słupa na holu)tylko czy korytarz nie będzie wydawał się za mały?, albo wzdłuż komina wtedy nie jest tak widoczny komin.

I w

A masz projekt w domu? :D

My też planujemy powiększyć ten pokój (w projekcie nr.3) Można na 2 sposoby albo ścianka wzdłuż osi słupów(aż dom słupa na holu)tylko czy korytarz nie będzie wydawał się za mały?, albo wzdłuż komina wtedy nie jest tak widoczny komin.

I w

czyli Gosiaczek chce połączyć mały pokój z andresolą :cry: to będzie strasznie mały i długi a zarazem ciemny przedpokój (my na górze nic nie robimy zadnej przeróbki, lubimy przestrzeń a po drugie to w andresoli (mały salonik) można z niej zrobić pomieszczenie na hobby 8)