Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Okna mam w profilu VEKA trzyszybowe.

brama garażowa (mam podwójny garaż z dwiema bramami) standardowe wymiary - ale założyłem bramy roletowe ( zwijane na zewnątrz)

W tym konkretnym przypadku nie ma w świetle bramy futryny, która odejmuje kilka centymetrów po każdej stronie światła wjazdu.... nie ma stelaży na suficie... jedyna wada tej bramy to cena... ok 3,5 tyś z montażem sztuka

Też mam garaż podwójny i właśnie martwi mnie kwestia futryny w świetle bamy, gdyż w tym przypadku nie ma możliwości schować futryny za ścianą od strony garażu (filar na środku). Więc bramy zwijane na zewnątrz są rozwiązaniem wartym przemyślenia w kontekście nie zmniejszania wjazdu.

Co do okien na profilach Veka, to w mojej okolicy jest tylko jedna firma która takowe oferuje, ale jakość montażu pozostawia wiele do życzenia...

Na razie najkorzystniejszą wycenę jaką mam na okna to:

- profil ALUPLAST, trzyszybowe, zewn. kolor - 13 400 zł (w tym 9 rolet);

Dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli w kwestii okien.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomocy!!! W ciągu ostatniego tygodnia były u nas 2 firmy zajmujące się tynkami wewnętrznymi Jedna z nich wyliczyła nam 521 mk, natomiast druga zaledwie 440 mk. Dodam iż budujemy Tymka wersja A z pojedynczym garażem, czy ktoś z Was już robił tynki i pamięta metraż? Wiadomo, że firma, która wyliczyła nam mniej metrów wychodzi korzystniej cenowo, ale obawiam się że może wkradł im sie błąd obliczeń, a przy ostatecznym rozliczeniu okaże się, że tynków mamy 500 m a nie 440. Z tego co kiedys gdzies czytałam na forum bliższy jest mi pomiar 520 m, ale sama już nie wiem.

Pomocy!!! W ciągu ostatniego tygodnia były u nas 2 firmy zajmujące się tynkami wewnętrznymi Jedna z nich wyliczyła nam 521 mk, natomiast druga zaledwie 440 mk. Dodam iż budujemy Tymka wersja A z pojedynczym garażem, czy ktoś z Was już robił tynki i pamięta metraż? Wiadomo, że firma, która wyliczyła nam mniej metrów wychodzi korzystniej cenowo, ale obawiam się że może wkradł im sie błąd obliczeń, a przy ostatecznym rozliczeniu okaże się, że tynków mamy 500 m a nie 440. Z tego co kiedys gdzies czytałam na forum bliższy jest mi pomiar 520 m, ale sama już nie wiem.

U mnie wyszło 533m2, też mam Tymka z pojedynczym garażem. Wiele zależy od sposobu liczenia, inwencja wykonawcy bywa nieograniczona :)

Najlepiej jest płacic za całosc wg przedmiaru sporzadzonego przez wykonawce i płacic ryczałt wg umowy, pracuej w firmei budowlanej w dziale technicznym i wiem jak to firmy potrafią kombinowac, natknałem sie na podwójnym dodawaniu tynków w ościezach, tzn wykonawca liczył tynkowanie ościeży podwójnie bo mówił ze oscieze ejst w srodku i na zewnątrz a przeciez to kpina, liczy sie raz i juz. nalezy uwazac

Moi drodzy może powiecie mic cos na temat dachówki Roben ? czy warto ? chciałbym kupic własnie teraz z uwagi na dobry rabat jaki mi zaoferowali na mój dach ok 250 m2 za ROBEN Piemont Tobago czarnobazowa angobowana skład nn wycenił mi niecałe 14 tysiecy oczywiscie dachówki skrajne, podstawowe i wszelkie obróbki do tego, folia, spinki,gabki itp, a za ROBEN Monza Tobago czarna angoba za 16 tys, czy są to ceny dobre ? dach dwuspadowy prosty.

Nasz dach cały wyszedł 11,000 tys zł, Roben Mozna antracyt, dach dwuspadowy z krawędziówkami, gąsiorami itd, a metrów wyszło około 220 (tymek A z wystawką nad drzwiami wejściowymi).

Ja sama liczyłam bo chciałam sprawdzić czy wykonawca dobrze liczy. Uzgodniłam z nim tylko że liczymy bez odejmowania otworów okiennych i odejmujemy parę pomieszczeń nie tynkowanych (spiżarnia, łazienki, pralnia) - i wyszło mi 520 (wykonawca jeszcze liczy) - buduje Tymka z podniesioną scianką kolankową, z pojedyńczym garażem.

U mnie wyszło 600 metrów tynków , tymek C - tynki mam na dole i górze - nie tynkowałem ścianki kolankowej- będzie tam re-gips i ściana wjazdu do garażu gratis (nie liczona), wszystko zależy od wysokości pomieszczeń i jak się liczy tynki - z otworami czy bez. Trzeba patrzeć na używane materiały, np czy siatkują łączenia i kominy, czy wszędzie dają narożniki i jak zrobią glify i czy obsadzają puszki elektryczne(gipsem). A tak z cenami to płaciłem 19 zł za metr z materiałami, tynk C-W. Chłopcy przyjechali , zabezpieczyli co się dało, potynkowali, posprzątali wzięli kasę i pojechali, bez zaliczek i z gwarancją. Zostawili też trochę materiałów parę worków gipsu, narożniki i dużo piachu-w sam raz na zasypanie tarasu.

Najlepiej sama policz razem z wykonawcą. Zobaczysz jak się liczy powierzchnie do tynkowania i obejdzie się bez niedomówień. I graj w otwarte karty. On chce zarobić, Ty chcesz wydać jak najmniej, na pewno się dogadacie. Najważniejsze jest jednak to, żeby firma była polecona i koniecznie obejrzyj ich pracę. Większość niesolidnych wykonawców mówi: "- Będzie dobrze i jakoś się dogadamy..." (Słyszeliście to czasem? :)) Z doświadczenia wiem, że to zawsze kończy się większą lub mniejszą awanturą. Wszelkie wątpliwości trzeba rozwiać przed pracą.

Firma w zasadzie z polecenie, niedawno robili u znajomego, który to ich chwali, szwagier który również zajmuje się wykończeniówką widział tynki i stwierdził, że w porządku. Dziś na budowie przy pomiarach był z nim mąż, ogólnie to mierzył tak na "bolka oko", nie do końca od ściany, nie liczył pod skosami u góry w dodatku posługiwał się zwykła miarą, a firma, która wyliczyła więcej mk robiła pomiary przy użyciu dalmierza. Bynajmniej zadzwoniłam dziś po południu do Pana, który mało wyliczył i ustaliłam, że podpiszemy umowę na wykonanie konkretnej pracy. Dylemat jeszcze mamy skąd brać towar, tzn czy pozostawić to wykonawcy czy też zakupić w naszej zaufanej hurtowni? Pan stwierdził, że z towarem zrobi wszystkie tynki (gipsowe) za 10 tys zł, a jeżeli bez materiału to 5,2 tys zł. I tu pytanie, jeżeli podpiszemy umowę, że robi tynki z materiałem za 10 tys traktując dom jako całość bez rozbicia na metry a nagle się okaże że tynków jest 500, to zaoszczędzimy na materiałach bo płacimy od całości; natomiast jeżeli będziemy sami zaopatrywać budowę to już możemy wydać więcej niż 4,8 tys zł bo tych metrów z pewnością jest więcej. Z jednej strony będzie to nieuczciwe podejście, natomiast z drugiej każdy z Nas wie jacy Ci fachowcy bywają. Skąd pewność że na prawdę fachowiec wydał tyle na towar, czy przywiózł faktycznie te 220 worków tynku a nie 200?

Firma w zasadzie z polecenie, niedawno robili u znajomego, który to ich chwali, szwagier który również zajmuje się wykończeniówką widział tynki i stwierdził, że w porządku. Dziś na budowie przy pomiarach był z nim mąż, ogólnie to mierzył tak na "bolka oko", nie do końca od ściany, nie liczył pod skosami u góry w dodatku posługiwał się zwykła miarą, a firma, która wyliczyła więcej mk robiła pomiary przy użyciu dalmierza. Bynajmniej zadzwoniłam dziś po południu do Pana, który mało wyliczył i ustaliłam, że podpiszemy umowę na wykonanie konkretnej pracy. Dylemat jeszcze mamy skąd brać towar, tzn czy pozostawić to wykonawcy czy też zakupić w naszej zaufanej hurtowni? Pan stwierdził, że z towarem zrobi wszystkie tynki (gipsowe) za 10 tys zł, a jeżeli bez materiału to 5,2 tys zł. I tu pytanie, jeżeli podpiszemy umowę, że robi tynki z materiałem za 10 tys traktując dom jako całość bez rozbicia na metry a nagle się okaże że tynków jest 500, to zaoszczędzimy na materiałach bo płacimy od całości; natomiast jeżeli będziemy sami zaopatrywać budowę to już możemy wydać więcej niż 4,8 tys zł bo tych metrów z pewnością jest więcej. Z jednej strony będzie to nieuczciwe podejście, natomiast z drugiej każdy z Nas wie jacy Ci fachowcy bywają. Skąd pewność że na prawdę fachowiec wydał tyle na towar, czy przywiózł faktycznie te 220 worków tynku a nie 200?

Dlatego firma musi być z polecenia. Jeśli cena i jakość Wam odpowiada, to tylko brać.

Jeśli chodzi o ilość materiału, to fachowiec nie jest prorokiem i dopiero gdy się zabierze za robotę widzi ile tynku trzeba wrzucić, żeby ściany były równe i trzymały piony, a od tego zależy zużycie materiału.

Zależy od liczenia powierzchni. Jedni liczą ze ścianą kolankową inni bez. jedni tynkują garaż - inni nie.

Tutaj nie masz dużej filozofii. bierzesz miarkę i liczysz razem w firmą dokonująca pomiaru.

Jeśli chcesz mieś dokładnie policzone - to licz razem w firmą... ściana po ścianie - każdy wymiar zapisuj i potem dodawaj. Zapytaj jak liczą obróbki okien, drzwi czy słupy, podciągi, belki....

niektórzy liczą normalnie a niektórzy metraż razy 1,5 lub razy 2....

Też mam garaż podwójny i właśnie martwi mnie kwestia futryny w świetle bamy, gdyż w tym przypadku nie ma możliwości schować futryny za ścianą od strony garażu (filar na środku). Więc bramy zwijane na zewnątrz są rozwiązaniem wartym przemyślenia w kontekście nie zmniejszania wjazdu.

Co do okien na profilach Veka, to w mojej okolicy jest tylko jedna firma która takowe oferuje, ale jakość montażu pozostawia wiele do życzenia...

Na razie najkorzystniejszą wycenę jaką mam na okna to:

- profil ALUPLAST, trzyszybowe, zewn. kolor - 13 400 zł (w tym 9 rolet);

Dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli w kwestii okien.

Czasami opłaca się wziąć firmę która jest 100 km dalej... będzie taniej i lepiej... a skoro lokalni nie szanują rynku to będą musieli się zwinąć...

a co powiecie o kominach systemowych firmy PEKABET ? ma ktos ?

ja mam takie kominy Cenowo atrakcyjni Jeśli chodzi o wykonanie nie mam zastrzeżeń pod żadnym względem nie odbiegają od innych firm jedyny problem jaki się pojawił to metalowy czopuch zakładany na komin był jakiś większy ale po małych poprawkach dekarz go dobrze dopasował i jest OK :)

Moi drodzy może powiecie mic cos na temat dachówki Roben ? czy warto ? chciałbym kupic własnie teraz z uwagi na dobry rabat jaki mi zaoferowali na mój dach ok 250 m2 za ROBEN Piemont Tobago czarnobazowa angobowana skład nn wycenił mi niecałe 14 tysiecy oczywiscie dachówki skrajne, podstawowe i wszelkie obróbki do tego, folia, spinki,gabki itp, a za ROBEN Monza Tobago czarna angoba za 16 tys, czy są to ceny dobre ? dach dwuspadowy prosty.

Ja w lipcu zapłaciłem za monze plus kasztan 16900 w pakiecie cała obróbka rynny folie spinki i td, plus 2x wyłaz dachowy i 2x okno dachowe (łazienka i hol) okna z OKNOPOL

Ja w lipcu zapłaciłem za monze plus kasztan 16900 w pakiecie cała obróbka rynny folie spinki i td, plus 2x wyłaz dachowy i 2x okno dachowe (łazienka i hol) okna z OKNOPOL

Dzieki z aodpowiedz, a kto Tobie dostarczał ta dachówke ? ja mam najlepsza oferte z firmy ZAPOLSKI z Ołtarzewa bodajże

Dzieki z aodpowiedz, a kto Tobie dostarczał ta dachówke ? ja mam najlepsza oferte z firmy ZAPOLSKI z Ołtarzewa bodajże

Myśliborzu CMB Harcoń Z tego co widze to Ołtarzewo to okolica Warszawy polecił bym Ci firme extradach maja kilka filij między innymi w Szczecinie Łodzi i Wrocławiu cene podali mi taka samą ale zadecydowała odległość bliżej zawsze lepiej w razie jakiejś wymiany

Jakie drzwi montowaliście między garażem a holem? Zwykłe wewnętrzne czy jakieś mocniejsze? Chętnie zobaczyłbym zdjęcia.

My zamontowaliśmy drzwi firmy Gerda antywłamaniowe, stalowe(skrzydło waży prawie 100kg. ale są naprawdę super- nam się podobają)

http://images37.fotosik.pl/1121/bbddd6fb1e58e7afmed.jpg

Jakie drzwi montowaliście między garażem a holem? Zwykłe wewnętrzne czy jakieś mocniejsze? Chętnie zobaczyłbym zdjęcia.

Brunet - idzemy na tym samie etapy budowy :)

dowiadywałem sie i podobno najlepszy stosunek ceny do jakości to drzwi takie jak są w blokach miedzy korytarzem a klatką schodową...

firmy jeszcze nie wybrałem

Dzisiaj dostaliśmy wycenę za tynki gipsowe. Scian do tynkowania w Tymku C włącznie z garażem i kotłownią wyszlo 533mk (22zł/m) i 92 mk sufitów(23zł/m).